Smart Monitor Samsung M5 de 32 inci – review

17/08/2021

Monitoarele au crescut în dimensiuni de-a lungul timpului. Îmi amintesc că în urmă cu peste 20 – 25 de ani mi se părea că un display de PC este mare la…, 14 inci. La primul meu PC prin 2002 – 2003 aveam un ecran LED de 17 inci, cred că și acum mai este prin pod pe la ai mei (PC-ul + ecranul, iar dacă-l pornesc s-ar putea să booteze). 

Între timp, monitoarele au urcat în diagonală la 24, 27 și de câțiva ani buni la peste 30 inci (visez de vreo 2 ani la un setup cu unul ultrawide de 49 inci). A venit și pandemia, work from home etc și mai toată lumea a început să prioritizeze în lista de cumpărături și un monitor nou, spațiu mai mare de lucru pe display = productivitate crescută (cel puțin la nivel teoretic). 

Samsung s-a gândit să lanseze o gamă nouă – Smart Monitor. 

De fapt, este un monitor cu sistemul de operare Tizen OS adus de pe televizoare. Mi se pare o mișcare inteligentă, iar monitorul îl poți folosi la lucru, dar și în redarea de conținut de pe Netflix etc. Nu mai ești nevoit să-l ai mereu conectat la un PC, lucrează standalone și îți oferă acces la un magazin de aplicații, are telecomandă etc. Aștept ca astfel de monitoare să urce în diagonală, iar partea de smart TV să fie și mai pronunțată. 

Înainte de a încheia introducerea, sunt curios să decopăr setup-urile voastre în secțiunea de comentarii. De când scriu articole pe Gadget.ro apreciez monitoarele ce permit rotirea în modul portrait, mereu unul dintre ele se află în această poziție (ajută în redactarea de articole, dar și în navigarea prin conținutul web). În setup-ul de birou folosesc un monitor de 27 inci aflat pe un picior ce-i permite rotirea rapidă și altul curbat de 31.5 inci, iar la biroul de acasă mă mulțumesc momentan cu un monitor de 32 inci în modul portait, prins în perete (lucrez puțin de acolo, dar mi-aș dori să pun lângă el un ultrawide de 49 inci, Samsung și alte companii au câteva produse interesante, dar nu coboară pe la 3000 – 3500 lei, bugetul pe care l-aș aloca maxim pentru asta). 

M-am jucat pentru câteva zile cu Samsung M5 pe 32 inci, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. 

Specificații

Design;

În pachet dați de monitor, suport de prindere + picior dedicat, telecomandă cu alimentare de la două baterii AA (ar fi fost excelent dacă dispunea de acumulator și încărcare pe USB Type-C)m cablu HDMI la ambele capete, cablu de alimentare. 

Suportul este fabricat din metal și prinderea de piciorul de susținere se face prin trei șuruburi. Piciorul este ușor de prins de corpul monitorului. Puteți alege să-l prindeți pe un braț de susținere atașat de birou sau pe un perete, prin suportul VESA de tip 100×100. 

Marginile ecranului sunt destul de înguste, logo-ul Samsung la bază. Sub logo-ul Samsung se află butonul de pornire, iar în partea spate au ales un pattern cu o textură plăcută. 

Mi s-a părut a fi destul de îngust în grosime. Cântărește 5 kg fără stand și 6.2 kg cu stand. Mi se pare o bună alegere standul, stă bine pe o suprafață plană, chiar dacă-l atingi accidental, nu va pleca din locașul său. 

Pe picior se află un element cauciucat ce permite prinderea cablurilor de alimentare și conectivitate, spre a fi mai plăcut vizual ca să spun așa. Una peste alta, avem un monitor drept pe 32 inci / 80 cm, design cumva modern, fără LED-uri și alte nebunii care să-i știrbească din eleganță. Mi se pare că nu se va demonetiza în timp din acest punct de vedere. Apropo, pe spate scrie – Made in Egippt (nu-mi amintesc un alt gadget testat de-a lungul anilor care să fie fabricat pe continentul african). 

Ecran și sunet;

Nu iese în evidență prin tehnologiile integrate în materie de panel. Discutăm despre un panel VA cu rată de refresh la 60Hz, rezoluție 1920×1080 pixeli, certificare HDR10 etc. 

