Arhiva-Editorial

Subiectele „preferate” ale acestei săptămâni sunt Ziua Naționlă (la pachet cu scandalurile de rigoare) și „dezvăluirile incendiare” legate de Carrier IQ. Evident, din cele două subiecte, am ales „subiectul incendiar”. De ce? Deoarece am observat un anumit „trend”, atât în presa națională cât și în cea internațională, pe care doresc să îl dezic.

Observ că marea majoritate a populației a fost de-a dreptul surprinsă de „descoperirea” unui soft de monitorizare. Oamenii au fost „oripilați” de faptul că cineva, undeva, știe totul despre ei.

Deci, dacă tot suntem la categoria „dezvăluiri șocante” marca Elodia, lăsați-mă să fiu poate singurul cetățean care nu e nici șocat, nici oripilat. De asemenea lăsați-mi vă rog plăcerea să vă fac și eu câteva „dezvăluiri incendiare”. Tot ce vorbești la telefonul mobil este monitorizat și toate convorbirile tale sunt stocate, fie chiar și sub forma de text. Toate SMS-urile pe care le-ai trimis și le-ai primit sunt monitorizate și stocate. Telefonul tău raportează constant locația ta, fie că ești în țară sau în afara țării. Indiferent de modelul telefonului, asta ca să eliminăm mitul „nu ne luăm smartphone-uri, că ne pot monitoriza!”.

Și dacă tot a venit vorba de smartphone-uri, poate ar trebui să ști că smartphone-ul tău are posibilitatea să facă/trimită poze fără acordul tău, îți monitorizează toate emailurile și pozitia geografică exactă (dacă are GPS).

Haideți să mergem puțin mai departe de „sfera” telefoanelor mobile. Toate mailurile tale sunt monitorizate, în special de Yahoo si Gmail. Toate conversațiile tale pe Yahoo! Messenger, Skype, Gtalk, chiar și BBM, sunt monitorizate. Profilul tău de Facebook știe totul despre tine – culmea, cu acordul tău. Ai avut vreodată curiozitatea să citești Terms of Service și Privacy Policy?

În țările ceva mai avansate există, în majoritatea spațiilor publice, sisteme de monitorizare și recunoaștere vocală/facială.

Dacă informațiile de mai sus te-au surprins, dacă instinctul tău este să-mi spui „dom-le, ai o problemă cu teoria conspirației!”, atunci lasă-mă să-ți spun un singur lucru, după care ești liber să mă contrazici: dragul meu, ești naiv!

Haideți să nu fim copii, să ne ascundem după deget. Trăiești într-o lume monitorizată. Ești un om controlat și manipulat. Manipulat în primul rând prin radio și TV, prin Internet, prin tot ce se întâmplă în jurul tău. Obișnuiește-te cu ideea. Sau mută-te în vârf de munte, fără curent, fără apă, fără gaz, fără telefon mobil, fără internet. Poate atunci vei fi ceva mai liber decât ești acum.

Este această „monitorizare generală” un lucru bun? Nu știu. Poate că da, poate că nu. Personal sunt împăcat cu ideea deoarece nu am nimic de ascuns și consider că toate aceste lucruri se fac pentru binele și siguranța majorității. Totuși „binele și siguranța majorității” e, fără doar și poate, un mare clișeu.