Evoluția smartphone-urilor nu s-a simțit doar în materie de sporire a performanțelor hardware, cât mai ales în creșterea diagonalei ecranelor. Aceste două aspecte sunt practic interconectate, întrucât este mult mai ușor pentru un producător să integreze soluții de procesare foarte performante în corpuri cu volum ridicat.
Adică, de ce să te chinui a îngrămădi un ansamblu hardware puternic și o baterie sănătoasă într-un smartphone de 4 – 4.5 inci, când poți face asta mai ușor cu un terminal ce are ecran de peste 5 inci. Iar în ultimul timp, nici măcar 5 inci nu mai reprezintă standardul, ci s-a ajuns la o medie de 5.5 inci.
Așa că nu sunt prea multe opțiuni dacă vă doriți printre cele mai performante smartphone-uri, dar care să încapă cu ușurință în buzunar. iPhone (varianta standard, nu cea Plus) este în continuare preferat de cei care nu vor să care mereu o ”paletă de ping-pong” după ei și doresc în același timp un produs cât mai bun.
Dacă, în schimb, vrei un Android foarte puternic și micuț, opțiunile se îngustează serios. Chiar dacă mai toți producătorii consacrați oferă variante Mini pentru flagship-urile lor, acestea nu sunt nici pe departe atât de performante precum frații mai mari.
Sony este practic singurul care a ales ca modelul lor Sony Xperia Z5 Compact să nu facă rabat în materie de procesor, memorie, baterie, cameră foto și altele. În plus, materialele și finisările respectă și ele statulul de vârf de gamă.
Haideți să vedem dacă un smartphone de 4.6 inci poate satisface un utilizator pretențios, care nu dorește a face compromisuri majore în materie de putere de procesare.
Specificații pentru Sony Xperia Z5 Compact:
Design
Modelul Sony Xperia Z5 Compact pe care l-am primit la review este un exemplar de teste. Pe cutia în care a sosit stătea scris fix acest mesaj ”Demo only, Not for sale”. Asa ca nu am avut parte nici de accesoriile pe care le-ați primi în mod normal la cumpărarea unui Sony Xperia Z5 Compact. În pachetul nostru nu am găsit decât smartphone-ul.
În primul rând, particula Compact din denumirea telefonului analizat azi este pe deplin susținută de dimensiunile de-a dreptul minuscule, în special dacă judecăm după standardele actuale. Cu numai 127 de mm lungime și 65 mm lățime, pe Sony Xperia Z5 Compact aproape că-l pierzi prin buzunare. Grosimea nu este foarte redusă, la 8.9 mm smartphone-ul putând fi considerat chiar robust. Nu deranjează însă deloc.
Din punct de vedere al aspectului, Sony Xperia Z5 Compact poate fi recunoscut din prima ca aparținând producătorului nipon. Chiar dacă design-ul s-a schimbat ușor față de versiunile anterioare, liniile generale sunt păstrate, iar dacă până acum ați apreciat un smartphone Sony, o veți face și în cazul lui Xperia Z5 Compact.
Varianta primită de noi este cea de culoare neagră, fiind vorba mai degrabă de un gri închis. Spatele este în continuare realizat din sticlă, dar acum vorbim de una mată, sablată. Nu adună deloc amprentele, nu se zgârzie și se simte grozav la atingere, contribuind și la un grip decent.
Marginile smartphone-ului sunt realizate din plastic, dintr-o bucată continuă ce se profilează ușor peste profilul general. Adică, oricum vei așeza telefonul, pe față sau pe spate, pe o suprafață orizontală, el nu va sta direct pe sticlă, ci pe marginea din plastic.
Partea din față se remarcă prin denumirea producătorului, ce stă așezată deasupra ecranului. Sub acesta nu găsim cele trei butoane capacitive reprezentative pentru sistemul de operare Android, ele fiind integrate direct pe ecran. Dată fiind diagonala display-ului, mi-ar fi plăcut mai tare ca butoanele să fie sub ecran.
