Sistem desktop PC de gaming Balaur by HyperX de la PC Garage – review

11/03/2020

La începutul toamnei 2019 aduceam primul review pentru un sistem desktop PC de la PC Garage, iar în debutul acestei primăveri revin cu un nou astfel de material.

De data aceasta vorbim despre un sistem mult mai accesibil, chiar dacă l-aș poziționa mai degrabă în zona mid-range, unde un bun raport preț / specificații este de dorit.

Vedem în continuare cum se va descurca Balaur by HyperX de la PC Garage, dar mai întâi să parcurgem lista cu componente și principalele specificații ale acestora, date pe care le-am organizat ca de obicei într-un tabel.

Specificații sistem desktop PC de gaming Balaur by HyperX de la PC Garage

Specificatii sistem Balaur de la PC Garage

Design

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

De cele mai multe ori un sistem de gaming vrea să atragă atenția asupra sa printr-un design agresiv. Nu aș spune că la fel este cazul și pentru Balaur by HyperX de la PC Garage, ce propune o carcasă axată mai degrabă către un air-flow cât mai eficient, decât pe aspect.

Una dintre laterale este din sticlă securizată, în timp ce partea opusă este din tablă ce nu aduce nicio perforație. În rest, pe toate părțile sunt zone întinse cu grile ce permit curgerea nestigherită a aerului.

Pe latura de sus, dar și pe cea de jos, carcasa permite acoperirea zonei intens perforate cu o grilă flexibilă ce se fixează prin intermediul unor magneți ce se întind pe tot perimetrul.

Carcasa este una de tip miniATX, deci nu este prea voluminoasă, însă permite un foarte bun management al cablurilor. Acestea pot fi ascunse în spatele plăcii de bază, într-o zonă din care să aduci toate firele fără să le ”plimbi” prea mult la vedere.

Carcasa Genesis Irid 503 este echipată standard cu 4 ventilatoare de 120mm cu iluminare RGB, 3 fiind pe partea frontală și unul opus față de acestea. Suplimentar, carcasa permite acomodarea a încă 2 ventilatoare, ce pot fi montate pe latura de sus.

Zona de conectivitate frontală este dispusă în sus, dar am găsit acest aranjament mai bun decât atunci când USB-urile și jack-uri vin direct din față. Lângă porturile USB vedem și buton Power, unul foartemic pentru reset, două LED-uri de status și încă un buton. Acesta din urmă permite trecerea facilă prin toate modurile de iluminare RGB ale celor 4 ventilatoare:

Pentru a opri / porni iluminrea trebuie să ții apăsat pentru 2 – 3 secunde butonul dedicat.

Iluminare RGB aduc și cele două module de memorie RAM de la HyperX, însă acestea iluminează în mod independent față de ventilatoare.

Cred că v-am pregătit suficiente poze de produs spre a vă da și singuri seama cât mai bine despre cum arată sistemul Balaur by HyperX de la PC Garage, așa că nu mai insist aici. Mie unul mi-a plăcut foarte tare carcasa Genesis Irid 503, ce nu dezamăgește deloc nici pe partea de calitate de fabricație.

Performanță

Aici în primul rând aduc o galerie cu capturi de ecran din CPU-Z cu date despre sistemul de gaming Balaur by HyperX de la PC Garage:

Am pus deja în tabelul cu specificații de la început cele mai importante caracteristici ale fiecărei componente, dar vreau să spun câte ceva despre unele ”piese”.

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

Procesorul AMD Ryzen 5 2600 mi se pare una dintre cele mai bune soluții pentru un sistem de gaming precum Balaur de la PC Garage. Spun asta în primul rând datorită raportului foarte bun dintre preț și performațele oferite. Mai mult, cooler-ul din pachetul standard este unul foarte eficient, chiar nu văd motive spre a opta pentru un altul.

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

Placa video Radeon RX 5500 XT cu 8 GB de memorie GDDR6 mi se pare iarăși o alegerea inspirată, oferind la rândul ei suficient de multă putere raportat la preț.

