Despre Mercusys nu știam mare lucru. Acum ceva timp am primit un comunicat de presă ce anunța lansarea unui anumit produs, căruia recunosc că nu i-am acordat mare importanță.

Cu siguranță că de acum înainte o să fiu mai atent la orice nou anunț de la Mercusys, asta fiindcă prima întâlnire cu un produs de-al lor mi-a lăsat o impresie extrem de bună.

O să vedeți de ce am fost atât de încântat de sistemul Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12 cu 2 noduri pe parcursul recenziei, deocamdată să parcurgem câteva dintre caracteristicile sale.

Specificații pentru sistemul Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

  • Standarde wireless – IEEE 802.11 ac/a/n pe 5 GHz și IEEE 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
  • Protocol mesh – 802.11 k/v;
  • Porturi – 2 x Ethernet 10/100 Mbps la fiecare nod mesh;
  • Rată de transfer – până la 867 Mbps pe 5 GHz și până la 300 Mbps pe 2.4 GHz, până la 1167 Mbps combinat;
  • Tip conexiune internet – IP Dinamic, IP Static, PPPoE, PPTP, L2TP;
  • Tehnologii și funcții – Beamforming, Suport MU-MIMO, Self Healing, Smart Connect, Control parental, Guest Network;
  • Dimensiuni satelit – 88 x 88 x 88 mm;
  • Greutate satelit – 139 grame.

Design

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Cutia în care sistemul ajunge la client mai conține, pe lângă cele două dispozitive aproape identice, un cablu ethernet, două alimentatoare, un ghid de pornire rapidă și alte două pliante cu diferite informații:

Spuneam că fiecare nod al sistemului mesh Mercusys Halo S12 este la fel cu celălalt, singura diferență stă în informațiile trecute pe abțibildul de pe partea posterioară.

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

În rest, ambele unități au forma unui cub cu latura de 88 mm, cu fiecare colț rotunjit. Culoarea dominantă este cea albă, însă la bază și pe toată latura de jos este o nuanță plăcută de bleu. Aici sunt multe orificii de ventilație, așezate într-o formă circulară ce amintește de aspectul unei flori cu petale.

Pe partea din față vedem butonul Pair sub care este un LED de status. Pe laterala din spate este zona de conectivitate, cu cele două porturi ethernet (WAN/LAN), portul de alimentare și butonul Reset, ce poate fi apăsat doar cu ajutorul unei agrafe ori a unui instrument asemănător.

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Sus este trecută denumirea producătorului, pentru ca în rest să avem laterale simple, fără niciun element de desing sau funcțional.

Mi-a plăcut designul simplu, nuanța de bleu, plasticul folosit la exterior, deloc lucios și care nu pare a atrage în mod excesiv praful. În plus, greutatea fiecărei unități este foarte mică, cu mai puțin de 140 de grame aceasta poate fi așezată oriunde.

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Pe de altă parte, nu am cum să apreciez faptul că piciorușele pe care se sprijină dispozititvele sunt reprezentate de 4 mici protuberanțe ale materialului plastic ce formează baza. Aceste piciorușe nu conferă deloc aderență și există șansa ca unitatea să se deplaseze ușor la cea mai mică atingere sau doar și atunci când cablurile ce ies din dispozitiv atârnă în jos și astfel trag unitatea înspre spate.

Instalare

Instalare sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Aici, totul este pe cât se poate de simplu. În ghidul de instalare nu sunt decât două pagini scurte, cu doar câțiva pași ce trebuie urmați spre a configura cu succes conexiunea.

Astfel, instalarea durează numai 2 – 3 minute, totul este intuitiv și facil, nu ai nevoie de niciun fel de cunoștințe de rețelistică.

Inițial trebuie să alegi care va fi nodul principal, cel ce va lua rolul de router, să spunem. Nu contează pe care din cutie îl alegi, ambele pot fi nod principal ori secundar.

Pasul doi este să introduci în unitatea principală cablul ethernet cu internet, cel ce intră direct în casă ori, în alte cazuri, cel ce iese din modemul de la furnizorul de internet.

Urmează să te conectezi la rețeaua Wi-Fi creată de dispozitivul principal. Numele acestei rețele este cel scris pe latura de jos a unității.

Apoi, deschizi o pagină web din browser-ul pe care îl folosești și accesezi pagina mwlogin.net. Aici ești întâmpinat de o interfață ce te va ghida pas cu pas până la finalizarea configurării inițiale a conexiunii wireless la internet.

Capturi de ecran din interfața de instalare a sistemului Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12:

Mi-a plăcut că sunt puțini pași, că fiecare dintre acești pași este explicat în partea din dreapta a paginii și că la final îți este arătat și cum să adaugi nodul secundar în rețeaua de tip mesh. Practic, pentru asta nu trebuie decât să apeși succesiv pe butonul Pair de pe fiecare unitate.

Utilizare

Interfata de configurare sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Interfața de configurare ulterioară, cu multe opțiuni avansate, este totuși simplă, intuitivă și, din nou, fiecare pagină a acesteia este explicată în partea din dreapta.

Interfața de setări a sistemului Wi-Fi Mesh Mercusys Halo S12:

După cum se poate vedea în primele capuri de imagine de mai sus, există o pagină ce-ți arată detalii pentru fiecare nod în parte, dispozitivele conectate la fiecare unitate, vitezele în timp real pentru fiecare conexiune și alte detalii. Mi-a plăcut această pagină, cu toate inormațiile pe care le aduce, dar nu mi-a plăcut că durează prea mult până ce informațiile sunt actualizate. Practic, atunci când un dispozitiv trece de la nodul principal la cel secundar și invers, durează mai bine de 1 – 2 minute până ce apare această informație pe pagină.