Sony Xperia Z5 Compact este foarte bine fabricat, așa cum ne-a obișnuit de ficare dată compania niponă. Materialele chiar dacă nu mai par la fel de pretențioase ca în trecut, sunt de cea mai bună calitate. Construcția extrem de solidă și finisările atent lucrate contribuie și ele la senzația de produs premium.
Ecran și sunet
Trecem la elementul ce face ca Sony Xperia Z5 Compact să fie de-a dreptul compact. Ecranul de 4.6 inci pare cu siguranță minuscul într-o lume în care 5.5 inci devine standardul.
Display-ul este de bună calitate, afișează culorile într-un mod plăcut, nuanțele sunt foarte vii, poate chiar puțin cam saturate, dar per total plac. Luminozitatea este foarte intenasă și reușește să-ți facă viața mai ușoară chiar și în bătaia directă a soarelui. Dacă sticla nu ar reflecta atât de tare mediul ambiant, Sony Xperia Z5 Compact s-ar descurca excelent și în lumină naturală intensă.
Singurul element care ar putea strica impresia lăsată de ecranul lui Sony Xperia Z5 Compact poate fi pus în seama rezoluției. Cu toate că nu deranjează absolut deloc, panelul HD 1280 x 720 pixeli parcă nu se armonizează cu celelalte specificații. O rezoluție Full HD la o diagonală de 4.6 inci i-ar fi făcut chiar și pe cei mai cârcotași să nu mai poată strâmba din nas.
Sunetul extern este redat de Sony Xperia Z5 Compact prin intermediul a două difuzoare stereo amplasate frontal, unul deasupra ecranului, celălalat sub display. Calitatea este bună, dar nu impresionantă. Frecvențele joase sunt acolo, dar nu atât de bine redate, iar sunetul pare ușor înfundat. În mod clar acest lucru se datorează certificării IP68 pe care Sony Xperia Z5 Compact o respectă – rezistență la praf și la apă de până la 1.5 metri adâncime timp de maximum 30 de minute.
Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de una dintre cele mai bune experiențe audio. Sony Xperia Z5 Compact vine cu standardul Hi-Res Audio la pachet. Asta înseamnă că alături de o pereche de căști de bună calitate vei primi un sunet de-a dreptul excelent.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Am ajuns la un capitol interesant pentru cei care vor un smartphone compact, dar puternic. Sony Xperia Z5 Compact se bazează pe un chipset Qualcomm MSM8994 cu procesor octa-core Snapdragon 810, cu un quad-core la 2 GHz pe ARM Cortex-A57 și un quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A53. Pe partea grafică este ajutat de un GPU Adreno 430. Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare de 32 GB (aproximativ 22 GB în mod real) poate fi extins cu un card microSD de până la 200 GB.
Până acum sunt sigur că ați aflat cu toții că Snapdragon 810 suferă de supraîncălzire. Din păcate, nici Sony Xperia Z5 Compact nu a reușit să rezolve această problemă. În majoritatea sarcinilor, cele uzuale – mail, web browsing, YouTube, Facebook ș.a., nu sunt probleme și totul decurge extrem de rapid și fluent.
Situațiile ”încinse” apar în jocuri complexe, gen Real Racing 3 și în cazul filmărilor 4K. După circa 10 – 15 minute aproape că nu mai poți ține mâna pe telefon. Nu pe partea din spate cel puțin. În plus, începi să simți un miros specific de plastic încins. Nu am forțat mai departe de 20 de minute în jocuri, pentru că oricum începuse să-și facă apariția lag-ul. Și nu vorbesc de agățări ocazionale, ci de întârzieri și de aproape 1 secundă.
