Tehnologia din spatele hardware-ului implementat pe telefoane mobile a beneficiat de investiții uriașe, iar puterea de procesare a crescut substanțial de la o generație la alta. Aplicațiile și jocurile din Google Play nu solicită un smartphone premiun în mod real.
Același lucru l-aș spune și despre ecranele de pe smartphone-urile moderne. Pe laptop am stat ani și ani de zile cu 1366×768 pixeli pe 15.6 inch, iar pe unele telefoane mobile s-a ajuns chiar și la rezoluție 4K, Samsung s-a oprit la QHD, iar pe S8, S8 Plus și Note8 a atins 2960×1440 pixeli, peste 500 ppi etc.
Pe lângă hardware și display, merită să discutăm și de realitatea virtuală (imagini, materiale video, aplicații și jocuri). Posibilitățile sunt uriașe, iar noi suntem într-un fel de preistorie a ceea ce va realiza VR-ul. Avem VR-ul de gaming ce necesită hardware scump + accesorii cu un cost pe măsură, ușor nepractic dacă ne referim la cabluri și alte nebunii, iar în zona civilă, cu ghilimelele de rigoare, pe mass market ne mulțumim cu VR-ul de la Samsung, Google etc.
Oculus este o companie deținută de către Facebook, iar colaboarea dintre Samsung și Oculus a dus la ochelarii VR ce au însoțit GALAXY S6, S6 Edge etc. Avem deja a treia iterație prin Gear VR R325. În opinia mea, pentru suma plătită aș spune că primești cea mai bună experiență (aplicații, imersivitate, calitate a proiecției etc).
httpvh://youtu.be/gghYoUlhyVU
Specificații
Design
În pachet dați de ochelarii VR, adaptor de la USB type-C la microUSB, manual cu instrucțiuni de utilizare, controllerul Gear VR cu 2 baterii AAA dedicate, velcro elastic pentru prinderea gadgetului pe cap.
Pentru un dispozitiv VR cu preț de puțin peste 100 euro aș spune că este fabricat destul de bine, nu simți că ar fi făcut rabat în ce privește calitatea, atenția la detalii. În partea superioară se află o rotiță ce permite reglarea adâncimii de câmp pentru a găsi o poziție cây mai comodă de vizionare.
În lateral stânga se află logo-ul Gear VR, powered by Oculus. În dreapta este zona de touchpad pentru controlul dispozitivului, cu două taste fizice: Acasă / Ecran de start și Back. Au adus un touchpad ușor de controlat, generos dimensionat. Acum există și opțiunea în a folosi controllerul Gear VR, te scutește de achiziția unui accesoriu dedicat de tip third party, accesoriu ce de multe ori nu era la fel de bine integrat.
Controllerul are o zonă de touch, două butoane cu rol de Acasă și Back. Permite și controlul volumului, element cu adevărat util – mai ales că lipsește un astfel de reglaj de pe ochelarii VR, iar accesul la volumul smartphone-ului nu mai era permis de poziționarea în gadgetul VR.
Plastic lucios pentru protecția smartphone-ului, plastic mat în rest, amortizorul din spumă cu rol de protecție a frunții și blocare a luminii externe, lentile pentru analiza conținutului de pe ecran = acesta ar fi Gear VR ca design. Avem simplitate, funcționalitate, un vădit caracter practic.
Utilizare & experiență VR
Analiza mișcării capului este realizată de către accelerometrul și giroscipil încorporate. În fața vei avea un câmp de vizualizare la 101 grade. Pentru procesul de setare inițială este suficient să poziționezi smartphone-ul în ochelarii, îl scoateți și începe procesul de instalare inițială cu o suită de aplicații și servicii de la Oculus.
Interfața mi s-a părut a fi mai bine optimizată, gesturile touch sunt preluate mai prompt, iar imaginile în sine aduse în VR sunt superioare față de ceea ce aveam pe GALAXY S7 cu VR-ul anterior. Plus că nu i-am mai simțit așa obositori.
După ce sunt realizate toate instalările și logarea se realizează prin contul de Facebook, poți folosi Gear VR. Sunt o mulțime de aplicații și jocuri pe care le poți instala. Sunt peste 1000 de titluri în Oculus Store.
Aplicațiile esențiale în opinia Oculus & Samsung:
Oculus Video – materiale video la 360 de grade;
Rilix VR – joc VR;
Disney Movies VR – trailere la animațiile Disney;
Facebook 360 – fotografii, materiale video și live-uri la 360 de grade;
Casino VR Poker, Discovery VR, Minecraft – 6.99 dolari, Death Horizon – 4.99 dolari;
Netflix, Face Your Fears – joc, Ocean Rift – 9.99 dolari.
Top 5 pe aplicații gratuite este format din Coaster Combat, Star Wars – Droid Repair Bay, ElectroBeats, Confli0: Shattered și Netflix.
Top 5 pe aplicații cu plată listează în poziție fruntașp pe Justice VR League – 4.99 dolari, Minecraft, Ocean Rift, Drop Dead – 9.99 dolari și Death Horizon.
Sunt joculețe și nu poți compara ce oferă în gaming cu ceea ce primești pe un dispozitiv dedicat cu preț SF. Totuși, văd un alt potențial uriaș pentru VR. Cei mici sunt atrași de gadget și se adaptează rapid. Mă rog, nu trebuie să-l lași necontenit cu VR-ul peste privirea sa. L-am folosit și-l văd util în mediul școlar, poți evada cu întreaga clasă pentru câteva momente în Roma Antica sau să-ți aduci clasa în centrul New York-ului, la Ecuator sau Polul Nord, totul într-o clipită. Feedback-ul primit este covârșitor. În următoarele 5 – 6 lecții eram întreabt, când mai veniți cu ochelarii VR că ne-a plăcut mult. Senzația și informația adusă de VR în acest mod nu poate fi cuprinsă într-o imagine sau într-un material video convențional.
Preț
Samsung Gear VR R325 – 499 lei la eMAG.
Concluzii
Samsung Gear VR este un gadget ce crește polivalența smartphone-urilor companiei sud-coreene. Nu este neapărat un element vital, nu ai nevoie neapărat de el, dar dacă vrei să experimentezi VR-ul cu un dispozitiv ce merge impecabil, cu software pe măsură, cu aplicații și jocuri pe care să le încerci, Gear VR este alegerea naturală. În această categorie de preț nu găsești un gadget superior.
PRO
- raport preț / specificații / experiență de utilizare;
- suport software de la Oculus, multe aplicații și jocuri, content 360 ce te așteaptă să-l parcurgi;
- ușurință în utilizare, setup realizat în câteva momente.
CONTRA
- mi-aș dori să găsesc jocuri cu un grad mai mare de imersivitate, cu grafică din ce în ce mai complexă, cu un gameplay mai bine optimizat.