Alături de seria GALAXY S20, Samsung a venit și cu al doilea smartphone pliabil din portofoliu. Am avut ocazia pentru un weekend să-l testez și revin cu impresiile formate în cadrul acestui review realizat pe fast forward. 

A ajuns și în oferta magazinelor online autohtone, eMAG îl listează la 6999 lei. Avem altă rețetă / altă linie de design adoptată de către Samsung față de ceea ce oferă primul său dispozitiv cu ecran pliabil – Samsung GALAXY Fold. Apropo, se discută de ceva timp de GALAXY Fold 2. 

Samsung GALAXY Z Flip s-ar putea să fie pe placul celor ce caută un telefon diferit, unul care să fie cu adevărat compact, ușor de strecurat în buzunar sau geantă. Inițial, credeam că publicul feminin este vizat în mod direct, mai ales prin forma sa ce amintește când este pliat de o pudrieră. După câteva zile cu modelul pe negru, aș spune că poate fi folosit fără probleme și de un bărbat. 

Specificații 

Design 

În pachet se află pe lângă smartphone: încărcător ce alimentează la 5V / 2A sau 9V / 1.67A (încărcătorul clasic de Samsung regăsit în pachet până la seria GALAXY S10), cablu USB type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, căști AKG pe fir textil și USB type-C + dopuri de protecție suplimentare, ghid de utilizare rapidă și o supriză din partea Samsung – o husă de protecție din plastic transparent, formată din 2 bucăți. 

Dacă ești printre cei ce consideră că smartphone-urile din prezent sunt prea mari, GALAXY Z Flip te ajută să ai unul dintre cele mai compacte telefoane mobile lansate în ultima perioadă.

Samsung a investit serios în R&D spre a veni cu un astfel de produs. Mi-a plăcut sistemul de culisare ce amintește de cel găsit la laptopuri, mi-a dat impresia că ar rezista în timp, fără prea mari probleme. Materialele folosite și atenția la detalii sunt în linie cu ceea ce aduce compania sud-coreeană pe smartphone-urile sale premium. 

Când îl deschizi ai un smartphone cu ecran mare, 6.7 inch și cu margini ceva mai generoase față de ceea ce găsești la GALAXY S10 5G sau GALAXY Note1 5G. Probabil, spre a avea un grad de rigiditate mai bun au venit cu margini mai mari. Când display-ul este drept, la mijloc are o mică cută. Totuși, când redai un clip de YouTube, un film din Netflix sau un joc nu deranjează în vreun fel. 

Au aplicat o folie de protecție peste sticla flexibilă, cel puțin așa spune Samsung. Ați văzut în testele făcute că se zgârie precum o folie, nu are gradul de rezistență al sticlei. Folia a fost prinsă atât de bine, pe sistemul de la GALAXY Fold astfel încât nu o poți îndepărta. Probabil, dacă încerci asta ajungi în a strica display-ul. Ar fi fost bine din partea Samsung pe un telefon de 7000 lei să ofere posibilitatea de a fi schimbată în mod gratuit, dacă apar zgârieturi mai serioase, cel puțin pentru 1 an de zile. Acum nu știu dacă chiar poate fi schimbată în service. Este o întrebare pe care o voi adresa mai departe către divizia locală. 

Logo-ul Samsung a fost adus pe balama, ar fi fost de efect dacă era luminat și mai și dacă puteai alege o anumită culoare. Probabil, la generațiile următoare. 

Lângă camera duală se află ecranul secundar de 1.1 inch ce permite control tactil. Parcă mi-aș fi dorit un ecran mai mare, spre a avea mai multe informații în spațiul respectiv, astfel încât să fiu de mai puține ori nevoit să deschid display-ul mare, așa cum se întâmplă la GALAXY Fold. Ar fi fost obținută și o autonomie mai consistentă. 

O galerie foto cu zeci de imagini însoțește articolul și îl puteți descoperi pe GALAXY Z Flip din toate unghiurile. Este un smartphone elegant, compact și diferit față de ceea ce se găsește în piață. 

Ecran și sunet

Sunt două ecrane pe GALAXY Z Flip: 

  • ecran pliabil Dynamic AMOLED de 6.7 inch cu rezoluție 2636 x 1080 pixeli;
  • ecran Super AMOLED de 1.1 inch cu rezoluție 110×300 pixeli. 

Bineînțeles, atenția este pe cel pliabil de 6.7 inch. Cum am spus și mai sus, cu display-ul în poziția deschis nu este perfect drept și un spațiu se formează la mijloc. Când rulezi un joc sau un clip video nu deranjează. 

