Samsung Galaxy Tab P1000

18/01/2011
Am avut pentru doar câteva zile un Galaxy Tab – un sample – şi mi-am făcut o impresie legată de tableta lor. Înainte de a porni la drum să trecem în revistă detaliile tehnice:
– ecran TFT de 7 inch touchscreen cu multi-touch cu rezoluţie 1024×600 pixeli şi 16,7 milioane culori;
– procesor de 1 Ghz cu procesor grafic PowerVR SGX540, 512 Mb RAM şi ROM de 16 sau 32 Gb şi suport pentru carduri microSD de până la 32 Gb (overall se poate atinge ca şi capacitate de stocare peste 50 Gb), sistem de operare Android 2.2;
– conectivitate asigurată de Wi-Fi b/g/n, 3G cu HSDPA, bluetooth 3.0, GPS;
– cameră foto principală de 3 Megapixeli care filmează la rezoluţie 740×640 pixeli la 30 fps şi un mic led flash, cameră secundară pentru videoapeluri de 1,3 Megapixeli;
– accelerometru, geo-tagging, jack de 3,5 mm, redă clipuri Full HD la 1080p;
– baterie de 4000 mAh, 380 de grame şi 11,98 mm;
– pachetul conţine tableta, căştile şi încărcătorul cu rol multifuncţional (poate deveni şi cablu de conectare la pc).
Galerie foto cu Samsung Galaxy Tab:
 
1. Design şi ecran – prin prisma dimensiunilor atrage atenţia din momentul în care o scoţi la vedere. Mare parte a celor care o văd şi sunt neavizaţi în domeniu o confundă cu un gps, ramă foto şi spre surprinderea mea puţini îi spun “telefon”. Bineînţeles că şi mai puţini o identifică corect – tablet pc. Cred că de pe acum vă daţi seama câte cunoştinţe în domeniu au cei din .ro. Targetul pentru o tabletă pc este redus în ţara noastră, dar o sumă de entuziaşti au “riscat” şi au pe acasă un device de acest fel.
Galaxy Tab deşi are doar 11,98 mm grosime pare extrem de solid. Ai zice că îndură orice. Ecranul de 7 inch este înconjurat de o muchie neagră. Marginile sunt rotunjite şi dau impresia de robusteţe. Superior regăsiţi logoul Samsung şi inferior patru butoane de tip touch cu shortcuturi predestinate precum funcţii ca: Home, Back, Search.
Pe lateral jos sau la bază se află cele două difuzoare şi mufa pentru încărcător (metodă similară de reîncărcare şi la Dell Streak – mă refer la conector). Pe lateral sus se află mufa jack de 3,5 mm, iar pe dreapta daţi de slotul pentru cartela sim, pentru microSD ce poate acomoda până la 32 Gb, butoanele pentru reglarea volumului şi cel de pornit sau oprit poziţionat tot pe lateral şi nu superior ca la alte telefoane cu Android (comparaţia nu îşi are rostul pentru că Galaxy Tab are puţine în comun cu un simplu smartphone). Spatele este alb, plăcut. Acolo regăsiţi camera foto cu un senzor de doar 3 Megapixeli.
Ecranul TFT impresionează prin dimensiuni, dar nu prin calitate. Mi-a plăcut foarte mult displayul SuperAMOLED de pe un alt produs de casă sud-coreean – Galaxy S. Mi-aş fi dorit să regăsesc un SuperAMOLED pe Tab, dar am înţeles că datorită unor raţiuni ce ţin de preţ au ales un TFT. Dacă nu mă înşel la un moment dat se vorbea pe blogurile de tehnologie de afară că în 2011 vor “porta” AMOLED şi pe Galaxy Tab. Touchscreenul este implementat serios şi nu cred să fie vreun alt device mai precis. Şi accelerometrul în jocuri îţi permite să faci lucruri de fineţe. :)
2. Hardware şi sistem de operare – procesorul Samsung Intrinsity este tactat la 1 Ghz fiind însoţit de un procesor grafic regăsit şi pe Galaxy S plus 512 Mb RAM. Sistemul de operare este Android 2.2 FroYo şi cu siguranţă va fi primi un upgrade la 2.3. Presupun că va putea rula şi Android 3.0 aştepta pentru mijlocul anului cu mare interes deoarece tabletele pc sunt specialitatea sa.  Iconurile sunt mari, s-ar putea să deranjeze la început până vă adaptaţi. Se vede că este un os portat de pe mobile pe o tabletă. În testul Quadrant a impresionat obţinând puţin peste 1000 de puncte (mai precis 1010 puncte întrecând Galaxy S, Nexus One, HTC Desire, dar sub Motorola Droid X, HTC Evo sau Nexus One cu Android 2.2). O să apreciaţi faptul că nu apar blocaje în s.o., este fluentă în operare.
