gAuto

Săptămâna aceasta Alfa Romeo a lansat oficial primul model electric al mărcii, Alfa Romeo Milano. Vorbim de un crossover de dimensiuni compacte ce va veni într-o variantă hibridă şi în două versiuni pur electrice. Mai multe detalii despre maşină puteţi găsi aici.

La scurt timp după ce noua maşină a fost prezentată oficial, a apărut un scandal neaşteptat. Grupul Stellantis (cel care deţine Alfa Romeo) este pus la zid de către autorităţile italiene, în frunte cu ministrul industriei, deoarece va produce o maşină italiană, cu nume italian, în Polonia. Se pare că aceasta va fi prima maşină din istoria Alfa Romeo produsă în afara Italiei.

Sigur că răspunsul grupului Stellantis nu s-a lăsat mult aşteptat, iar acesta are o puternică legătură cu costurile de producţie. Carlos Tavarez, CEO-ul Stellantis, a declarat că Alfa Romeo Milano ar fi fost cu 10.000 de euro mai scumpă dacă ar fi fost fabricată în Italia. Pentru a linişti puţin apele, acelaşi Carlos Tavarez a completat şi a transmis autorităţilor că următoarele versiuni de Alfa Romeo Stelvio şi Alfa Romeo Giulia vor fi produse la fabricile din Italia.

Sigur că decizia luată de Stellantis poate fi şi un avertisment acordat autorităţilor italiene, cele care discută cu diverşi producători chinezi pentru deschiderea de noi uzine în această ţară. Reprezentanţii grupului auto au avertizat deja că astfel de decizii ar putea duce la închiderea unor fabrici Stellantis din Italia.

În contextul în care piaţa auto trece printr-o schimbare aproape radicală, iar lupta preţurilor se dă la baionetă, unele ţări europene (în special cele vestice) par a nu mai fi competitive la nivel de costuri de producţie.

Via: hotnews.ro