Flanco a reușit să obțină o exclusivitate în faza inițială a lansării GALAXY Tab4 în țara noastră și au trimis o unitate la review. Am folosit tableta în ultima săptămână, iar impresiile formate le-am structurat în review-ul de față.

Samsung GALAXY Tab4 10.1 este o tabletă de 10.1 inch cu specificații mid-range și cu un preț situat în aceeași categorie. Mă rog, aș considera tableta Tab4 10.1 cu ceva veleități premium în segmentul de mijloc. Apropo, primele tablete Android au debutat pe diagonala de 10.1 inch (iPad-ul venea pe 9.7 inch). Între timp s-au diversificat și nu prea mai există nișă neacoperită ( tablete de 7, 7.9, 8.3, 9.4, 9.7, 10.1 și 12 inch). Nu înțeleg de ce nu au mers pe denumirea de GALAXY Tab 4 10.1 și compania sud-coreeană a preferat să alăture termenele Tab și 4 rezultând Tab4. Generația de tablete Tab4 sosește și în variante de 7 inch / Tab4 7.0 și 8 inch / Tab4 8.0.

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (7)

Încep cu specificațiile detaliate pentru Samsung GALAXY Tab4 10.1:

Tabletă Date tehnice Samsung GALAXY Tab4 10.1
Ecran TFT de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli
Procesor Qualcomm MSM8226 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 1.5 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB
GPU Adreno 305
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat
Conectivitate variante cu 4G și 3G, Wi-Fi only în standardele a/b/g/n, Wi-Fi direct, dual-band, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS
Cameră foto și video 3.15 Megapixeli, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 6800 mAh
Greutate 487 gr.
Grosime 8 mm

Design

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (12)

Pachetul în care sosește GALAXY Tab4 10.1 păstrează tema eco de la GALAXY S5 și restul de gadgets powered by Samsung. La interior dați de tabletă, certificat de garanție, căști intraauriculare albe, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător tot îmbrăcate în alb ca tableta, manual de utilizare.

GALAXY Tab4 10.1 te duce prin designul său cu gândul la GALAXY S5, GALAXY Note 3. O muchie argintie ce imită metalul înconjoară tableta, spatele a fost fabricat dintr-un plastic alb cu o textură plăcută, mat și dă un grip excelent. Mi s-a părut a fi cea mai stabilă tabletă de 10.1 inch testată până acum. Mă refer la inexistența senzației că tableta cu display de 10.1 inch ar urma să scape din mână la vreo manipulare neferictă.

Cântărește 487 gr. și 8 mm grosime, destul de bine pentru un device cu un ecran pe dimensiunile lui Tab4 10.1. Tableta a fost concepută spre a fi utilizată mai ales în modul landscape. Tasta capacitivă fizică și cele două taste capacitive cu rol de Back și aplicații recente fiind poziționate la baza lui Samsung GALAXY Tab4 10.1 (când ești în landscape mode, în portrait mode diferă în funcție de orientare).

Muchii rotunjite și margini destul de generoase, o necesitate spre a acomoda logo-ul Samsung și tasta fizică centrală + restul de controale. Samsung a preferat să meargă pe o astfel de soluție renunțând la controalele direct pe ecran. De aceea aș spune că necesită un oarece timp de acomodare. Cauți mereu să dai Back sau să ieși pe ecranul de start și la baza tabletei nu găsești controalele arhicunoscute, mereu te deplasezi în lateral sau la bază, în funcție de orientare.

Camera de 3.15 Megapixeli este înconjurată de o ramă argintie, se profilează puțin de tot față de nivelul tabletei. GALAXY Tab4 10.1 este o tabletă care se asortează de minune cu GALAXY Note 3, GALAXY S5, S4, orice smartphone din gama GALAXY.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (19)

TFT LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și când am dat inițial de specificațiile sale detaliate eram destul de circumspect la acest capitol. Da. Nu este punctul său forte, nu cumperi tableta Samsung pentru display-ul încorporat. Aș spune că TFT-ul de pe Tab 10.1 este identic cu IPS-urile de pe tabletele importate sub brand românesc, mă refer la experiența de utilizare. Livrează culori destul de ok, un pic mai șterse decât mă așteptam la o tabletă mid-range, iar unghiul de vizualizare mi s-a părut a fi destul de bun.

Sunetul provine de la două speakere, dispuse pe lateral dreapta și stânga cu tableta în modul landscape. Impresionează prin volum, claritate. Căștile incluse în pachet sunt de tip in-ear și livrează un sound de top, bine calibrat. Reglarea volumului se face din partea superioară.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (28)

Câteva elemente definesc tableta Samsung GALAXY Tab4 10.1: procesor Qualcomm MSM8226 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, Adreno 305 GPU, 1.5 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB.

Nu știu de ce Samsung se ferește să spună clar la unele telefoane și tablete ce hardware a implementat. La tableta Tab4 10.1 am aflat clar de procesorul Qualcomm + Adreno 305 GPU după ce am instalat CPU-Z și a furnizat aceste informații. Rulează Android 4.4 KitKat cu interfața TouchWiz dezvoltată de către compania sud-coreeană.

Are lag / întârzieri în meniu?