Printre atuurile lui Tab se numără şi sistemul de operare cu peste 200.000 de aplicaţii ce pot fi instalate, majoritatea accesibile şi pentru utilizatorul din România deoarece sunt free. S-ar putea ca unele aplicaţii să nu fie afişate “full screen” fiind o uşoară inadverdenţă între rezoluţia de 1024×600 pixeli şi mai des întâlnita 800×480 pixeli de pe majoritatea telefoanelor ce rulează s.o mobil dezvoltat de Google.
3. Conectivitate – 3G cu transfer de date la nivel HSDPA şi HSUPA, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, GPS. Este o adevărată plăcere să faci browsing pe Galaxy Tab, să scrii pe twitter sau facebook. Nu trebuie să adaptezi privirea la caracterele afişate pe un display de sub 4 inch. Aici este mai “natural”. Relaţionezi mai bine cu informaţiaş şi reacţionezi mai prompt. Tastatura touchscreen de aici poate fi accesată atât în modul landscape sau portrait. Eu am mers pe a doua variantă deoarece degetele parcurg mai greu tastele situate la orice diferenţă în landscape. :) L-am folosit într-o zi ca telefon. Recomandat să apelaţi la căşti dacă nu vreţi ca discuţia să fie auzită de cei din jur. Ideea este că Tab se aude tare – cu doar două difuzoare la bază. La un moment dat devenise un fe de media player pentru mine în living.
4. Camera foto şi video  – presupun că nu aţi cumpăra un tablet pc pentru acest feature. Aveţi la îndemână spre răsfoit o galerie foto şi video ca să vă daţi seama ce ştie. Cu 3 Megapixeli nu poate să se compare cu alte mobile dotate cu senzor foto. De reţinut că pe camera secundară nu au ales VGA ci 1,3 Megapixeli spre a conferi o calitate ridicată celor care o doresc pentru videoconferinţe.
Galerie foto şi video făcută cu Samsung Galaxy Tab:

5. Autonomie – displayul de 7 inch îşi cere tributul. Pe de altă parte eu în teste ca să zic aşa, am avut un sample şi versiunea disponibilă în magazine este oleacă mai bună şi cu siguranţă şi autonomia crescută. Bateria are 4000 mAh şi deşi avem display de 7 inch este mai uşoară ca alte tablete. Spre exemplu Huawei S7 cu ecran similar în inch ajunge la jumătate de kilogram. Dacă o utilizaţi intensiv s-ar putea să fie nevoie de o reîncărcare după aproximativ 6 – 7 – 8 ore. Trebuie să fiu mai clar. Presupunând că nu staţi în continuu “călare” pe conexiunea Wi-Fi, pe facebook, twitter, blog (-uri) cum am făcut eu – vă duce spre orizontul a 2 zile. Se mai poate lucra la acest capitol. Un display AMOLED parcă consumă resurse mai puţine de energie.
Concluzii – dacă mi-aş permite un Tab l-aş achiziţiona fără să ezitez. Când galaxia de tablete prezentate la CES de către Motorola sau Asus va intra şi în .ro vom da de un Galaxy Tab sub 2000 de lei făcându-l perfect rezonabil. O tabletă pc este ok, dar mai mult pentru acasă unde până la urmă un laptop sau desktop îndeplinesc sarcinile sale şi mai ok. Poate deveni un instrument de divertisment graţie accelerometrului şi a senzorilor incluşi aducând interactivitate sporită.
