Sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12 – review

19/07/2022

ASUS este una dintre companiile preferate de români atunci când vine vorba despre laptopuri, cota de piață și chestionarele la care ați răspuns de multe ori aici pe site stând mărturie în acest sens. Nici când v-am întrebat despre ce routere preferați ASUS nu a stat niciodată rău în clasament, semn că și pe acest segment compania taiwaneză are un cuvânt de spus în țara noastră.

Azi prezint cel mai performant sistem mesh Wi-Fi cu care am avut ocazia să interacționez până la această dată și totodată unul dintre cele mai puternice din lume la ora actuală. ASUS ZenWiFi Pro ET12 vine cu aproape tot ce se poate mai bun momentan, dar și cu un preț pe măsură.

Specificații pentru sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12

Sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12

  • Standard wireless – IEEE 802.11 a/b/g/n (4)/ac (5)/ax (6)/ax (6E);
  • Porturi – 1 x WAN 2.5 Gbps, 1 x LAN 2.5 Gbps, 2 x LAN 10/100/1000 Mbps;
  • Rată de transfer – până la: 600 Mbps WiFi 4, 1000 Mbps WiFi 5 2.4 GHz, 4333 Mbps WiFi 5 5GHz, 1148 WiFi 6 2.4 GHz, 4804 Mbps WiFi 6 5GHz, 4804 WiFi 6E 6GHz;
  • Moduri operare: Router și AP;
  • CPU: Broadcom BCM4912 quad-core la 2 GHz;
  • Memorie: 1 GB RAM, 256 MB flash;
  • Antenă: 10 antene interne;
  • Dimensiuni satelit – 115 x 115 x 241 mm (l x L x h);
  • Greutate satelit – 1.5 kg.

Design

Sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12

Sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12 cu doi sateliți vine într-o cutie de mari dimensiuni și destul de grea. Partea de unboxing este în sine o experiență, semn că ASUS și-a dorit să impresioneze încă din primele momente de la care iei contact cu acest produs.

În cutia de retail, frumos așezate și fixate bine pe durata transportului, în cutii separate, găsim cele două module, cu câte două adaptoare de alimentare și câte două cabluri pentru prize de Europa și de UK, un cablu ethernet și mai multe pliante cu diferite informații:

Fiecare unitate ASUS ZenWiFi Pro ET12 este de dimensiuni considerabile, având o înălțime de peste 24 cm. Nici greutatea nu este de neglijat, ASUS anunță 1.5 kg, dar eu am cântărit o idee mai puțin, mai exact 1.469 grame.

Fără niciun dubiu, ASUS ZenWiFi Pro ET12 a fost creat ca un produs premium, iar asta se simte oricum ai face analiza. Construcția, finisajele de detaliu și materialele sunt de cea mai bună calitate, iar designul este cum nu se poate mai original.

Unitățile ASUS ZenWiFi Pro ET12 au un aspect modern, cu detalii ce nu au cum să nu atragă privirea. Vorbesc despre partea superioară transparentă, de unde se pot observa 8 din totalul de 10 antene, dar și de unde luminează în diferite culori, în funcție de status, logo-ul ASUS în jurul căruia a fost desenat un cerc interesant.

Pe unul dintre colțuri este o bandă cromată, ce taie ușor acel colț și care imprimă ceva eleganță acestui produs care poate fi lăsat la vedere în orice cameră, spre a fi admirat.

Zona de conectivitate este amplasată pe una dintre laturi, pe care o putem considera cea din spate.

Pe toate laturile se pot observa fante de aerisire, care însă sunt bine integrate în design, nu deranjează vizual absolut deloc.

Pe partea de jos vedem câteva informații ale fiecărui nod, în jurul cărora este o bucată generoasă de cauciuc ce asigură o aderență excelentă pe aproape orice tip de suprafață.

Este clar că gusturile nu se discută, dar, din partea mea, ASUS ZenWiFi Pro ET12 sunt cele mai arătoase routere / dispozitive de rețea pe care le-am văzut până acum.

Instalare

În ghidul de pornire rapidă nu se specifică decât o singură metodă de instalare a dispozitivelor, anume prin aplicația ASUS Router, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple AppStore.

Odată instalată această aplicație și după ce ai alimentat cu energie electrică ambele noduri, iar în unul dintre ele ai introdus cablul ethernet ce aduce internet în casă, mai ai de urmat decât câțiva pași și, în câteva minute vei avea totul gata.

Capturi de ecran din interfața de instalare a sistemului mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12:

Este drept că unii pași, cei în care sistemul face setările necesare de unul singur, durează și mai bine de 1 – 2 minute, însă mai important este că instalarea inițială este extrem de facilă și poate fi făcută de orice utilizator, oricât de puțină experiență ar avea cu astfel de sarcini.

