Sistem desktop PC de gaming Arkay de la PC Garage – review

18/09/2019

Retailerul online PCGarage.ro este unul dintre cei mai cunoscuți din țara noastră, cu atât mai mult de către pasionații de jocuri pe calculator. PC Garage nu se oprește doar la a comercializa o gamă variată de produse, ci rămâne activ alături de comunitatea sa, din timp în timp configurând câte un sistem desktop ce merită atenția tuturor.

După două ediții de succes marca PC Garage, Viking și Raptor, retailerul revine în forță cu un sistem de gaming cu adevărat puternic. 

Vă prezint în continuare sistemul desktop PC de gaming Arkay de la PC Garage, începând, ca de obicei cu principalele caracteristici.

Specificații sistem desktop PC de gaming Arkay de la PC Garage

Specificatii sistem desktop PC gaming Arkay de la PC Garage

Design

Sistemul de gaming Arkay de la PC Garage vine la client în cutia carcasei SilentiumPC Armis AR7X. Carcasa este însă ”îmbrăcată” suplimentar într-o husă din fibre elastice cu logo-ul Arkay în jumătate.

În cutie am mai găsit câteva cabluri de tip Molex la SATA, Molex la 6+2 pin și altele, plus adaptoare pentru montajul unui alt cooler pe procesor și un micuț tub cu pastă termo-conductoare.

Primul contact cu sistemul de gaming Arkay de la PC Garage îl simți în brațe. Greutatea de 14.6 kg a sistemului gata configurat nu are cum să te lase rece, la fel ca și dimensiunile carcasei de tip middle tower.

Carcasa nu este neapărat spectaculoasă înainte de a porni sistemul cu multiple zone iluminate RGB. Totuși, vei remarca din prima laterala din stânga ce este reprezentată în cea mai mare parte de o mare bucată de sticlă securizată. Pe aici vezi extrem de clar tot interiorul.

Partea din față aduce și ea o mare suprafață transparentă, doar că de data asta este vorba despre o bucată de plexiglass și nu de sticlă.

Sistemul Arkay de la PC Garage este bine asamblat, chiar nu am găsit motive de nemulțumire.

Managementul cablurilor este foarte curat, asta și mulțumită carcasei ce permite tragerea tuturor firelor prin spatele plăcii de bază. Astfel, tot ce se vede prin sticla securizată sunt componentele, cu fiecare la locul său.

Carcasa SilentiumPC Armis AR7X oferă un foarte bun air flow, grație grilelor de sus, de pe spate, din față și de jos. Grila de sus este acoperită de o bucată din plastic plin de orificii mărunte. Aceasta poate fi montată și demontată în doar o secundă, fiind prevăzută cu magneți pe toate laturile.

Grila de pe baza carcasei, din dreptul ventilatorului sursei, poate fi și ea acoperită de o altă grilă de tip mesh, ce glisează ușor în locul ei.

Carcasa este prevăzută cu 4 picioare zdravene din cauciuc, ce au o înălțime tocmai bună cât să permită circularea nestingherită a aerului pe dedesupt.

Pe panoul frontal, în zona superioară, sunt elementele de conectivitate pe care le-am trecut deja în tabelul cu specificații, lângă care mai găsim două butoane iluminate și unul de tip slider, cu 3 poziții.

Butonul din dreapta este cel Power, cel din stânga controlează iluminarea ventilatoarelor carcasei, iar cel slider propune 3 trepte pentru viteza maximă de rotație a ventilatoarelor carcasei.

Carcasa SilentiumPC Armis AR7X aduce standard 6 ventilatoare de 12 cm. 3 sunt grupate pe partea din față, unul este pe spate și două sunt sus. Toate sunt cu iluminare RGB.

Tot cu iluminare RGB este și coolerul procesorului, de tip Deepcool GAMMAXX L240, precum și placa de bază, cea video și cele două plăcuțe de memorie RAM.

Absolut toate elementele iluminării RGB pot fi sincronizate prin intermediul softului Gigabyte RGB  Fusion. Spuneam că ventilatoarele carcasei pot fi controlate și prin butonul dedicat. Dacă cumva apeși acest buton din greșeală și desincronizezi astfel iluminarea RGB a ventilatoarelor, trebuie doar să-l apeși din nou, de data asta continuu pentru mai mult de 3 secunde. Astfel revii la setările făcute din softul Gigabyte RGB Fusion.

Din punctul meu de vedere, sistemul de gaming Arkay de la PC Garage arată foarte bine, având o mare suprafață transparentă, pe unde poți admira fiecare componentă și iluminarea RGB, dar este și funcțional. Carcasa are o aerisire optimă, așa cum vom vedea și mai departe, iar materialele din care este fabricată sunt de bună calitate. Nimic nu se simte prost asamblat, ba din contră.

Performanță

Înainte de a trece la prezentarea rezultatelor obținute de sistemul de gaming Arkay de la PC Garage în câteva teste de benchmark, să vă spun câte ceva despre cum se simte puterea acestui sistem.