Luminozitatea se situează în jurul a 600 nits, iar în modul Automat ajunge potrivit certificărilor obținute de Samsung până la 1100 nits. Culorile sunt plăcute, parcă puțin date pe modul vivid față de ceea ce primești la GALAXY S10 5G sau GALAXY Note 10 Plus 5G. 

Sunt două moduri de culoare: Viu și Natural. Pe Natural sunt culori mai puțin saturate. Se oferă posibilitatea în a regla balansul de alb spre culori mai reci sau calde. În secțiunea Setări avansate poți seta nuanțele de roșu, galben și albastru. 

Ideea ar fi că poți calibra display-ul de pe Z Flip în funcție de preferințele personale, fără nicio problemă. Legat de ecranul pliabil, da. Este un feedback ușor ciudat dat de folia de protecție. Parcă nu-l simți la fel precum un ecran convențional, drept. 

Aspect de care trebuie ținut cont, nu are certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful. Probabil, mecanismul ce permite plierea telefonului blochează o certificare de tip IP, element specific smartphone-urilor Samsung de la GALAXY S5. 

În ce privește sunetul, Z Flip are un singur difuzor ce l-au poziționat la bază. La volum maxim se transmit vibrații în carcasă, recomand a fi setat pe la 80% pentru un sunet cât mai bine calibrat. Are suficient de mult bass, redare corectă a frecvențelor medii și înalte. Nu poate fi activat Dolby Atmos pentru difuzorul principal, doar când sunt conectate căști pe USB type-C sau bluetooth. 

Căștile din pachet sunt AKG-urile cu fir textil pe USB type-C, printre cele mai bune căști aduse pe un telefon mobil în 2020. Se aud puternic și clar, nu am ce să le reproșez. Sunt și dopuri suplimentare pe dimensiuni diferite. La 7.2 mm grosime, nu au reușit să încorporeze difuzorul astfel încât vibrațiile să fie ținute sub control. La 7000 lei parcă mi-aș fi dorit să descopăr pe aici și 2 difuzoare, spre a obține un efect stereo. Când ai telefonul în landscape, obturezi fanta de jos și în jocuri în genul PUBG chiar deranjează. Bineînțeles, se rezolvă prin folosirea unor căști. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Alături de  GALAXY S10 Lite este unul dintre primele smartphone-uri Samsung cu procesor Qualcomm din categoria vârf de gamă aduse pe canal oficial în România. În cazul lui Z Flip au ales Qualcomm Snapdragon 855+. Este cumva interesant că la GALAXY Fold și Z Flip s-a mers pe mâna Qualcomm la nivel de chipset, iar Exynos-urile au fost puse cumva în stand-by. 

Z Flip integrează Qualcomm Snapdragon 855+ dezvoltat pe un proces de litografiere în 7nm+, arhitectură tri-cluster cu frecvențe ce ating până la 2.95 GHz pe cel mai performant nucleu, alte trei nuclee pe Kryo 485 la 2.45 GHz și alte 4 nuclee pe Kryo 485 Silver pentru operațiuni de rutină la 1.78 GHz. In rol de accelerator grafic îl avem pe Adreno 640 tactat la 700 MHz. 

Informații oferite de CPU-Z pentru GALAXY Z Flip;

Se adaugă 8 GB memorie RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.0, fără slot pentru cardurile microSD. Teoretic, 256 GB ar trebui să fie suficienți pentru majoritatea celor ce folosesc un smartphone în 2020, mai ales că aici nu avem opțiunea de filmare 8K, iar în 2160p cu 60 fps stochezi suficient de multe minute pe cei peste 200 GB preinstalați. 

Important cred că este altceva, cum se simte telefonul în utilizarea de zi cu zi. L-am folosit prea puțin timp ca să trag concluzii. La nivel de interfață nu sunt probleme de vreun fel, nu agață, nu întârzie în preluarea comenzilor. În testele de benchmark am remarcat că se încălzeșe pe partea spate, superior. Parcă un pic mai tare față de alte modele Samsung. Asta și pentru că în 7.2 mm nu au prins o răcire super-avansată. Apropo, rulează Android 10 cu interfața One UI 2.1, iar patch-urile de securitate au fost aduse la nivelul lui februarie 2020. 

Aplicații preinstalate pe Z Flip;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Google Foto, Magazin Play, Duo, YouTube Music;

Alte aplicații: Bixby, Zonă AR, OneDrive, GALAXY Store, Netflix, Facebook, Game Launcher, Transcriere live;

  • aplicațiile uzuale pe un smartphone Andorid: Fișiere mele, Contacte, Galerie etc. 

Sunt o sumă de tips & tricks pe care Samsung le aduce pe smartphone-urile sale din segmentul premium:

  • Link to Windows (conectezi smartphone-ul cu PC-ul și transmiterea de fișiere se face mai ușor ca niciodată);
  • Înregistrare ecran (la 1080p, 720p, 480p);
  • Posibilitatea de a alege între controalele de tip touch personalizabile la bază sau gesturile de navigare;
  • Mod Utilizare cu o mână, Reducere animații pentru un plus de viteză în UI, dublă atingere spre a activa ecranul (există opțiune să rămână activ cât timp este privit, prin apăsarea butonului de power ce are rol de cititor de amprentă pot fi văzute / ascunse notificările);
  • butonul de power este de-a dreptul multifuncțional (pornire / oprire, cititor de amprentă, prin dubla apăsare se activează Bixby sau camera foto etc);
  • magazin de teme, fundaluri etc. 

Am observat că Samsung insistă în imaginile oficiale cum că Z Flip poate fi utilizat și flexat la 90 de grade, camera foto a fost optimizată în acest sens. Este un gimmick de marketing și nimic mai mult, nu văd de ce aș sta să fac browsing în acest mod sau să urmăresc materiale video. 

Interfața One UI 2.1 dezvoltată pe Android 10 în cazul lui GALAXY Z Flip;

Performanță

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY Z Flip;

Conectivitate

Z Flip este un smartphone single sim. Aș spune că s-au făcut câteva concesii, deși vorbim de un telefon cu preț de achiziție mare. Probabil, Samsung a dorit să prioritizeze autonomia. 

  1. Lipsește conectivitatea 5G (nu-i mare problemă, tocmai ce în România a fost amânată licitația, din nou);
  2. Nu avem cel mai performant 4G din oferta Samsung (seria S10 urca din 2019 la 2 Gbps în download, Z Flip se mulțumește cu 1 Gbps). Nici asta nu-i așa problematic, măcar să avem viteze de peste 1 Gbps ca să-l punem pe Z Flip în funcțiunea la capacitate maximă);
  3. Lipsește Wi-Fi 6 / ax (nu că ar fi prea multe routere compatibile cu prețuri mai așezate și nu de ordinul a peste 1000 lei, pentru moment). 

Cine-l cumpără din rețeaua Digi Mobil, poate sta liniștit (are 4G și pe FDD-LTE, dar și pe TDD-LTE în banda 38 pe 2600 MHz). Am glumit puțin, dar până la urmă clientul de Z Flip ar putea veni din orice rețea națională. Nu?

Acum să trecem la lucruri mai serioase. Știe agregare de spectru și vitezele în 4G urcă la 1000 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Pe partea de Wi-Fi dispune de conectivitate dual-band și Wi-Fi a/b/g/n/ac. În SpeedTest pe conexiunea gigabit de acasă am obținut 384 Mbps în download și 432 Mbps în upload. Cu puțin sub GALAXY S10 5G sau Note 10 Plus 5G ce au trecut de pragul a 400 Mbps în download. 

În lateral dreaptă se află reglarea volumului și butonul de power cu rol și de cititor de amprentă, iar prin dublă apăsare are rol de activare a asistentului Bixby sau deschide camera foto și video. La bază se află portul USB Type-C de tip 3.1 ce are și rol de conector audio pentru cei interesați să folosească căștile AKG etc. Tot acolo se află și difuzorul principal. 

Alte detalii de conectivitate legate de GALAXY Z Flip: A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. Legat de cititorul de amprentă aflat în lateral, se descurcă bine spre foarte bine. Important este să-ți poziționezi degetul astfel încât să-și ia cât mai multe informații. 

Cameră foto și video

Nu iese în evidență prin cine știe ce setup la nivel de cameră principală. Samsung a preferat să aducă 2 senzori: 

  • 12 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS, wide și echivalent al 27mm, dimensiune a pixelului de 1.4 microni;
  • 12 Megapixeli cu f/2.2, ultrawide de 12mm, dimensiune a pixelului de 12mm. 

Cred că s-ar fi potrivit mai degrabă un tele cu zoom 2x și OIS, pentru cei pasionați de fotografiile de tip portret. Până la urmă, Samsung a ales să-i mulțumească pe cei interesați de imagini cu peisaje (urbane, naturale etc).

Interfața camerei foto și video de pe GALAXY Z Flip;

Am avut ocazia să-l testez la pachet cu S10 5G și Note10 Plus 5G și nu mi s-a părut a fi cine știe ce diferență, deși avem setup-uri diferite. Pe timp de noapte, parcă aduce mai mult zgomot în materiale video, parcă și mai puține detalii. În rest, în linie cu cele două modele. 

Se descurcă bine în ce privește fotografiile, dar parcă la 7000 lei mi-aș fi dorit să impresioneze, să iasă cumva și mai puternic în evidență. Înțeleg că targetul nu este ăsta, că nu și-au propus să livreze un smartphone de gaming, unul care să puncteze la specificații, atenția în cazul de față se centrează pe design, pe modul în care atrage atenția celor din jur. 

Înregistrează la 2160p cu până la 60 fps, la 1080p cu până la 240 fps și la 720p cu până la 960 fps. Camera frontală este de 10 Megapixeli cu f/2.4 și se descurcă bine spre foarte bine. A fost poziționată central, în partea superioară. 

Ecranul de 1.1 inch se transformă în oglindă ad-hoc când este activată camera foto de la butonul de power. Este una dintre funcțiile sale, alta ar fi funcția de ceas și că te informează ce notificări sunt. 

Clip realizat pe timp de noapte cu Samsung GALAXY Z Flip;

Clip realizat pe timp de zi cu Samsung GALAXY Z Flip;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY Z Flip;

Autonomie

Bateria de 3300 mAh este pusă la lucru de ecranul mare de 6.7 inch, iar cel mic de 1.1 inch nu ajută prea mult. 

Trebuie să preciez că nu l-am testat pe mai multe zile, în cine știe câte scenarii de utilizare ca să-mi formez o opinie. Dacă ai telefonul cu ecranul deschis și luminozitatea setată la maxim, nu trece testul unei zile de utilizare. În condiții moderate, fără a exagera cu cine știe ce jocuri sau aplicații cu cerințe grafice, trece acest test. 

Păcat că Samsung nu a adus încărcare cu adevărat rapidă și avem fix încărcarea la 15W păstrată atâția ani. În cazul lui Z Flip chiar ar fi ajutat o încărcare la 45W, măcar la 25W. Presupun că nu aveau spațiu spre a aduce toate elementele de protecție etc. 

Preț

Samsung GALAXY Z Flip cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 6999 lei;

Concluzii

Samsung GALAXY Z Flip este un alt pas făcut în direcția smartphone-urilor pliabile. Nu mai avem dorința de a livra smartphone-ul suprem, precum la GALAXY Fold. În cazul lui GALAZY Z Flip s-a mizat mai puternic pe design, pe partea de life-style, publicul feminin ce nu pune preț pe specificații fiind țintit în mod deosebit. Achiziția lui Z Flip se dorește a fi emoțională, ajunge a fi ales pentru dimensiunile sale compacte, pentru modul în care se pliază, pentru faptul că este o declarație de stil în cele din urmă. 

Este al doilea smartphone pliabil pe care-l testez după GALAXY Fold, pe Mate X l-am văzut doar sub forma unui hands-on de câteva minute. Da, avem nevoie de inovație, de telefoane mobile cu formă atipică care să se transforme, să ne ofere un ecran mare, dar să nu deranjeze în buzunar. 

Sunt sigur că Samsung învață și rafinează rețeta în timp. Aș spune că avem o nișă ce se va dezvolta din ce în ce mai puternic. 

PRO

  • dimensiuni compacte, elegant, efect wow generat de modul în care se pliază / întinde;
  • hardware puternic capabil în a rula orice aplicație sau joc în condiții optimizate;
  • software complet (poți customiza o sumă de elemente, chiar și după câteva luni de utilizare mai remarci că sunt funcții de care nu știai). 

CONTRA

  • ce se întâmplă când folia de plastic aplicată peste ecranul de sticlă pliabil ajunge a fi zgâriată? Este prinsă în structura telefonului, idem cu ceea ce găsim la GALAXY Fold;
  • fără certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful;
  • fără senzor tele (util pentru fotografiile de tip portret);
  • autonomie ce nu impresionează, încărcare relativ lentă dacă ne uităm la ce pune Samsung pe alte modele (45W pe S10 Lite ce costă 3000 lei). 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.