Smartwatch No. 1 D5 – review

22/02/2016

Doar două săptămâni au trecut de când am redactat review-ul unui alt smartwatch. Și atunci a fost tot unul de la No. 1, dar vă spun de la bun început că cele două n-au nici cea mai mică legătură. Cel pe care-l prezint azi ar putea foarte bine să se bată într-o cu totul altă ligă de preț, una mult superioară.

Da, pot spune că m-am antepronunțat, dar merită să citiți în continuare tot ce am descoperit despre No. 1 D5, căci acest gadget este cu adevărat interesant. Ba mai mult, dacă până acum eram nesigur în ceea ce privește viitorul smartwatch-urilor și utilitatea lor, acum nu mai împărtășesc pe deplin aceste gânduri.

Hai să începem cu prezentarea câtorva date tehnice.

Specificații pentru No. 1 D5:

Specificatii No. 1 D5

Design

No. 1 D5 (6)

Ca și la smartwatch-ul trecut, și pe No. 1 D5 l-am primit de la Emil Dragotă fără cutie și doar împreună cu adaptorul ce permite adăugarea unui port microUSB ceasului. După câte am văzut, în cutia de retail s-ar mai găsi și un cablu microUSB – USB, o micuță șurubelniță și patru șuruburi de rezervă.

Să încep prin a vă explica de ce primiți micuța unealtă și șuruburile. Pentru că No. 1 D5 permite accesul la slotul pentru cartela nano sim doar după ce sunt desfăcute cele patru șuruburi care fixează capacul spate. Eu am folosit pentru această operațiune șurubelnița cu vârf PH0 din dotare, care și-a făcut treaba în totalitate.

Dacă tot suntem la acest capitol, o să vă mărturisesc că nu este deloc facil să ajungi la slotul sim. Sau să zicem că de desfăcut capacul, îl desfaci destul de ușor. Apoi vine treaba mai dificilă, când ai montat cartela și trebuie să așezi capacul la loc, la fix, să introduci minusculele șurubele la locul loc (asta e cel mai dificil, întrucât ele nici nu se magnetizează, cel mai probabil sunt din inox). Ar fi de preferat și o pensetă în pachet, căci doar cu degetele este extrem de greu să repui șurubelele acolo unde trebuie strânse.

În fine, trecem peste partea grea și ajungem la partea frumoasă. No. 1 D5 arată bine de la prima privire, este foarte solid construit, iar materialele par de bună calitate. Poate doar cureaua de piele (sau imitație de piele, nu sunt sigur) ar fi putut fi ceva mai moale, dar nu-i grav.

Finisările sunt la un nivel ridicat, chiar neașteptat de bune pentru nivelul de preț unde concurează No. 1 D5. Aveți o galerie cuprinzătoare la final și puteți analiza în detaliu designul lui No. 1 D5.

Nu o să vă mai spun decât că ceasul este poate doar cam mare (47 mm diametru și 13 mm grosime) și ceva cam greu. De asemenea, către prinderea de ceas, cureaua devine foarte rigidă și face ca tot ansamblul, curea + ceas, să pară mai generos dimensionat decât este în realitate.

Oricum ar fi, No. 1 D5 mi-a plăcut, nu lasă în niciun fel impresia de lucru ieftin sau prost fabricat. Calitatea este la ea acasă în cazul acestui smartwatch.

Ecran și sunet

No. 1 D5 (2)

Ecranul lui No. 1 D5 este circular complet, fără vreo zonă aplatizată. Măsoară 1.3 inch, iar rezoluția este de 360 x 360 pixeli. Extra suficient pentru ca acest display să contureze bine orice imagine sau text. Nimic nu apare pixelat și cele mai mici detalii sunt clare și plăcute ochiului.

Fiind de tip IPS, ecranul lui No. 1 D5 afișează niște culori intense, bine calibrate, iar unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi. Doar în anumite poziții culorile își schimbă puțin nuanța, dar nimic grav și doar în unghiuri deja extreme. Luminozitatea putea fi ceva mai ridicată, cu toate că nu sunt probleme grave nici măcar în bătaia directă a razelor de soare.

În concluzie, nu prea există niciun motiv de nemulțumire legat de ecranul lui No. 1 D5. Poate doar faptul că uneori, rar, nu preia cel mai corect comenzile. Este și destul de dificil să reușești a atinge exact ce-ți dorești pe un ecran de numai 1.3 inch, și acela circular.

No. 1 D5 respectă standardul IP65, adică rezistă la infiltrarea prafului și la jeturi de apă, fără însă a putea fi scufundat în lichide. Așadar, există un grad destul de ridicat de protecție, motiv pentru care am fost sceptic cu privire la intensitatea și calitatea sunetului primit prin difuzorul lui No. 1 D5.

