Opinie

Testez zeci de telefoane pentru Gadget.ro și mă lovesc mereu de dimensiunea SIM-urilor. Am cartele în cele trei formate: SIM, micro-SIM și nano-SIM, adaptoare de la nano-SIM la micro-SIM sau SIM de dimensiuni normale etc.

Și fiecare companie își pune inventivitatea la lucru când vine vorba de poziționarea sloturilor pentru cartele. Apple a fost printre primele companii care a adoptat standardul micro-SIM la iPhone 4 & 4S, nano-SIM la iPhone 5, 5S, 5C. HTC văd că a trecut pe nano-SIM la HTC One M8, HTC Desire 816 cu suport pentru 2 astfel de cartele.

În domeniul încărcătoarelor pentru smartphone știu că la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat standardul microUSB. Mi-aș dori să văd o astfel de standardizare și pentru cartelele SIM.

Știu că poți alege să schimbi SIM-ul la operatorul telecom, dar pe de altă parte ai la dispoziție un număr predefinit de schimbări gratuite pe an. Să zicem că schimbi telefoanele și treci pe diferite formate și așa ai parte de o mică bătaie de cap. Sunt de acord că SIM-urile generoase din trecut nu mai sunt de actualitate și aș miza pe avansul nano-SIM-urilor pe toate smartphone-urile.

Aș spune că sunt nostalgic față de vremurile când un SIM mergea a fi pus pe orice telefon și nu trebuia să folosesc vreun adaptor care de multe ori nu se potrivește sau îmi ia ceva timp până-l poziționez corect.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.