Alături de Sony Xperia sola a sosit și un alt smartphone al Sony poziționat mai sus în gama producătorului japonez – Xperia P. Sunt multe asemănări, dar și elemente distincte între cele două telefoane prezentate de Sony în 2012. O comparație detaliată între cele două telefoane va sosi într-un articol distinct. Xperia P a fost anunțat în februarie, cu o lună înainte de Xperia sola.
Merge pe un design rectangular, linii drepte – o caracteristică comună a lui Xperia S, Xperia ion, Xperia P, sola, Xperia U. Se vede că Sony este acționariatul majoritar, iar influența Ericsson a sărit din schemă.
Sony Xperia P ne-a fost pus la dispoziție de către quickmobile.ro. Îl găsiți în oferta lor pentru 1.699 lei. Denumirea completă a smartphone-ului japonez – Sony Xperia P Nypon LT22i. Sunt trei variante de culoare: argintiu, negru și roșu. Ca și Xperia sola am primit varianta roșie care fie vorba între noi arată și cel mai bine.
Înainte de a-l întoarce pe toate fețele din mai multe puncte de vedere să trecem în revistă care sunt specificațiile tehnice / hardware pentru Sony Xperia P:
Smartphone Date tehnice |
Sony Xperia P |
Ecran | LED-backlit LCD de 4 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, 275 ppi, multitouch, rezistent la zgârieturi cu Sony WhiteMagic, Sony Mobile BRAVIA Engine și Timescape UI |
Procesor | NovaThor U8500 dual-core la 1 GHz |
Memorie | 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care 13 GB disponibili, fără slot pentru microSD |
GPU | Mali-400MP |
Sistem de operare | Android 2.3 Gingerbread și este planificat upgrade la Android 4.0 Ice Cream Sandwich |
Conectivitate | 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, HDMI, DLNA, bluetooth 2.1, NFC, microUSB, USB on-the-go |
Cameră foto și video | 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, 3D sweep panorama, stabilizare de imagine, filmează la 1080p cu 30 fps, autofocus continuu, video light, cameră frontală de 0.3 Megapixeli |
Baterie | 1.305 mAh |
Greutate | 120 gr. |
Grosime | 10.5 mm |
Sony a promis că va faceu upgrade la Android 4.0, dar telefonul primit la test rula 2.3 Gingerbread și nu se știe oficial când va sosi acel upgrade, undeva în Q3 – Q4 2012. De Android 4.1 Jelly Bean pe Xperia P chiar că nu se știe nimic și în cel mai bun caz îl va primi prin 2013 când așteptările tuturor se vor duce către Android 5.0.
Design
Începem cu ambalajul / cutia în care vine telefonul. Am remarcat de când am primit coletul că este cea mai plată cutie de smartphone pe care am văzut-o până acum. Este lată și grosimea redusă. Culorile utilizate sunt alb și vișiniu. În partea frontală veți remarca telefonul, pe spate sunt o sumă de date tehnice cu care vor să-l scoată în evidență: WhiteMagic, Mobile BRAVIA Engine, ExmorR for mobile, cameră de 8 Megapixeli, procesor dual-core la 1 GHz, display qHD cu rezoluție 540×960 pixeli, 4 inch pentru diagonala ecranului – 10.2 cm, 3D sweep panorama, HDMI, DLNA. Pe cutie ți se spune că o reîncărcare de 10 minute îți aduce 60 de minute de vorbit la telefon sau poate 60 de minute de autonomie, lasă loc de interpretare.
La interior dați de un ambalaj negru care protejează componentele pachetului: smartphone, cablu microUSB – UBS 2.0, încărcător, căști negre de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, manuale de instrucțiuni. Bateria este încorporată în telefon și nu se oferă acces la ea. Nu există un capac al bateriei, slotul pentru microSIM a fost pus pe lateral și protejată de un plastic ca să nu intre impurități, apă, etc.