Temerile s-au spulberat în primul moment în care l-am pus la lucru. Chiar dacă să zicem că se putea puțin mai mult la intensitatea maximă, calitatea este impresionantă. Există chiar și ceva frecvențe joase, de-a dreptul excelent pentru un ceas. Am ascultat câteva melodii pe YouTube și pot spune că sunetul face aceste activități plăcute.

În apelurile de voce sunetul este uneori prea slab, mai ales atunci când ne aflăm în medii zgomotoase. Pe marginea unor artere intens circulate, mai ales dacă sunt și câteva camioane prin zonă, vei avea dificultăți în a te înțelege prin intermediul difuzorului integrat. Noroc că avem și bluetooth și putem deci conecta o cască ce ne va scăpa de toate grijile.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Screenshots No. 1 D5 (20)

No. 1 D5 nu este doar un smartwatch, este un ceas cu inimă de telefon inteligent. Asta pentru că folosește un ansamblu hardware ce încă mai poate face față în unele smartphone-uri. Unele slabe cu adevărat, dar totuși un procesor dual-core la 1.0 GHz pe ARM Cortex-A7 nu-i rău. Cei 512 MB de RAM nu te lasă deloc la greu, dar spațiul de stocare de doar 4 GB merita suplimentat. Nu există nici măcar slot pentru card microSD ca să-mi mai treacă supărarea.

Ce sistem de operare rulează în spatele hardware-ului descris mai sus? Un Android 4.4.2 KitKat. Da, ați citit bine, avem un sistem de operare de smartphone. Nu arată în niciun caz ca ceea ce întâlnim pe un telefon, fiind instalată o interfață, mai bine zis un custom ROM perfect adaptat unui smartwatch, îndeosebi unuia cu ecran circular.

Deci nu vom găsi vreo legătură între Android-ul 4.4.2 KitKat așa cum îl știm de pe un telefon, dar avem la dispoziție o multitudine de aplicații direct din Google Play Store. Ele nu sunt concepute a rula pe un ceas, dar multe dintre cele pe care le-am încercat au funcționat normal. Atât cât se poate de normal pe un ecran rotund, dar pot fi folosite.

Am instalat Gmail, Maps, YouTube, Facebook, Facebook Messenger și Skype și toate s-au comportat la fel cum ar fi făcut-o pe un smartphone cu Android KitKat. Există ceva probleme în colțuri, asta din lipsa existenței lor. Ecranul rotund nu poate afișa ce se întâmplă în colțuri, dar se poate trăi și așa.

Deci, avem Play Store în aceeași variantă ca pe un telefon cu Android 4.4.2 și majoritatea aplicațiilor vor funcționa pe No. 1 D5. Mai e ceva de zis? Da, că spațiul de stocare se epuizează după ce instalăm doar vreo 5-6.

Avem preinstalate câteva aplicații:

Watch Helper – câteva setări pentru conexiunea prin bluetooth cu smartphone-ul. Este nevoie de o aplicație dedicată instalată pe telefon, iar apoi putem alege ce notificări să primim pe ceas, dacă acesta va vibra, sunetele și alte setări;

Voice Search – funcționează ca pe orice smartphone cu Android. Activezi aplicația și rostești cuvintele care te interesează. În câteva momente vei primi răspunsurile în browser;

Browser – exact ce spune. Avem un browser în toată splendoarea lui, deși cam greu de citit ceva pe un ceran de 1.3 inch, dar e bine că avem și această opțiune în lipsă de alta;

AppStore – un mic magazin de aplicații de la No. 1. Foarte, foarte slab populat;

Sănătate – include Heart Rate Monitor și Pedometru. Ambele funcționează destul de precis, cu toate că senzorul de ritm cardiac mai dă rateuri. Adică este nevoie de mai multe măsurări pentru a da un rezultat cât de cât spre adevăr;

Setări – meniul cu setările pentru smartwatch. Aici avem: Clock Settings, Sunet, Afișare, Lega (conectivitate – Wi-Fi, bluetooth, rețea GSM, GPS, hotspot Wi-Fi), Economisire de energie, Limbă și introducere text, Backup și resetare, Device Management, Uninstall Applications, About Device. Observați cum unele meniuri sunt în română, iar altele au rămas pe engleză?;

Pe lângă cele de mai sus mai avem unele care nu mai necesită descriere: Telefon, Mesagerie, Agendă, Alarme, Barometru, Weather (Vreme), Calendar, Descărcări, Manager fișiere, Muzică, Magazin Play, Înregistrare sunet.

Am prezentat aplicațiile și oarecum sistemul de operare, dar nu v-am spus cum se face navigarea prin meniul ceasului. Avem doar un buton fizic ce are rol de Home (Acasă) adică te duce către fața de ceas pe care ai ales-o în prealabil. De aici poți da swipe de la stânga la dreapta și accesezi astfel meniul cu notificări. De la dreapta la stânga, prin swipe, vei parcurge trei ecrane pe care le poți seta așa cum dorești, ce aplicație vrei acolo. Standard aveam în primul ecran Muzica, apoi aplicația Sănătate, iar ultima era Weather.

