Sony Ericsson Xperia Neo – review

01/06/2011

Împreună cu LG Optimus 2X am primit și Sony Ericsson Xperia Neo de la evoMAG.ro. Prețul acestui telefon mobil este de 1.859 lei. Spun de la început că este cel mai frumos handset Android pe care am avut ocazia să-l testez și pe listă se mai află: Samsung Galaxy S, LG Optimus One, HTC Wildfire, HTC Gratia, LG Optimus 2x. Sony Ericsson se află pe drumul cel bun și  în 2011 a adus o serie de terminale interesante în genul: Sony Ericsson Xperia Arc, Xperia PLAY și cel de care vă scriu acum. Gadget.ro a primit în teste varianta red – eu aș zice că mai degrabă este rubinie. Datele tehnice și o galerie de imagini – aici.

1. Design, ecran și sunet

Vorbim de un smartphone menit să impresioneze prin culorile alese și finisaje. Argintiul de pe lateral dreapta și stânga este de efect și nu dă impresia de kitsch. Xperia Neo are un finisaj lucios, dar nu adună foarte ușor amprentele pe carcasă. În parte frontală dați superior de sigla Sony Ericsson, iar la bază este poziționat logo-ul seriei – Xperia. Pe spate senzorul camerei de 8 Megapixeli este însoțit de HD Xperia. Mai dați de un led flash și fanta pentru difuzorul responsabil de sunetul lui Xperia Neo. La bază și pe lateral stânga nu găsiți niciun conector, superior găsiți jackul căștilor de 3.5 mm, microUSB pentru încărcător și conectarea la calculator, HDMI. În dreapta au fost incluse butonul de pornire/oprire și lock/unlock rapid al displayului, tastele pentru volum într-un spațiu generos și un buton pentru accesarea rapidă a camerei foto. Toate aceste butoane sunt stilizate frumos și incluse în stilul de care dă dovadă la fiecare atingere acest Sony Ericsson. Capacul bateriei se îndepărteazî puțin cam greu și trebuie să aveți puțină răbdare. Veți da de  bateria de 1.500 mAh și slotul pentru cardul microSD de până la 32 GB și slotul pentru cartela SIM.

La baza ecranului sunt trei butoane fizice cu rol de Back, Home și Setare a ecranului de start. Apreciez că nu au implementat unele de tip touch și au mizat pe o soluție mai clasică.

Ecranul are tehnologie LED backlit și se vede foarte bine. Aș zice că este superior celor de  tip S-LCD de la HTC și se poziționează direct sub SuperAMOLED-urile de la Samsung. Are o diagonală de 3.7 inch cu o rezoluție de 480×854 pixeli și 16 milioane culori.

2. Hardware și sistem de operare

Xperia Neo vine cu un procesor de generație mai nouă – Qualcomm MSM8255 Scorpion – de 1 Ghz, 512 Mb RAM și ROM, microSD de până la 32 GB. Rulează Android 2.3 Gingerbread fiind unul dintre puținele terminale de pe plan local cu acest update al platformei Android. Îmi amintesc rapid de Nexus S, One, Samsung Galaxy S II. Este un device puternic care efectuează orice task cu precizie de ceasornicar elvețian. Sunt curios dacă Xperia PLAY sau Arc se mișcă la fel de bine, sper ca Sony Ericsson să aducă rapid și un dual-core. Cu siguranță va avea un cuvânt greu de spus în piață.

Meniul este organizat astfel încât faceți scroll pe orizontală și nu pe verticală ca la Optimus 2X. Avea instalat Asphalt 5 și am rămas uimit că în randarea jocului nu era nicio diferență față de terminalul dual-core de la LG – review făcut anterior. Asta pentru că majoritatea aplicațiilor din Market, cum spuneam și anterior, sunt făcute pentru telefoane single core și abia pe viitor vom vedea puterea oferită de noile generații de telefoane inteligente dual-core și de la toamnă – quad-core via Nvidia Tegra 3. Uitați-vă cu atenție în pachet deoare ce ar trebui să vină și cu un microSD oferit de Sony Ericsson de 8 GB și astfel sunteți scutiți de o achiziție ulterioară.

3. Conectivitate

Enumăr: Wi-Fi b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, HDMI, GPS. Se descurcă excelent în browsing sau pe partea de telefonie.

4. Camera foto/video

Un punct mare pozitiv pentru acest handset. Sony Ericsson și Nokia sunt companiile care se descurcă exemplar în acest domeniu. Senzorul este de 8 Megapixeli cu autofocus și led flash, detectează fața și zâmbetul celui care se află în fața obiectivului. Filmează HD cu 30 fps și mostre foto și video aveți în galeria de mai jos.

Mai multe imagini în galeria noastră de pe facebook.

[nggallery id=70]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=JgGuBDaabEk

httpvh://www.youtube.com/watch?v=w6C8qKkkCEU

httpvh://www.youtube.com/watch?v=_4a_gUR44cg

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SOCgE5aUY60

5. Autonomie

Este gurmand și am observat că epuizează rapid cei 1.500 mAh afișați de baterie. Se mai putea lucra pentru optizimarea resurselor de energie. Presupun că și displayul are un cuvânt de spus la capitolul autonomie. Rezistă cu greu de dimineața până seară dacă stați constant pe el și îl supuneți la 3G, Wi-Fi, jocuri. Să nu uitați a pune încărcătorul în geantă sau mașină pentru orice necesitate.

6. Preț

1..859 lei la evoMAG și aceeași sumă o găsiți pe la majoritatea magazinelor online. Nu l-am găsit în oferta vreunui operator de telefonie. Xperia Neo mi se pare potrivit pentru o doamnă sau domnișoară, iar faptul că are un ecran de 3.7 inch aduce un plus de portabiliatet față de telefoanele Android de 4 sau 4.3 inch. Cel mai puternic rival al lui Xperia Neo este HTC Desire S și mai jos vedeți un comparativ hardware:

Telefoane mobile
Date tehnice
Sony Ericsson Xperia Neo HTC Desire S
Ecran 3.7 inch LED backlit cu rezoluție 480×854 pixeli și 16 milioane culori 3.7 inch S-LCD cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori
Hardware procesor de 1 Ghz, 512 Mb RAM și ROM, microSD de până la 32 GB procesor de 1 Ghz, 768 Mb RAM, 1.1 GB ROM, microSD de până la 32 GB
Accelerator grafic Adreno 205 GPU Adreno 205 GPU
Sistem de operare Android 2.3 Gingerbread Android 2.3 Gingerbread
Conectivitate 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, jack de 3.5 mm, microUSB, GPS 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, jack de 3.5 mm, microUSB, GPS
Cameră foto/video 8 Megapixeli și filmează HD la 30 fps, led flash, cameră secundară pentru videoapeluri 5 Megapixeli și filmează HD la 30 fps, autofocus și led flash, cameră secundară VGA pentru videoaepluri
Baterie/greutate/grosime 1500 mAh/126 gr./13 mm 1450 mAh/130 gr./11.6 mm
Preț 1.859 lei la evoMAG 1.699 lei la eMAG
Test Quadrant 1314 p.

7. Concluzii

Merită suma investită – opinie personală. Să vedem ce face acest telefon să devină dezirabil.

Puncte tari:

– ecranul și designul;

– browsing și modul în care rulează aplicațiile;

– camera foto.

Puncte slabe:

– prețul;

– autonomia.

[nggallery id=65]

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.