Arhiva

SMS-ul este atât de folosit în ziua de astăzi încât este greu de crezut că primul SMS a fost transmis cu doar 20 de ani în urmă. Pe data de 3 decembrie 1992, Neil Papworth – un inginer din Marea Britanie –  a trimis prin intermediul computerului său mesajul „Merry Christmas” către Richard Jarvis, deținătorul unui telefon Orbitel 901 ce era abonat la rețeaua Vodafone.

Papworth nu a primit un răspuns la mesajul său deoarece la momentul respectiv nu se putea trimite un mesaj scris prin intermediul telefonului. Abia în anul 1993, Nokia a prezentat primul telefon mobil ce oferea această opțiune.

Inițial, trimiterea mesajelor scrise era un serviciu gratuit, dar în anul 1994 Vodafone a implementat serviciul contra-cost. Popularitatea mesajelor scrise a crescut substanțial în anul 1995, după inventarea tehnologiei textului predictiv (T9). Totodată, s-a impus o limită de 160 de caractere pentru un SMS, prin urmare modalitatea de scriere a diferitelor cuvinte a suferit schimbări puternice, before a devenit be4, by the way – btw, together – 2gether, great – gr8, și așa mai departe.

Se estimează că 4 miliarde de oameni folosesesc SMS-ul pentru a comunica. Totuși, pentru prima dată de la introducerea acestei modalități de comunicare, frecvența utilizării mesajelor scrise este în scădere. De exemplu, în Marea Britanie numărul de SMS-uri/an a scăzut de la  39.7 miliarde la 38.5 miliarde. În ianuarie, compania finlandeză Sonera a afirmat că numărul mesajelor trimise cu ocazia Crăciunului din anul 2011 a fost de 8.5 milioane, față de 10.9 milioane trimise în anul precedent.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că SMS-urile nu vor mai fi folosite. Companiile de telefonie mobilă au câștigat aproximativ 500 de miliarde de dolari de pe urma lor iar în următorii 7 ani se preconizează un profit de încă un trilion de dolari.

Cam câte SMS-uri scrieți pe zi?

Sursă: The Guardian