Sony Xperia XZ1 a fost unul dintre puținele telefoane mobile din categoria flagship prezentate la IFA Berlin 2017. În aceeași ligă le-aș mai încadra pe LG V30 și Sony Xperia XZ1 Compact.
Ambele smartphone-uri Sony au specificații premium, cu o excepție: rezoluția display-ului. XZ1 Compact are rezoluție HD, iar XZ1 – FHD. Eu sunt printre cei ce consideră că sunt suficiente, dar alte persoane le-ar putea considera a fi prea mici pentru costurile la care cele două terminale urmează a ajunge în retail.
Material video:
Design – există o reacție unanimă a celor ce nu cumpără telefoane Sony cum că designul ar fi punctul slab, că mereu au mers pe fix aceeași formă de la primele Xperia din seria Z etc. Sony are principiile sale și nu renunță la ele. Într-un fel mă bucur că de la generație la generație își rafinează rețeta și preferă să nu copieze de la concurența directă.
S-ar putea să fie ușor ciudat, dar Sony Xperia XZ1 chiar m-a impresionat prin calitatea materialelor, prin atenția la detalii, prin finisarea de-a dreptul impecabilă. Carcasa unibody din aluminiu punctează bine la rigiditate structurală, la senzația de produs premium.
XZ1 are certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful. Slotul pentru nanoSIM și microSD este protejat cu un element din plastic, ce poate fi accesat fără a folosi o agrafă. Aici aș spune că avem un punct PRO și unul CONTRA: PRO – faptul că nu ai nevoie de agrafă ca să schimbi SIM-ul sau cardul microSD, CONTRA – în timp s-ar putea să se uzeze și să fie pierdută protecția IP68 sau, pur și simplu, utilizatorul să nu-l închidă perfect și o picătură de apă să intre spre interiorul dispozitivului.
Îmi place faptul că au individualizat tasta power față de reglarea volumului, au și păstrat un control fizic pe lateral pentru accesarea rapidă a camerei foto și video. Antenele de tip arc band sunt vizibile în lateral stânga, acolo se află și slotul pentru microSD.
Una peste alta, un smartphone cu design clasic și finisare ireproșabilă. Era să uit o altă chestie interesantă și utilă – difuzoare frontale stereo, unul în partea superioară și altul în zona inferioară. Mă aștept la o audiție de top, mai ales că Sony are un blazon de apărat în această nișă.
Hardware – Sony a integrat unul dintre cele mai performante procesoare din piața de telefoane mobile. Sunt sigur că rezoluția FHD pe Snapdragon 835 nici nu se simte pe partea de cerințe grafice, iar bateria s-ar putea să se descurce cât de cât decent, deși are doar 2700 mAh. Ca putere de procesare și conectivitate, XZ1 este în linie cu concurența A-list de la HTC, Samsung, LG etc.
Software – XZ1 și XZ1 Compact sunt primele telefoane mobile cu Android 8.0 Oreo, o bună mișcare din partea japonezilor ce au luat față unor nume mari din industrie la acest capitol. Mă uitam că nici nu realizezi că ai trecut pe 8.0 Oreo, cel puțin la nivel vizual. Zici că ai 7.0 Nougat cu interfața Sony. Sunt sigur că modificările sunt în structura software, în firmware-ul adus de către compania japoneză.
Camera foto și video – nu am testat, dar mă bucur că Sony a renunțat la senzorul de 23 Megapixeli. Sper că au reușit să scrie firmware-ul bine și după doar câteva minute de filmare în 2160p și chiar în 1080p să nu iasă din camera foto și video, spunând că telefonul s-a încălzit. Așa cum se întâmplă la XZ-ul de acum.
Ar fi cazul ca Sony să livreze calitate și aici. Pe hârtie, are de toate – OIS fără ca senzorul să se profileze amenințător, slow-motion la un amețitor 960 fps din postprocesare, dimensiune uriașă a pixelului față de concurență ce aduce un maxim de 1.4 – 1.5 microni, mai rămâne să vedem cum strunesc și zgomotul de imagine, autofocus prin combinarea a două tehnologii etc.
Specificații Sony Xperia XZ1;
- display HDR Triluminos de 5.2 inch cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli), o densitate a pixelilor de 424 ppi şi protecţie Corning Gorilla Glass 5;
- procesor Qualcomm Snapdragon 835 de tip octa-core, Adreno 540 GPU, 4 GB RAM, 64 GB spațiu de stocare + suport pentru cardurile microSD de până la 256 GB;
- Android 8.0 Oreo;
- dual-sim (opţional), 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, jack de 3.5 mm, port USB Type-C, scanner de amprentă, difuzoare frontale, certificare IP65 şi IP68 pentru rezistenţă la apă şi praf;
- 19 Megapixeli cu deschidere f/2.0, autofocus hibrid (PDAF + laser) cu timp de răspuns de doar 0.03 secunde, stabilizare digitală pe 5 axe, LED flash, OIS, filmare 4K, slow motion la 960 fps, dimensiune a pixelului de 2.3 microni + cameră frontală de 13 megapixeli cu unghi larg de deschidere şi filmare la 1080p;
- baterie de 2700 mAh cu funcţia Qnovo Adaptive Charging, 155 g. greutate şi 7.9 mm grosime.