Când l-am pornit din start am simțit o diferență față de monitoarele cu care sunt obișnuit (folosesc monitoare cu rezoluții superioare și rată de refresh peste ce aduce Samsung-ul). M-am obișnuit cu el după câteva zile. Da. Ar fi fost excelent dacă avea o rezoluție + rată de refresh ridicată, dar discutăm despre un monitor low-budget – 32 inci și preț de sub 1200 lei ce iese în evidență prin partea de conectivitate și faptul că dispune de un sistem de operare dedicat. 

Printre tehnologiile integrate aș aminti de Flicker Free și certificare HDR10. Nu impresionează la capitolul luminozitate – 250 cd/mp, nici la profilarea detaliilor și timp de răspuns (8ms GtG). Totuși, mă văd nevoit să repet și să amintesc de prețul său. Este un monitor potrivit pentru gaming ocazional, pentru partea de browsing web, pentru accesarea Netflix etc. La 1200 lei nu poate să impresioneze prin panel și tehnologii de top, sunt monitoare cu prețuri de 2 – 3 – 4 – 5 ori mai mare ce ies în evidență. 

Sunt mai multe moduri ce pot fi activate: 

Dinamic – cel ce a fost cel mai aproape de modul în care-mi plac a fi reprezentate culorile pe un monitor (luminozitate, tentă a culorilor etc);

Standard – prea tern;

Natural – mai puțin obositor pentru privire;

Film – când parcurgi mai mult conținut video. 

Poți ușor să treci prin aceste moduri, te duci cu telecomanda în setări și îți apar pe un rând superior. Tot acolo găsești shortcuturi către Amplificare pentru sunet, Activare / Dezactivare Mod joc, setare pentru Ultrawide Game View, Protecție a ochilor, Ton de culoare pe Rece sau cald, diferite formate pentru imagine (16:9 by default). 

Ce impresionează?

Când îl folosești de sine stătător, impresionează fluența adusă în Netflix, YouTube, dar și modul în care redă conținutul – fără artefacte, ghosting etc. Este o adevărată plăcere să urmărești conținut video pe acest monitor cu funcții smart. 

Difuzoarele se află la bază și avem un monitor ce se aude puternic, ca un televizor de puternic. Nu sunt difuzoare anemice cum se întâmplă la unele produse de genul. Samsung a adus difuzoare puternice pentru că M5-ul de 32 inci va fi folosit fără conexiune la un laptop etc, va reda conținut de pe Netflix etc și în categoria sa de preț este puțin probabil ca un viitor client să-l conecteze la un sistem dedicat pentru sunet. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Rulează Tizen OS 5.5. Din moment ce rulează un sistem de operare, discutăm despre un monitor cu procesor, memorie RAM și stocare. Nu am găsit detalii concrete legate de hardware-ul încorporat. 

TizenOS este sistemul de operare pe care Samsung l-a dezvoltat pentru smart TV-urile sale, iar acum l-au integrat și într-un monitor. Telecomanda adus la pachet te ajută într-un control precis, destul de simplu de făcut și de către un novice. 

Apropo de sisteme de operare, TizenOS mi se pare superior Android (interfață, stabilitate etc). Mi se pare că Android este cu câțiva pași în spate, deși la nivel de aplicații compatibile etc, stă ceva mai bine. 

Aplicațiile preinstalate pe Samsung M5 de 32 inci:

Netflix, Prime Video, Rakuten TV, Voyo, YouTube, Gallery și Browser-ul Internet de la Samsung. 

Bloatware la minim. Folosesc Netflix și Prime Video, Voyo mi se pare o adiție de care m-aș lipsi cu plăcere. Bineînțeles, ai acces la un magazin dedciat de aplicații unde găsești HBO Go, Spotify, Eurosport Player, Orange TV Go, jocuri etc. Mă rog, este suficient să folosiți un smart TV Samsung și aveți idee ce experiență software a fost portată pe monitorul de 32 inci. 

