Deși nu a fabricat niciodată telefoane de slabă calitate sau care să aibă dezavantaje evidente în fața competitorilor, Sony nu reușește să fie în topul vânzărilor de smartphone-uri. Fanii mărcii încearcă să mențină divizia de mobile pe linia de plutire, însă nu se știe pentru cât timp de acum înainte.
Poziționarea ca preț a reprezentat mai mereu o problemă, asta în opinia majorității utilizatorilor, care au decis de multe ori să se îndrepte către alți producători.
Azi analizăm un smartphone despre care vă spun de la bun început că este unul bun, însă pentru liga mid-range. Cu toate acestea Sony Xperia X joacă din punct de vedere al prețului tocmai către zona de vârf a acestei categorii, ba chiar putem spune că intră ușor pe teritoriul flagship-urilor.
Atunci rămâne întrebarea: alegem Sony sau avem alte opțiuni mai bune? Să vedem pe larg cum facem.
Specificații pentru Sony Xperia X:
Design
Exemplarul pe care l-am primit pentru review este un sample de teste, unul de preproducție cel mai probabil. Nu a venit în cutia de retail alături de accesoriile obișnuite.
Așadar vorbim despre un Sony Xperia X ce diferă foarte puțin de ceea ce veți primi atunci când cumpărați unul din comerț. Vom vedea că am avut câteva mici probleme cu unitatea de test, tocmai din cauză că nu este un model de serie.
Din imaginile de presă nu pot spune că Sony Xperia X a reușit să mă impresioneze, deși aceste fotografii își doresc să facă tocmai asta. Nici la primul contact nu m-a dat pe spate, însă după câteva ore în compania lui am realizat că am de-a face cu un smartphone de top.
Deși nu-ți dai seama din prima, terminalul este construit din metal, în afară de ecranul din sticlă ușor curbată către margini, una de tip 2.5D. Aceasta se unește frumos cu marginea metalică, ce, la rândul ei, se întâlnește cu spatele metalic.
La început poți fi păcălit și poți crede că spatele este din plastic. Nimic mai fals. Avem metal, însă unul extrem de plăcut la atingere. Are o textură specială, este mat și nu a prins nici cea mai mică zgârietură. Nimeni înaintea mea nu l-a tratat cu blândețe, întrucât pe ecran și pe margini erau semne de uzură – mici zgârieturi. Însă absolut nimic pe spate. Foarte tare.
Deci, avem materiale și finisări de top, însă asta este deja ceva tradițional la Sony. Cu toate acestea, gripul este printre cele mai slabe cu care am avut de-a face. Marginile ușor curbate și spatele perfect plat îl fac pe Sony Xperia X să nu fie deloc aderent în palmă. Probabil tocmai din cauza asta s-a ales cu atâtea zgârieturi pe ecran și lateral.
Ca design, Sony Xperia X se prezintă bine. Cel puțin din punctul meu de vedere. Marginile de deasupra și de sub ecran sunt într-adevăr generos dimensionate, însă cele laterale sunt extrem de subțiri. Iar asta face ca telefonul să pară foarte îngust.
Măcar Sony se poate scuza pentru marginile sus/jos mari prin poziționarea difuzoarelor. Da, sunt două și sunt amplasate frontal. Nu avem butoane capacitive sub ecran, iar deasupra este logoul companiei nipone. În grila difuzorului de sus este ascuns și un led de notificare, vizibil doar atunci când se aprinde.
Spatele este foarte simplu. În colțul din dreapta sus este camera principală sub care se află led flash-ul. În centru semnătura Xperia și… atât.
Ecran și sunet
Îmi aduc aminte de Sony Xperia Z, primul flagship din seria Z. Avea un ecran atât de șters, încât am ajuns ca de atunci să fiu reticent în ceea ce privește calitatea display-urilor puse de Sony pe telefoane.
Însă acum, prin Sony Xperia X, am reușit să trec peste această preconcepție. Ecranul este superb din toate punctele de vedere. Nu am ce să-i reproșez. Da, nu are rezoluție QHD, însă vă asigur că nu aveți nevoie de așa ceva decât dacă vă jucați cu ochelari VR și densitatea pixelilor este extrem de importantă.
Culorile sunt vii, poate doar un pic prea mult, însă se pot face reglaje din zona de setări display și poți ajunge la culori perfect naturale. Contrastul este superb, iar unghiurile de vizualizare extrem de largi. La orice înclinare nu se observă nicio pierdere de nuanță. Luminozitatea foarte ridicată reușește să facă display-ul lizibil chiar și în bătaia directă a soarelui.
Sunetul livrat prin cele două difuzoare frontale este de foarte bună calitate. Poate că intensitatea nu este cea mai ridicată, însă faptul că undele sonore ajung direct către tine face ca volumul să nu mai fie atât de important. Cert este că nu vei rata apeluri în niciun caz din cauza volumului maxim oferit de Sony Xperia X.
Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de asemenea de un sunet foarte bun. Faptul că amplificatorul intern oferă sunetul la 24-bit/192 kHz se simte din plin atunci când cuplați o pereche de căști de bună calitate. Cu ale mele Audio-Technica ATH-TAD400 am avut parte de o experiență audio foarte plăcută.
Hardware, sistem de operare și aplicații
O primă mică problemă când analizăm raportul preț/specificații în cazul lui Sony Xperia X poate părea chipset-ul Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650. Poate ai vrea mai mult, un Snapdragon din seria 800, de ce nu. Vă asigur că nu-i nevoie.
Snapdragon 650 cu procesor hexa-core, cu un dual-core la 1.8 GHz pe Cortex-A73 și un quad-core la 1.4 GHz pe Cortex-A53, se descurcă exemplar. Este foarte puternic și alături de cei 3 GB de memorie RAM face ca totul să ruleze în ritm alert, lag nu am întâlnit decât când l-am pus la lucru serios și am încercat simultan și multitasking. Unde, apropo, se descurcă iarăși fără a se împiedica.
Spațiul de stocare este de 32 GB, din care disponibili utilizatorului doar 20.2 GB. Cam mare diferența, însă avem la dispoziție un slot dedicat pentru card microSD ce poate fi de până la 256 GB.
Ce trebuie să reținem legat de ansamblu hardware. Este extrem de performant, orice joc sau aplicație rulează aproape de perfecțiune. Totuși, parcă ori de câte ori îți aduci aminte cât costă Sony Xperia X te întrebi de ce nu s-a putut mai mult. Poate pentru că de fapt nu este nevoie de mai mult.
Așa cum ne-a obișnuit Sony în ultimul timp, sistemul de operare Android arată destul de asemănător cu unul nativ. Mici schimbări pe ici și colo, însă nimic care să te ducă foarte departe de ceea ce a gândit Google de la bun început.
Iar asta se traduce într-o experiență fără compromis. Orice aplicație se deschide aproape imediat, comenzile sunt preluate fără ezitare, tranzițiile se derulează fără nici cea mai mică agățare.
Sony Xperia X vine cu Android 6.0.1 Marshmallow, însă producătorul nipon a promis upgrade către Android Nougat în decursul acestui an.
Fiindcă am avut parte de o unitate de tip sample, una de preproducție cel mai probabil, au mai existat anumite aplicații care nu au vrut să pornească sau nici măcar să se instaleze. Mai mult, anumite pagini web nu erau afișate, cu toate că browser-ul Chrome o făcea fără probleme pe alte dispozitive. Pot garanta că unitățile de retail nu vor avea aceste probleme.
Lista cu aplicații preinstalate pe Sony Xperia X este puțin cam lungă, însă multe dintre ele pot fi dezinstalate.
Avem de la Google: Gmail, Magazin Play, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Photo, Documente, Foi de calcul, Prezentări și Căutare Vocală.
În afară de cele fără de care un smartphone nu poate funcționa corect, precum Telefon, Mesaje, Contacte etc., pe Sony Xperia X mai găsim: Album, Video, PlayStation, Whats New, E-mail, Calendar, Starea Vremii, Știri, Lifelog, Radio, Movie Creator, Schiță, TrackID, Xperia Lounge, Facebook, Descărcări, Video&TV SideView și Efect AR. Multe, dar mare parte pot fi dezinstalate dacă nu le folosiți.
Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Sony Xperia X:
Performanță
Din păcate, aici nu am avut cum să realizez testele de benchmark specifice Gadget.ro. Oricare dintre aplicațiile cu care v-am obșnuit nu a vrut să fie instalată. Nici măcar una, ba chiar nici CPU-Z nu a fost lăsat să ruleze. Testele erau instalate și imediat șterse de sistemul de operare, fără măcar o explicație :).
Iată ce notificare primeam imediat după ce un test era instalat:
O să repet la acest capitol, ceea ce am mai spus și cu alte ocazii: nu contează neapărat rezultatele din testele de benchmark. Acestea pot spune câte ceva despre cât de performat este ansamblul hardware, dar nu înseamnă că rezultate foarte bune vor duce și la o experiență în utilizare fără cusur. Și asta contează până la urmă, iar Sony Xperia X oferă din plin așa ceva.
Conectivitate
Pe partea de conectivitate Sony Xperia X se prezintă bine. Avem viteze 4G LTE de categoria 6, adică de până la 300 Mbps în download și până la 50 Mbps în upload. Sunt suportate toate frecvențele din țara noastră, inclusiv banda TDD 38 pe 2600 MHz de la Digi Mobil.
Pe Wi-Fi sunt suportate standardele 802.11 a/b/g/n/ac, dual band pe 2.4 sau 5 GHz, avem și NFC, bluetooth 4.2 LE cu AD2P, GPS cu A-GPS, GLONASS și radio FM cu RDS.
Sony Xperia X nu trece la USB Type-C, rămânând la bătrânul port microUSB. Acesta este amplasat pe laterala de jos, iar în partea de sus avem jack-ul de 3.5 mm.
