Am testat multe dispozitive de la Mercusys încă de la lansarea acestui brand în țara noastră, de la routere precum MR50G și MR70X, până la sisteme mesh Wi-Fi ca Halo H50G și Halo S12. Mercusys Halo H80X a fost anunțat undeva la sfârșitul lunii iulie 2022, iar acum am pregătit review-ul acestui sistem mesh Wi-Fi 6 ce poate atinge viteze maxime combinate de până la aproape 3000 Mbps.
Specificații pentru sistemul mesh Wi-Fi 6 AX3000 Mercusys Halo H80X
- Standarde wireless – IEEE 802.11 ax/ac/n/a pe 5 GHz și 802.11 ax/n/b/g pe 2.4 GHz;
- Protocol mesh: 802.11 k/v/r
- Porturi – 3 x Gigabit 10/100/1000 WAN / LAN cu funcție de autodetectare;
- Rată de transfer – până la 2402 Mbps în banda de 5 GHz și până la 574 Mbps în banda de 2.4 GHz;
- Tip WAN: IP Dinamic, IP Static, PPPoE, L2TP și PPTP;
- Securitate wireless: WPA-PSK / WPA2-PSK / WPA3;
- Conexiuni simultane: până la 150 de dispozitive;
- Dimensiuni satelit: 128 x 81 x 83.7 mm(L x h x l);
- Greutate satelit: 278 grame.
Design
Ca de fiecare dată când vorbim despre un produs Mercusys și Halo H80X a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am descoperit cele 3 unități cu câte un adaptor de alimentare pentru fiecare, un cablu ethernet scurt, de circa 1 metru lungime și câteva pliante cu diferite informații, printre care și ghidul de pornire rapidă:
Așa cum este normal, nu există deosebiri între cele 3 noduri ale sistemului mesh. Forma lor este de cuboid, cu laturile lățimii și a înălțimii aproape egale și cu lungimea ceva mai mare. Greutatea este mică și nu lasă senzația unor produse dintre cele mai performante, însă plasticul mat de culoare albă, asamblarea și finisajele de detaliu nu trădează prețul scăzut al sistemului.
Ca și elemente distincte de design nu mă pot opri decât la grilele de aerisire de pe zona superioară. În rest, pe spate sunt elementele de conectivitate, în timp ce pe partea inferioară observăm o zonă extinsă de aerisire, un sticker cu informații diverse și cele 4 piciorușe i din cauciuc. Acesta este suficient de moale cât să ofere o bună aderență.
Aș mai menționa aici că pe latura din față este gravată discret denumirea Halo, către colțul din stânga jos, acolo unde este și LED-ul de status, ce poate lumina în galben sau albastru.
Instalare
În ghidul de pornire rapidă este recomandată ca metodă de instalare inițială aplicația de mobil, ce poate fi descărcată gratuit atât din Google Play Store, cât și din Apple Play Store. Am mers pe mâna telefonului Android din dotare și am reușit ca în mai puțin de 7 – 8 minute să am totul gata.
Primul pas este să alegi unul dintre pe care să-l desemnezi ca principal. Nu contează pe care, cu acela vei seta rețeaua. Îl alimentezi și introduci cablul ethernet din modemul sau priza RJ45 de la furnizorul tău de internet după care deschizi aplicația Mercusys și urmezi pas cu pas indicațiile de pe ecran. Nu prea ai cum să greșești ceva fiindcă sistemul face tot ce este mai greu în locul tău. Tu trebuie doar să creezi un cont Mercusys cu o adresă de e-mail valabilă sau să te conectezi la contul pe care îl deja, să denumești rețeaua Wi-Fi și să setezi o parolă pentru ea. Apoi, totul decurge de la sine, cum ar veni.
Capturi de ecran din interfața de instalare a sistemului mesh Mercusys Halo H80X:
Am mai spus-o și o să o tot repet. Și dacă nu ai nici cea mai mică cunoștință de a seta rețele de internet, în ziua de azi nu prea ai de ce să-ți faci griji. Mi se pare deja că în acest ritm o să cam uităm și puținele cunoștințe de IT pe care unii le-am dobândit prin fel de fel de încercări în trecut. Acum, software-ul face să ajungi la rezultatul dorit fără nici cea mai mică bătaie de cap și, deși îmi convine din punct de vedere al comodității, parcă mi-ar mai plăcea și să fiu pus uneori la încercare. Uneori…
Utilizare
După ce ai terminat de setat nodul principal, celelalte două unități nu trebuie decât să fie alimentate cu energie electrică și vor fi recunoscute și adăugate automat în sistem. Aplicația aș spune că este chiar prea simplă, unii utilizatori, mai experimentați, nu cred că vor găsi acolo tot ce caută. Aș spune că aplicația Mercusys este destinată novicilor, care au nevoie doar de setări de bază. Din păcate, nu am încercat să văd dacă în interfața web, ce poate fi accesată din browser, sunt mai multe opțiuni.