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

Memoria RAM DDR4 la 3000 MHz de 16 GB, ce vine în mod 2 x 8 GB Dual Channel, de la HyperX nu este nici ea rea deloc, doar că eu aș fi ales fără ezitare modelul fără iluminare RGB. Aș fi economisit ceva bănuți fără a renunța la performanță.

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

Spațiul de stocare consider că este suficient raportat la prețul acestui sistem. Faptul că avem un SSD extrem de performant, de la Kingston, model A2000 în format M.2 cu interfață PCI Express x4, este cu atât mai mult de apreciat. Ratele de transfer ridicate și timpul scăzut de răspuns îl recomandă alături de durata de viață de 2 milioane de ore (MTBF) și de garanția comercială de 5 ani, în limita a 350 TB TBW (Total Bytes Written).

Sursa de alimentare ar putea părea ușor sub dimensionată cu doar 450W putere maximă, însă în realitate se descurcă suficient de bine. Balaur by HyperX de la PC Garage nu consumă mai mult de 370 – 380 de W niciodată, așa că nu sunt motive de upgrade nici aici.

Mergem mai departe cu rezultatele testelor de benchmark. Am pus lângă scorurile obținute de Balaur by HyperX de la PC Garage pe cele ale sistemului Arkay, unul ce luptă însă la un alt nivel:

Tabel teste benchmark Balaur by HyperX de la PC Garage

În ceea ce privește temperaturile atinse de sistemul Balaur by HyperX de la PC Garage, după rularea tuturor testelor de benchmark pot spune pe scurt că sistemul de răcire este foarte eficient și reușește să țină sub control strict temperatura. Procesorul a atins un maxim de doar 68 grade Celsius, în timp ce placa video s-a dus spre 72 de grade Celsius. Foarte bine pentru ambele aș spune.

Temperaturi CPU Desktop PC Balaur de la PC Garage

Să vedem cum s-a descurcat Balaur by HyperX de la PC Garage și în jocuri. Am testat câteva titluri, iar rezultatele medii sunt următoarele, toate pe rezoluție Full HD:

  • GTA V – 81 fps cu detalii pe High și Very High;
  • Fortnite – 128 fps cu detalii pe Medium și High;
  • PUBG – 86 fps cu detalii pe High;
  • CS-GO – 157 fps cu detalii pe Medium și High;
  • Shadow of the Tomb Rider – 67 fps cu detalii pe Normal;
  • Battlefield V – 84 fps cu detalii pe High;
  • Call of Duty: Modern Warfare – 121 fps cu detalii Medium (Normal).

Preț

Sistem desktop PC de gaming Balaur by HyperX de la PC Garage3.700 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Sistem desktop PC Balaur by HyperX de la PC Garage

Desktop PC-ul de gaming Balaur de la PC Garage este un sistem cu un foarte bun raport preț / performanță, ansamblul hardware fiind echilibrat și suficient de puternic spre a rula în bune condiții majoritatea jocurilor de azi. Asta dacă nu-ți dorești rezoluție mai mare de Full HD.

Am făcut calculele cât ar costa acest sistem dacă am cumpăra fiecare componentă separat de la PC Garage și am ajuns 3.654 de lei, preț valabil la data publicării acestui review. Practic, în momentul în care scriu concluziile, asamblarea te va costa nici 50 de lei, iar dacă ești de acord cu componentele ce se regăsesc în Balaur atunci nu văd de ce le-ai cumpăra separat, în loc să iei acest sistem direct montat.

Condițiile PC Garage stabilesc că nu poți schimba niciuna dintre componentele unui sistem conceput de ei, dar poți adăuga RAM și stocare suplimentară fie direct când faci comanda, fie ulterior, fără a pierde garanția produsului. Mi se pare chiar ok această abordare.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru sistemul desktop PC de gaming Arkay de la PC garage:

PRO

  • ansamblu hardware suficient de puternic spre a rula jocuri actuale în condiții bune la rezoluție Full HD;
  • configurație optimă pentru prețul acestui sistem;
  • carcasă de bună calitate, cu design plăcut și ventilație foarte eficientă.

CONTRA 

  • nimic.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.