Când îl iei pentru prima dată în mână remarci muchiile ascuțite, materialele de calitate cu o singăr excepție – butoanele de power, tasta pentru reglarea volumui și cea pentru activarea rapidă a camerei foto care-s făcute dintr-un plastic ce face notă distinctă de restul telefonului. Sunt similare cu cele de la Xperia sola.
Vorbim de un smartphone ceva mai alungit, strâmt și lung. Ecranul a fost înconjurat de o margine neagră, este în linie cu restul smartphone-ului. Tastele capacitive sunt într-o zonă transparentă, un artificiu de design al Sony care-i de efect. Această zonă transparentă are o prelungire vișinie în care au pus LED-uri ce luminează tastele capacitive cu rol de Back, Home și customizarea a celor cinci ferestre de pe ecranul de start.
Spatele lui Xperia P este din metal, marginile de asemenea. Asta contribuie la un feedback plăcut când este ținut în mână.
Concluzia la design ar fi că au realizat un telefon frumos, materiale plăcute, ușor de manevrat și strecurat în buzunar. Cântărește doar 120 de gr. și grosimea ajunge la 10.5 mm. Ținut în mână remarci spatele ușor curbat, mai gros în partea centrală și marginile mai subțiri – atunci când este ținut în mod portrait.
Camera foto și LED-ul flash de pe spate sunt montate puțin mai ciudat. LED-ul flash a fost pus în linie cu senzorul foto și nu lângă acesta. Pe spate se mai află și ochiul verde, reminiscență de la Sony Ericsson, logo-ul seriei Xperia. Xperia P ne propune un design original, cu elemente de design inedite – zona transparentă în care se află tastele capacitive, design angular cu un spate rotunjit, mult metal care dă impresia de rezistență.
Ecran și sunet
Xperia P aduce un LED-backlit LCD de 4 inch cu rezoluție 540×960 pixeli – qHD, 16 milioane culori, multitouch și recunoaște până la 4 atingeri simultan, 16 milioane culori, 275 ppi, rezistent la zgârieturi. Integrează tehnologiile: Sony WhiteMagic, Sony Mobile BRAVIA Engine și interfața implementată peste Android 2.3 Gingerbread se numește Timescape UI.
Sony WhiteMagic ar trebui să rezolve problema ecranului și a efectului de oglindă sub acțiunea razelor Soarelui. Aduce un subpixel în plus: alb pe lângă cel roșu, verde și albastru pe care un display îl are în mod tradițional. Sony spune că un display cu acest subpixel în plus este de două ori mai luminos și de mai economic decât soluția tradițională. Sunt două moduri în care operează display-ul: Outdoor și Indoor. În a doua situație utilizează doar jumătate din capacitățile display-ului. Ajunge la 935cd / metru pătrat în Outdoor mode față de 450 cd / metru pătrat cât are un display LCD normal. În Indoor ajunge la 530 cd/ metru pătrat. Poți alege acest moduri când intri la Setări / Afișare / Luminozitate / Luminozitate Automată și sunt 2 moduri: Mod Luminos, Mod Regim Economic.
Efectul de oglindă sub acțiunea razelor Soarelui este prezent, mai estompat decât la alte modele concurente de 4 inch.
Display-ul de 4 inch este înconjurat de o margine neagră, un contrast care face să te concentrezi mai bine pe informația afișată, la bază se află trei taste capacitive integrate într-o zonă transparentă. Sunt luminate de LED-uri albe de la bază. În timpul zilei nu le remarci, dar ghicești rapid pe unde sunt. Noaptea se văd mai bine, LED-urile își fac treaba și le reliefează.
Xperia P are un display bun, cu multă tehnologie, nivel al detaliilor care te uimește, luminozitate puternică și asta pentru că are un subpixel alb în plus integrat în matricea sa RGB, ce acum a devenit RGBW.
Sunetul se bazează pe o micuță boxă pusă în lateral. O soluție utilizată destul de rar la telefoane mobile, majoritatea le pun pe spate. Boxa lui Xperia P nu este obturată atunci când ai telefonul în landscape sau portrait și merge să asculți muzică la difuzor și când telefonul se află pus pe birou. Se aude clar, nu la fel de puternic ca și Xperia sola, prea puțin bass la Xperia P. Bine că nu se mai transmit vibrații în corpul smartphone-ului. Tasta pentru reglarea volumului se află pe pe aceeași parte cu micuța boxă, lateral dreapta. Mi s-a părut a fi ușor de accesat.
Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat superior, în lateral pe dreapta. Căștile din pachet sunt negre, de tip in-ear. Aici se schimbă impresiile. Sunetul oferit place prin putere, claritate, bass. Se vede experiența Sony în domeniu. Rivalizează cu Beats Audio de la HTC, nici nu știu care place mai mult, tehnologie audio de efect.
La display i-aș da nota 9, 10 la sunetul oferit pe jack-ul de 3.5 mm. Boxă de pe lateral nu impresionează deloc, îi lipsește puterea.
Hardware, sistem de operare, aplicații
Sony a implementat un procesor dezvoltat in-house – NovaThor U8500 dual-core la o frecvență de 1 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care doar 13 GB în mod real și eu am văzut vreo 11.6 GB. Restul este ocupat de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate pe smartphone. Lipsește un slot pentru microSD care să extindă spațiul de stocare. Va trebui să te mulțumești cu peste 10 GB și să apelezi pentru stocare în cloud – cea mai la îndemână este stocare pe Google Drive pentru un smartphone Android.
Rulează Android 2.3.6 Gingerbread și Sony a promis upgrade la Android 4.0, nu s-a spus nimic de 4.1 Jelly Bean care în cel mai bun caz vine prin 2013. Interfața pusă de Sony se numește Timescape UI și mi s-a părut a fi mai puțin intruzivă decât TouchWiz de la Samsung, mai bine pusă la punct decât LG UI care-i un adevărat dezastru pe Optimus 4X HD și Optimus 3D Max. Nu-i la fel de ergonomică și user friendly ca Sense UI. Oricum TimeScape este peste 2.3 Gingerbred, interfața stoc. Nu se poate spune că între UI-ul stoc de pe 4.0 care ar fi fost de preferat + mai puține aplicații preinstalate.
Să vedem în cât timp pornește și se oprește Xperia P din momentul în care butonul de Power a fost atins:
Pornire – 24 de secunde până afișează ecranul de start;
Oprire – 2 sec.
Ecranul de start aduce 5 ferestre customizabile de la tasta capacitivă din partea dreaptă. Aplicațiile sunt pe 4 coloane și 5 rânduri. Pot fi organizate: Alfabetic, Cele mai utilizate, Instalate recent sau după cum dorești tu. Ca să efectuezi o captură de ecran apeși puțin mai lung pe butonul de power și apare o listă cu opțiuni: Mod Silențios, Mod Avion, Întrerupere alimentare și Efectuare captură de ecran. Bara de sus care-i activată printr-un swipe de sus în jos nu oferă decât notificări și nu aduce și shortcut-uri pe care să le presetezi cu activarea / dezactivarea a diverse funcții ale telefonului de la Wi-Fi, Bluetooth până la Mod Silențios, etc. Poate că atunci când va primi Android 4.0 se vor schimba unele elemente din interfață.
Impresiile sunt pozitive, faci browsing în viteză. Tastatura qwerty touch necesită un mic timp de acomodare.