În rest, multe setări ce se pot face, atât dintre cele simple, precum Guest Network, până la cele avansate, dar utile, precum controlul parental.

Mercusys Halo 12 suportă viteze wireless de transfer de până la 1167 Mbps (300 Mbps pe 2.4 GHz + 867 Mbps pe 5 GHz). Cu toate acestea, viteza maximă de acces internet este limitată la 100 Mbps din cauza portului WAN ethernet ce este de tip 10/100.

Aș fi vrut să trec la minusuri acest aspect, dar, după ce am văzut prețul sistemului, am realizat că nu poți cere atât de mult la un astfel de cost.

Am făcut și câteva teste de viteză, pe fiecare satelit, atât cu un laptop, cât și cu smartphone-ul meu, un OnePlus 6T:

Având în vedere că viteza maximă a conexiunii mele la internet este de doar 50 Mbps, aș spune că testele sunt oarecum irelevante, întrucât performanța sistemului este limitată de viteza la internet.

Totuși, mai important (poate) decât viteza este aria de acoperire la un sistem de tip Wi-Fi mesh. La Mercusys Halo S12 situația stă bine, mult mai bine decât mă așteptam de la un produs din această categorie de preț. 

Teoretic, un sistem Mercusys Halo S12 cu 2 noduri ar trebui să acopere până la 260 mp. În testele mele, am reușit să am semnal puternic în toată casa (84 mp) și în toată curtea (cca. 385 mp). Asta a fost posibil în mod sigur datorită casei mele ce este construită pe strutură delemn, deci fără pereți din cărămidă / BCA și beton, care ar fi făcut ca la fiecare trecere printr-un zid, semnalul să scadă mai consistent decât o face atunci când trece printr-un perete cu structură din lemn și acoperit cu gips-carton și OSB / vinyl siding.

Cert este că acoperirea unui sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12 este excelentă atunci când o raportăm la prețul produsului și bună la modul general, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un sistem cu 2 noduri.

Pentru o acoperire cât mai eficientă, sistemul Mercusys Halo S12 îți arată distanța optimă la care să amplasezi nodurile secundare față de cel principal. Totul decurce foarte simplu: te depărtezi de nodul principal atât cât ai nevoie; dacă LED-ul de status de pe partea frontală este verde, atunci totul este ok; dacă începe să lumineze portocaliu, atunci semnalul nu mai este cel mai bun, iar când luminează în roșu deja te-ai îndepărtat prea mult.

Eu am dus nodul secundar și la mai bine de 12 metri depărtare (cu 2 pereți din gips-carton / OSB pe parcurs) și totul a fost ”verde” :).

Ce este de reținut din utilizarea sistemului Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12:

  • Comunicarea dintre noduri se face printru-un protocol separat (802.11 k/v) față de cel pentru conexiunea la internet. Astfel, vitezele la internet nu sunt afectate indiferent de nodul la care ești conectat (principal sau secundar), la fel și timpul de răspuns;
  • Se formează o singură rețea Wi-Fi, atât pentru banda de 2.4 GHz, cât și pentru cea de 5 GHz. Funcția Smart Connect alege atât nodul cel mai apropiat de fiecare dispozitiv, la care îl conectează pe fiecare în parte, cât și tipul de rețea (2.4 sau 5 GHz) pentru fiecare dispozitiv;
  • Deși sistemul de bază aduce 2 noduri, se mai pot adăuga noduri suplimenatre în rețea, atâtea câte sunt necesare spre a acoperi nevoile fiecărui utilizator;
  • Funcțai self healing analizează constant rețeaua de noduri iar atunci când detectează probleme realizează un proces automat de auto-diagnosticare și reparare a problemei. În aceste momente, utilizatorii conectați la nodul cu probleme sunt redistribuiți automat către unitățile ”sănătoase”;
  • Pot fi conectate simultan până la 50 de dispozitive. 

Preț

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12 cu 2 sateliți – 230 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Sistem Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12

Mercusys Halo S12 a reprezentat, așa cum am spus de la bun început, o surpriză plăcută. În mod total neașteptat am descoperit un produs fără minusuri evidente la un preț mai mult decât decent.

Principala cerință a unui astfel de sistem este acoperirea, care în acest caz este nu doar satisfăcătoare, ci chiar mulțumitoare. Apoi, vitezele maxime sunt bune, cu toate că cireașa de pe tort pentru un astfel de sistem ar fi fost existența unui port WAN de tip Gigabit. Totuși, la prețul afișat, cred că cer cam mult.

Nu mai lungim mai mult vorba, rămânem la final cu cele mai importante plusuri și minusuri pentru sistemul Wi-Fi mesh Mercusys Halo S12:

PRO

  • acoperire mai mult decât suficientă pentru un sistem cu 2 noduri;
  • viteze pe Wi-Fi de până la 1167 Mbps;
  • protocol separat (Wi-Fi 802.11 k/v) de comunicare între noduri;
  • extrem de simplu de instalat, doar câțiva pași simpli ce se realizează în maxim 2 minute;
  • interfață de configurare intuitivă, cu explicații pentru fiecare pagină de setări;
  • bun raport preț / performanță. 

CONTRA

  • pagina din interfața de configurare cu informații despre fiecare nod și dispozitive conectate se actualizează foarte greu, durează și mai bine de 1 – 2 minute până apar modificările din rețeaua mesh;
  • piciorușele din plastic nu oferă o aderență suficientă, unitățile se mișcă prea ușor la cea mai mică atingere.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.