Sistem wireless de supraveghere video HD Tenda K4W-3TC – review

10/07/2022

Cei de la Tenda sunt recunoscuți în special pentru produsele lor de rețelistică, iar sistemele de supraveghere video IP pot fi incluse cu ușurință în aceeași categorie, deși reprezintă de cele mai multe ori echipamente ceva mai complexe. Aș spune că acesta este cazul și cu sistemul wireless de supraveghere video HD Tenda K4W-3TC, unul care însă nu este deloc complicat de folosit și nici scump nu este.

Specificații pentru sistemul wireless de supraveghere video HD Tenda K4W-3TC

Tenda K4W-3TC

NVR Tenda N3W-4H

  • Video IP – intrare maxim 4 canale, rezoluție maximă 3MP;
  • Bandă intrare / ieșire – până la 60 Mbps;
  • Decodare video / audio – H.265, H.264 / G.711A;
  • Conectivitate – Wi-Fi 802.11 b/g/n (până la 144 Mbps), HDMI out, VGA out, USB 2.0, SATA 3.0 pentru HDD de până la 10 TB;
  • Dimensiuni – 200 x 200 x 48 mm;
  • Greutate (fără HDD) – 510 grame.

Camere Wi-Fi Tenda KCT6

  • Senzor imagine – 1/2.7 inch CMOS;
  • Lentile – 4mm @ F1.6;
  • FOV – 86.1 grade orizontal, 46 grade vertical, 104 grade diagonală;
  • Rezoluție video – 2304 x 1296, 1920 x 1080, 1280 x 720 și 640 x 360 pixeli cu 15 fps;
  • Vedere nocturnă – până la maxim 30 metri distanță;
  • Conectivitate – Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4 GHz, transfer cu maxim 144 Mbps, port LAN RJ45 10/100 Mbps;
  • Microfon și difuzor încorporate;
  • Dimensiuni (lungime x diametru): 175 x 72 mm;
  • Greutate: 226 grame.

Design

Tenda K4W-3TC

Kit-ul vine într-o cutie destul de generos dimensionată, dar este normal având în vedere tot ce este înăuntru: 4 camere Wi-Fi KCT6, 4 adaptoare de alimentare pentru fiecare dintre ele, 4 accesorii pentru izolarea împotriva umezelii a conexiunilor porturilor camerelor, un set de dibluri și șuruburi  pentru montarea camerelor, 4 șabloane pentru a marca locul unde vor fi date găurile de prindere a suporturilor camerelor, un NVR model N3W-4H cu propriul adaptor de alimentare, un micuț maus, 4 șuruburi pentru fixarea HDD-ului în NVR, un ghid de instalare rapidă și un alt pliant cu informații diverse:

Hai să vă spun câteva cuvinte despre NVR. Acesta este simplu ca aspect, îl poți confunda cu un router Wi-Fi, mai ales că are și cele două antene ce pot fi orientate în aproape orice poziție. NVR-ul este realizat dintr-o singură bucată de plastic ce acoperă partea de sus și lateralele, pentru ca zona de jos să fie din metal.

Spre a avea acces înăuntru, pentru a monta HDD-ul, este nevoie să desfaci 4 șuruburi. Nu-i nimic dificil în această operațiune, cum nici să montezi HDD-ul de 3.5 inch pe interfață SATA 3 nu este deloc greu.

În cazul meu, nu aveam disponibil decât un HDD în format 2.5 inch, dar am reușit să-l fixez și pe acesta, deși nu există un adaptor pentru așa ceva. Românul însă este inventiv, iar eu sunt mândru că sunt român :).

Mausul din pachet este unul micuț și deloc pretențios, dar am observat că-ți faci treaba cu el.

Trecem la camerele wireless, model Tenda KCT6. Acestea vin cu câte 2 antene externe, ce nu permit un reglaj la 360 de grade, ci care se învârt pe o singură axă, dar fac asta de jur-împrejur. Nu am simțiti nevoia pentru mai multe direcții de reglaj al antenelor.

Camerele sunt de tip bullet, sistemul de montaj permite ca acestea să fie fixate atât pe un perete vertical, cât și pe tavan.

Partea frontală prezintă, pe lângă lentile și 2 LED-uri pentru vederea IR, dar și două LED-uri cu rol de spotlight, adică pentru captura color a scenelor nocturne. Pe lateralele camerelor sunt antenele, din spate ies două cabluri (port pentru alimentare și port RJ45), în timp ce pe zona de jos apare un capac în spatele căruia este butonul Reset și un slot pentru carduri microSD. Tot pe partea de jos este și un difuzor, dar și microfonul.

