Primul SSD pe care îl testez pentru Gadget.ro vine de la unul dintre cei mai cunoscuți producători de spații de stocare din lume. Cele mai importante categorii de produse fabricate de ADATA sunt reprezentate de SSD-uri, externe și interne, module de memorie RAM, stick-uri USB și carduri de memorie. Pe lângă acestea, de la ADATA poți cumpăra mai nou și baterii externe, încărcătoare wireless și de mașină pentru telefoane mobile, precum și alte cabluri și accesorii.

Cel mai nou membru al familiei de SSD-uri în format 2.5 inch de la ADATA este modelul Ultimate SU750, ce vine în versiuni cu capacitate de 256 GB, 512 GB sau 1 TB. Noi l-am primit pentru test în variante de mijloc.

Specificații SSD ADATA Ultimate SU750 512GB

 • Capacitate – 512 GB;
 • Format – 2.5 inch;
 • Interfață – SATA III 6 Gb/s;
 • NAND Flash – 3D TLC;
 • SLC Caching;
 • Performanță maximă la scriere/citire secvențială – 550/520 MB/s;
 • Rezistență la șocuri – 1500G/0.5 ms;
 • Durată de viață – 2.000.000 ore MTBF, 400 TBW;
 • Dimensiuni – 100.45 x 69.85 x 7 mm;
 • Greutate – 47.5 grame.

Design

Am primit SSD-ul în cutia de retail. În afară de produsul în sine, înăuntru nu mai există nimic altceva. Pe cutie sunt câteva dintre cele mai importante specificații, iar pe dinăuntrul ambalajului găsim câteva informații despre garanție:

Mi-ar fi plăcut ca în pachet să fie oferite și câteva șuruburi de montaj. Știu că acestea vin de obicei la pachet cu carcasa unui PC sau se găsesc deja montate într-un laptop, dar dacă vrei să faci un upgrade unui computer și nu mai ai aceste șuruburi ar fi fost inspirat să-ți fie oferite direct din cutia SSD-ului.

ADATA Ultimate SU750 512GB nu are cum să fie diferit ca design și formă față de alte SSD-uri de 2.5 inch. Singurele deosebiri între SSD-urile de 2.5 inch pot fi făcute prin intermediul abțibildurilor de pe carcasă.

Ca materiale, la exterior ADATA Ultimate SU750 512GB este realizat din metal pe partea pe care este lipit sticker-ul cu codurile de bare și din plastic pentru față. SSD-ul se simte ok, pare suficient de bine fabricat, deși, fiind o componentă ce va sta mereu în interiorul unei carcase sau eventual într-un rack, nu cred că asta contează prea mult.

Ca fapt divers, am cântărit SSD-ul ADATA Ultimate SU750 512GB pe cântarul propriu și am constatat că este ceva mai ușor decât valoarea din fișa tehnică – 44 de grame față de 47.5. Diferența este dată probabil de faptul că SSD-ul era gol, nu erau încă date stocate pe el :).

Performanță

Dacă despre design nu au fost prea multe de spus, nici prea multe alte analize nu sunt de făcut la un SSD.

În primul rând, să vedem câteva dintre informațiile relevate de CrystalDiskInfo 8.1.0:

Info ADATA Ultimate SU750 512 GB

Apoi, vă prezint rezultatele testului de benchmark CrystalDiskMark 6.0.2 x64. Am pus în tabel cifrele obținute de ADATA Ultimate SU750 512GB în comparație cu celelalte două SSD-uri pe care le mai am prin casă. Cele mai bune rezultate sunt marcate cu bold, iar cele mai slabe cu italic:

Tabel teste performanță SSD ADATA Ultimate SU750 vs Kingston UV500 vs GOODRAM 240GB

Având în vedere categoria unde concurează ADATA Ultimate SU750, consider că performanța este suficient de bună raportată la cost.

O să mai vorbesc la acest capitol și despre durata de viață pe care o dă producătorul. Avem un MTBF (Mean Time Between Failures – durata de viața până când apar erorile) de 2 milioane de ore. Această cifră nu are o relevanță prea mare, mult mai importantă este valoarea TBW (TeraBytes Written). În cazul ADATA Ultimate SU750 de 512 avem un TBW de 400, cifră cel puțin respectabilă, ca să nu zic chiar foarte bună în zona asta de cost.

Închei cu mențiunea că orice client de ADATA Ultimate SU750 are acces spre a descărca gratuit de pe site-ul ADATA programele SSD Toolbox și Acronis True Image HD Disk Migration Utility. Prima oferă informații și permite setări ușoare pentru SSD, iar a doua realizează o migrare fără efort a datelor stocate, cât și instalarea programelor și copierea setărilor personale de pe alt HDD sau SSD.

Preț

SSD 2.5 inch ADATA Ultimate SU750 512 GB – 280 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

ADATA Ultimate SU750 reprezintă o alegere cel puțin corectă, ca să nu zic chiar inspirată. În versiunea de 512 GB oferă un bun raport preț/performanță și durată de viață. Faptul că acest tip de SSD vine la pachet și cu două aplicații ce se pot dovedi folositoare reprezintă un bonus.

Ca minus nu aș ști ce să trec prea exact. Singurul neajuns pe care l-am găsit a fost că în pachet nu există șuruburi de montaj.

Principalele puncte pro și contra pentru SSD-ul ADATA Ultimate SU750 512 GB:

PRO:

 • performanțe bune raportate la preț;
 • durată lungă de viață;
 • poți descărca gratuit programe ce se pot dovedi utile.

CONTRA

 • fără șuruburi de montaj în pachet.

 

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.