Seria X de la Sony a reprezentat gama de vârf a producătorului nipon pentru anul 2016. V-am prezentat deja în detaliu modelul Xperia X, unul foarte reușit, propus însă la un preț ceva cam piperat.
Sony Xperia XZ este o variantă foarte asemănătoare cu Xperia X Performance, față de care plusează ușor doar la diagonala ecranului și la capacitatea bateriei. Tot în seria X mai găsim și modelul Compact, pentru care veți găsi review complet în zilele următoare.
Haideți să începem analiza lui Xperia XZ și vedem pe parcurs cum se descurcă la fiecare capitol în parte.
Specificații pentru Sony Xperia XZ:
Design
Ca de obicei în cazul smartphone-urilor Sony primite spre review și de data aceasta vorbim despre un sample de teste și nu despre o versiune dedicată comercializării.
În cutia în care a venit exemplarul analizat am mai găsit un încărcător pe USB, un cablu USB Type-C – USB și un mic ghid de utilizare.
Pentru un smartphone cu display de 5.2 inch pot să spun că Sony Xperia XZ este puțin mai mare decât mă așteptam. Marginile de sus și jos sunt ceva cam generos dimensionate, deși la baza ecranului nu găsim butoane capacitive, ele fiind integrate direct pe ecran. Există totuși o scuză și anume prezența celor două difuzoare frontale. Sub cel de sus stă scrisă și denumirea producătorului.
Designul este destul de simplu, așa cum ne-a obșnuit deja producătorul japonez. Construcția este foarte solidă, finisările desăvârșite, exact cum te-ai aștepta la un terminal din această zonă de preț.
Totuși, sunt parcă prea multe îmbinări. Niciuna nu este executată imperfect, ba din contră. Avem display-ul ușor curbat către laterale, unde se unește cu o margine metalică. Aceasta nu este dintr-o singură bucată pe toate lateralele dispozitivului, fiind întreruptă sus și jos, unde sunt alte două părți separate. Spatele nu este nici el realizat dintr-o singură piesă, la baza telefonului îmbinându-se cu o bucată de plastic.
Cele de mai sus reprezintă doar niște simple remarci, nefiind în niciun caz puncte negative. Unii aleg ca un corp unibody, fără capac spate detașabil, să fie realizat chiar dintr-o singură bucată, alții, precum în cazul Sony Xperia XZ, folosesc mai multe piese.
Față de Xperia X, modelul XZ revine cu rezistența la apă și praf, certificată prin standardul IP68.
Pe scurt, Sony Xperia XZ este foarte bine construit, finisat cu materiale de bună calitate, chiar dacă din mai multe bucăți decât ai putea crede la o primă privire. Un pic cam greu și nu tocmai subțire, cu un spate perfect plat și margini laterale ușor rotunjite, telefonul nu oferă deloc un grip suficient. Mare grijă trebuie să ai cu el dacă nu vrei să-l ridici de pe joc cu multe zgârieturi sau, mai grav, cu ecranul spart.
Ecran și sunet
La Xperia X am apreciat foarte mult display-ul, iar la XZ mă văd nevoit să fac același lucru. Ecranul este cu siguranță unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut, chiar dacă rezoluția a rămas la un ”banal” Full HD, suficient însă în majoritatea situațiilor. Doar dacă folosești telefonul în compania unor ochelari VR îți vei fi dorit mai mult ca densitate a pixelilor.
Culorile sunt vii, le poți regla după bunul plac, la fel și balansul de alb, astfel încât să obții exact acele nuanțe pe care le dorești. Contrastul este foarte ridicat, iar dacă activezi opțiunea X-Reality vei avea parte de cea mai bună experiență când vizionezi poze sau videoclipuri.
Luminozitatea este de o intensitatea înaltă și te ajută să vezi totul extrem de clar chiar și în bătaia directă a razelor solare. Dacă sticla de protecție nu ar reflecta cam tare mediul ambiant, ai putea regla luminozitatea și pe la 50% în orice condiții.
Sunetul livrat de cele două difuzoare frontale stereo este de bună calitate, doar că nu impresionează cu adevărat. Faptul că sunetul îți este livrat direct către tine compensează intensitatea nu tocmai ridicată, iar lipsa unor detalii fine poate fi pusă pe seama rezistenței la apă și praf.
Totul de schimbă atunci când conectăm niște căști performante prin jack-ul de 3.5 mm. Calitatea este una dintre cele mai bune pe care le poți obține de la un smartphone, iar intensitatea maximă suficientă pentru toți cei care nu au probleme cu auzul.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Chiar dacă Sony Xperia XZ a optat pentru cel mai bun procesor din 2016, cel puțin unul care poate fi ales pentru dispozitive cu Android, smartphone-ul păcătuiește în altă parte.
