Sony Xperia 10 – review

07/10/2019

Cu Sony Xperia 10 m-am întâlnit prima dată la MWC Barcelona 2019, când a fost ușor eclipsat de lansarea vârfului de gamă Sony Xperia 1. Acum, după mai bine de jumătate de an de la momentul prezentării oficiale, am ocazia de a expune impresiile pe larg despre Sony Xperia 10, un smartphone din zona mid-range al cărui preț s-a mai așezat între timp.

Specificații pentru Sony Xperia 10:

Specificatii Sony Xperia 10

Design

Sony Xperia 10 a ajuns la noi în cutia de retail, alături de încărcătorul pe USB, cablul USB Type-C – USB 2.0, căști și ghid de pornire:

Sony Xperia 10 a fost la momentul lansării unul dintre primele smartphone-uri ce adopta un ecran cu raport ultra-wide de 21:9. Asta face ca la primul contact cu acest telefon să nu vrei neapărat să aprinzi ecranul, să rulezi aplicații sau altceva de gen, ci doar să întorci terminalul pe toate părțile.

Nu-ți vine să crezi cât este de îngust un asemenea smartphone, mai ales când te gândești la diagonala ecranului de 6 inch. Sigur, aspectul 21:9 al display-ului înseamnă că acesta are o suprafață (arie) mult mai mică decât a unuia tot cu ecran de 6 inch, dar cu raport clasic de 16:9.

Nici lungimea nu este exagerată, chiar dacă deasupra ecranului vedem o margine lată, căci nu există vreun decupaj acolo.

Cu 156 mm lungime, Sony Xperia 10 este mai scurt decât multe smartphone-uri actuale, dar, măcar vizual, el pare foarte lung. Odată ce-l ții în palmă îți dai seama este foarte ușor de manevrat cu o singură mână și că poți ajunge destul de ușor în fiecare colț al ecranului.

Vorbeam de marginea de deasupra ecranului, ce este destul de lată. Totuși, chiar nu m-a deranjat deloc asta, ba chiar am apreciat că marginea de jos este aproape inexistentă, având aceeași lățime cu marginile laterale. Astfel se creează o imagine simetrică pentru partea de jos a telefonului, una ce mie mi-a plăcut.

Am apreciat și construcția lui Sony Xperia 10. Chiar dacă avem o carcasă realizată din plastic, acesta este cel mai bun plastic pe care l-am întâlnit până acum la un smartphone mid-range. Este extrem de plăcut la atingere, nu scoate niciun sunet oricum l-am strânge sau oricum am încerca să flexăm telefonul și se îmbină absolut perfect cu ecranul doar ușor curbat către toate laturile. 

Există și un pic de metal la exteriorul lui Sony Xperia 10, mai precis pe latura de jos, acolo unde este portul USB Type-C și grila difuzorului și a microfonului principal.

Spatele este simplu, cu cei doi senzori ai camerei principale așezați pe orizontală. Deasupra lor este LED flash-ul, iar mai jos logo-ul NFC. Cam în jumătate vedem denumirea producătorului, iar la bază este scrisă și denumirea gamei de smartphone-uri de la Sony.

Chiar mi-a plăcut cum s-a prezentat Sony Xperia 10 la capitolul design, însă există și o parte deloc bună. Butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, toate amplasate pe latura din dreapta și despărțite de senzorul de amprentă, sunt la același nivel cu carcasa. Poate doar un pic de tot, dar extrem de puțin ieșite în relief și în consecință foarte greu de găsit. Nici după mai bine de o lună de utilizare nu pot să spun că am găsit imediat butonul Power pe Sony Xperia 10. În mod clar un element ce dă bine la design, dar care deranjează în fiecare zi. 

Ecran și sunet

Ecranul de 6 inch este unul de tip IPS și, datorită raportului 21:9, oferă o rezoluție atipică de 2520 x 1080 pixeli. Multitudinea de pixeli de pe lungimea ecranului face ca densitatea pixelilor să fie una excelentă, de nu mai puțin de 457 ppi. Iar asta chiar se vede, totul arată perfect conturat, sharp indiferent de conținutul afișat.

