România este fruntașă la vitezele medii de internet pe fir oferite, cu toate că penetrarea în locuințele rurale nu este direct proporțională cu viteza. Chiar și așa, acolo unde există o conexiune pe fir, internetul se duce mai departe către dispozitivele utilizatorilor prin conectivitate fără fir.
Pentru astfel de conexiuni există banalele routere Wi-Fi. Deși sunt de foarte multe feluri, acestea nu pot acoperi mereu fiecare colț al locuinței. Există mai multe moduri de a extinde aria de acoperire cu semnal Wi-Fi, însă unele dintre cele mai noi soluții sunt date de sistemele mesh.
Un astfel de sistem prezint mai departe. Tenda Nova MW6 poate veni și ca pachet cu 3 noduri, eu merg mai departe cu recenzia pentru cel cu 2 sateliți.
Specificații pentru sistemul Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6
- Standarde wireless – IEEE 802.11 ac/a/n 5 GHz și IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz;
- Porturi – 2 x Gigabit Ethernet la fiecare nod mesh (WAN și LAN la nodul mesh principal,
- ambele funcționează ca porturi LAN la celelalte noduri mesh);
- Rată de transfer – până la 867 Mbps pe 5 GHz și până la 300 Mbps pe 2.4 GHz;
- Tip conexiune internet – PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Bridge Mode;
- Tehnologii și funcții – SSID Broadcast, Beamforming, Suport MU-MIMO, Control parental, Guest Network;
- Dimensiuni satelit – 100 x 100 x 100 mm;
- Greutate satelit – 305 grame.
Design
În cutia în care vin cei 2 sateliți Tenda Nova MW6 mai găsim două alimentatoare, un cablu ethernet gigabit, două plinate cu rol de ghid de pornire rapidă și un altul cu diferite informații:
Sateliții Tenda Nova MW6 sunt identici și nu contează câți vei ajunge să împăștii prin toată casa, toți vor fi la fel. Au o formă de cub cu latura de 10 centimetri, cu câte două crestături pe fiecare latură ce fac ca modulul să pară a fi construit din alte 8 cuburi.
Designul este simplu, nu se vrea a atrage atenția din această direcție. Culoarea este albă, iar aici poate că unii ar fi preferat un negru ce nu ar fi ieșit atât de tare în evidență și care se asortează mai ușor cu decorurile din orice cameră.
Sateliții au zona de conectivitate pe latura de la bază. Aici, este o decupare ce permite trecerea firului de alimentare cu curent și a cablurilor ethernet.
Butonul Reset, ce acționează și ca buton WPS, este destul de bine ascuns și poate fi apăsat doar cu o agrafă sau ceva similar. Orificiul unde trebuie introdusă agrafa este poziționat în colțul unuia dintre cele 4 picioare de cauciuc pe care se sprijină modulul.
Din punct de vedere al construcției, Tenda Nova MW6 nu lasă impresia unui produs de slabă calitate. Modulele sunt destul de ușoare, cel puțin așa se simt, mai ales raportate la dimensiuni. Sunt fabricate la exterior doar din plastic, ce nu impresionează neapărat, dar care nici nu pot spune că lasă impresia de produs ieftin.
Instalare
Primul punct pro al sistemului Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6 este acesta. Instalarea și configurarea inițială sunt extrem de simple de dus la bun sfârșit de orice utilizator. Cu ghidul de pornire rapidă alături chiar nu ai cum să te încurci. Eu nu l-am folosit, am urmat doar instrucțiunile de pe ecranul telefonului.
Da, instalarea se face de pe smartphone ori tabletă cu Android sau iOS. Descarci în primă fază aplicația Tenda WiFi din magazinul Goolge Play sau din Apple App Store. Odată ce deschizi acest program nu ai decât să urmezi pașii descriși.
Alimentezi doar un modul Tenda Nova MW6 cu adaptorul din pachet. Introduci apoi cablul ethernet în portul LAN al routerului tău. Acesta nu trebuie să fie unul Tenda, ci orice alt model. Celălalt capăt al cablului ethernet îl introduci în portul WAN al modului Tenda Nova MW6.
În câteva momente aplicația Tenda WiFi va găsi modulul ca fiind conectat. Dacă nu se întâmplă asta, există în aplicație un buton de adăugare a unui nou echipament. Selectezi de acolo seria Nova și imediat este văzut moduluol tău.
Mai departe trebuie să te conectezi manual cu telefonul la rețeaua Wi-Fi Tenda creată de modul. Denumirea acesteia, precum și parola inițială sunt scrise pe baza oricărui dintre cele 2 module.
După conectare se va determina tipul tău de conexiune la internet. În cazul meu, cu internet PPPoE de la Digi, a fost ales automat modul de conectare cu IP Dinamic și în câteva secunde totul a fost gata.
Apoi a fost nevoie să redenumesc rețeaua Wi-Fi creată de modulul Tenda Nova MW6 și să propun o parolă nouă, pe care o voi folosi de acum încolo pentru fiecare dispozitiv ce se va conecta la rețeaua mesh Tenda Nova MW6.
