Alături de televizorul Sony KD-55AF8 am primit spre test și un soundbar Sony HT-XF9000. Combinația nu este cea recomandată, întrucât bara de sunet a fost concepută spre a fi așezată sub un televizor Sony din seria XF90.
Așadar, vom analiza soundbar-ul ca atare și nu în combinația recomandată de producător.
Specificații pentru soundbar-ul Sony HT-XF9000
- Difuzoare: 2 difuzoare pe soundbar + 1 difuzor în subwoofer;
- Putere maximă totală: 300W;
- Codecuri audio suportate: DSD (.dsf/.diff), Wav, Flac, Alac (doar .m4a), AIFF, HE AAC, AAC, mp3, Monkey Audio, WMA, Ogg Vorbis;
- Conectivitate: 2 x HDMI (1 x ARC), 1 x intrare audio optică, 1 x USB, 1 x jack 3.5 mm (intrare audio analog), Bluetooth 4.2;
- Subwoofer wireless;
- Tehnologii: amplificator S-Master, S-Force Pro, Vertical Surround Engine, Bravia Sync, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual mono, DTS, Sunet de înaltă rezoluţie DTS-HD, DTS-HD Master Audio, DTS-ES, DTS 96/24, DTS:X, LPCM (2 canale/5.1 canale/7.1 canale), DSD (2 canale/5.1 canale);
- Dimensiuni: soundbar – 930 x 58 x 85 mm, subwoofer – 190 x 382 x 387 mm;
- Greutate: soundbar – 2.5 kg, subwoofer – 7.8 kg.
Design
Sistemul Sony HT-XF9000 este compus din soundbar-ul propriu-zis și unitatea subwoofer. Ambele ajung la client într-o cutie sub formă de L, ce mai include și telecomanda cu baterii compatibile, un cablu optic, ghidul rapid de pornire, manuale de utilizare precum și alte pliante cu diferite informații.
Soundbar-ul a fost desenat spre a se potrivi sub un televizor Sony din seria XF90. Astfel, privit de sus soundbar-ul se prezintă sub formă de trapez isoscel, cu colțurile bazei mari ușor ”tăiate”.
Design-ul este simplu, minimalist, elegant. Partea din față este dominată de grila metalică ce acoperă cele două difuzoare ovale, amplasate către extremitățile consolei. În rest, soundbar-ul este fabricat din plastic de foarte bună calitate, plăcut la atingere.
Spatele este și el simplu, zona de conectivitate este așezată într-o decupare ce permite astfel fixarea soundbar-ului pe perete, fără ca firele conectate să încurce montajul.
Subwoofer-ul este și el clasic, nu aduce elemente extravagante. Nu-l vei confunda cu altceva, se prezintă cu difuzorul în spatele unei grile metalice, sub care vedem orificiul generos dimensionat ce permite ieșirea aerului generat de presiunea de lucru a difuzorului.
Carcasa subwoofer-ului este realizată din lemn, cu plastic pe partrea frontală, respectiv metal pe cea posterioară.
Ambele componente ale sistemului de sunet de tip soundbar Sony HT-XF9000 par de cea mai bună calitate, materialele și construcția se ridică la nivelul așteptărilor clienților solvabili.
Sunet
Când alegi un soundbar o faci în primul rând pentru design, pentru modul în care se potrivește sub televizor. Asta nu înseamnă nici pe departe că trebuie să te mulțumești doar cu atât, fiindcă vorbim totuși despre un sistem de sunet.
Sony HT-XF9000 nu poate oferi un sunet surround real, dar încearcă să simuleze asta prin multiplele tehnologii pe care le integrează. Dintre toate, cea mai importantă, ce a primit chiar un buton dedicat pe telecomandă, este reprezentată de activarea Vertical Surround.
Diferențele între modurile de audiție cu Vertical Surround activat sau oprit sunt evidente. Și aș spune că, în funcție de conținut, merită activat. Nu atât de bine pentru muzică, dar pentru filme, sport, chiar emisiuni de divertisment, Vertical Surround pare ceea ce trebuie. Senzația de spațialitate este bine reprezentată și merită încercată.
Din punct de vedere al reproducerii tuturor frecvențelor, Sony HT-XF9000 se descurcă onorabil. Aș fi putut spune fantastic dacă prețul sistemului ar fi fost ceva mai mic. La costul afișat momentan pretențiile sunt mari. Asta nu înseamnă că nu sunt îndeplinite în mare parte, ci doar că Sony HT-XF9000 nu reprezintă afacerea sigură, de neratat.
Astfel, avem un subwoofer ce produce un bass adânc, puternic, poate uneori prea intruziv, în funcție de preferințe sau conținutul redat. Există posibilitatea de a regla independent volumul subwoofer-ului, însă numai în câteva trepte. Asta înseamnă că nu vei putea atinge fix acel nivel de bass dorit pentru fiecare situație.
Frecvențele medii sunt cu adevărat impresionante, sunt extrem de bine redate, clare și precise. Vocea actorilor sau a prezentatorilor de știri este pe cât se poate de realistă, tot spectrul de medii fiind corect reprezentat de Sony HT-XF9000.
