Sony VAIO SE – review

17/07/2012

Am avut acest laptop pentru o perioadă de timp mai îndelungată. La prima vedere nu m-a impresionat în mod deosebit și o să zâmbiți când veți citi motivul: pentru că și tastele erau argintii ca o extensie a culorii ce acoperă întregul laptop, mi se părea prea mult argintiu. Dau o mare atenție tastaturii și touchpad-ului, dar când am început să-l folosesc mi-a arătat care sunt valențele sale și VAIO SE are multe puncte pozitive după cum veți vedea și din acest review.

După ce te joci cu el o bună perioadă de timp ajungi a-l aprecia pentru designul bine pus la punct în stilul specific japonez al Sony, materiale și tastatură ergonomică, display LED backlight cu rezoluție la 1080p sau 1920×1080 pixeli. Nu i se poate reproșa nimic legat de ecran și aș zice și de design, dar aici gusturile sunt mereu împărțite.

Sony prin seria VAIO încearcă să ofere performanțe fără compromis și un design unic. Cele mai multe dintre laptopurile pe care le-am primit de la ei la test s-au  descurcat de minune. Au o gamă largă cu diferite specificații tehnice, dimensiuni ale ecranului, forme și design care te uimește sau cel puțin încearcă acest lucru.

Pentru a dezlănțui Sony VAIO VPCSE sau aproape oricare alt portabil recomand să-l accesorizați cu un SSD. Veți vedea și simți un boost de performanță de la prima apăsare a butonului de power și până la rularea prin diverse aplicații de la browsing la editare foto, video, etc.

Să vedem care sunt datele tehnice de la care pornim această analiză:

Laptop
Date hardware
Sony VAIO SE
Dimensiune și tehnologie display 15.5 inch și LED backlight
Rezoluție 1920×1080 pixeli
Procesor Intel Core i5-2430M la 2.4 GHz și maxim Turbo Speed la 3.5 GHz
Memorie 4 GB la 1.333 MHz și maxim 8 GB
Spațiu de stocare HDD de 640 GB la 5.400 rpm
Placă grafică AMD Radeon HD6470M / Intel HD 3000 Graphics
Sistem de operare Windows 7 Home Premium 64 bit
Conectivitate HDMI, USB 3.0, 2 x USB 2.0, Wi-Fi b/g/n, VGA, card reader, DVD-RW, cameră web cu tehnologie Exmor, tastatură iluminată, bluetooth, Intel Wireless Display
Baterie 4.400 mAh ce oferă autonomie maximă de 6h potrivit datelor producătorului
Greutate 1.9 kg
Grosime 25 mm

Design

Este un laptop de tip desktop replacement cu o greutate ușoară. Nu am avut un cântar la îndemână, dar pe cnet.com este trecut cu 4.2 pounds fără încărcător și 5.1 pounds cu încărcător. Am folosit un convertor și au ieșit 1.9 kg și respectiv 2.31 kg. Nici nu mă gândeam că este așa de ușor, dar când îl iei în mână ai o ușoară impresie că este gol la interior. Și grosimea mi se pare ok, mai ales că m-am obișnuit ca un laptop get beget să depășească 30 de mm și uneori să ajungă la 40 mm. VAIO SE se mulțumește cu o grosime de 25 mm, ultrabook-urile sunt sub 20 de mm, dar și acolo este complicat. Au început să apară și ultrabook-uri de peste 13.3 inch, de 14 și 15 inch, iar la acestea și Intel le permite să aibă peste 20 de mm.

Culoare argintie este predominantă. Logo-ul VAIO și Sony este regăsit pe carcasă. S-au utilizat materiale de calitate, dar și ușoare, care permit atingerea celor 1.9 kg overall. Se deschide ușor clapeta, prea ușor și mi s-a părut a fi ceva cam nesigură. Amplitudinea deschiderii este mare.

Argintiul se continuă și la marginile ecranului, tastatura, touchpad. Este ca și cum întregul portabil ar fi fost îmbrăcat în această culoare. Am văzut că există și o variantă pe negru, pentru cei care preferă un look mai de business.

În timp ajungi să-l apreciezi pentru look-ul distinct, greutatea și grosimea redusă, tastatura iluminată de mare efect. Mă uitam la stickerele de la marginea sa, de la extremitatea zonei în care-ți odihnești mâinile: Windows 7, Radeon Graphics, Intel Core i5, Full HD 1080p, Energy Star.