Interfața aplicației Mercusys de Android pentru sistemul mesh Mercusys Halo H80X:
Așa cum se poate observa din imaginile de mai sus, Mercusys Halo H80X vine doar cu câteva meniuri principale, structurate simplu, intuitiv. Repet, poate ar fi fost de preferat ca în meniul Avansat să găsim ceva mai multe setări, pentru aceia care vor să regleze mai în detaliu rețeaua. Însă Mercusys Halo H80X a fost creat în ideea de a fi cât mai simplu și mai puțin intimidant, dacă îmi este permis acest mod de exprimare.
În ceea ce privește acoperirea cu semnal, totul bine. În specificațiile oficiale se vorbește despre o acoperire de până la 650 mp, iar eu aș spune că se poate ajunge la astfel de suprafețe. Am pus unitatea principală în living, care este în centrul casei mele de 84 mp. Un nod l-am dus într-unul dintre colțurile locuinței, în bucătărie, iar pe cel de-al treilea l-am dus în diagonala opusă acestuia, într-unul dintre dormitoare. Am testat semnalul wireless prin aplicația WiFiAnalyzer, și am observat că am semnal puternic, aproape de maxim în fiecare colț al curții de vreo 350 mp.
Capturi de ecran din WiFiAnalyzer cu informații despre acoperirea oferită de Mercusys Halo H80X:
Trebuie specificat că structura de rezistență a casei mele este din lemn, cu pereți tip sandwich, cu vată minerală la jumătate, gips carton la interior și OSB + siding PVC la exterior. Așadar, pereții nu reprezintă obstacole majore. În cazul zidurilor de beton, cu cărămidă ori BCA, este evident că penetrarea cu semnal Wi-Fi ca fi mai deficitară. Oricum, din experiență vă spun că Mercusys Halo H80X trimite semnal puternic, pe distanță mare.
Am făcut și câteva teste de viteză. Cum conexiunea mea la internet este de maximum 300 Mbps la download, am trecut la a configura o rețea tip server – client. Un laptop a fost legat prin cablu la unitatea principală, un altul l-am conectat prin Wi-Fi la rețeaua creată de Mercusys Halo H80X. Prima dată am stat lână nodul principal cu PC-ul client și am prins viteze de transfer între cele două PC-uri de maxim 840 – 860 Mbps. Valoare bună, apropiată de maximul de 1000 Mbps care ar fi putut fi teoretic atins. Am mers apoi cu laptopul client afară, în curte, atât de departe cât acesta să treacă pe nodul secundar cel mai apropiat. Testul făcut în astfel de condiții a înregistrat viteze evident mai mici, de maxim 510 Mbps. Chiar și așa, dacă ar fi fost vorba doar de un router în locul sistemului mesh Mercusys Halo H80X am fi vorbit cu siguranță de viteze și mai mici de atât.
Ce am observat a fost că timpul de răspuns este ceva mai mare atunci când ești conectat la unul dintre cele două noduri secundare. Este un pic ciudat acest comportament, întrucât nodurile comunică între ele prin alte protocoale, separate de conexiunea ce oferă internet. Totuși, testele repetate au relevat că pe nodurile secundare viteza scade destul de evident, iar timpul de răspuns aproape se dublează.
Ce aș vrea să mai adaug aici este că Mercusys Halo H80X suportă până la 150 de conexiuni simultane, ceea ce îl poate transforma într-un sistem suficient de bun inclusiv și pentru un mic restaurant, cafenea.
Preț
Sistem mesh Wi-Fi 6 AX3000 Mercusys Halo H80X – 849 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Mercusys Halo H80X este unul dintre cele mai ieftine sisteme mesh Wi-Fi 6 cu viteze maxime combinate de până la 3000 Mbps. Când pui la socoteală și că fiecare unitate are câte 3 porturi Gigabit LAN 10/100/1000, că există protocol wireless separat pentru comunicarea între noduri și că pot fi conectate la rețeaua formată până la 150 de dispozitive simultan, parcă prețul este și mai bun. Este adevărat că performanța nu este cea mai ridicată pe sateliții secundari, dar acoperirea și puterea semnalului sunt cu adevărat ridicate. Dacă ai nevoie de setări complexe, atunci clar trebuie să cauți altceva, dar dacă preferi instalarea simplă și configurări de bază, atunci Mercusys Halo H80X este fix ce-ți trebuie.