Surprinzător. Are. În anumite situații de utilizare trebuie să iei tableta ceva mai ușor, nu o bagi într-un mod intensiv. Sunt momente în care se mișcă ceva mai încet decât te-ai aștepta și launcher-ul inclus livrează secvente în reluare la comenzile date. Un launcher dedicat rezolvă mare parte din această problemă (Nova Launcher am testat și tableta se mișcă ceva mai cu talent).

Da. Rulează majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, totuși hardware-ul bazat pe un CPU quad-core pe ARM Cortex-A7 își arată limitele. Este salvat de cei 1.5 GB RAM și de acceleratorul grafic Adreno 305.

La nivel de UI se vede clar că GALAXY Tab4 10.1 a primit un Android customizat la maxim de către Samsung, TouchWiz își face de cap și nu amintește mai deloc de Android-ul 4.4 KitKat implementat pe tabletele Nexus.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Samsung GALAXY Tab4 10.1:

S Voice – controlezi diverse funcții ale tabletei prin comenzi vocale;

Dropbox – stocare în cloud;

Hancom Viewer – vizualizezi documente Office (Word, Excel, PowerPoint);

În rest sunt aplicații reîntâlnite pe majoritatea tabletelor Android: Google Play, Gmail, YouTube, Hangouts, Google+ etc. Pe partea de browsing s-a dovedit a fi o tabletă destul de sprintenă.

Performanță

GALAXY-Tab-4-10.1-screenshots (21)

Urmează propoziția mea preferată legată de furcile caudine ale testelor de benchmark prin care a trecut și tableta sud-coreeană. Rezultatele le-am organizat în tabel:

TabletăTeste de benchmark Samsung GALAXY Tab4 10.1
Quadrant Standard 8912 puncte
AnTuTu Benchmark 17093 puncte
NenaMark 1 61.4 fps
NenaMark 2 55.7 fps
CF-Bench 12087 puncte
Vellamo HTML5 – 1174 puncteMETAL – 551 puncte
3DMark Ice Storm – 5414 puncte;Ice Storm Extreme – 2804 puncte;Ice Storm Unlimited – 4491 puncte.
Linpack Single Thread – 78.791 MFLOPS;Multi-Thread – 198.665 MFLOPS.
BrowserMark 2.1 757 puncte.
HTML5test 473 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (18)

Sunt variante de Tab4 10.1 cu 4G și 3G, iar modelul sosit la review prin intermediul Flanco este Wi-Fi only. Lipsește conectivitatea de date printr-un operator telecom, dar dispune de Wi-Fi în standardele a/b/g/n, include Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0.

Cu tableta în modul landscape și tastele capacitive la bază dați în partea superioară de tasta power, reglarea volumului și slotul dedicat microSD-urilor de până la 64 GB protejat de un element din plastic. La bază se află portul microUSB, iar în stânga dați de jack-ul de 3.5 mm. Cele două micuțe speakere sunt poziționate pe lateral, în stânga și dreapta.

În ce privește conexiunea la internet prin intermediul Wi-Fi nu am avut nicio problemă, iar faptul că este dual-band ajută pe cei aflați în blocurile cu mai multe rețele pe 2.4 GHz, iar spectrul de 5 GHz fiind ceva mai liber și aducând un plus de viteză.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (14)

Nu cumperi o tabletă de 10.1 inch pentru capacitățile sale în ce privește fotografia. Totuși, camera de 3.15 Megapixeli livrează fotografii de calitate, după cum trageți singuri concluziile pe baza fotografiilor de mai jos.

Autonomie

GALAXY-Tab-4-10.1-screenshots (9)

Bateria de 6800 mAh își face datoria și livrează o autonomie de invidiat pentru o tabletă de 10.1 inch. O ajută procesorul pe ARM Cortex-A7 și display-ul cu rezoluție 1280×800 pixeli care nu consumă prea multă energie. Cu display-ul pe luminozitate maximă, sincronizări activate în fundal și activități mixte am atins în jur de 6 – 7 ore de utilizare. Dacă tableta este butonată, cu ghilimelele de rigoare, în mod ocazional se atinge și peste o zi de autonomie, fără probleme.

Preț

Samsung GALAXY Tab4 10.1 – 1499 lei la Flanco.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Tab-4-10.1-review (29)

Samsung GALAXY Tab4 10.1 este o tabletă care livrează o experiență de utilizare mixtă. Sunt elemente PRO, dar și CONTRA. Le-am individualizat mai jos. Se adresează celor care vor neapărat să folosească o tabletă Samsung cu TouchWiz și interfață care a făcut istorie pe GALAXY S III, S4, S5, GALAXY Note 3 etc.

PRO

– design ce amintește direct de seria GALAXY, grip excelent dat de plasticul mat cu o textură plăcută implementat pe spatele device-ului;

– sunet de top, două speakere excelent calibrate;

– Android 4.4 KitKat și interfața TouchWiz cu puține aplicații preinstalate, dar un Android customizat intensiv de către gigantul sud-coreean;

– fotografii suprinzător de bine realizate de către camera de 3 Megapixeli;

– autonomie bună.

CONTRA

– performanțe modeste în gaming;

– situații de utilizare în care livrează un lag ușor perceptibil.