În rest, sistemul Android 5.1.1 rulează excelent și doar foarte rar mai apar ușoare ezitări. Acualizările se realizează în ritm alert, doar câteva secunde pentru fiecare aplicație. Că tot suntem la sistemul de operare, trebuie menționat că Sony nu intervine puternic în modificarea aspectului nativ al Android-ului. Ușoare schimbări pot fi percepute, dar nimic spectaculos.
Aplicațiile preinstalate pe Sony Xperia Z5 Compact sunt destul de numeroase, dar nu ajung să încurce. Le poți grupa într-un dosar pe cele pe care nu le folosești și să le lași acolo, pentru că aproape niciuna nu rulează de bunăvoie în fundal. Într-adevăr, ocupă ceva spațiu de stocare, dar multe dintre ele pot fi dezinstalate imediat.
Pe lângă câteva din suita de la Goolge, Sony Xperia Z5 Compact mai aduce și Facebook, Spotify, Dropbox, Amazon Shopping, Movie Creator, Sketch, TrackID, Vine, Kobo Books (toate acestea pot fi dezinstalate), dar și AVG Protection, Xperia Lounge, Lifelog, Smart Connect, Office Suite 8, Play Station, PSN, PS Video ș.a.
Performanță
Sony Xperia Z5 Compact a trecut prin câteva teste de benchmark și toate rezultatele sunt în tabelul de mai jos. Cum era de așteptat, avem de-a face cu un smartphone foarte performant.
Conectivitate
Dacă ar fi avut și senzor IR, Sony Xperia Z5 Compact ar fi fost complet pe partea de conectivitate. Avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band (2.4 și 5 GHz), Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, bluetooth 4.1 cu AD2P, GPS cu A-GPS, GLONASS, NFC, radio FM cu RDS, microUSB cu funcție TV-out prin MHL 3 și jack de 3.5 mm.
Sony Xperia Z5 Compact este un smartphone single sim ce acceptă o cartelă de tip nano sim. Aceasta și cardul microSD de până la 200 GB pot fi accesate doar după desfacerea capacului din plastic ce se află pe partea stângă a terminalului. Pentru ca smartphone-ul să fie scufundat în apă acest capac trebuie să fie bine închis.
Interesant este că nu mai există și alte căpăcele pentru portul microUSB sau pentru jack-ul de 3.5 mm. Primul dintre ele este amplasat pe laterala de jos, iar cel de-al doilea se regăsește sus.
Sony Xperia Z5 Compact dispune și de senzor pentru amprentă. Acesta este încorporat în butonul power, așezat pe laterala din dreapta, ușor în interior. Mărturisesc că senzorul de amprentă nu a funcționat chiar atât de bine cum mă așteptăm. Rata de recunoaștere este pe undeva pe la 70 – 80%, ceea ce nu este tocmai rău, dar se putea mai bine. Degetul trebuie așezat pe senzor exact ca atunci când ai înregistrat amprenta, altfel ai probleme.
În rest, toate celelalte elemente de conectivitate s-au descurcat normal. Calitatea în apelurile de voce este foarte bună, dar semnalul GSM este recepționat doar la un nivel mediu. Am întâlnit și mai rău, dar și mai bine.
Cameră foto și video
Aici vă spun de la bun început că mă așteptam la mai bine. Camera principală de pe Sony Xperia Z5 Compact nu este nici pe departe rea, dar vorbim despre un flagship, chiar dacă unul mini.
Pe hârtie totul apare impresionant: 23 Megapixeli, filmare 4K, filmare HD Slow Motion cu 120 fps. Te aștepți la multe.
Nu este dezamăgitor decât în parte. Adică doar atunci când lumina nu este suficientă sau în unele condiții puternic contrastante. În primul caz zgomotul de imagine apare destul de pregnant, iar în cel de-al doilea detaliile nu sunt suficient de bine conturate.
Chiar dacă autofocusul se realizează aproape instant, sunt unele momente în care pare prins pe picior greșit.