În pachet mai dai și de încărcător. Mult mai mic decât la alte laptopuri care le-am testat în ultima perioadă. Jack-ul aferent pentru acesta este în partea dreapta, la îmbinarea dintre display și zona cu tastatura.  Atenția pentru detalii a Sony se vede și la tasta ce permite reglarea modului în care funcționează VPCSE, Stamina – bazat pe placa grafică încorporată sau Speed – placă grafică AMD dedicată. Au stilizat-o frumos.

Un alt element care arată grija japonezilor pentru detalii ar fi că baza vine cu aceleași materiale plus culoare. Se întâmplă ca unele portabile să încerce a-ți oferi un design cu materiale ok, iar baza să zici că vine din altă poveste cu un plastic negru de o calitate inferioară. Nu este cazul la VAIO SE.

Îi dau notă bună la design, este unul dintre atuurile sale. Și trebuie să aducă un design fără reproș și asta în contextul în care prețul său în divese  configurații trece ușor de 4.000 de lei. În acestă zonă mai rarefiată trebuie să aduci un lucru de calitate și nu se merge cu jumătăți de măsură.

Ecran și sunet

Integrează un display de 15.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Asta îl face perfect pentru a viziona filme full HD / 1080p. Tehnologia din spatele ecranului este LED backlight. Marginile sale sunt argintii, deasupra ecranului se află camera web ce-i individualizată mai puternic. La baza ecranului se află logo-ul Sony, iar în colț abia remarci literele VPCSE.

Se vede bine. Este luminos. Poți seta luminozitatea prin combinația Fn + F6 în sus și Fn+F5 în jos. Dacă vrei autonomie mai mare într-un anumit moment recomand să o dați în jos. Mi s-a părut a fi mai de efect și decât setarea Stamina / Speed.

Unghiul de vizualizare este bun. Rezoluția de 1920×1080 pixeli este foarte bună pentru jocurile din noua generație, filme. Pentru a lucra în browser sau diverse documente trebuie ca fontul să fie dat ceva mai mare. Dimensiunea de 15.5 inch reprezintă un compromis. Desktop replacement-urile ajung și la 17.3 inch. 15.6 devenise un fel de standard la un moment dat. Sony VAIO VPCSE poate fi și luat în rucsac și mers cu el la serviciu / la birou. Nu-i făcut neapărat pentru portabilitate, dar dimensiunile și mai ales greutatea în raport cu mărimea display-ului îi aduc un punct forte.

Sunetul a fost o decepție. Și la maxim se aude destul de încet, treble domină și niciun pic de bass. Plus că jack-ul de 3.5 mm este în partea stângă, solidar, lângă dvd-rw. Nu am dat de jack-ul pentru microfon. Nu cred să mai fi fost vreun portabil de test fără acest jack de microfon. Noroc că am avut un set de boxe portabile Genius pe USB. Și aici am sesizat un mic neajuns. Boxele Genius se alimenatu via USB, iar jack-ul este în stânga, iar porturile USB în dreapta. Se întindea firul boxelor la maxim și abia intra. Așa am obținut o audiție de calitate. Păcat că nu au adus un sound de calitate pe VPCSE, mai ales că Sony are multe cunoștințe în domeniu de la celebrele walkman care au influențat o generație și cultura lor legată de playerele muzicale.

I-aș dat notă maximă la display și nici măcar de trecere la sunet. Totuși, soluția pentru sunet este ieftină – boxe portabile sau un sistem audio distinct conectat via jack-ul de 3.5 mm.

Hardware, performanță, software

Modelul primit la test de la Sony România avea Intel Core i5-2430M la 2.4 GHz și cu funcția Turbo Boost ajungea la 3.5 GHz, 4 GB memorie RAM și maxim de 8 GB la 1.333 MHz, două plăci video: cea standard ce venea odată cu procesorul – Intel HD Graphics 3000 și o placă grafică dedicată de provenineță AMD – HD6470M cu 512 MB memorie inclusă.

Spațiul de stocare era asigurat de un HDD de 640 GB la 5.400 rpm. Aici cum spuneam și mai sus recomand un SSD, prețurile au luat-o la vale și performanța obținută merită.

Să începem cu notele obținute în Windows Experience Index:

Laptop
Windows Experience Index
Sony VAIO VPCSE
Procesor 6.9
Memorie RAM 5.9
Grafică 6.7
Grafică de gaming 6.7
HDD 5.8

Observați că obține note decente, de la procesor până la grafica pe partea de gaming. Oaia neagră, dacă se poate spune așa, poate fi considerat a fi HDD-ul de 640 GB de la Western Digital  care-i tras în jos de viteza de 5400 rpm, un 7200 rpm ar fi ieșit mai bine sau un SSD că tot amintesc de ele în mod constant.

