Mouse de gaming Sharkoon Fireglider – review

08/06/2012

Exista doua tipuri de utilizatori: cei care folosesc un mouse și cei care abuzeaza un mouse. În acest review vă vom prezenta un mouse dedicat celei de-a doua categorii – gamerii – și anume mouse-ul Fireglider de la Sharkoon.

Sharkoon nu este o firmă extrem de cunoscută în Romania, însa – la nivel European – începe să iasă în evidență prin balansul foarte bun dintre calitate și preț. Producția lor este destul de vastă, de la coolere, cabluri și șuruburi până la carcase, căști, mouși, etc.

Haideți să vedem însă ce ne oferă mouse-ul Fireglider.

Design

În primul rând dorim să precizăm faptul că mouse-ul este cu fir, ca de altfel marea majoritate a moușilor de gaming. Cablul nu e de „plastic ieftin” ci este învelit într-un material textil.

Fireglider nu e un device pentru „domnișoare”. Nu este finuț și subțirel. Nu are prea multe lucruri în comun cu mouse-ul „de zi cu zi”. Chiar de la prima vedere îți poți da seama ca acest mouse este dedicat gamerilor. Ca și culoare, Fireglider prezintă un „model” care aduce a foc/flăcări.

Aproape trei sfert din partea lateral stângă este cauciucată, fapt care ajută la o prindere fermă a mouse-ului. Pare un lucru minor însă, în testele noastre, a avut un mare impact. Mouse-ul nu a „scăpat de sub control” niciodată.

Tot pe partea lateral stânga se află două butoane programabile. Interesant este faptul că butonul din partea de sus este plat în timp ce al doilea buton are un pattern format din puncte. Nu vei putea să încurci cele două butoane, simțind constant care buton este plat și care nu.

În partea de sus găsim cele două butoane pt. click, wheel-ul și încă două butoane.  Din păcate wheel-ul nu are funcții de scroll-left/scroll-right, ci este rigid, fapt care ar putea să dezamăgească pe cei care s-au obișnuit să „colinde harta” doar cu ajutorul wheel-ului.

Primul buton se află chiar în fața wheel-ului și are un pattern asemănător cu al butonului din lateral stânga. Al doilea buton se află deasupra wheel-ului și are o formă rotunjită. Interesant la acest al doilea buton e faptul că este iluminat. Se pot aloca diverse comenzi pentru fiecare culoare. În testele noastre am folosit acest buton pentru a seta sensibilitatea: negru – sensibilitate redusă, verde – sensibilitate normală, roșu – sensibilitate mare. Ne-am dori ca mai mulți mouși să aibă această funcție, extrem de folositoare în cadrul turneelor nocturne de Diablo 3.

Găsim însă o mică problemă la calitatea vopselei utilizate pe acest device. Cu toate ca nu a fost folosit excesiv, după câteva zile de utilizare am început să observăm pete decolorate, în special la vopseaua de deasupra wheel-ului. Pentru un gamer care tocmai și-a luat un mouse nou, o decolorare rapidă a „noii jucării” nu este tocmai o surpriză plăcută.

Mouse-ul este bine propoționat. Partea din spate este suficient de lungă pentru a nu „dispărea” într-o mână mai mare, însă nu este atât de mare încât să fie deranjant în cazul unei mâini mai mici.

Sharkoon a mai adăugat încă o surpriză în acest device. În partea de jos se află un spațiu în care se află 7 bucăți de metal.

Aceste mici bucăți de metal pot fi scoase sau introduse în mouse după preferințe. Dacă simți nevoia ca mouse-ul să fie mai greu, vei putea să lași în interior toate bucățile. Dacă însă mouse-ul ți se pare prea greu, poți să scoți din „greutăți”. După cum era de așteptat acest amănunt are un mare impact în momentul jocului. Dacă joci un joc „de precizie” vei dori să ai o greutate cât mai mare. Dacă însă joci un joc în care vei „arunca” mouse-ul în toate direcțiile, vei dori ca mouse-ul să alunece cât rapid, respectiv să fie cât mai ușor.

Din păcate însă Fireglider are doar 4 butoane (plus cele doua „standard” și wheel-ul). Cele 4 butoane sunt cam puține, luând în considerare faptul că acest produs se adresează gamerilor. Sharkoon a găsit resurse pentru „finețuri”, însă a omis să ofere utilizatorului măcar 6 butoane.

Functionalitate și performanțe

Mouse-ul s-a comportat bine spre foarte bine. Cei 3600dpi acoperă cu succes cerințele unui gamer pasionat. Desigur, există și mouși cu mai mulți DPI „la bord” însă considerăm că cei 3600dpi sunt mai mult decât suficienți, luând în considerare totuși și prețul acestui device care se apropie mai mult de mouse-ul „casual”.

Nu au existat întreruperi, mișcarea fiind constantă și fină.

În momentul în care am setat mouse-ul la sensibilitate maximă viteza de reacție și sensibilitatea au fost bune, poate chiar prea rapide în anumite cazuri.

Toate butoanele sunt programabile, prin intermediul unui software numit „Sharkoon Mouse Editor”.

Software-ul nu va câștiga cu siguranță nici un concurs de frumusețe, însă își face treaba foarte bine.

Ai posibilitatea să creezi mai multe profile, fiecare cu propriile macro-uri. Acest lucru este folositor în momentul în care dorești să folosești într-un joc un anumit buton pt. o anumită comandă, însă dorești să folosești același buton într-un alt scop în cadrul altui joc.

Opțiunile oferite de software sunt multiple, putând alege dintr-o listă mare de opțiuni. Se pot aloca diverse comenzi, de la un banal copy/paste la diverse combinatii de taste, executarea altor programe, zoom, comenzi multimedia (start, stop, next, forward, etc), comenzi office, comenzi in browser (refresh, back, etc), chiar și comenzi de sistem (repornire PC, stand-by, etc).

Foarte interesantă este funcția „Macro File” care îți permite să execuți o listă de comenzi prin apăsarea unui singur buton. De exemplu, dacă ești un jucător înfocat de Counter-Strike, vei putea să „cumperi un AWP” apăsând un singur buton. Extrem de comod, comparat cu „saltul” între taste.

Software-ul oferă și un „DPI Editor” cu funția de „DPI Memory Mode”.

Sharkoon Gaming Mat 1337

Orice gamer care se respectă știe că. atunci când vine vorba de kill-url, un mousepad nu e de mare folos. Am testat Sharkoon Fireglider împreună cu Sharkoon Gaming Mat 1337 și am rămas impresionați în mod plăcut.

Gaming mat-ul are o aderență bună. În testele noastre mat-ul s-a comportat exemplar, practic „lipindu-se” de birou. Nu am testat pe alte suprafețe, cum e sticla, însă credem că are aceleași rezultate pe majoritatea suprafețelor.

Mouse-ul a funcționat corespunzător, „alunecând” perfect pe întreaga suprafață a gaming mat-ului.

Singura problemă majoră a fost faptul că, după doar trei zile de utilizare (aproximativ 9-11 ore/zi), marginile lui Gaming Mat 1337 au inceput să prezinte urme mari de uzură. De asemenea au aparut pete destul de consistente, rezultate probabil din frecarea mouse-ului cu mat-ul, și firmiturile omniprezente pe birourile care fac cunoștință zilnic cu cel puțin o caserola de la catering. La acest capitol putem spună că Gaming Mat 1337 este un pretendent mult prea sensibil pentru „abuzul” zilnic aplicat de către un gamer înrăit.

Preț

Poți achiziționa Sharkoon Fireglider la prețul de 119ron. Pentru o experiență optimă îți recomandăm și Sharkoon Gaming Mat 1337 la prețul de 53,64ron. Mulțumim 3e.ro pentru că ne-a pus la dispoziție aceste produse!

Concluzii

Sharkoon Fireglider este o investiție bună pentru un gamer mid-level. Performanțele sunt bune, iar prețul este competitiv. Cu ceva mai mulți DPI și mai multe butoane, Fireglider ar putea concura liniștit în „liga superioară”.

Puncte forte

– design plăcut, agresiv
– grip bun
– comod în utilizare
– software cu multe opțiuni
– preț competitiv

Puncte slabe

– calitate slabă a vopselei
– doar 4 butoane opționale

Razvan Rosca
Fondator Gadget.ro. Scrie atunci când timpul îi permite. Axat pe partea de productivitate.