Filmările, în schimb sunt de foarte bună calitate. Aveți exemple despre ce știe să facă Sony Xperia Z5 Compact pe partea video, cum de fapt aveți și câteva mostre de poze. De menționat este că atunci când începi o filmare 4K dispozitivul te atenționează că înregistrarea s-ar putea întrerupe din cauza încălzirii excesive. Suntem asigurați că videoclipul nu se pierde, fiind salvat în mod automat.
Clip video 4K 2160p facut cu Sony Xperia Z5 Compact;
Clip video Full HD facut cu Sony Xperia Z5 Compact;
Clip video Slow Motion facut cu Sony Xperia Z5 Compact.
Autonomie
Haideți să încep cu testul nostru pe care îl realizăm deja de ceva timp. Rulând continuu playlist-ul Unboxing al canalului gadget.ro de pe YouTube, prin conexiune Wi-Fi, cu luminozitatea ecranului la maxim, bateria lui Sony Xperia Z5 Compact a ajuns la 5% de la o încărcare full, după 4 ore și 45 de minute.
Rezultatul nu este unul care să impresioneze, dar ciudat este că în viața de zi cu zi autonomia nu dezamăgește absolut deloc. Ba chiar Sony Xperia Z5 Compact este un smartphone pe care te poți baza din acest punct de vedere.
Într-un scenariu de utilizare intensă, cu luminozitatea ecranului la 60 – 70% (suficientă în majoritatea cazurilor) Sony Xperia Z5 Compact nu are cum să nu reziste cel puțin 12 – 14 ore. Vorbesc de un timp de ecran de peste 8 ore. Într-adevăr, majoritatea sarcinilor sunt cele uzuale – mail, web, Facebook, YouTube, jocuri simple.
Dacă sunteți împătimiți ai jocurilor cu cerințe grafice solicitante atunci timpul s-ar putea înjumătăți, dar chiar și așa 6 – 8 ore nu reprezintă un rezultat slab.
Cu utilizare medie, fără solicitări importante, puteți atinge chiar și două zile fără să ajungeți la priză.
Preț
Sony Xperia Z5 Compact – 2.999 de lei la eMAG.
- ansamblu hardware foarte performant într-un corp compact
- display cu luminozitate ridicată, culori intense, unghiuri largi de vizualizare și răspuns tactil precis
- construcție deosebit de solidă, cu materiale bune și finisări atent lucrate
- autonomie bună a bateriei
- clipuri video de calitate ridicată realizate cu camera principală
- sunet excelent prin jack-ul de 3.5 mm
- Android curat, fără prea multe intervenții din partea producătorului, ce rulează fluent
- certificare IP68 ce garantează rezistența la praf și la apă – până la 1.5 metri adâncime timp de 30 minute
- problema supraîncălzirii pentru procesorul Snapdragon 810 este încă prezentă
- pozele realizate cu camera principală puteau fi mai bune
Aici este destul de simplu: dacă vreți un smartphone micuț, foarte performant, cu Android și update-uri pe viitor, atunci Sony Xperia Z5 Compact este soluția. Ea nu vine la un preț modest și probabil asta se întâmplă tocmai din cauza lipsei unor competitori pe această nișă.
Sunt destule elemente pro, cum există și aspecte nu tocmai demne de laudă. Totuși, minusurile nu pot fi considerate de-a dreptul dezamăgitoare, dar la prețul actual ar fi fost bine să lipsească.
Pozele realizate de camera foto principală reprezintă poate una dintre cele mai mari dezamăgiri. Încă o dată: nu sunt rele, doar că mă așteptam la mai mult de la noul senzor de 23 Megapixeli. Și sunt aproape sigur că nu este o problemă hardware, cât una software. Sony nu a excelat niciodată în a scrie un firmware bun pentru aplicația camerei foto, dar a furnizat mereu unii dintre cei mai buni senzori. Un update viitor ar putea face ca fotografiile de 23 Megapixeli să fie mult mai reușite.