Pentru a accesa toate aplicațiile de pe smartwatch, trebuie să faci tap pe ecranul cu ceas. Rol de back (înapoi) oriunde prin meniu sau aplicații are manevra de swipe de sus în jos, de la partea superioară a ecranului către bază.

Cu swipe de jos în sus pe fața principală a ceasului accesăm meniul de setări rapide, unde avem și nivelul bateriei precum și cel al semnalului GSM.

Pentru a schimba cât mai facil fețele de ceas este necesară doar o apăsare prelungită pe fața de ceas setată ca favorită. Putem schimba fețele de ceas și din meniul de Setări / Clock Settings / Default Clock.

Partea frumoasă la No. 1 D5 este că pune la dispoziția utilizatorului nu mai puțin de 40 de fețe pentru ceas. Consider că este o varietate suficientă din care poți alege. Iată mai jos câteva (27 mai exact) dintre fețele de ceas disponibile pe No. 1 D5:

Conectivitate

No. 1 D5 (27)

Fiindcă vorbim de un smartphone deghizat în ceas, No. 1 D5 aduce mai mult decât este necesar pe un smartwatch. Avem 3G în benzile de 850 și 2100 MHz, nu tocmai suficient la noi în țară, avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS, senzor de ritm cardiac și micro USB prin adaptorul din pachet.

Apropo de acesta. El este foarte ușor de montat pe ceas, legătura fiind magnetică. Doar apropii adaptorul către spatele ceasului, într-o poziție cât de cât de cea corectă și gata. Magneții de pe ceas atrag adaptorul care se așează perfect și stabil la locul lui.

Cum ceasului îi lipsește frecvența de 900 MHz în 3G, No. 1 D5 nu stă atât de bine la recepția semnalului 3G. În 2G știe 850/900/1800/2100 MHz, deci aici nu sunt probleme.

Autonomie

No. 1 D5 (1)

Bateria de 450 mAh nu poate face prea multe. Te va duce de dimineața până seara dacă te joci vreo 2 – 3 ore la el în total. Aici includem și apelurile, consultarea orei, a notificărilor, folosirea unor aplicații. Cam ăsta este timpul de ecran pentru No. 1 D5: 2 – 3 ore cu notificări și sincronizări în fundal.

Dacă setați luminozitatea ecranului pe la jumătate și nu abuzați de gadget puteți prinde și 1.5 – 2 zile departe de priză. Oricum nu-i deloc grozav să știi că trebuie să duci des și ceasul la sursa de curent, asta pe lângă smartphone. Bine măcar că în mai puțin de o oră acumulatorul lui No. 1 D5 este plin.

Preț

No. 1 D5 – circa 100 dolari în magazinele online din China. În cazul în care comandați de pe acolo, trebuie să știți ca la acest preț veți adăuga și TVA sau taxe vamale.

Concluzii

No. 1 D5 (7)

După dezamăgirea pe care mi-a provocat-o No. 1 S3 nu credeam că fratele său mă poate face să-l plac. Diferența este uriașă între S3 și No. 1 D5, nu încape nicio îndoială, iar pe cel din urmă am ajuns să-l îndrăgesc. Singurul lucru care mă dă cu adevărat înapoi în cazul lui este autonomia. Sunt sătul să alerg către priză cu smartphone-ul, nu am nevoie să fac asta și cu ceasul.

În rest, peste alte minusuri pot trece. De fapt nici măcar nu sunt unele atât de importante. Haideți să le vedem pe toate, atât părțile bune, cât și cele rele pentru No. 1 D5:

PRO

  • ecran perfect circular, de bună calitate, cu rezoluție suficientă, culori plăcute și unghiuri largi de vizualizare;
  • materiale, finisări și construcție generală foarte bune;
  • 40 de fețe de ceas dintre care poți alege, pentru toate gusturile;
  • posibilitatea de a instala aproape orice aplicație sau joc din Play Store;
  • posibilități extinse de conectivitate cu 3G/2G, Wi-Fi, bluetooth, GPS, senzor de ritm cardiac;
  • adaptorul cu port microUSB se fixează facil, extrem de repede.

CONTRA

  • pentru a avea acces la slotul nano sim este necesar să deșurubăm patru mici șuruburi. Deloc ergonomic, mai ales atunci când trebuie să le montezi la loc;
  • ecranul nu poate fi trezit la viață decât prin apăsarea butonului fizic. Nu răspunde prin gesturi și nici măcar prin tap pe ecran. În concluzie ai nevoie și de cealată mână doar pentru a consulta ora;
  • în 3G nu știe frecvența de 900 MHz, deci recepția acestui tip de semnal are mult de suferit;
  • doar 4 GB spațiu de stocare, fără slot pentru card microSD;
  • autonomie mediocră.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.