Utilizare

Odată ce sistemul apare ca fiind gata de folosire în aplicația ASUS Router, poți începe să parcurgi meniurile și submeniurile dacă ești curios sau dacă ai nevoie de anumite ajstări, altele decât cele ce vin de-a gata din fabrică.

Fiind vorba despre produse de test, deci pe care nu le voi folosi pentru perioade îndelungate, eu am lăsat totul așa cum era, realizând (sau mai bine spus lăsând sistemul să realizeze) doar un update de firmware ce a durat 3 – 4 minute.

Interfața aplicației ASUS Router pentru Android sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12:

După cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, ASUS ZenWiFi Pro ET12 vine cu o multitudine de opțiuni, care mai de care mai folositoare. Trebuie doar să știi exact ce vrei de la un astfel de sistem și, cel mai probabil, vei găsi setările necesare spre a ajunge acolo.

Din partea mea, în ceea ce privește acest capitol, mai adaug câteva informații despre viteze și acoperire.

Având o conexiune la internet de maximum 300 Mbps, am făcut câteva teste de viteză unde mi-a fost confirmată această viteză:

Apoi, spre a testa mai îndeaproape vitezele altfel, am recurs la același scenariu ca de altă dată. Am conectat un laptop prin cablu la portul LAN a nodului principal, iar cu un alt laptop ce suportă standard Wi-Fi 6E am descărcat fișiere de dimensiuni prestabilite de laptopul server. Am cronometrat de fiecare dată, iar viteza maximă a fost cea la care mă așteptam, având în vedere că pe laptopul server aveam LAN Gigabit 1000. Deci, am obținut o medie de 940 Mbps. Când vorbim despre acoperire, am instalat WiFiAnalyzer pe Xiaomi 12 pe care încă îl mai aveam la îndemână după ce l-am testat și m-am deplasat prin casă, în curte și în afara acesteia spre a vedea cum se schimbă puterea semnalului pe frecvențele de 2.4, 5 și 6 GHz.

Capturi de ecran din WiFiAnalyzer cu informații despre acoperirea oferită de ASUS ZenWiFi Pro ET12:

După cum se poate observa din imaginile de mai sus și așa cum ne puteam aștepta, pe spectrul de 2.4 GHz semnalul este aproape de fiecare dată cel mai puternic, cu diferențe din ce în ce mai mari pe măsură ce mă îndepărtam de oricare dintre noduri.

Ca idee, cei 560 de mp pe care îi anunță producătorul ca acoperire maximă pentru ASUS ZenWiFi Pro ET12 sunt perfect realizabili, deși ar putea apărea ceva probleme în cazul în care pe o astfel de suprafață sunt prea multe ziduri de beton sau alte obstacole dense.

În cazul meu, cu o casă pe structură de lemn ai cărui pereți nu pun mari probleme semnalului Wi-Fi, pot spune că acoperirea cu semnal optim, chiar și pe spectrul de 6 GHz depășește cei 560 promiși de ASUS.

Preț

Sistem mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12 x 24.300 de lei pe PCGarage.ro

ASUS ZenWiFi Pro ET12
4.4 / 5 Reviewer
PRO
  • design reușit;
  • calitate de fabricație la nivel premium;
  • instalare facilă și rapidă, orice utilizator se descurcă fără nici cea mai mică problemă, aplicația face mai totul în locul tău;
  • interfața aplicației este bine pusă la punct, corect organizată și propune extrem de multe opțiuni, chiar și dintre cele mai avansate;
  • performanță excelentă atât la vitezele maxime atinse, cât și ca acoperire;
  • conectivitate extinsă, pe fiecare nod sunt două porturi ethernet 2.5 Gbps (WAN și LAN), plus alte două LAN 10/100/1000 Mbps.
CONTRA
  • lipsă port USB;
  • preț ridicat, ce transformă acest sistem într-unul exclusivist.
Concluzii

V-am spus de la bun început că sistemul mesh Wi-Fi 6E ASUS ZenWiFi Pro ET12 cu doi sateliți nu este deloc ieftin, însă, cel mai probabil, nu vă așteptați chiar la atât. Sincer, nici eu nu pot spune că sunt de acord că acest sistem face toți banii ce sunt ceruți momentan, deși, în același timp nu pot spune că acest sistem are minusuri. Poate doar unul, pe lângă preț, despre care veți auzi acum pentru prima dată în acest material: lipsa unor porturi USB. Da, știu că parcă astfel de elemente nu mai sunt neapărat necesare, dar nu strica să fie acolo, fie și de nu era folosit decât de foarte puțini utilizatori.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.