Ca și construcție, nu aș spune că m-au impresionat. Sunt fabricate în întregime la exterior din plastic, care este materialul din care sunt făcute și suporturile. Camerele anunță că respectă standardul IP66, deci nu ar fi probleme în caz de ploaie sau ninsoare. Temperaturile de operare pleacă de la -30 de grade Celsius și urcă până la 60, deci nu ar trebui să aibă probleme pe tot timpul anului având în vedere clima din țara noastră. Cel puțin la cum se prezintă aceasta acum.

Ca și concluzie a acestui capitol, aș spune că din pachet mi-a lipsit doar un adaptor care să permită montajul unui HDD de 2.5 inch, în timp ce despre construcția tuturor produselor pot afirma că nu se simt ca unele profesionale. Sincer, nici nu ar avea cum având în vedere prețul kit-ului.

Instalare și utilizare

Mi-aduc aminte că acum ceva ani un unchi de-al meu și-a cumpărat mai multe camere IP de exterior, un NVR și ce i-a mai trebuit pentru a realiza o monitorizare video a întregii curți. Mi-a cerut ajutor ca să punem totul la punct și a durat mai bine de o zi ca să facem totul să meargă. Am tot căutat soluțiile potrivite pe internet, am făcut și desfăcut, iar până la urmă am reușit să facem tot sistemul să meargă, dar mai mult prin metoda de a lua fiecare setare la rând și a face toate combinațiile posibile. Da, era un sistem nu întru totul compatibil, dar oricum mi s-a părut mult prea complicat…

Cu sistemul de supraveghere video wireless Tenda K4W-3TC nu a fost nici pe departe cazul de așa ceva, ba din contră. Singura mică problemă pe care am avut-o a fost la început, când am încercat să adaug NVR-ul direct în aplicația Tenda TDSEE de Android. Nu era recunoscut, dar apoi l-am conectat la TV prin cablu HDMI și l-am activat mai întâi direct din propriul sistem de operare. Tot de acolo am adăugat și fiecare cameră, pe rând, care este recunoscută imediat de NVR, la doar câteva secunde după ce este alimentată cu energie electrică. 

Interfața sistemului de operare ce rulează în spatele NVR-ului este simplă și nu are cum să-ți creeze dificultăți, chiar dacă nu ești obișnuit cu așa echipamente.

Poze cu interfața NVR-ului Tenda N3W-4H:

Din setările NVR-ului vei pune mai totul la punct, întrucât din aplicația TDSEE nu mai ai prea multe opțiuni. După ce ai activat NVR-ul și camerele folosind interfața NVR-ului, în TDSEE nu prea mai ai multe de făcut. Urmezi pașii spre a introduce în aplicație NVR-ul și nu ai cum să te încurci.

Capturi de ecran din interfața aplicației TDSEE pentru Android:

Din aplicația TDSEE nu ai prea multe opțiuni de configurare, ci în mare parte vorbim despre monitorizare, fie că vorbim despre cea Live, fie despre ceea ce este înregistrat pe HDD-ul din NVR.

Ce ar fi de menționat despre sistemul de supraveghere video wireless Tenda K4W-3TC:

  • Poți seta alarme de mișcare și poți alege dacă să primești doar o notificare de la aplicația TDSEE sau să activezi lumini și / sau sunete emise direct de cameră;
  • Poți alege anumite programe orare în timpul cărora să fie stocate filmările pe HDD sau poți alege să fie înregistrare continuă (în calupuri de câte o oră). În momentul în care HDD-ul este plin, încep a fi șterse cele mai vechi înregistrări;
  • Poți alege ca în locul HDD-ului să stochezi înregistrări în cloud, printr-un serviciu cu plată lunară oferit de Tenda.

Ce nu am menționat vis-a-vis de instalare se referă la faptul că NVR-ul se conectează la internet prin cablu ethernet, ce vine din router / switch, în timp ce camerele se conectează prin Wi-Fi direct la NVR și nu trebuie decât alimentate cu energie electrică. Cablurile adaptoarelor de alimentare ale camerelor au o lungime de circa 3 metri.

În ceea ce privește calitatea înregistrărilor, poți alege între rezoluția maximă 2304 x 1296 pixeli, Full HD 1920 x 1080, HD 1280 x 720 sau 640 x 360 pixeli. Din păcate, nu poți alege mai mult de 15 fps, iar aceasta este frecvența maximă a cadrelor. În funcție de scenariu, camera înregistrează și cu doar 1 – 1.5 fps (noaptea în special), dar și ziua se poate opri la doar 7 – 9 fps. Aceasta ar fi singura nemulțumire legată de calitatea înregistrărilor, în rest, ca și rezoluție, culori, contrast și chiar interval dinamic totul este în regulă pentru această zonă de preț.

Mi-a mai plăcut modul în care este înregistrat sunetul, microfoanele preiau corect orice fel de zgomot și reușesc și ele să mențină un interval dinamic constant, în sensul că dacă apar deodată sunete de intensitate ridicată software-ul nu le redă la puterea reală, ci le reduce în mod automat la un nivel acceptabil și totuși îți dai seama de cât de tare se aud în realitate.

Pe de altă parte, difuzorul integrat nu redă un sunet de calitate decentă, aș spune cel mult acceptabilă. Nu-i nimic grav, mai ales că vorbim despre camere de exterior care trebuie să îndeplinească și anumite standarde de rezistență în fața intemperiilor.

Conectivitate

Tenda K4W-3TC

La camere este simplu: în cazul acestui kit vei merge cel mai probabil pe conexiunea Wi-Fi. Camerele model Tenda KCT6 pot fi cumpărate și folosite și separat în mod IP, iar în acel caz le poți introduce în rețea și prin cablu, folosind portul ethernet RJ45. Camera mai aduce și slot pentru card microSD, dar, din nou, dacă le folosești în kit-ul pe care îl prezint, nu are rost să stochezi pe câte un card pentru fiecare dintre cele 4 camere, când ai la dispoziție NVR-ul ce acceptă HDD de până la 10 TB.

Iar în cazul NVR-ului N3W-4H vorbim despre ieșire video prin HDMI sau VGA, spre a conecta dispozitivul la un monitor sau televizor, avem și port USB 2.0 pentru maus sau pentru a introduce un stick de memorie pe care să exporți anumite înregistrări de pe HDD. În momentul în care alegi această opțiune, scoți mausul din portul USB și introduci un stick USB, acesta este recunoscut automat și începe imediat transferul fișierelor video anterior selectate. Era poate mai bine dacă aveam două porturi USB pentru ca această operațiune să fie mai simplă.

Tot pe NVR mai este un port RJ45 ethernet de tip 10/100 Mbps prin intermediul căruia introduci dispozitivul în rețeaua locală de acasă și în același timp îi dai acces la internet.

Aș mai vorbi aici despre cât de stabilă și de puternică este conexiunea wireless dintre NVR și fiecare cameră. În cazul meu, având în vedere că locuiesc într-o casă pe structură de lemn, cu pereți ce nu obstrucționează prea tare semnalul Wi-Fi, nu am avut nicio problemă. Am mers cel mai departe cu o cameră (pentru test) la mai bine de 25 de metri depărtare de NVR și semnalul era suficient de puternic, nu apăreau întreruperi de niciun fel.

Preț

Sistem wireless de supraveghere video HD Tenda K4W-3TC903 lei pe PCGarage.ro.

Concluzii

Tenda K4W-3TC

Sincer, aș fi avut câte ceva de comentat față de faptul că filmările sunt cu maxim 15 fps sau că nu avem în pacht un adaptor pentru HDD de 2.5 inch sau pentru că nu sunt două porturi USB pe NVR și ar mai fost câteva chestii minore. Dar, după ce am ajuns la preț, nu prea aș mai putea pune atâtea minusuri în spatele kit-ului de supraveghere video HD wireless Tenda K4W-3TC. Pur și simplu la mai puțin de 1.000 de lei ai parte de un sistem de supraveghere video HD fără fire, care se instalează imediat, foarte simplu, și nu-ți dă dureri de cap nici în timpul funcționării. Cam ce ai putea cere mai mult?

Să vedem la final principalele puncte pro și contra pentru sistemul de supraveghere video wireless Tenda K4W-3TC:

PRO

  • instalare și configurare extrem de simple;
  • calitate a imaginii bună, rezoluție ridicată, culori, contrast și interval dinamic corecte, inclusiv pe tip de noapte totul este ok;
  • conexiune stabilă Wi-Fi între NVR și camere, chiar și la mai bine de 25 de metri totul era perfect funcțional;
  • preț bun raportat la tot ce primești de la acet kit.

CONTRA

  • filmările sunt limitate la maxim 15 fps, dar sunt cazuri în care clipurile scad și la doar câteva cadre pe secundă;
  • era de preferat să fi primit în pachet și un adaptor de montaj pentru HDD de 2.5 inch, altfel trebuie să improvizezi dacă nu ai HDD de 3.5 inch.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.