O mică problemă de ergonomie este dată de amplasarea butoanelor. A tuturor. Cel power este ceva mai greu de găsit fiind ușor încastrat în marginea laterală. El adăpostește și senzorul de amprentă. Acesta nu a funcționat deloc cum mi-ar fi plăcut. Deși reacționează repede atunci când este recunoscută amprenta, rata de succes a fost mult prea scăzută. Undeva la 40 – 50%. Orice mică impuritate pe deget face ca senzorul să nu recunoască amprenta. Și am încercat asta cu mai multe degete. Foarte probabil este o problemă a exemplarului de test.
Trecem la butoanele de volum. Ele sunt poziționate sub cel power, care oricum se află către centrul telefonului. Mult prea jos sunt puse tastele de volum, greu de accesat și incomod de utilizat în timpul apelurilor, de exemplu.
Avem și buton dedicat camerei foto. Apăsat mai lung de 2 secunde va deschide aplicația camerei foto oriunde te afli, inclusiv dacă ecranul este blocat. Butonul este de tip dublă apăsare, în sensul că apăsat ușor va face autofocus și dus până la capat va capta poza. La fel ca în cazul oricărui aparat foto.
Sony Xperia X nu mi-a creat probleme cu elementele de conectivitate. Semnalul Wi-Fi nu mi s-a părut tocmai stabil sau cel mai bine recepționat, iarăși poate fi vorba doar de unitatea de test.
În apelurile de voce se descurcă exemplar. Sunetul este clar, iar volumul foarte ridicat. Eu l-am ținut undeva pe la 30%, mai sus de 60 – 70% toți cei din apropierea ta vor auzi convorbirea foarte clar.
Cameră foto și video
Pentru un mid-range Sony Xperia X se descurcă bine la capitolul foto-video. Însă când atingi pragul de sus din punct de vedere al prețului în această categorie, așteptările cresc proporțional.
Datele de pe hârtie promit mult. Senzor mare, de 1/2.3 inch, cu 23 Megapixeli, deschidere largă f/2.0 și autofocus prin detecție de fază sună frumos. În mare parte avem rezultate convingătoare: detalii bine conturate, culori reale, poate chiar puteau fi mai aprinse uneori și contrast bun.
Însă acestea sunt obținute doar când lumina este suficientă. Și atunci mai toate telefoanele se descurcă bine. Cum instensitatea luminoasă scade, nici autofocusul nu mai este exact, detaliile parcă dispar, iar zgomotul de imagine pune stăpânire complet pe imagine.
Aruncați un ochi către pozele low light din galeria de mai jos și vă veți convinge. Și vă spun că le-am ales pe cele mai bune, unele fiind de-a dreptul inutilizabile. Păcat.
Pentru a vizualiza pozele la dimensiunea și calitatea originală accesați link-ul – https://drive.google.com/drive/folders/0ByOIj_tqx–oZGYwLUNEZ1VIbnM?usp=sharing
Nici pe partea video Sony Xperia X nu convinge. Clipurile sunt decente, însă nimic spectaculos. Nu avem nici măcar posibilitatea de a capta la rezoluție 4K, iar în zona asta de preț cam ai pretenții la așa ceva.
Clip video Full HD 1080p filmat cu Sony Xperia X
Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia X:
Autonomie
Un alt capitol unde Sony ar fi putut face mai mult este acesta. Un acumulator de 2620 mAh nu poate face minuni oricât ai vrea să crezi asta. Procesorul este puternic, însă își cere porția de energie în sarcinile mai grele. Așadar este nevoie de multe compromisuri dacă ești un heavy user ca să ajungi seara acasă cu câteva procente la baterie.
În cazul meu de utilizare, unul foarte intens ce-i drept, nu am apucat o zi întreagă decât când m-am abținut de la câte ceva. Bateria suplimentară a fost un bun prieten în timpul utilizării lui Sony Xperia X.
Există șanse ca și aici să fie vorba despre mici bug-uri care să golească bateria mai repede decât în mod normal. Aduc din nou aminte că am analizat un sample de teste, unul de preproducție cel mai probabil.
Nici în testul de autonomie specific Gadget.ro Sony Xperia X nu a excelat. Ba chiar a demonstrat că bateria trebuia să fie de cel puțin 3000 mAh. Rulând continuu playlist-ul Unboxing al canalului de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Sony Xperia X a ajuns de la 100% la 10% în numai 3 ore și 40 de minute.
Preț
Costă 504.76 euro / aprox. 2275 lei la Orange, fără semnarea unui abonament. Cu Orange Me 42 coboară la 167.59 euro / aprox. 756 lei. Orange Me 42 costă 41.65 euro pe lună, include NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 6 GB trafic de date la nivel național, 6 GB trafic de date în roaming pe an, 2000 de minute sau SMS-uri anuale în roaming, Oranfge TV Go și Deezer, 600 minute internaționale pe lună.
No review box found! Insert a valid box ID.