Setările sunt organizate în:

Imagine – poți accesa Modul Expert și setezi luminozitate, contrast, claritate, culoare, tentă, ton de culoare, balans de alb, gamma etc;

Sunet – sunt două moduri (Sunet adaptabil și Amplificare, nu mi s-au părut a fi cine știe ce diferențe);

Joc – activezi un mod dedicat + opțiune pentru Ultrawide Game View;

General – configurezi Apple AirPlay, manager de sistem, faci conexiunea la o rețea de internet, manager de sistem (Oră, Limbă, mod de utilizare, comutare automată);

Asistență – actualizare software, gestionare de la distață, întreținere dispozitiv etc;

Condiții și confidențialitate – tot felul de detalii pe care nimeni nu le parcurge în mod real. 

Una peste alta, M5-ul iese în față cu o interfață sprintenă, un pic depășită ca limbaj grafic (mă aștept ca viitor într-o unificare a TizenOS și Android, pe segmentul smart TV, dar asta-i o discuție ce merită a fi purtată separat). 

Conectivitate;

În partea spate veți găsi 2 x HDMI, 2 x USB, portul de alimentare cu energie. Butonul de pornire se află la bază, sub logo-ul Samsung. 

Alte două elemente majore de conectivitate: Wi-Fi ac (de aici și modul destul de bun în care se mișcă navigarea prin YouTube, Netflix etc), bluetooth 4.2 (pentru cei dornici să conecteze căști și alte accesorii, păcat că nu au făcut pasul spre bluetooth 5.0, dar bănuiesc că folosește un hardware mai vechi de smart TV-uri, de aici și varianta de bluetooth adusă la pachet). 

În SpeedTest a obținut în jur de 120 Mbps la download și 210 Mbps la upload (un pic de anomalie, de fapt ar putea obține și la download o valoare similară cu upload-ul). Are Wi-Fi ac, dar valorile sunt sub cele scoase de un smartphone în echipare similară (în jur de 300 – 350 Mbps pe modele mid-range). Este suficient pentru utilizarea de zi cu zi, pentru ceea ce faci când îl folosești standalone (conținutul este oricum redus la 1080p și nu ai nevoie de cine știe ce lățime de bandă, conținutul 4K nu este redat la rezoluție nativă). 

Nu are tuner TV, nu poți să-l transformi în televizor ad-hoc. Poți să accesezi aplicații cu o suită de programe TV în regim live, Orange TV Go ar fi un exemplu.

Preț;

Smart Monitor Samsung M5 – 1180.90 lei la Altex;

Smart Monitor Samsung M5 de 32 inci
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce mizează pe simplitate și eleganță (margini subțiri, all black, stand metalic mat etc);
  • diferite opțiuni de customizare pentru panelul VA (moduri dedicate de imagine, setări avansate în Modul Expert etc);
  • sistem de operare preinstalat – TizenOS ce-i permite folosirea de sine stătătoare, fără conexiune la o sursă de conținut + fluență la nivel de interfața grafică, redare de conținut, bloatware inexistent;
  • Samsung DeX pentru cei interesați să-l conecteze cu smartphone-ul din dotare (în mod wireless sau prin cablu);;
  • Wi-Fi ac, AirPlay etc. Ai un monitor ce te îmbină să-l folosești și când nu lucrezi;
  • difuzoare puternice, specifice mai degrabă unui smart TV de 80 cm;
Contra
  • când îl folosești ca și monitor, nu iese în evidență pe partea de luminozitate, conturare a detaliilor, rată de refresh etc;
  • interfață ce pare îmbătrânită, TizenOS ar trebui să primească un redesign susținut;
Concluzii

Dacă ești în căutarea unui monitor pe care să accesezi YouTube, Netflix etc fără a-i conecta o sursă de livare a contentului, M5 se numără printre puținele alternative din piață.

Nu impresionează prin tehnologia adusă în spatele panelului (32 inci cu rezoluție Full HD și rată de refresh la 60Hz, panel VA), dar iese în evidență prin sistemul de operare preinstalat, faptul că funcționează fără a fi conectat la o sursă de conținut, TizenOS + suită de aplicații din store, update software și firmware etc.

Mi se pare a fi o mutare inspirată din partea Samsung și mă aștept să avem multe alte generații de smart monitoare în viitor, de ce nu să intre și concurența aici. Monitoarele au diagonale ce până nu de mult erau specifice televizoarelor, iar M5 de la Samsung demonstrează că pot veni cu partea de conectivitate de la un smart TV, iar prețul nu urcă la cer.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.