Notebook

Am avut în teste în ultimele două săptămâni primul meu laptop din seria Vaio. Găsiți o serie de imagini și detalii tehnice în preview. Țin minte că atunci când brandul Vaio a pătruns în România beneficia de un renume în ce privește calitatea și performanța, iar prețurile erau pe măsură. Între timp primele atribute s-au păstrat și prețurile au mai scăzut. Spre exemplu modelul de care vă vorbesc mai jos îl găsiți pe eMAG.ro la 3.499 lei – sunt mai multe variante și echiparea diferă.

1. Design – ies în evidență prin culoarea puternică – un verde ce n-aș exagera dacă aș spune că este electric. Din start va fi sau nu pe gustul vostru. În seria EA dați și de alte variante coloristice de la albastru marin până la negru. Acoperă tot spectrul de culoare. Pe spate tronează logoul Vaio. Când îl deschideți veți observa că singura porțiune neagră este tastatură, verdele se extinde pe touchpad, marginile ecranului, difuzoarele stereo la fel. Mi-a plăcut verdele, dar sunt sigur că pentru mediul business nu merge Vaio EA în această variantă. Pentru ei a fost gândit Vaio S. Pe lateral dreapta este dispus dvd-rw, 3 porturi usb 2.0, frontal se regăsesc jackul pentru căști și microfon și card readerul, lateral stânga dați de conectorul HDMI și VGA plus mufa pentru încărcător. Butonul de power fiind poziționat în dreapta sus.

2. Ecran și sunet – 14 inch și rezoluție 1366×768 pixeli. Legat de diagonala ecranului. Aș zice că sunt laptopuri pe fiecare nișă – 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 inch. Se vede foarte bine și unghiul de vizualizare este destul de ridicat. Calitatea displayului îl integrează cu succes în seria Vaio. Nu stau la fel de bine lucrurile în ce privește sunetul celor două boxe integrate deasupra tastelor. Este slab și un pic distorsionat când dați la maxim. Normal că există mereu o alternativă și anume un sistem audio conectat la jackul de 3.5 mm.

3. Hardware – Microsoft a acordat nota 5.9 în Windows Experience Index. Sony Vaio EA este un laptop foarte stabil cu o putere de procesare ridicată dată de procesorul Intel Core i3, 4 GB DDR3, placă video Ati Mobility Radeon HD5470 de 512 Mb. Avea preinstalat Windows 7 Home Premium și dintre toate laptopurile pe care le-am testat mi s-a părut a se descurca peste concurență.

4. Tastatură și touchpad – prin intermediul lor relaționezi cu computerul, mai ales dacă nu atașezi un mouse. Aici punctează mult și pozitiv. Tastatură este, pur și simplu, superbă. L-am folosit intensiv pentru a face blogging, m-am adaptat rapid și a dat dependență. Tastele sunt ferme, cu un joc mic, dar superbe. Touchpadul este micuț în comparați cu dimensiunile portabilului, relaxant prin prisma protuberanțelor. Click stânga și dreapta se puteau a avea o calitate superioară. Răspund la apăsare și ar fi fost super să fie mai bine integrate. Vă recomand un mouse ce mi-a plăcut foarte mult – Arc Touch și în combinație cu tastatura de pe Vaio EA aveți un duet numai bun pentru socializare via facebook, twitter, blog, browsing.

5. Conectivitate – avem de toate: Wi-Fi, bluetooth, conector HDMI, VGA, card reader, webcam (se vede excelent), 3 porturi usb 2.0, dvd-rw (ce tinde a deveni tot mai rar integrat într-un laptop unde se pune din ce în ce mai mult preț pe grosime și în speță, portabilitate). Legat de conectare la un videoproiector țin să precizez că nu am întâmpinat nicio problemă. La laptopurile mai vechi mă chinuiam puțin până le dădeam de cap.

6. Autonomie – Nu m-am uitat peste datele oficiale, dar fără a fi folosit vreun mod de economisire al bateriei a rezistat în jur de 2 ore – 2 ore și jumătate. Cum spuneam și în preview bateria are 3500 mAh la o greutate a Sony Vaio EA de 2.35 kg, și 27.3 mm.

7. Concluzii – Să scot în evidență punctele tari:

portabilitate datorată celor 2.35 kg și deși are display de 14 inch puteți merge cu el pe la diverse conferințe de unde să faceți live blogging;

performanțe – poate că pe partea hardware nu rupe, dar vă asigur că se mișcă exemplar;

design personalizat – multe persoane au reacționat pozitiv, deși mă așteptam ca o parte dintre ei – cei mai clasici – să nu aprecieze culoarea verde electrică :);

tastatura – am spus la capitolul dedicat;

Punctele slabe ar fi legate de sunet,  autonomie și preț. Legat de cât rezistă bateria trebuie să precizez că am avut un laptop de test – un sample – și de multe ori produsul finalizat vine cu unele îmbunătățiri chiar și pe partea de management al consumului de energie. Prețul este în jur de 3.499 lei la eMAG – sunt diverse configurații disponibile.

Galerie foto cu Sony Vaio EA:

[nggallery id=2]

Prezentare video – o să încerc permanent să îmbunătățesc acest capitol. Camera nu a fost poziționată tocmai corect: Pe seară o să fie un clip mult mai ok. :)

 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.