Dacă citiți review-urile mele, ați observat probabil că de multe ori în introducere vă mai aduc aminte de această perioadă ce pare că nu mai ajunge la un sfârșit. S-a întâmplat de fiecare dată când am testat câte un produs ce avea legătură cu pandemia, dar nu fiindcă am ținut morțiș să vă vorbesc despre COVID-19.

Dar dacă nu aminteam și de data asta de pandemie și de schimbările pe care le-a produs, atunci nu știu când ar fi fost mai potrivit.

Munca de acasă, întâlnirile, ședințele, conferințele și școala on-line, toate au necesitat folosirea unor echipamente dedicate, unele pe care în mod normal lumea le utiliza mai rar sau în alte scopuri.

Laptopurile, tabletele, căștile, microfoanele și în special camerele web au cunoscut o creștere a cererii, care a dus aproape în fiecare caz la disponibilitate redusă și, în consecință, la prețuri mai mari.

Unele companii au ales să introducă sau să readucă în portofoliu unele produse din categoriile despre care am amintit mai sus.

Logitech, unul dintre cei mai importanți furnizori de periferice din lume, a venit acum cu o soluție de tip all-in-one pentru videoconferințe. Nu-i singurul și nici măcar primul astfel de gadget, dar este cu siguranță cel mai bun.

Logitech Rally Bar m-a impresionat prin tot ceea ce oferă. O să vă povestesc pe rând despre tot ce știe și cum știe să facă, urmând ca la final să tragem și concluziile.

Specificați sistem videoconferință Logitech Rally Bar

  • cameră cu rezoluție nativă 4K 2160p, cu suport și pentru 1440p, 1080p, 900p, 720p și 480p la 30 fps;
  • lentile cu zoom optic 5X, cu sistem motorizat de Pan la +/- 25 grade și Tilt la +/- 15 grade;
  • câmp de vizualizare de 90 grade pe diagonală, de 82.1 grade pe orizontală și 52.2 grade pe vericală, cu acoperire totală a camerei de 132.1 grade pe orizontală și 82.2 grade pe verticală;
  • senzor RightSense cu tehnologie AI – RightLight (reglarea expunerii în funcție de participanți), RightSight (reglează câmpul de vizualizare prin zoom, pan și tilt spre a încadra toți participanții indiferent de poziția lor sau dacă de mișcă în încăpere) și RightSound (distinge alte sunete față de vocea umană, egalizează volumul vocilor diferiților participanți și atenuează zgomotul de fond și ecoul);
  • difuzoare: 2 x 70 mm (2.7 inch), cu output de 90 dB SPL la 1W la 1/2 metri;
  • microfoane: 6 microfoane omnidirecționale cu tehnologii AEC (Acoustic Echo Cancellation) și VAD (Voice Activity Detector), cu rază de acțiune de 4.5 metri, răspuns în frecvență între 90 Hz și 16 kHz, sensibilitate mai mare de -36 dBFS @ 1 Pa;
  • conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, Bluetooth (pentru conexiunea cu telecomanda din pachet), 2 x HDMI Out, 1 x HDMI In, 3 x USB Type-A 3.0, 1 x USB Type-C 3.0, Gigabit Ethernet (10/100/1000), port intrare microfoane adiționale (port proprietar compatibil cu Logitech Rally Mic Pod, Rally Mic Pod Hub și Rally Mic Pod Extension Cable);
  • dimensiuni: 910 x 164 x 130.5 mm (L x Î x A);
  • greutate: 7.08 kg.

Design

Logitech Rally Bar

La noi a ajuns produsul în cutia de retail, în care am mai găsit și adaptorul de alimentare cu cablul cu ștecăr aferent, telecomanda, cablu DisplayPort, cablu HDMI, cablu de la USB Type-C la USB Type-A, cablu de USB Type-B la USB Type-A, capac pentru lentilele camerei principale și pentru al celei secundare (nu este în poza de mai jos), ghid de pornire rapidă și alte două pliante cu diferite informații:

Telecomanda dispozitivului este micuță și vine cu un suport în care se prinde magnetic. Acesta poate fi montat într-un loc fix prin intermediul celor două benzi autoadezive de pe spate:

Telecomanda are în total 10 butoane, dintre care unul de tip joystick cu comenzi pentru patru direcții.

Logitech Rally Bar nu este un dispozitiv dintre cele mai compacte ori cele mai ușoare, așa că recomandat este să fie poziționat undeva de unde să nu-l muți prea des.

La bază are un picior metalic zdravăn pe care sunt patru buline din cauciuc ce asigură o bună aderență pe aproapre orice fel de suprafață.

 

Cei ce vor să fixeze dispozitivul pe perete ori direct pe un televizor, vor putea alege unul dintre cele două suporturi Logitech special concepute pentru fiecare situație.

Particula ”Bar” din denumirea produsului face referire, cel mai probabil, la forma dispozitivului, în sensul că acesta seamănă tare cu un Sound Bar. Până la urmă Logitech Rally Bar chiar integrează și difuzoare, însă este cu mult mai mult decât un simplu Sound Bar.

Pe partea frontală se pot observa cele mai importante elemente: modulul camerei principale, cu lentilele generos dimensionate, în stânga căruia, ceva mai discret este așezată camera secundară, ce folosește tehnologii AI despre care vom vorbi mai jos.

Lentilele camerei principale sunt puse într-un modul motorizat ce se poate mișca atât pe verticală, cât și la orizontală. Iată unghiurile la care se poate înclina pe fiecare direcție:

În rest, partea frontală este îmbrăcată cu o pânză de culoare gri, ce acoperă grila în spatele căreia, spre laterale, sunt dispuse cele două difuzoare. Tot în spatele grilei, sunt și cele 6 microfoane.

Pe partea de sus vedem două grile pentru aerisire, în timp ce pe zona de jos este piciorul metalic pe care se sprijină dispozitivul, două grile asemănătoare cu cele de sus plus două orificii ce propagă mai eficient undele joase emise de difuzoare.

Spatele poate părea simplu la prima vedere, însă în centru este zona de conectivitate ce aduce multiple porturi. Toate sunt ”ascunse” în spatele unui capac ce se fixează cu două șuruburi.

Zona de conectivitate vine și cu un simplu, dar foarte eficient, mod de organizare a cablurilor. Sunt practic două zone mov prin care poți trage separat fiecare fir, ce va fi apoi acoperit de capac.

Tot pe spate, către marginea din drepta vedem și singurele butoane de pe Logitech Rally Bar. Sunt trei la număr: Power, Bluetooth și Reset.

Logitech Rally Bar

Am enumerat la începutul capitolului, printre accesoriile din cutie, și un capac pentru lentilele celor două camere. Acesta este din cauciuc, se fixează în jurul lentilelor prin presare, să spunem, iar atunci când nu este folosit poate fi mai compact printr-un magnet ce ține capacul mai mic pe cel mai mare.

Logitech Rally Bar este un dispozitiv căruia nu-i poți găsi probleme pe partea de construcție oricât ai căuta. Totul este de cea mai bună calitate, de la materiale, la finisările de detalu și până la asamblarea foarte solidă. Un produs premium care arată și se simte așa.

Utilizare

Setari Logitech Rally Bar

Aici sunt două subiecte principale despre care vreau să vorbesc, subiecte ce ar putea că se bat cap în cap: ușurința în utilizare și multitudinea de opțiuni. În fine, opțiunile poate că nu sunt în număr covârșitor, dar Logitech Rally Bar aduce câteva tehnologii ce vor face diferența în cele mai exigente camere de videoconferință.

Hai să vorbim despre cât de simplu este de configurat și de folosit Logitech Rally Bar. Păi, acest sistem de videoconferință aduce suport nativ pentru cele mai importante aplicații, precum Zoom și Teams. Ce înseamnă asta? Că nu este nevoie de un PC spre a accesa aceste programe, ele sunt gata de folosire, integrate în dispozitiv.

Conectezi Logitech Rally Bar la un televizor sau monitor prin cablu HDMI și ești întâmpinat de ecranul de start Zoom Rooms. Deocamdată, doar Zoom este disponibil built-in, dar acum analizăm o unitate de preproducție. Exemplarele ce vor ajunge la clienți vor beneficia de un update ce va include și Microsoft Teams.

Revenim la cum pornești Zoom fără un PC. Pe scurt, Logitech Rally Bar trebuie să fie conectat la internet prin cablu Ethernet la aceeași rețea în care este și dispozitivul mobil pe care vei instala aplicația Zoom Room Controller.

În momentul în care pornești Zoom pe Logitech Rally Bar, pe ecran va fi afișat un cod din 6 caractere pe care va trebui să-l introduci inițial și în aplicația Zoom Room Controller. Apoi, gata! Poți porni fără nicio altă problemă o conferință, așa cum știi deja că o poți face în Zoom.

Capturi de ecran din aplicația Zoom Room Controller pentru Android:

Interfața aplicației Zoom Room Controller este simplă și aerisită, iar în ea găsești și un fel de telecomandă prin care poți controla funcțiile de Pan și Tilt, precum și zoom-ul optic + digital al obiectivului.

Toate aceste operațiuni pot fi făcute și din telecomanda clasică a dispozitivului.

Am înregistrat un clip video la rezoluție 4K cu Logitech Rally Bar, în care demonstrez funcțiile ce-l fac special. Tot din acest clip puteți să vă dați seama despre calitatea video, dar și audio. Menționez că am montat dispozitivul cu fața către geamurile din living-ul de acasă tocmai pentru a crea un scenariu mai dificil pentru cameră. Altfel, în condiții ideale de lumină, absolut orice senzor se descurcă fără probleme. În situațiile cunoscute drept contre-jour, doar cele mai bune camere (senzor și obiectiv) reușesc să redea imagini de calitate superioară.