Nu am mai făcut teste de benchmark pentru că le consider ușor irelevante. Acest portabil este achiziționat pentru design, de cei care doresc un portabil pentru entertainment: filme, browsing, conectivitate maximă și interconectare facilă cu un tv LED / monitor LED, chestii de gen. Nu este achiziționat pentru performanța brută pe care o oferă. Pentru asta te orientezi spre un portabil de gaming, iar la peste 4.000 de lei cu siguranță că dai de câteva modele.

VAI0 VPCSE se descurcă cu unele jocuri din generația mai nouă, dar nu le duce pe toate la rezoluția maximă de 1920×1080 pixeli, faci browsing în mare viteză pe acest notebook, display-ul te ajută în vizionarea filmelor.

Tastatură și touchpad

Tastatura este unul dintre punctele pe care le analizez poate cel mai mult. Scriu zilnic și destul de mult, de aceea îmi doresc ergonomie maximă. Sony mi se pare a fi compania care se descurcă cel mai bine la acest capitol și se apropie de gusturile mele. Nici Sony VAIO VPCSE nu face notă discordantă la acest capitol.

Este dispusă pe 6 rânduri. Integrează și un numpad, probabil că s-au gândit că rămâne prea mult spațiu neutilizat și este cazul să aducă și acest feature care în opinia mea este un plus pe care nu îl utilizez. Tastatura se luminează automat în funcție de condițiile din jurul laptopului. Inițial am crezut că tastele argintii nu se vor vedea așa bine, dar m-am înșelat. Nicio altă tastatură de laptop testată până acum nu se vede așa bine pe timp de noapte ca aceea integrată de VAIO VPCSE, notă maximă din partea mea.

Tastele sunt argintii, cu spațiu între ele, au un joc micuț, te obișnuiești repede cu ele și te invită să scrii cât mai mult. Mi s-au părut a fi rezistente în timp.

Touchpad-ul este poziționat ceva mai spre stânga, mi s-a părut micuț în raport cu dimensiunile laptopului. Este individualizat bine față de restul zonei în care se odihnesc mâinile. Senzitiv cu zona de click dreapta și stânga pe taste separate. O plăcere să-l utilizezi.

Notă maximă la tastatură și touchpad.

Conectivitate

Lipsește un singur element: modem 3G, dar un desktop replacement nu se laudă de obicei cu o astfel de conectivitate. Aduce: Wi-Fi în toate standardele, bluetooth, DVD-RW care l-am utilizat intensiv la un moment dat – 25 de DVD-uri. Nu mi s-a părut a se încălzi foarte tare. Toate le-am făcut dintr-un foc în câteva ore, poate scrie până la maxim 8x pe un DVD, depinde și de DVD.

Pe lateral stânga dați de jack-ul de 3.5 mm și DVD-RW care, apropo, poate fi deschid doar din meniu. Nu există un control dedicat pe exterior. În dreapta dați de: jack-ul pentru încărcător, 2 x USB 2.0, USB 3.0, HDMI, VGA, RJ-45, cititor pentru cardurile SD + cititor de carduri HG-Duo, bănuies că o fi vreun standard mai puțin cunoscut al Sony. În partea frontală la bază dați de un buton pentru pornirea și oprirea Wi-Fi-ului, deasupra sa se află mai multe led-uri de notificare pentru când este utilizat procesorul, când se află VAIO VPCSE la încărcat, chestii de gen.

Autonomie

În specificațiile sale se spune că ar aduce până la șase ore de autonomie în utilizare. Eu nu am reușit să scot atât. În funcție de setare – Stamina sau Speed – am ajuns până la 2 – 3 ore. Bănuiesc că dacă luminozitatea display-ului este setată la minim și dacă anumite funcții sunt setate s-ar putea ajunge la 4 – 5 ore, dar în niciun caz la șase ore. Așa se întâmplă și în domeniul auto cu testele de consum oferite în pliantele din magazin. Totuși, scoate o valoare rezonabilă.

Concluzii

Sony VAIO VPCSE este un portabil complet cu design plăcut, materiale de calitate, finisare japoneză, atenție la detalii, un display excelent, conectivitate căreia nu-i lipsește mai nimic, dar să vedem care ar fi punctele forte și slabe:

Puncte forte:
– design plăcut, materiale de calitate;
– display cu o luminozitate mare, claritate, rezoluție 1920×1080 pixeli;
– tastatură luminată și touchpad plăcut în utilizare;
– desktop replacement cu greutate și grosime reduse.

Puncte slabe:
– preț mare în raport cu hardware-ul încorporat;
– sunet de o calitate mediocră;
– autonomie relativ redusă indiferent de modul în care-l utilizezi Stamina / Speed.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.