Display-ul este unul de foarte bună calitate, aici Sony nu a dat greș deloc. Avem o luminozitate înaltă, ce face față chiar și afară, în zilele însorite. Din păcate sticla de protecție a ecranului reflectă ceva cam tare mediul ambiant și uneori (rar, ce-i drept) este ceva mai greu să observi totul perfect.

Contrastul este ridicat, negrul afișat este suficient de adânc, în timp ce culorile sunt vii, plăcute. Balansul de alb poate fi ajustat după preferințe, nu doar cu preseturi, ci chiar personalizabil cu compensare pe roșu, verde și albastru.

Mai spun legat de ecran că există șanse mari ca multe telefoane de acum înainte să vină cu un astfel de aspect, de 21:9 sau măcar aproape atât. Asta fiindcă tot mai mulți obișnuiesc să vizioneze filme pe telefon, iar navigarea pe web și pe rețelele de socializare se face tot mai mult pe verticală, deci pentru a vedea mai mult conținut fără a da scroll este nevoie de ecrane lungi, cât mai lungi.

Sunetul extern cade în sarcina unui difuzor aflat în spatele micuței grile din dreapta, de pe latura de jos a telefonului. De acolo iese un sunet ok, dar nimic spectaculos. Calitatea este bună, iar volumul maxim să zicem suficient. Totuși nimic nu impresionează la sunetul extern.

Prin jack-ul de 3.5 mm, la care Sony Xperia 10 nu a renunțat, primim un sunet excelent. Calitatea este foarte bună, cu bass pronunțat, medii clare și înalte fine. Volumul maxim este și el ridicat, suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Aceste aprecieri sunt valabile doar dacă folosești o pereche de căști bune și nu pe cele din pachet, ce sunt mediocre și care te-ar putea face să crezi că sunetul intern nu este de calitate. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Pentru prețul său, mai ales pentru cel inițial, Sony Xperia 10 nu oferă ce trebuie în acest sector. Ansamblul hardware lasă mult de dorit, nu doar procesorul fiind unul depășit (sau măcar inadecvat raportat la preț), ci și cantitatea de memorie RAM fiind parcă insuficientă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Sony Xperia 10: 

Chipset-ul Qualcomm SDM630 Snapdragon 630 aduce un procesor octa-core la 2.2 GHz pe Cortex-A53. Acceleratorul grafic ce-l ajută în randarea 3D este un Adreno 508, suficient de puternic doar pentru jocuri ușoare și medii.

Memoria RAM este de 3 GB, în timp ce spațiul de stocare disponibil utilizatorului este de 46.8 GB din totalul de 64 GB din fișa tehnică. Poate fi adăugat un card microSD de până la 1 TB în slotul sim 2.

Sistemul de operare este un Android 9.0 Pie ce nu a suferit intervenții majore la nivel de interfață din partea Sony. Sunt mai multe setări disponibile, cu mai multe moduri de personalizare și o bară laterală pe care nu am mai întâlnit-o până acum la alt smartphone:

După cum puteți vedea mai sus această bară de detecție laterală îți dă posibilitatea de a activa rapid ecranul pentru o singură mână, de reveni la ecranul anterior sau de a deschide ferestre multiple.  

Interfața se mișcă bine în mare parte din timp, semn că totul este bine optimizat, dar nu poți să nu observi că procesorul nu face față cu succes nici rezoluției și nici adaptării anumitor aplicații la aspectul de 21:9 al ecranului.

Sony este recunoscut pentru actualizările regulate pe care le oferă telefoanelor sale, iar Sony Xperia 10 nu este o excepție:

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate am avut parte de încă o premieră alături de Sony Xperia 10. În momentul configurării inițiale a sistemului, am fost întrebat dacă vreau să instalez și o serie de aplicații, unele ce veneau în mod standard până acum pe orice terminal Xperia. Le poți selecta / deselecta pe toate dintr-o singură comandă sau le poți alege individual pe cele pe care le dorești:

Eu am ales să nu instalez inițial niciuna, tocmai pentru a vedea cu câte aplicații vine Sony Xperia 10 la pachet în acest mod. Surpriza plăcută a fost că în total am primit doar 26 de aplicații, incluzând aici uzualele Telefon, Mesaje, Agendă, Camera ș.a.m.d. În plus față de unele de la Google, precum Gmail, YouTube, Chrome, Foto, Hărți, Duo sau Drive, mai găsim doar Facebook și Netflix. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața Sony Xperia 10:

Performanță

Aici se poate observa în mod evident cât de slab echipat este acest smartphone. Un terminal care costă cât Sony Xperia 10 nu poate veni în 2019 cu mai puțin de 90.000 de puncte în AnTuTu. Știu că rezultatele testelor de benchmark nu reprezintă neapărat o validare a experienței de utilizare, dar oferă date destul de clare despre nivelul puterii de procesare și despre performanța brută, până la urmă.