Snapdragon 820 este extrem de performant, nu prea ai ce să-i repoșezi. Și toate astea cu un excelent management al consumului de energie electrică. Adică, doar când îl pui serios la treabă va începe a goli în ritm susținut acumulatorul, în sarcini uzuale fiind de-a dreptul economic.
Totuși, în 2016 mai toată concurența din zona flagship a adus o memorie RAM de 4 GB. Vorbim despre Samsung Galaxy S7, LG G5 sau HTC 10, toți cu 1 GB în plus.
Nu este ca și cum Sony Xperia XZ ar aduce lag sau ar rula greoi, doar în multi tasking se văd ceva dificultăți, minore și uneori insesizabile. Dar sunt acolo și îți dau ocazia să te întrebi de ce nu a pus și Sony 4 GB de RAM pentru un model de altfel extrem de performant.
Capturi de ecran cu detalii hardware relevate de CPU-Z pentru Sony Xperia XZ:
Despre cum se descurcă în jocuri sau în aplicații complexe voi vorbi scurt: fără întârzieri inutile, detalii maxime și cursivitate în gaming.
Android-ul 6.0.1 Marshmallow rulează excelent mai tot timpul. Faptul că Sony aduce un sistem de operare light, fără intervenții majore asupra interfeței, dar cu suficiente metode de personalizare, este valabil și de data asta.
Până la ora când am redactat recenzia nu am primit update către Android 7.0 Nougat, însă Sony a promis pentru Xperia XZ noua iterație, așa că foarte probabil va veni în cel mai scurt timp.
Aplicațiile preinstalate pe Sony Xperia XZ sunt destul de numeroase, dar multe pot fi dezinstalate de la prima pornire a telefonului. De la Google avem Chrome, Gmail, Hărți, Magazin Play, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Foto, Documente, Foi de Calcul, Prezentări, iar Sony a mai adus aplicații precum PlayStation, Whats New, Starea vremi, Știri, Lifelog, Movie Creator, schiță, Lounge, Spotify, Facebook, Amazon Shopping, Video & TV SideView, AVG Protection, Tastatura SwiftKey, Efecte AR, Xperia Tranfer.
Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Sony Xperia XZ:
Performanță
Sony Xperia XZ a trecut prin mai multe teste de benchmark decât de obicei, iar rezultatele sunt în tabelul de mai jos:
Conectivitate
Lui Sony Xperia XZ aș spune că-i lipsește doar un port infraroșu, în rest conectivitatea este completă. În spectrul 4G LTE cunoaște toate frecvențele din țara noastră, inclusiv pe cea mai ”specială” de la Digi Mobil – banda 38 TDD pe 2600 MHz.
La acestea se adaugă Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, bluetooth 4.2 cu A2DP, LE, GPS cu A-GPS, GLONASS și NFC. Am zis că-i lipsește doar port infraroșu? M-am grăbit, căci nu avem nici radio FM.
Portul USB Type-C este amplasat pe laterala de jos, jack-ul de 3.5 mm în partea superioară, cartela nano sim și cardul microSD pot fi accesate după ce desfacem un căpăcel de pe marginea din stânga. Ori de câte ori alegi să deschizi acest capac, telefonul se va restarta, fără nicio notificare prealabilă.
Butonul power este poziționat pe laterala din dreapta, aproape către mijloc, fiind ”îngropat” ușor în carcasă. Îl găsești destul de facil, încorporează și senzorul de amprentă care a funcționat ireproșabil. De data asta (nu așa cum am pățit la SOny Xperia Z5 Compact sau la Xperia X) procentul de recunoaștere a fost de aproape 100%, iar când nu a mers din prima a fost cel mai probabil vina mea. În plus, răspunsul este instant.
Sub butonul power, cumva prea jos, sunt tastele pentru reglarea volumului, ceva cam greu de găsit cu telefonul la ureche. Și mai jos, către extremitatea de la bază, este butonul dedicat camerei foto. Apăsat lung te va duce în aplicația camerei, oriunde te-ai afla, chiar și cu ecranul blocat. Este un buton în două trepte, apăsat ușor va realiza autofocusul și dus până la capăt va capta imaginea sau va începe înregistrarea video.
În apelurile de voce se descurcă excelent, difuzorul emite sunete clare și la volum ridicat, nu ai probleme în a auzi vocea partenerului de discuții nici în medii zgomotoase.
Cameră foto și video
Aici am avut parte de o surpriză. Am testat și Sony Xperia X, precum și Xperia X Compact (va fi review în câteva zile), iar diferențele pe partea foto între acestea două și Sony Xperia XZ sunt destul de clare.