Înaltele sunt fine, foarte bune. Nu perfecte, poate ar fi fost de preferat ceva mai ascuțite, mai ușor de depistat.
Este clar că avem în față un sistem de sunet de tip 2.1 ce impresionează la calitatea generală.
Poți lăsa sistemul să aleagă cea mai bună reglare a sunetului, pe modul Auto Sound, dar există și moduri presetate pentru egalizator. Fiecare dispune de un buton dedicat pe telecomandă: Cinema, Music, Game, News, Sports sau Standard.
Volumul maxim al sistemului este suficient pentru un living de mari dimensiuni, asta când ne referim la conținut precum știri, filme sau sport. Pentru muzică unii poate ar fi preferat o putere mai mare, Sony HT-XF9000 nu este recomandat pentru petreceri. Nici nu a fost dezvoltat pentru așa ceva, există sisteme dedicate pentru astfel de activități.
Conectivitate
Încep prin a menționa că între soundbar și subwoofer nu există cablu de legătură. Conexiunea între cele două unități se face wireless, automat, fără ca utilizatorul să fie nevoit a se implica. Pe subwoofer există două butoane, unul Power și celălalt Link: Nu a fost nevoie să-l apăs pe al doilea, probabil legătura fusese realizată de cei care au testat sistemul înaintea mea.
Sony HT-XF9000 propune conectivitate wireless de tip Bluetooth 4.2, astfel poți reda conținut direct de pe smartphone ori tabletă. Chiar și televizorul compatibil poate fi împerecheat cu soundbar-ul și astfel niciun cablu nu ar mai fi legat între ele.
Recomandat este totuși să folosiți cablul optic ce vine în pachet, în acest fel vă asigurați că nu se pierde niciun pic din calitatea sunetului ce vine de la televizor.
Mai avem 2 porturi HDMI, unul compatibil ARC celălalt doar cu funcție de intrare a semnalului, un port USB 2.0 și un jack de 3.5 mm Audio In.
Pe soundbar vedem 5 butoane de control, pentru momentele când nu vrei să folosești telecomanda. Sun acestea și în spatele grilei metalice sunt dispuse 5 LED-uri, 4 albe și unul albastru, ce dau informații de bază despre sursa de redare, volumul sunetului sau modul de operare al Bluetooth-ului.
Nimic extraordinar pe partea de conectivitate, cu toate că nici nu aș spune că lipsește ceva în mod deosebit. Practic esențialul este acolo, dar atât. Fără Wi-Fi sau măcar LAN pentru acces internet, cu tot ce ar fi putut aduce în plus o astfel de conectivitate.
Telecomandă
Telecomanda sistemului Sony HT-XF9000 oferă multe butoane de control, astfel nu poate fi de dimensiuni prea reduse.
Avem butoane pentru mai multe preseturi ale egalizatorului, buton dedicat și bine reprezentat pentru activarea modului Vertical Surround, taste direcționale cu Enter în centru, reglarea volumului general al sistemului și reglaj separat pentru subwoofer, taste Play/Pause și Next (Fast Forward) / Previous (Rewind) alături de alte câteva butoane.
Operarea prin intermediul telecomenzii sau, și mai rău, prin cele 5 butoane de pe soundbar este dificilă, greu de înțeles. Vreau să spun că nu primești suficiente informații despre modul de lucru, nu știi dacă un anumit mod sau setare este sau nu activată ș.a.m.d. Un mic display ar fi fost ideal, în locul celor 5 LED-uri ce nu pot oferi deloc informații relevante.
Preț
Soundbar Sony HT-XF9000 – 2.250 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Sony HT-XF9000 se vrea un soundbar de calitate ce merită așezat sub un televizor asemenea. Deși poate părea că nu oferă suficient pentru prețul afișat, fără multe difuzoare, așezate pe laterale, sus, jos și mai știu eu în ce poziții, acest sistem de sunet este unul bun. Nu excepțional, nu cu adevărat impresionant, dar suficient de bun cât să nu-ți pară rău de suma cheltuită.
Parcă mi-ar fi plăcut o mai largă conectivitate, cu posibilitatea de a adăuga și alte boxe în ecuație, de a crea un sistem de sunet de tip multiroom și alte nimicuri de acest fel. În schimb, Sony HT-XF9000 rămâne un soundbar aproape clasic, ce oferă un sunet foarte bun și… cam atât.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru soundbar-ul Sony HT-XF9000:
PRO
- sunet de foarte bună calitate, bass intens, medii clare și înalte fine;
- design simplu, plăcut, materiale și construcție de cea mai bună calitate;
- tehnologii precum Vertical Surround, Dolby Atmos și DTS:X fac diferența față sunetul standard 2.1.
CONTRA
- operare dificilă, greu de înțeles, lipsa unui display pe care să primești informații de bază poate deveni frustrantă;
- conectivitate oarecum limitată, fără Wi-Fi și posibilitățile extinse oferite de un astfel de modul.