Teste de benchmark Sony Xperia 10

Conectivitate

Sony Xperia 10 conectivitate

Nu-i lipsește mai nimc aici lui Sony Xperia 10. Avem două sloturi nano sim ce se ascund în spatele unui sertar dublu, pentru deschiderea căruia nu este nevoie de vreun instrument special. Doar tragi cu unghia și ai acces imediat la sloturile sim. În locul sim 2 poți insera un card microSD de până la 1 TB.

Sony Xperia 10 suportă toate benzile 4G LTE de la toți operatorii telecom din țara noastră, iar vitezele maxime în 4G sunt de până la 600 Mbps în download, respectiv 50 Mbps la upload.

Wi-Fi vine în standarde a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, există și Wi-Fi Direct. Bluetooth avem în versiune 5.0, în timp ce localizarea se realizează prin A-GPS și GLONASS. Nu lipsește nici NFC, dar nici radio FM.

Portul USB Type-C este jos, pe stânga avem slotul sim, sus este jack-ul de 3.5 mm, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, cele despre care v-am spus deja că sunt la același nivel cu carcasa, deci extrem de greu de găsit.

Între butoanele de volum și cel Power este și senzorul de amprentă. Amplasarea pe laterală a acestui senzor este un fel de trademark Sony și recunosc că este o poziționare care îmi place. Și mai mult mi-a plăcut la Sony Xperia 10 rata de recunoaștere a amprentei, ce s-a apropiat de 100%, dar și timpul de răspuns. Nu-i chiar instant răspunsul, însă nici nu pot spune că senzorul reacționează lent, nici pe departe.

În ceea ce privește apelurile de voce, Sony Xperia 10 se descurcă bine. Semnalul GSM este corect recepționat, stabil. Calitatea sunetului din difuzorul pentru apeluri este bună, iar volumul suficient, deși nu cel mai ridicat.

Cameră foto și video

Sony Xperia 10 camera

La capitolul acesta Sony nu a stat prea bine nici cu vârfurile de gamă, deci la un mid-range nu mă așteptam la mai mult. Asta a fost bine, fiindcă nu pot spune că am fost dezamăgit.

Sony Xperia 10 aduce doi senzori pentru camera de pe spate, unul principal de 13 Megapixeli cu f/2.0, dimensiune a senzorului de 1/3 inch și a pixelului de 1.12 µm, focală echivalentă 27 mm și un senzor secundar de 5 Megapixeli cu f/2.4, dimensiune a senzorului de 1/4 inch și a pixelului de 1.4 µm, focală echivalentă 22 mm. Acesta din urmă ajută la determinarea mai exactă a adâncimii de câmp.

Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/2.0, cu un senzor de 1/4 inch și pixel de 1.12 µm, focală echivalentă 24 mm.

Interfața aplicației Camera este una deja clasică la gama Sony Xperia. Unele comenzi sunt mai greu de accesat, sunt multe setări și butoane pe acolo și nu este totul prea intuitiv. 

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Sony Xperia 10:

Fără a avea senzori tele sau ultra-wide, cu Sony Xperia 10 am testat modul Bokeh, cel ce folosește senzorul secundar spre a separa cât mai excat subiectul de fundal. 

Poze fără și cu mod Bokeh activat făcute cu Sony Xperia 10:

Rezultatele cu modul Bokeh activat nu sunt tocmai rele, dar nici cele mai grozave nu le poți numi. 

