M-am jucat pentru prima dată cu Samsung GALAXY Note 8.0 la MWC Barcelona 2013. Era vedeta standului Samsung. Asta și pentru că era printre puținele produse lansate în premieră mondială de către compania sud-coreeană în cadrul târgului de tehnologie barcelonez. Erau zeci de modele expuse pentru hands-on și personal pregătit să detalieze funcțiile încorporate.

iPad Mini a redeschis nișa tabletelor de 8 inch. A fost un produs atât de bine targetat încât a ajuns a fi mai bine comercializat decât iPad-ul de 9.7 inch. Anul acesta s-ar putea să vedem iPad Mini cu retina display, dar despre asta într-un articol dedicat. Avansul tabletelor de 8 inch nu avea cum să nu fie remarcat de către Samsung care în februarie 2013 lansa GALAXY Note 8.0, tabletă din segmentul premium, cu specificații de top și panoplia de software a companiei asiatice.

Pe parcursul recenziei veți descoperi care-i sunt punctele PRO, dacă merită sau nu să faceți pasul către Note 8.0. Începem cu datele hardware:

Tabletă

Date tehnice

Samsung GALAXY Note 8.0

Ecran

TFT de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și 189 ppi

Procesor

Quad-core la 1.6 GHz pe ARM Cortex-A9, Exynos 4412

Memorie

2 GB RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Mali-400MP

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

Variantă cu 3G și viteze de download de până la 21 Mbps și Wi-Fi only în standardele a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

5 Megapixeli și filmează HD / 720p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

4600 mAh

Greutate

338 gr.

Grosime

8 mm

Design

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (10)

De la prima vedere vei remarca că GALAXY Note 8.0 este înrudit în ce privește liniile de design cu Samsung GALAXY S III. Colțurile sunt puternic rotunjite de zici că Samsung și-a dorit să nu aibă nicio linie rectangulară pe tableta de 8 inch. Plasticul de pe spate amintește direct de GALAXY Note II și GALAXY S III, același feedback.

Iese în evidență prin profilul subțire, 8 mm grosime și prin greutatea de 338 gr. / puțin pentru o tabletă de 8 inch cu baterie de 4600 mAh. Nu se oferă acces la baterie, iar sloturile pentru SIM și microSD-ul de până la 64 GB sunt dispuse pe lateral.

Mi-aș fi dorit ca marginile ecranului de 8 inch să fie ceva mai puțin generoase. La bază dați și de un buton fizic și două taste capacitive. Albul domină ca și culoare utilizată, iar o ramă metalică argintie pusă pe lateral contribuie la rezistența device-ului. Adună amprentele pe spate. Nu prea poți utiliza Note 8.0 cu o singură mână, ai impresia că-ți va scăpa, grip insuficient. Mă gândesc că este și mai greu să vorbești la tableta de 8 inch, plus că ai fi ușor penibil vorbind la un device cu astfel de dimensiuni. Se rezolvă printr-un headset bluetooth.

GALAXY Note 8.0 se încadrează în linia de design a Samsung. Așa ne-au obișnuit ei de la GALAXY S III la zi, cu mult plastic, elemente glossy. Sunt persoane care apreciază asta și altele care preferă să zică pas. Totuși, Note 8.0 este o tabletă premium, fabricată cu atenție la detalii.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (13)

TFT de 8 inch cu 1280×800 pixeli. Eram pornit în ce privește display-ul și de când am primit tableta la review mă gândeam că va fi un veritabil călcâi al lui Ahile. Mi-am aminitit că în lumina reflectoarelor de la MWC Barcelona 2013 se vedea oribil. Sosită la review și de la prima pornire a uimit, prin luminozitate. Nici nu-l setasem pe maxim și deja aducea o imagine plăcută, plină de culoare, de ziceai că în față am un Super AMOLED și nu un clasic TFT.

Nu reflectă spațiul ambiant pe cum mă așteptam, la baza ecranului precum la GALAXY S II dați de o tastă fizică și două taste capacitive.

Sunetul vine de la două micuțe boxe stereo, dispuse pe latura de la bază. Uimește în sens pozitiv prin amplitudine, bass, fidelitate. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Nu am găsit căști incluse în pachet. Samsung miza de obicei pe căști albe, intraauriculare. Stă bine pe partea de sunet, ca mai toate telefoanele și tabletele Samsung lansate în ultimii doi ani de zile.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (17)

Exynos 4410, de tip quad-core la 1.6 GHz și pe ARM Cortex-A9, 2 GB memorie RAM și 16 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD de până la 64 GB, Mali-400MP GPU. Față de Samsung GALAXY S III plusează cu 2 GB memorie RAM.

Bineînțeles că se adaugă interfața grafică TouchWiz peste Android 4.1.2 Jelly Bean. Din cei 16 GB incluși te alegi în mod real cu puțin peste 9 GB. TouchWiz ca și designul produselor Samsung fie îți place de la prima utilizare, fie te vei feri de el. Ai o mulțime de funcții incluse, tot felul de elemente pe care le descoperi de-a lungul timpului, mereu mai dai de unele setări și funcții pe care Note 8.0 știe să le îndeplinească.

Dacă ați avut vreodată un GALAXY S III în mână, cu Android 4.1.2 Jelly Bean sau un GALAXY Note II aveți ideea de ceea ce veți găsi pe Note 8.0. Tableta are un stylus, inclus în carcasă. Sunt câteva aplicații optimizate pentru el și poți să faci tot felul de chestii cu el, să desenezi. Combinația stylus, display cu multe puncte de presiune este atât de bine pusă la punct încât reușești să faci și portrete pe el, numai să te ajute și priceperea.

Hardware-ul este suficient de puternic astfel încât să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play. Este o tabletă de tip all-in-one, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. Nu-i lipsește mai nimic, asta dacă aveți varianta cu 3G. Se descurcă fără probleme în toate task-urile specifice unei tablete. Recomandată pentru cei care vor browsing în mare viteză, YouTube și partea de entertainment în condiții optime.

Samsung GALAXY Note 8.0 punctează serios la toate capitolele și nu impresionează în mod deosebit. Mi-aș fi dorit să văd un display FHD pe 8 inch, tehnologie Super AMOLED sau ceva cu IPS. Nu este cazul.

Performanță

Screenshot_2013-07-23-11-12-48

Am supus tableta la câteva teste de benchmark pe care le-am reunit în tabel. Apropo, capturile de ecran se fac prin apăsarea concomitentă a butonului de power și a tastei central ușor în dreapta.

Tabletă

Teste benchmark

Samsung GALAXY Note 8.0

Quadrant Standard

7147 puncte

AnTuTu Benchmark

17202 puncte

CF-Bench

15938 puncte

NenaMark1

60.4 fps

NenaMark2

57.9 fps

Vellamo

HTML5 – 1834 puncte

METAL – 647 puncte

3DMark

Ice Storm – 3308 puncte

Ice Storm Extreme – 2485 puncte

BrowserMark 2.0

2294 puncte

HTML5test

434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (12)

Varianta sosită la review dispune și de 3G ce asigură viteze în download de până la 21.6 Mbps. În partea superioară veți da de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au dispus butonul de power, tasta pentru reglarea volumului. La bază regăsiți portul microUSB cu rol în încărcarea bateriei și pentru conectarea la PC, iar în stânga se află sloturile pentru microSIM și pentru microSD de până la 64 GB. Ambele sunt acoperite cu un capac din plastic. Important este că ai acces facil la ele și nu trebuie să folosești vreo agrafa ca să le desfaci.

Aș zice că nu-i lipsește nimic în ce privește conectivitatea, poate doar tehnologia 4G. Acoperirea la noi este redusă și nu-i o pierdere importantă. Aveți Wi-Fi în toate standardele, dual-band pe 2.4 și 5 GHz pentru cei cu routere mai sofisticate, Wi-Fi direct și DLNA pentru conectare la un player compatibil sau la TV etc.

Nu am avut probleme în ce privește semnalul Wi-Fi sau în 3G. Nu am făcut prea multe apeluri de voce de pe tabletă, dar sunetul mi s-a părut clar și fără distorsiuni.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (9)

5 Megapixeli pentru camera principală și știe să filmeze la 720p cu 30 fps. Prin prisma specificațiilor hardware de top mă așteptam să filmeze la 1080p. Am căutat prin setări și pot spune că am fost puțin uimit de restricția la 720p. Aveți o galerie foto făcută cu Note 8.0 și un clip video. Vă veți forma impresii legate de capacitățile sale pe foto & video. Aplicația se deschide rapid, organizată ergonomic. Mă așeptam la un plus de calitate.

Autonomie

Screenshot_2013-07-23-08-06-52

Bateria de 4600 mAh este pusă la lucru de către procesorul quad-core + 2 GB memorie RAM. La utilizare intensivă trece cu greu testul unei zile de utilizare intensivă, iar la un consum moderat, cu ghilimelele de rigoare, pentru internet via Wi-Fi și 3G, jocuri și luminozitate ceva mai redusă, fără sincronizări în fundal se ajunge și pe la două zile de utilizare a lui Note 8.0.

Preț

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (21)

Tableta a ajuns pe la mai toate magazinele online din România. Este și în oferta evoMAG la prețul de 1726 lei pentru varianta Wi-Fi și 2369 lei pentru Wi-Fi + 3G.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Note-8.0 (18)

Samsung GALAXY Note 8.0 este una dintre cele mai capabile tablete de 8 inch, din rândul celor care rulează Android. Concurează fără probleme și cu iPad Mini, o depășește dacă te uiți pe specificațiile tehnice, dar aplicațiile din App Store sunt optimizate pentru respectiva rezoluție și de aici un plus în experiența oferită. Totuși, GALAXY Note 8.0 impresionează prin viteză, stabilitate, un 4.1.2 Jelly Bean sub customizarea Samsung care unora li se va părea interesant. Nu este un produs deloc rău și merge direct în categoria de top.

PRO

– sunet puternic și plăcut ca amplitudine și bass;

– viteză în rularea sistemului de operare, în interfața TouchWiz și în browsing;

– hardware suficient de puternic ca să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime;

– conectivitate completă;

– stylus încorporat și software optimizat de la Samsung și de alte companii cu care au lucrat, le-au oferit SDK-ul și au apărut aplicații în Google Play.

CONTRA

– senzația că s-a folosit prea mult plastic;

– display la care ar fi fost de bun augur o rezoluție mai mare și asta ținând cont că tableta merge direct în categoria de top;

– autonomie care dezamăgește ușor.