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu date despre sistemul de gaming Arkay de la PC Garage:

Deși este conceput în special pentru gaming și, cel mai probabil și logic mai toată lumea îl va cumpăra îndeosebi pentru asta, sistemul Arkay de la PC Garage poate fi folosit cu succes și pentru office, multimedia, editare foto-video ș.a. Nu doar cu succes, ci chiar cu spor, aș putea spune.

Procesorul AMD Ryzen 5 3600 este unul din cea mai recentă generație de la producătorul american. Nu doar că este extrem de capabil, ci oferă un extraordinar raport preț/performanță. AMD Ryzen 5 3600 este foarte apropiat ca putere cu procesorul Intel i7 9700K (pe alocuri fiind ușor depășit, iar în alte cazuri fiind ușor superior). Diferența de preț este însă imensă, AMD-ul fiind la aproape jumătate de preț.

Am făcut această paranteză ca să înțelegeți de ce cei de la PC Garage au ales ca în configurația sistemului Arkay să folosească un procesor AMD Ryzen 5 3600. Pe scurt: din cauză că oferă multă putere de procesare la un preț mai mult decât decent.

Celelalte componente, de la placa de bază, la cea video, la memoria RAM și până la mediul de stocare, sunt și ele suficient de capabile, cel puțin la același nivel cu procesorul.

Fiind un sistem de gaming, l-am testat și eu pe Arkay de la PC Garage în două jocuri. Știu, este puțin, dar timpul petrecut alături de acest sistem a fost limitat. Nu-i o scuză, doar o informare.

În GTA V, sistemul de gaming Arkay de la PC Garage s-a comportat admirabil. Nu l-am putut testa decât la rezoluție Full HD 1080p, fiindcă atât îmi oferă maxim monitorul meu. Cu toate detaliile la maxim, GTA V a rulat fluid, cu un fps stabil de peste 110 cadre pe secundă. Ocazional au mai fost și scăderi până pe la 80 fps, dar scurte.

În PUBG, la aceeași rezoluție Full HD, cu toate detaliile din nou la maxim, Arkay de la PC Garage s-a dovedit din nou suficient de performant. Cu un fps mediu de circa 90 – 100, cu scăderi rare până pe la 60 – 70 fps, nu prea ai ce să comentezi.

Tehnicienii PC Garage au testat sistemul Arkay în mai multe titluri de jocuri, puteți analiza cum s-a descurcat acest sistem pe pagina sa dedicată.

Performanța în testele sintetice de benchmark este și ea la cote înalte. Am făcut o comparație între acest sistem și unul mai modest, cel pe care l-am testat cu aproape un an în urmă, ce avea ”inima” un AMD Ryzen 5 2400G:

Rezultate teste de benchmark sistem desktop PC de gaming Arkay de la PC Garage

Am monitorizat temperatura procesorului și pe cea a plăcii video de-a lungul rulării tuturor testelor de benchmark. Temperatura maximă pe care a atins-o procesorul a fost de 69.3 grade Celsius, iar cea mai mare pentru GPU a fost de 73 de grade Celsius. 

Absolut nimic grav cu cifrele de mai sus și foarte important este că imediat ce sarcina asupra procesorului ori a chip-ului grafic scădea, scădea și temperatura lor. Ăsta e semn clar că sistemul de răcire și ventilarea carcasei sunt foarte eficiente.

Preț

Sistem desktop PC de gaming Arkay de la PC Garage6000 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Nu știu prea exact ce aș putea să trec la concluzii pentru acest review. Mie mi s-a părut că acest sistem este unul foarte performant pentru gaming, aș spune că suficient de bun raportat la prețul său. 

Eu am făcut și calculul cât ar costa acest sistem dacă aș alege eu fiecare componentă de pe PC Garage. Am ajuns aproximativ la același preț cu al acestui sistem gata asamblat, așa că nu știu dacă merită să-ți mai bați capul. În mod clar dacă ești pasionat de tot ce înseamnă configurare PC îți vei dori o personalizare a propriului sistem, dar atunci acest Arkay de la PC Garage probabil nu ți se adresează.

Singurul minus pe care îl pot găsi unui astfel de sistem stă într-o frază de la ”Observații”, de pe pagina produsului: ”Sistemele PC Garage nu se pot modifica la cerere”. Practic nu poți alege să schimbi absolut nimic la Arkay, iar asta poate fi un motiv de renunțare pentru unii clienți.

Rămân la final cele mai importante puncte pro și contra pentru sistemul desktop PC de gaming Arkay de la PC garage:

PRO

  • foarte performant chiar și în cele mai grele jocuri;
  • design curat, cu mare parte a carcasei transparentă, cu iluminare RGB personalizabilă, ce poate fi complet sincronizată între toate componentele;
  • sistem de răcire foarte eficient.

CONTRA 

  • sistemul nu poate fi modificat la cerere.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.