În rest, Sony Xperia 10 se decurcă… sau mai bine zis nu prea se descură cum ar trebui. Asta, din nou, când ne raportăm la prețul acestui smartphone. Detaliile sunt bune doar dacă nu faci crop 100% și nu analizezi totul la sânge, culorile sunt ok, contrastul bun, iar balansul de alb setat mai mereu spre zona caldă. Atunci când detectează scenă cu diferențe mari de expunere, Sony Xperia 10 activează automat modul HDR. Acesta protejează zonele puternic iluminate, unde sunt oferite detalii bune, dar nu scoate atât de bine detaliile din zonele întunecate.

Camera frontală este și ea în același tipar. Nu dezamăgește, dar nici nu pot spune că reușește ceva grozav.

Pe partea video avem filmare la rezoluție până la 4K, dar numai dacă nu se încălzește nimic prin interiorul telefonului. Sony Xperia 10 te avertizează de la bun început că sunt șanse să nu poți folosi toate modurile camerei atunci când temperatura interioară depășește un anumit prag. Mai mult, uneori aplicația Camera a dat eroare și a fost nevoie să fie închisă:

Revenim la video și spunem că Sony Xperia 10 nu excelează nici aici. Detalii nu tocmai fine, contrast bun, culori mai palide ca pe foto și interval dinamic limitat. Dar celmai rău derajează autofocusul ce caută constant și brusc punctul de clar, dar și lipsa stabilizării electronice pentru anumite rezoluții și frame rate-uri.

Clip video 4K 2160p filmat cu Sony Xperia 10

Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia 10 (primele 2 sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Sony Xperia 10

Încă un capitol unde Sony Xperia 10 nu impresionează. Ba mai mult, chiar aș spune că dezamăgește. Ecranul cu rezoluție și luminozitate ridicate, procesorul de concepție veche și mai ales capacitatea bateriei de doar 2870 mAh nu formează un ansamblu care să asigure o autonomie rezonabilă. E greu să prinzi o zi de dimineața până seara cu o utilizare peste medie.

Autonomia mediocră a fost relevată și în testul nostru. Sony Xperia 10 a descărcat o baterie plină până la 10% în numai 4 ore și 50 de minute. Testul presupune rularea continuă a playlist-ului Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet. 

Preț

Sony Xperia 101.250 lei pe eMAG.ro, cu boxă portabilă Sony SRSXB01B oferită cadou la data publicării acestui review. 

Concluzii

Sony Xperia 10

Sony Xperia 10 ar fi putut fi un smartphone grozav, chiar și la prețul său inițial, cel de peste 1.500 de lei, dacă propunea mai mult în două aspecte cheie: ansamblu hardware și baterie. Camerele, deși modeste, nu aș spune că dezamăgesc cu totul.

Pe de altă parte, ecranul este superb, iar raportul său de 21:9 sunt sigur că va fi copiat de mulți pe viitor fiindcă nu-i rău deloc. Depinde clar și de gusturi, dar mie unul chiar mi-a plăcut acest telefon lung și îngust. Mi-a mai plăcut și construcția, dar și interfața curată Android și practic inexistența aplicațiilor preinstalate. Senzorul de amprentă funcționează aproape perfect, dar și poziționarea lui este de apreciat. În schimb butoanele de volum și cel Power sunt foarte greu de găsit. 

Până la urmă Sony Xperia 10  trebuie ales doar având în vedere cele mai importante plusuri și minusuri ale sale: 

PRO

  • ecran foarte bun, cu luminozitate înaltă, culori vii și contrast ridicat;
  • design ce iese în evidență prin raportul ecranului de 21:9, dar și prin marginile laterale și de jos ce sunt perfect egale;
  • construcție de cea mai bună calitate, cu asamblare solidă, finisări excelente și materiale plăcute (chiar dacă nu pretențioase);
  • sistem de operare ce rulează fluid, bine optimizat, cu puține intervenții la nivel de interfață față de un Android stock și cu bloatware aproape inexistent;
  • senzor de amprentă cu rată extrem de ridicată de recunoaștere, timp bun de răspuns și amplasare optimă.

CONTRA

  • asnamblu hardware depășit, prea puțin performant raportat la prețul telefonului;
  • autonomie mediocră;
  • butoanele pentru reglarea volumului și cel Power sunt la același nivel cu carcasa, deci foarte greu de găsit și apăsat;
  • rezultate modeste din partea camerelor foto.

 

 

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.