Instalarea celui de-al doilea satelit este cu adevărat facilă. Împerecherea cu modulul principal, cel ce a fost deja configurat, este făcută din fabrică așa că ție nu-ți rămâne decât să alimentezi cu curent cel de-al doilea modul. El se va conecta în doar câteva secunde cu satelitul principal și va fi gata de utilizare.
Utilizare
După ce ai instalat cei doi sateliți poți căuta din aplicația Tenda WiFi o actualizare de firmware a sistemului. La mine a fost găsită una ce a durat circa 4 – 5 minute spre a fi instalată. După actualizare meniul de setări a fost ușor schimbat.
Apropo de setări, Tenda Nova MW6 nu oferă decât unele de bază. Este clar că un astfel de sistem Wi-Fi mesh este dedicat celor ce nici nu au cunoștințe avansate de rețelistică și nici nu vor să se complice în a schimba mulți parametri standard. Eu am lăsat totul precum a fost setat din fabrică.
Din punct de vedere al acoperirii cu semnal Wi-Fi, situația stă bine. Am dus un modul Tenda Nova MW6 în bucătărie, celălalt într-unul din dormitoare. Casa mea are circa 85 mp și este construită pe structură din lemn, așa că sistemul Wi-Fi mesh are o sarcină ușoară în a asigura un semnal puternic în toată locuința. Fix asta se și întâmplă, în orice colț al casei semnalul este full. Nu doar atât, dar și în toată curtea este semnal mai mult decât suficient, minim undeva la 80%. Curtea nu este nici ea mare, în jur de 400 mp. Asta înseamnă că Tenda Nova MW6 cu 2 satelitți își ține promisiunea de a oferi semnal pentru până la 330 mp. La mine, repet, sarcina acestui sistem mesh este mai ușoară, fiind vorba despre o casă pe structură de lemn, fără beton, cărămidă, BCA sau alte astfel de materiale de construcții.
Trecem la performanță, unde, din nou Tenda Nova MW6 face ce promite. Asigură viteze cel puțin decente pentru accesul de internet de acasă. Raportat la prețul său și mai ales având în vedere unde se poziționează unii dintre competitori, aș spune că Tenda Nova MW6 este un produs cu un bun raport preț / performanță.
Nu am ce teste să vă arăt. Tenda Nova MW6 poate oferi până la 300 Mbps în banda de 2.4 GHz și până la 867 Mbps în cea de 5 GHz. Conexiunea mea la internet este limitată la 50 Mbps, așa că la cam atât s-au oprit și testele efectuate cu OnePlus 6T:
Ce ar mai fi de adăugat aici:
- Sistemul Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6 alege automat banda în care să ofere internet în funcție de fiecare dispozitiv ce se conectează la această rețea. Dacă ai Wi-Fi și pe 5 GHz, atunci acea bandă îți va fi alocată automat și nu ai ce să faci.
- Sateliții din pachet sunt identici, nu contează pe care îl vei seta ca fiind cel de bază și pe care ca cel secundar. Cel de bază oferă un port WAN și unul LAN, în timp ce la cel secundar ambele porturi ethernet se transformă în porturi LAN.
- Sateliții Tenda Nova MW6 comunică între ei prin același protocol Wi-Fi prin care oferă și conexiunea către dispozitivele tale. Asta înseamnă că se pierde ceva din performanță atunci când nu ești conectat la modulul principal. După părerea mea este vorba despre circa 15 – 20 % scădere de performanță.
- În cazul meu, uneori rămâneam conectat la satelitul principal, deși mă aflam mult mai aproape de cel secundar. Cel mai probabil semnalul era suficient de puternic și sistemul mesh nu considera că trebuie să mă treacă pe conexiunea oferită de modulul secundar.
Preț
Sistem Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6 cu 2 sateliți – 645 de lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Soluțiile de tip Wi-Fi mesh sunt abia la început din punctul meu de vedere. Fac aproximativ același lucru pe care l-ai putea obține prin alte metode (repeatere, mai multe routere, unele setate ca Acces Point). De ce ai vrea un sistem Wi-Fi mesh atunci? Sincer, nu știu să dau un răspuns elocvent acum.
Ce știu este că sistemul Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6 este ok. Este ieftin comparat cu concurenții similari, chiar dacă nu pare ieftin luat ca atare. Face exact ceea ce spune, iar performanța este suficientă pentru acasă.
Cei care caută opțiuni avansate de configurare sau care vor ca sateliții să comunice între ei prin alt protocol trebie să caute în altă parte.
Cele mai importante plusuri și minusuri pentru sistemul Wi-Fi mesh Tenda Nova MW6:
PRO
- extrem de ușor de instalat, în doar câteva minute poți configura întreaga rețea;
- performață și acoperire bune, mai ales raportate la preț.
CONTRA
- sateliții comunică între ei prin același protocol Wi-Fi prin care oferă internet și către dispozitivele conectate;
- nu există prea multe opțiuni avansate de configurare.