Am avut ocazia în ultima săptămână să mă joc pe una dintre cele mai tari console “ever”. Este vorba despre PlayStation 3 în versiunea Slim pe care o regăsiţi şi în magazinele de specialitate din România la următoarele preţuri*:
eMAG – 1.599 lei;
PlayStation 3 este mai mult decât o consolă de jocuri având şi calităţile unui adevărat media player. Înainte de a vă scrie o prezentare a consolei Sony să trecem în revistă detaliile tehnice:
– procesor Cell Broadband Engine, memorie RAM 256 Mb, 120 GB pentru stocare de fişiere;
– unitate de citire de tip blu-ray disc 2x, dvd-rom 8x şi cd-rom 24x;
– conectivitate asigurată de Wi-Fi în standardele b şi g, bluetooth 2.0, două porturi USB 2.0, HDMI, conector ethernet, av output;
– redă video la rezoluţie Full HD de 1920×1080 pixeli, Dolby Digital 7.1 Channel, 3,2 Kg.
I. Design – am avut PS3 Slim ce vine “îmbrăcată” într-un negru mat, cu o finisare ireproşabilă. Este similară unei mini-unităţi pc. În partea frontală regăsiţi butonul de power, cel prin care scoateţi cd, dvd-ul sau blu-ray discul. La bază sunt două porturi usb 2.0. Pe spate daţi de cablul hdmi, av output şi conectorul pentru internet (asta dacă sunteţi mai old school şi nu aveţi un router wireless prin casă). Ca design este similară unui cavaler în negru pregătit să te ducă în universul jocurilor fără compromisuri. “Sabia” este dată de gamepadul Sony ce se poate conecta fără fir, wireless şi la mine a mers şi de la peste 5 metri – nu ştiu care este raza sa maximă de acţiune, dar consider că-i suficient pentru a vă juca şi de pe canapea sau din dormitor în faţa televizorului a cărui diagonală vă doresc a fi cât mai mare. :) Eu am avut şansa de a lega Sony PS3 la un superb monitor led de la BenQ şi anume VW2430H de care v-am mai scris în 3 – 4 articole. Cei care l-au văzut au rămas impresionaţi şi preţul este pe măsură fiind în jur de 1.000 lei la evoMAG. Trebuie să o ţineţi la orizontală având 4 suporturi de cauciuc sau plastic ce ţin o distanţă între suprafaţă şi consolă. PS3-ul clasic putea fi poziţionat la verticală, am înţeles că şi versiunea slim ar merge aşa, cu ajutorul unui suport de plastic.
II. Hardware şi interfaţa – toate componentele sunt optimizate pentru gaming, de la procesorul Cell Broadband Engine până la memoria ram şi partea de grafică video. Jocurile sunt create special pentru această arhitectură şi nu aveţi ce să reproşaţi. Experienţa este diferită şi mult mai intensă decât via desktop pc. Bootează foarte repede, în câteva secunde. Trebuie să vă creaţi un profil apoi urmează mai multe categorii: Settings, Photo, Music, Video, Game, Network, PlayStation Network, Friends. O să încerc să uploadez un video ca să vedeţi pe “viu” despre ce-i vorba. Sunt o groază de setări şi funcţii. Spre exemplu la Settings aveţi: System Update, Game Setting, Video Settings, Music Settings, Chat Settings, System Settings, Theme Settings, Date and Time, Power Save, Accesory, Display, Sound, Security, Remote Play şi Network (toate cu Settings în coadă). Important ar fi că se mişcă instantaneu şi navigaţia prin meniu este o plăcere fiind extrem de intuitiv. Per total, interfaţa de operare nu este obositoare ci mai degrabă plăcută şi relaxantă. Un aspect de luat în seamă – silenţiozitate (să nu uităm că avem de-a face cu o unitate pc în miniatură). Se încălzeşte, dar nu excesiv. Eram obişnuit cu această interfaţă de la PSP Go de care v-am scris prin septembrie 2010.
III. Conectivitate şi media – se reglează foarte uşor conexiunea via wi-fi şi browserul integrat se descurcă bine deşi nu cred că vă luaţi o consolă de jocuri ca să navigaţi pe web ci mai degrabă ca să jucaţi online. Este interesant faptul că în Sony PS3 regăsim mai multe deviceuri:
– dvd-player cu blu-ray;
– media player cu internet încorporat;
– consolă de jocuri;
– acces către un fel de reţea socială via PlayStation Network.
Din păcate nu am avut un blu-ray disc ca să văd cât de hot este această tehnologie al cărui patent este în custodia tot a celor de la Sony. La mine nu a rulat decât la greu Gran Turismo 5.
Am folosit un cablu HDMI pentru a avea semnal pe monitorul de care aminteam mai sus – a costat doar 7 lei la Carrefour. Nu ştiu ce să zic şi de consumul de energie electrică. Nu cred să depăşească un laptop, nu trebuie să vă faceţi grijă pentru factura de la sfârşit de lună. Îmi amintesc că atunci când am renunţat la un desktop pc mai vechi în favoarea unui notebook în urmă cu vreo 3 ani a scăzut cu vreo 20 – 30 de lei (era ceva :)).
Concluzii – dacă ar fi să am bugetul necesar aş alege fără ezitare să-mi achiziţionez PS3 Slim. Este şi o unealtă perfectă de relaxare în timpul liber sau de petrecere a cu prieteni. Sunt şi o serie de accesorii care măresc gradul de interactivitate apropiindu-se de concurenţă. Peste 2 – 3 ani când se va ieftin precum PS2 în prezent o să îl iau pentru Gran Turismo 5 deşi atunci va fi considerat “vintage” mai degrabă decât “hot”, dar o să îl prefer cu siguranţă nebuniilor ce vor apărea între timp.
*Valabile în data de 30 decembrie 2011. Sunt diverse combinaţii în funcţie de jocul cu care vine la pachet. Eu aş alege fără ezitare Gran Turismo 5 de care vă voi vorbi într-un articol separat.
Foto cu Sony PS3 Slim: