Android

Android, sistemul de operare conceput de Google pentru smartphone-uri, a detronat sistemul de operare Symbian de la Nokia din poziţia de lider mondial pe piaţa sistemelor de operare destinate telefoanelor inteligente, în ultimele trei luni ale anului 2010, punând capăt unei supremaţii ce a început odată cu apariţia acestei industrii, în urmă cu aproximativ 10 ani.

În ultimul trimestru al anului 2010 fabricanţii de telefoane mobile au vândut 32,9 milioane de telefoane echipate cu sistemul de operare Android, ce este pus la dispoziţia producătorilor de smartphone-uri în mod gratuit, comparativ cu 31 de milioane de telefoane cu Symbian vândute, conform firmei de analiză Canalys.

Spre deosebire de principalii săi competitori pe această piaţă, Apple şi Nokia, Google nu produce propriile sale telefoane, dar oferă în schimb sistemul de operare Android oricărui producător de telefoane care are nevoie de el. Rezultatul acestei strategii a fost că foarte multe companii producătoare de telefoane mobile au ales să-şi echipeze în mod standard produsele cu sistemul de operare Android, printre acestea numărându-se Motorola Inc, Samsung Electronics, HTC şi LG Electronics.

Sursa: Agerpres