Samsung are o gamă întreagă de telefoane Android, de la cele low-cost în genul lui Samsung GALAXY Young până la GALAXY S4, GALAXY Note II. Seria GALAXY acoperă o plajă largă de prețuri și specificații hardware. Cele mai multe review-uri le regăsiți la vârfurile de gamă, dar într-o piață emergentă precum România cel mai bine comercializate sunt telefoanele low-cost / entry-level.

Așa că m-am gândit că ar fi ok să testez și GALAXY Young, să relatez experiența oferită de unul dintre cele mai ieftine telefoane cu Android de la Samsung. A fost lansat cu puțin înainte de MWC Barcelona 2013 și l-am văzut pentru prima dată la Barcelona, la standul Samsung. Era una dintre noutățile cu care a venit compania sud-coreeană, alături de Samsung GALAXY Note 8.0, Samsung NX300 etc.

Să vedem care sunt specificațiile hardware pentru Samsung GALAXY Young S6310:

Smartphone

Date tehnice

Samsung GALAXY Young

Ecran

TFT de 3.27 inch cu rezoluție 320×480 pixeli și 176 ppi

Procesor

Single core la 1 GHz pe ARM Cortex-A5, Qualcomm

Memorie

768 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și microSD de până la 64 GB

GPU

Adreno 200

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

3.15 Megapixeli, geo-tagging, filmează VGA cu 24 fps, fără cameră frontală

Baterie

1300 mAh

Greutate

112 gr.

Grosime

12.5 mm

Design

Samsung-GALAXY-Young (1)

În cutie dați de smartphone, bateria de 1300 mAh, încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, căști, certificat de garanție și manual de utilizare. În ultimele luni am avut ocazia să testez nenumărate modele de telefoane, majoritatea cu diagonală a ecranului de peste 4.3 inch. De aceea când la GALAXY Young am trecut pe 3.27 inch a fost ca un mic șoc. Glumesc într-un fel. GALAXY Young se adresează tinerilor și în special micuților, lor le este ușor să manevreze un telefon de aprox. 3.3 inch.

Colțurile telefonului sunt rotunjite, capacul bateriei din plastic și se oferă acces la slotul pentru cartela SIM de dimensiuni normale și la cel pentru microSD de până la 64 GB. Desfacerea capacului se face ușor. Samsung GALAXY Young este construit cu oarece atenție la detalii. Nu-i un telefon urât sau cu plastice de calitate slabă, se încadrează în linia GALAXY ca design. De aceea mai toate telefoanele lor par derivate din GALAXY S4 și GALAXY Note II.

Samsung GALAXY Young este un smartphone ultra-compact, ușor de strecurat în buzunar, linii simple, plastic folosit în mod extensiv. Să nu uitați că este un smartphone low-cost cu preț de sub 500 lei. Există și o versiune dual-sim, dar nu a fost cazul la unitatea de review sosită de la Orange.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Young (13)

TFT de 3.27 inch cu rezoluție 320×480 pixeli și un prim punct ce va fi criticat. Display-ul este slab, amintește de tehnologia de acum 3 – 4 ani de zile. Reglat pe luminozitate maximă și tot nu impresionează, cum spuneam și mai sus trebuie specific că este un telefon de buget redus.

La baza ecranului sunt trei taste, două de tip capacitiv și una fizică. Acestea au rol în meniul smartphone-ului, în Android 4.1.2 Jelly Bean. Sunt ușor de folosit și răspund rapid la comenzi.

Micuța boxă a lui GALAXY Young a fost poziționată în spate, lângă senzorul de 3.15 Megapixeli. Uimește prin volumul destul de puternic, claritate. Stă bine la capitolul sunetul și pe jack-ul de 3.5 mm poziționat în partea superioară. Fiind gândit pentru publicul tânăr s-au gândit că va fi transformat în mp3 player ad-hoc și au acționat în consecință.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Young (14)

Procesor pe ARM Cortex-A5, de tip single core, la 1 GHz. Acestea ar fi primele elemente pe care le afli legate de CPU. Au implementat un CPU Qualcomm cu Adreno 200 pe post de accelerator grafic, 768 MB RAM, 4 GB memorie RAM și slot pentru microSD de până 64 GB. Cei 768 MB RAM își fac simțită prezența de la prima utilizare. De aceea spun că GALAXY Young este mai sprinten în rularea meniului, browsing și decât telefoane dual-core în genul lui Orange Nivo.

Cantitatea de bloatware este redusă în cazul lui GALAXY Young. Mult mai puține aplicații puse by default de producător decât la modelele mid-range sau de top. S-au gândit că nu are rost să-l încarce la maxim și au preferat să iasă în evidență prin plusul de viteză.

Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean și uimește în sens pozitiv prin viteza cu care navighezi pe internet, prin browserul integrat sau cu Chrome pentru Android. Nu ai parte de întârzieri în meniu, așa-numitul lag este inexistent la GALAXY Young, chiar dacă îl pui să facă mai multe sarcini / task-uri simultan.

Samsung Apps – magazin de aplicații susținut de compania sud-coreeană;

Game Hub – jocuri pentru telefoanele cu Android;

Quicoffice – vizualizare și editare de documente Office (Word, Excel, PowerPoint);

Aplicații de la Orange: Contul meu Orange, TV de la Orange, Orange Film, Cloud Orange etc.

Performanță

Screenshot_2013-07-29-07-00-59

L-am supus la câteva teste de benchmark și rezultatele obținute le-am adunat într-un tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

Samsung GALAXY Young

Quadrant Standard

2276 puncte

AnTuTu Benchmark

4587 puncte

CF-Bench

2529 puncte

NenaMark1

50 fps

NenaMark2

16.3 fps

Vellamo

HTML5 – 1074 p.

METAL – 353 p.

3DMark

Ice Storm – 550 p.

Ice Storm Extreme – 286 p.

BrowserMark 2.0

708 puncte

HTML5

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Young (8)

Nu-i lipsește nimic. Iese în față cu 3G și viteze în download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0, Wi-Fi hotspot și Wi-Fi direct, radio stereo FM cu RDS. În partea superioară dați de locașul pentru jack-ul de 3.5 mm, la bază au dispus portul microUSB. În lateral dreapta se află butonul de power cu rol în blocarea / deblocarea display-ului de 3.27 inch, iar în stânga este tastat pentru reglarea volumui.

Capturile de ecran se fac prin apăsarea concomitentă a butonului de power și a tastei fizice în colțul său din partea dreapta. Sunt salvate direct în Galerie. A funcționat fără probleme în ce privește semnalul pe Wi-Fi și 3G. Calitatea convorbirilor pe 2G și 3G mi este decentă. Nu trădează segmentul de preț din care face parte.

Cameră foto și video

3.15 Megapixeli, fără LED flash, fără cameră frontală. Nu este unul dintre punctele sale forte. Aplicația pentru camera foto & video se deschide rapid, captura foto este făcută rapid. Aveți o galerie foto și un clip video ca să vedeți ce știe în domeniul ăsta. Pentru calitatea foto & video la un smartphone nu îți vei cumpăra unul de 499 lei.

Și galeria foto & video făcută cu Samsung GALAXY Young:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-07-29-06-57-33

Baterie de 1300 mAh, procesor single core Qualcomm pe ARM Cortex-A5, 768 MB RAM, Android 4.1.2 Jelly Bean, Adreno 200, display de 3.27 inch cu rezoluție 320×480 pixeli. Trece testul unei zile în condiții de utilizare moderată. Iese în evidență în sens pozitiv. Se descurcă mai bine decât Orange Nivo.

Preț

Samsung-GALAXY-Young (5)

a. Fără abonament / Orange – 109 euro

b. Cu abonament la Orange – 1 euro cu abonament Cangur 15 / 15 euro pe lună, 1500 de minute sau SMS-uri în rețea, 150 de minute naționale și internaționale către fix, 350 MB trafic de date, 150 de SMS-uri naționale, acces nelimitat pe m.yahoo.com.ro, ro.m.yahoo.com, m.facebook.com.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Young (17)

Samsung GALAXY Young este un smartphone ieftin care se descurcă decent și oferă o experiență plăcută, fluentă. Se adresează tinerilor și, în special, celor care doresc un smartphone cu adevărat compact și fără să coste cât salariul pe 1 – 2 luni. A fost o supriză plăcută, iar dacă specificațiile tehnice nu anunță cine știe ce smartphone să știți că Samsung nu s-a jucat atunci când l-a realizat și se descurcă mai bine decât telefoane care promit la nivel hardware, dar atunci când începi să le utilizezi remarci lag-ul în meniu sau o cantitate mare de bloatware care îngreunează smartphone-ul respectiv.

PRO

– compact, sunet puternic;

– experiență fluentă, fără lag și cei 768 MB RAM își fac simțită prezența în sens pozitiv;

– Android 4.1.2 Jelly Bean fără bloatware-ul specific Samsung, un TouchWiz lite dacă îmi permiteți o astfel de exprimare;

– viteză în browsing, rulează majoritatea jocurilor din Google Play cu excepția celor cu cerințe grafice mari;

– autonomie decentă.

CONTRA

– display cu unghi de vizualizare redus și puțin lizibil sub acțiunea razelor de soare;

– rezultate mediocre în domeniul foto & video.