Clip video de test cu Logitech Rally Bar:

Chiar dacă expunerea feței mele în situațiile de zoom este ușor scăzută, vorbim totuși despre aproape de jumătate din cadru ce este acoperit de ferestre luminoase. În fine, din punctul meu de vedere calitatea imaginii, dar și a sunetului este foarte bună.

Eu am mai făcut și alte teste și de fiecare dată Logitech Rally Bar a reușit să mă impresioneze.

Trebuie să vorbim despre funcția specială a camerei de a face tilt și pan, precum și zoom-in și zoom-out în mod complet automat, spre a ține subiectul / subiecții în cadru.

În clipul de mai sus sunt doar eu, iar sistemul reușește, grație celui de-al doilea senzor ce folosește tehnologii AI, să mă ”urmărească” prin cameră. Am încercat și cu mai multe persoane, respectiv i-am adus și pe cei doi copii în cameră. Logitech Rally Bar și-a ajustat mereu câmpul de vizionare în așa fel încât să ne includă pe toți trei în cadru. Mereu a reușit la fix.

La fel este și cu autofocusul. Acesta este reglat automat pe subiectul ce este cel mai aproape, la fel cum reacționează și camerele foto. Este drept că uneori durează un pic cam mult până ce sistemul de autofocus pune chipul în clar, dar nu mai mult de 2 – 3 secunde. De cele mai multe ori autofocusul se face în circa o secundă.

Logitech Rally Bar este excelent pentru întâlnirile video în care participanții intră sau ies din cameră, când de la un singur participant se ajunge la mai mulți sau invers, când fiecare dintre participanți trebuie să fie pe rând în centrul atenției ori când toți trebuie să apară în cadru. Dispozitivul poate fi setat să-i țină pe toți în cadru ori doar pe unul, dar mai poate fi ajustat și să se ”concentreze” pe o tablă de prezentare, pe un clip-board sau altceva asemenea.

Din testele mele, vocea / vocile sunt foarte bine preluate și redate mai departe. Sensibilitatea microfoanelor este foarte înaltă, iar tehnologiile de atenuare a zgomotelor de fond își fac treaba. Nu pot face minuni, dar lucrează acolo pe cât se poate de eficient.

Logitech Rally Bar impresionează și pe partea de difuzoare integrate. Experiența Logitech pe partea audio se face imediat remarcată, întrucât cele două difuzoare emit un sunet de o calitate extrem de înaltă pentru un asemenea dispozitiv. Toate frecvențe sunt bine reproduse, cu cele medii cu adevărat clare, ceea ce face ca vocea, indiferent de timbru, să fie excelent redată.

Volumul maxim nu este cu adevărat ridicat, dar este mai mult decât suficient pentru orice tip de videoconferință. Ba chiar aș aprecia că nu este nevoie niciodată să duci volumul la mai mult de 70 – 75%.

Conectivitate

Logitech Rally Bar

Logitech Rally Bar stă foarte bine și aici. În afară de Wi-Fi ac cu tehnologie MIMO, dispozitivul propune și Bluetooth, dar numai pentru conexiunea cu telecomanda din pachet.

Porturi fizice nu sunt deloc puține, eu aș spune că sunt mai multe decât vei avea vreodată nevoie. Le-am enumrat pe toate la începutul recenziei, la partea de specificații, nu o voi mai face și aici.

Logitech Rally Bar

Mai spun doar că pentru camere cu adevărat mari, unde cele 6 microfoane încorporate vor fi la limită sau chiar depășite de situație, la Logitech Rally Bar mai pot fi adăugate microfoane suplimentare, ”împrăștiate” în încăpere acolo unde este nevoie de ele. Dispozitivul acceptă microfoane din portofoliul propriu, modele Rally Mic Pod. Pot fi adăugate mai multe prin intermediul accesoriului opțional Logitech Rally Mic Pod Hub și pot fi duse departe prin cabluri de extensie.

Preț

Sistem videoconferință Logitech Rally Bar – 4.000 de dolari, preț recomandat pe site-ul Logitech. În țara noastră dispozitivul poate fi comandat prin intermediul distribuitorului ASBIS România.

Concluzii

Logitech Rally Bar

Cred că mulți se așteptau ca acest dispozitiv să fie scump și iată că este. Oricum, el nu se adresează clienților casnici, ci este un sistem business, pentru companii ce-l vor folosi intens și care chiar au nevoie de tot ceea ce poate acesta. Iar astfel de clienți pot și sunt sigur că vor investi într-un asemenea sistem, întrucât modul de viață și de lucru generat de pandemia COVID-19 va continua mai mult decât credem sau ne-am dori.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru sistemul de videoconferință Logitech Rally Bar:

PRO

  • foarte simplu de setat și configurat, practic este de tip plug-and-play;
  • calitate excelentă a imaginii și a sunetului, atât pentru cel captat de microfoanele încorporate, cât și cel redat de difuzoare;
  • tehnologiile AI de urmărire a subiectului / subiecților din cadru funcționează ireproșabil;
  • calitate excelentă de fabricație.

CONTRA

  • prețul îl face prohibitiv pentru companii mici sau clienți casnici care ar avea nevoie de unul.