Tabletul de la Samsung ca şi iPad este un deschizător de drumuri şi în timp produsul va fi rafinat. Oricum este un multifuncţional: telefon, ramă foto, telecomandă pentru televizoare Samsung, minicomputer.
Ideea ar fi că un “heavy user” de internet va aprecia accesul facil pe un display mare la siteurile sale favorite, se va plimba prin galeriile foto prin gesturi touch simple, va viziona un clip la rezoluţie full HD sau de ce nu chiar un film întreg la cei peste 50 de Gb pe care îi poate înmagazina deviceul în cauză. Nici nu am testat prea multe tablete, pe listă se mai află Dell Streak care în opinia mea poate fi considerată un smartblet (încrucişare între smartphone şi tablet pc), prin prisma celor 5 inch pe care îţi poţi “plimba” degetele.
O mică problema este aşa-zisa mobilitate. Dacă cu Galaxy Tab nu prea poţi ieşi pe “afară”, cu iPad iese din calcul (aproape 700 de grame şi 10 inch display). Atunci rămâi blocat la locuinţă. Aici intervine un mic “issue”. Un laptop sau netbook oferă mai mult (display, putere de operare, etc), o consolă te introduce în luma jocurilor cum nici nu bănuiai. Un tablet oferă din toate câte puţin şi s-ar putea să fie suficient pentru o masă largă de utilizatori. :)
Tabletele sunt pentru entertainment (facebook, twitter la greu – pentru unele persoanele acela este jobul :)).  În încheiere un video cu un benchmark făcut cu aplicaţia Quadrant:
Preţuri pentru Samsung Galaxy Tab la “liber”* (fără semnarea unui abonament):
evoMAG – 2.799 lei;
quickmall –2.899 lei;
PCfun – 2.799 lei;
eMAG – 2.799 lei.
*Valabile în data de 17 ianuarie 2011
Samsung Galaxy Tab în oferta Orange cu abonament internet:
299 euro cu abonament Colibri 35 pe 24 luni ce include plata unui abonament lunar de 35,17 euro pentru care primiţi trafic nelimitat de internet cu primii 15 Gb la viteze de până la 14,4 Mbps, iar ulterior sunteţi limitaţi la 128 kps, 100 de sms-uri în reţea lunar, bonus 60 de minute de apeluri video şi 30 de MMS. 
Puncte tari:
– displayul uriaş care sper să fie în curând AMOLED şi nu TFT;
– puterea de operare, accesul la sutele de mii de aplicaţii din sistemul Android;
– designul simplu, elegant;
– conectivitate sporită: 3G, Wi-Fi, DLNA.
Puncte slabe:
– autonomia – un lucru de îmbunătăţit pe viitor;
– în general tabletele pc nu au un target bine definit. Adică ce înlocuiesc ele în “ecosistem”?
Update: Reclama în care tipul o scotea din haină (disponibilă şi pe site-ul tabletei) este oarecum falsă. Eu nu am reuşit să o introduc acolo. Poate avea buzunarul modificat. La început pare extrem de uşoară pentru dimensiunile sale, dar mie mi-a amorţit mâna la un moment dat. Am uitat să spun că după vreo 2 sau 3 ore de “tastat” intensiv. :)
A fost o experienţă inedită care mi-aş fi dorit să dureze mai mult. Câţiva ani dacă se poate.
Mâine de dimineaţă o să vină un upload video serios. Momentan pe youtube durează o veşnicie să urci şi clipuri scurte nefilmate la calitate HD. Aglomeraţie mare pe seară. Scuze. 
Update 2: Jocuri pe Galaxy Tab:
a. Need for Speed Shift (disponibil în Samsung Apps gratuit);
b. Zynga Poker (o întreagă nebunie cu acest joc ce a început să prindă mult şi în România);
c. Angry Birds – îl rulează fără blocaje ca pe Optimus One-ul meu.
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.