Dintre aplicațiile preinstalate:
– Ajutor – Help pe categorii, descrierea a diverse funcții de pe smartphone, Alarmă, Album 3D, Aparat foto, Aparat foto 3D, appXtra – eroare de server și nu am putut să mă conectez, presupun că este un magazin de aplicații;
– Astro – manager de fișiere, Browser, Calculator, Calendar, Căutare vocală, Căutați – Google Search, Ceas, Cronometru, Descărcări, Dispozitive conectare – management și te conectezi la alt device compatibil. Exemplu: un TV;
– EA Games, Economisire Energie, client de mail, Etichete – via NFC, Evernote, Flash Player Settings, Forusquare, Galerie, Ghid de configurare, Gmail, Google Talk, Google+, Hărți, Latitude, Local, Magazin Play, Manager LiveWare, MediaRemote – controlezi TV compatibil de pe smartphone, Messenger, Muzică;
– Navigare, NeoReader – pentru codurile QR, OfficeSuite, Ora pe glob, Persoane de contact, PlayNow – magazin de aplicații, jocuri, muzică, Radio FM, Recomandări, Mesaje, Setări, Știri și Meteo, Temporizator;
– Timescape, TrackID, Update center, WhatsApp, Wisepilot, YouTube.
Performanță
Am făcut o serie de teste de benchmark uzuale și valorile obținute le găsiți în tabel:
Aplicație de test | Sony Xperia P |
AnTuTu Benchmark | 5427 puncte |
Quadrant Standard | 2095 puncte |
CF-Bench | 5257 puncte |
NenaMark 1 | 52.5 fps |
NenaMark 2 | 28.5 fps |
Vellamo | 861 puncte |
BrowserMark | 65.060 puncte |
HTML5test cu browserul default | 212 puncte |
Conectivitate
Dispune de 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 2.1, USB-on-the-go. În lateral, pe partea superioară a fost pus doar jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta sunt: micuța boxă responsabilă de sunetul pe care-l scoate Xperia P, butonul de power, tasata pentru reglarea volumui și cea dedicată pentru activarea rapidă a camerei foto & video.
În stânga dați de microUSB, microHDMI, slotul pentru microSIM. Nu se oferă acces la bateria de 1.305 mAh. La bază nu se află niciun conector. Uimește prin microHDMI care a devenit mult mai rar pe telefoanele de top din prezent, mai ales că există DLNA și majoritate televizoarele din generațiile mai noi sunt compatibile.
Cameră foto și video
Senzor foto de 8 Megapieli cu tehnologie Exmor R, LED flash. Au pus multă tehnologie: geo-taggin, touch focus, detectare a feței și a zâmbetului, cameră frontală de 0.3 Megapixeli, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video și foto.
Aplicația foto poate fi activată de la tasta dedicată situată pe lateral, în partea dreaptă, punct pozitiv pentru Sony.
Interfața este identică cu aceea de la Xperia sola, de aceea nici nu o mai prezint în detali, doar că senzorul foto este de 8 Megapixeli față de 5 Megapixeli la Xperia sola și filmează la 1080p față de 720p.
Autonomie
1.305 mAh și ar trebui să ofere o autonomie mică, dar trece testul unei zile. Contează dacă display-ul este setat pe mod economic cu matricea RGBW care aduce un plus la autonomie, 3G și Wi-Fi, aplicații și gaming într-un volum rezonabil. Telefonul după o utilizare mai îndelungată se încălzește pe spate, se simte prin carcasa de metal. Asta înseamnă și o pierdere de energie.
Ar fi fost de preferat o baterie mai mare, dar Sony se bazează pe setările făcute procesorului dual-core NovaThor U8500 +1 GB RAM + 13 GB spațiu de stocare real.
Concluzii
Sony Xperia P este un smartphone complet cu o serie destul de lungă de atuuri care-l fac de achiziționat. Sony a făcut o treabă bună și impresionează plăcut de când îl iei pentru prima dată în mână.
Puncte forte
– design cu materiale de calitate, forme rectangulare;
– display luminos;
– cameră foto de top cu rezultate remarcabile;
– Android 4.0 în viitorul apropiat.
Puncte slabe
– preț ceva cam mare pentru ceea ce oferă, prea aproape de Samsung Galaxy S II;
– autonomie relativ redusă.