Voi face și un material comparativ cu exemple între Xperia X Compact și Xperia XZ ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer.
Având fix același senzor, doar cu un hardware diferit – mă refer la chipset în special, rezultatele sunt destul de diferite.
Revenim la Sony Xperia XZ și vedem că se descurcă foarte bine atât pe partea foto, cât și video. Detalii foarte fine, bine conturate, poate doar un over sharpening când analizăm la sânge. Culorile sunt excelent reproduse, balansul de alb aproape de fiecare dată este exact.
Chiar și în lumină scăzută Sony Xperia XZ produce rezultate decente, uneori mai bune decât mă așteptam. Și tocmai aici trebuie să impresioneze o cameră bună.
Camera frontală de 13 Megapixeli este în aceeași notă cu cea principală. Aveți mai jos destule exemple pe care să le analizați. Pentru imagini la dimesiunea și calitatea originală accesați – https://drive.google.com/drive/folders/0ByOIj_tqx–oUm9KTGpXMVJPc0U?usp=sharing
Clip video 4K 2160p filmat cu Sony Xperia XZ
Clip video Full HD 1080p filmat cu Sony Xperia XZ
Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia XZ (primele 5 sunt captate cu camera frontală):
Autonomie
După cum spuneam mai sus, Snapdragon 820 este un procesor pe cât de performant, pe atât de bine pus la punct ca și consum de energie. Adică, în sarcini uzuale, simple, va fi eficient, fără a pune mare presiune pe acumulator.
Așadar, în funcție de utilizator, Sony Xperia XZ poate fi un partener de nădejde pe parcursul unei zile întregi sau se poate dovedi că bateria de 2900 mAh este sub dimensionată. Cert este că tuturor ne-ar fi plăcut un acumulator mai mare, oricând este binevenită o rezervă.
Vreau să spun că dacă ești un gamer care joci multe ore pe zi, Sony Xperia XZ nu te va mulțumi. Dacă însă folosești acest smartphone pentru mail, socializare, navigare web, atunci o zi de dimineața până seara nu va fi ceva de neatins.
În testul specific Gadget.ro, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe YouTube, cu conexiune Wi-Fi la internet și luminozitatea ecranului la maximum, Sony Xperia XZ a rezistat 4 ore și 20 de minute de la un acumulator plin până la 9%. Un rezultat ce poate că nu impresionează, însă în utilizarea cotidiană s-ar putea să nu ai nevoie de prea multe ori să ții ecranul la mai mult de 50 – 60% din intensitate.
Preț
Sony Xperia XZ – 659 euro, aproximativ 2.990 lei în oferta Vodafone, la liber. La data redactării recenziei, Sony Xperia XZ nu apare disponibil nici măcar la acest operator și nici în unele magazine online consacrate. Poți găsi modelul dual-sim, care însă nu cred că este importat oficial în țara noastră.
Concluzii
Cel mai mare dușman al lui Sony Xperia XZ rămâne, ca și în cazul multor modele Sony, prețul. Momentan, la circa 3.000 de lei sunt multe alternative de luat în seamă, nici nu vreau să încep a le prezenta.
Fără a fi nicidecum un smartphone prost, slab, neperformant sau oricum am vrea să-l prezentăm într-o lumină nefavorabilă, Sony Xperia XZ nu aduce acel ceva care să te facă a-l prefera în detrimentul concurenței. Iar concurența în multe cazuri aduce acel 1 GB de memorie RAM care pentru unii poate fi decisiv când aleg un flagship.
Deci, cum spuneam, ca să aducă vânzări importante, Sony trebuie să revizuiască rapid prețul. Însă și dacă s-ar întâmpla chiar acum, s-ar putea să fie deja târziu.
Să vedem ce plusuri sau minusuri evidente are Sony Xperia XZ:
PRO
- ecran de foarte bună calitate, cu tehnologie X-Reality care chiar aduce un plus în vizualizarea de imagini sau clipuri video;
- sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;
- construcție solidă, materiale calitative, finisări atente, rezistență la apă și praf conform standardului IP68;
- ambele camere oferă rezultate foarte bune;
- sistem de operare ce rulează excelent, fără lag, interfață apropiată de un Android nativ, totuși cu suficiente moduri de personalizare.
CONTRA
- raport preț/specificații ce lasă ușor de dorit – în special în dreptul memoriei RAM ce putea fi de 4 GB;
- din nou prețul, care îi face pe mulți să caute în alte părți și doar pe fanii cu adevărat înrăiți să rămână fideli mărcii nipone.
Material video tip Unboxing realizat de Emil Dragotă pentru Sony Xperia XZ: