SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8 Software

În urmă cu aproximativ o săptămână, în cadrul Mobile Word Congress 2015 Barcelona, HTC a anunțat modelul One M9. În afară de schimbările hardware față de modelul precedent, noul flagship rulează și cea mai recentă versiune a interfeței grafice HTC, și anume Sense 7. Deși aceștia au anunțat că Sense 7 va ajunge și pe modelul precedent, One M8, o dată exactă nu a fost anunțată.

Sense 7 aduce o paletă de culori nouă, customizări mai avansate prin noul motor de teme, un smart widget ce se adaptează în funcție de locație (acasă, serviciu, exterior), sugestii de restaurante și alte locații în BlinkFeed, o interfață nouă pentru aplicația de cameră foto și multe alte schimbări ce oferă o experiență mai placută în navigare decât versiunea precedentă.

SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8

Chiar daca livrările pentru HTC One M9 încă nu au început, iar o perioadă de așteptare pentru Sense 7 pe One M8 nu este cunoscută, membrii comunității XDA-Developers nu au stat degeaba, și iată că deja avem primul custom ROM cu Sense 7 pentru HTC One M7 și HTC One M8.

SkyDragon este numele acestui custom ROM și folosește o versiune a Sense 7 scoasă din ROM-ul oficial pentru HTC One M9. Bazele pentru ambele modele (M7 și M8) sunt ultimele versiuni ale ROM-urilor oficiale Android Lollipop cu Sense 6, lucru ce ajută SkyDragon să fie foarte stabil și fără probleme la nivel de hardware.

Folosesc SkyDragon pe un HTC One M7 de aproximativ 3 zile și pot spune că este foarte stabil și se mișcă rapid, poate chiar mai rapid decât cel oficial cu Sense 6. Pe lângă Sense 7, SkyDragon include și alte bunătăți, cum ar fi accesul ROOT deja obținut, posibilitatea de a renunța la multe din aplicațiile standard HTC și Google direct la instalare și opțiunea de a instala aplicația de telefon și cea de contacte standarde Google (Nexus), posibilitatea de a instala limbile dorite pentru tastatura standard (sau mai bine spus posibilitatea de a nu le instala inutil pe toate) și multe altele. Mai multe detalii despre acest ROM poți găsi în threadul oficial fiecărui device, inclusiv linkurile de descărcare pentru ultima versiune SkyDragon. Voi pune și un link direct către prima versiune, dar te rog să verifici threadul XDA pentru cea mai recentă.

HTC One M7: thread XDA, link direct către versiunea 1;

HTC One M8: thread XDA, link direct către versiunea 1 (mirror 1, mirror 2).

Instalarea ROM-ului se face folosind un custom recovery, recomandat fiind TWRP. Un tutorial pas cu pas despre această metodă găsești aici și altul despre cum poți instala custom recovery-ul TWRP aici.

Fișierul ZIP conține un installer numit Aroma ce îți oferă opțiuni de instalare similare cu cele ale aplicațiilor pentru PC. Mai jos includ câteva screenshoturi din acest installer pentru a te ajuta să treci mai ușor prin el.

1. Pre-Flash Options: Dacă instalezi prima oară acest ROM, va trebui să alegi Full Wipe. Opțiunea de Dirty Wipe este valabilă la update sau dacă dorești să alegi altă configurație;

2. GPS Settings: Alege locația ta pentru a ajuta GPS-ul la o conectare mai rapidă;

3. Bootanimation Style: Aici poți alege din mai multe animații de pornire. Pentru o experiență cât mai apropiată de cea standard HTC va trebuie să alegi Stock HTC;

SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8

4. System mods: Alege dacă dorești să instalezi aplicațiile standard Google pentru telefon, contact și lockscreen. Pentru experiența standard HTC lasă activat doar Stock HTC look;

5. Audio Settings: Posibilitatea de a instala mod-ul Viper4Android;

6. Remove HTC Apps: Alege ce aplicații HTC preinstalate NU dorești;

SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8

7. HTC Widgets Removal: Alege widgeturile HTC pe care NU le dorești instalate;

8. Remove Google Apps: Alege aplicațiile Google pe care NU le dorești instalate;

9. Other Apps: Alege alte aplicații pe care NU le dorești instalate;

SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8

10. Install Keyboard: Alege ce tastaturi dorești instalare;

11. Fonts: Alege fontul ce dorești să-l folosești. Pentru experiența standard va trebui să alegi Stock Font. Detalii despre celelalte poți găsi făcând o căutare a numelui în motorul de căutare preferat;

12. Display: Alege rezoluția în DPI (Dots Per Inch). Nu schimba decât dacă știi ce faci.

SkyDragon, ROM CU sense 7 pentru HTC One M7 si One M8

Unele din aceste setări pot fi schimbate și după instalare, direct din ROM, sau instalând din nou ROM-ul prin metoda Dirty Wipe de la primul ecran fără a pierde nimic din datele personale. După aceste ecrane, vei fi întâmpinat de butonul Install ce va începe instalarea. La finalizare ți se va cere să faci reboot. Notează că prima pornire va dura mai mult timp (între 5 și 20 de minute), așa că nu te speria – pune telefonul jos și lasă-l să-și facă treaba.

Mai jos te las cu mai multe screenshoturi din SkyDragon cu Sense 7, comparate cu cele din Sense 6. Acestea au fost făcute pe device-ul propriu M7 folosind ultima versiune de Android 5.0.2 cu Sense 6 (7.19.401.2) și prima versiune SkyDragon cu Sense 7 instalată cât mai aproape de versiunea standard HTC. În funcție de opțiunile alese la instalare ecranele tale pot diferi de cele din imagini. În imaginea din stânga este Sense 6 iar în cea din dreapta Sense 7.

Pentru mai multe detalii, feedback și întrebări folosește secțiunea de comentarii.