Apar din ce în ce mai multe SSD-uri în format M.2 ce nu doar că sunt compatibile cu standardul PCIe Gen4 x4, ci care se și duc cu performanțele către cele mai înalte posibile prin această interfață. Unul dintre acestea este și cel despre care vom vorbi mai departe, unul ce provine de la divizia specializată pe produse de gaming de la ADATA.

SSD-ul XPG Gammix S70 Blade poate fi ales în versiuni de 512GB, de 1, 2 sau 4TB. Trebuie să fac precizarea de la bun început vis-a-vis de varianta de stocare pe care o alegeți, întrucât nu este vorba despre diferențe doar în ceea ce privește capacitatea de stocare, ci sunt deosebiri și la nivel de viteze maxime ce pot fi atinse.

Astfel, cea de 512GB poate urca până la 7200 / 2600 MB/s, cea de 1TB are viteze maxime de 7400 / 5500, cea de 2TB este cea mai capabilă, mai exact poate obține maxim 7400 cu 6800 MB/s, în timp ce varianta de 4TB „se mulțumește” cu 7400 / 6600 MB/s.

Specificații SSD ADATA XPG Gammix S70 Blade 1TB M.2 PCIe Gen4x4

Date tehnice

SSD
XPG Gammix S70 Blade 1TB
Capacitate1 TB
FormatM.2 2280
InterfațăNVMe 1.4 PCIe Gen4 x4
Memorie3D NAND
ControllerIG5236
Performanță maximă la citire / scriere secvențială7400 / 5500 MB/s
Număr minim de scrieri740TB TBW (Total Bytes Written)
Durată de viațăpână la 2 milioane de ore MTBF
Temperaturi de funcționareîntre 0 și 70 grade Celsius
Rezistență la șocuri1500G / 0.5 ms
Dimensiuni80 x 22 x 3.3 mm fără radiator
80 x 22 x 4.3 mm cu radiator montat
Greutate7 grame fără radiator
10 grame cu radiator montat

Design

SSD ADATA XPG Gammix S70 Blade 1TB

Alături de SSD primim și un heatsink subțire.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată. Înăuntru, într-un blister din plastic transparent se află bine fixate atât unitatea SSD, cât și radiatorul. Acestea sunt singurele componente din pachet. 

Ca de fiecare dată nu știu câte ar fi de spus despre designul și construcția unui SSD de tip M.2. XPG Gammix S70 Blade vine cu dimensiuni de tip 2280, adică 22 mm pe lățime, cu 80 mm lungime. Grosimea este de doar 3.3 mm atunci când nu vrei sau nu poți să folosești și heatsink-ul din cutie, așa că se va potrivi, cel mai probabil, în majoritatea sistemelor, oricât de compacte ar fi ele. 

De altfel, XPG Gammix S70 Blade este compatibil, ba chiar recomandat și pentru console Sony PS5, ce vor recunoaște SSD-ul fără a fi necesare operațiuni suplimentare.

Dacă ai loc și vrei să folosești micuțul radiator din aluminiu ce vine alături de SSD, atunci trebuie să știi că grosimea ansamblului va ajunge la 4.3 mm. Chiar și așa cred că se va potrivi în mai toate sistemele. Fac această afirmație întrucât pe placa mea de bază am putut monta SSD-ul XPG Gammix S70 Blade cu tot cu heatsink-ul din pachet, sub radiatorul cu care este prevăzută placa de bază. L-aș fi putut fixa și fără plăcuța cu rol de radiator, dar aceasta conferă o suprafață de contact mai mare cu componentele SSD-ului decât dacă aș fi ales să folosesc doar heatsink-ul plăcii de bază.

În rest, mai nimic de adăugat, un SSD în format M.2 nu este o componentă care să atragă privirile, mai ales dacă o acoperi cu un radiator. XPG Gammix S70 Blade și mai toate din aceeași categorie sunt produse pe care le alegi strict pentru funcție și nu pentru design.

Performanță

Teste benchmark SSD ADATA XPG Gammix S70 Blade

Ușor sub vitezele maxime din fișa tehnică la citire, dar puțin peste la cele de la scriere.

Iar funcțiile cele mai importante vor fi tratate acum. Vitezele maxime la citire / scriere din fișa tehnică a SSD-ului XPG Gammix S70 Blade anunță 7400 / 5500 MB/s. Din toate testele mele, la citire nu am atins acele valori, fiind vorba despre o performanță mai scăzută cu circa 280 MB/s. Poate fi vorba desigur și despre sistemul de test, însă nu cred că placa de bază sau procesorul (Intel Core i7-13700K) ar fi fost de vină pentru aceste rezultate. Pe de altă parte, vorbim până la urmă de viteze maxime ce au trecut de 7100 MB/s…

În fine, dacă la citire XPG Gammix S70 Blade a fost ușor sub așteptări, la scriere totul este fix acolo unde ar trebui, ba chiar cu ușoare depășiri ale vitezelor maxime anunțate oficial.

Am rulat de 3 ori testul de benchmark CrystalDiskMark pentru a încerca să văd dacă sunt diferențe între scenarii, dar nimic important de menționat.

Totodată, am mai pus SSD-ul la încerca în alte trei teste de benchmark, iar rezultatele le puteți analiza din capturile de ecran de mai jos.

Pe toată durata testelor de benchmark, am monitorizat temperatura de pe SSD cu ajutorul HWMonitor de CPU-ID. Într-o carcasă bine aerisită, în care sunt și trei ventilatoare de la XPG, temepraturile pe SSD nu au urcat cu adevărat sus.

Temperaturi SSD ADATA XPG Gammix S70 Blade

Maximul a fost de 64 grade Celsius, pentru foarte scurt timp.

Trebuie să menționez că în majoritatea timpului XPG Gammix S70 Blade nu a trecut de 60 de grade Celsius, chiar și în sarcină 100%. Consider că cele două radiatoare (cel din pachet + cel al plăcii de bază) și-au făcut foarte bine treaba.

Mai arăt aici cum se prezintă un utilitar ce poate fi descărcat gratuit de pe site-ul XPG. Este vorba despre ADATA SSD ToolBox, ce include mai multe opțiuni, printre care și cele pentru clonarea unui mediu de stocare, informații de sănătate, ocupare și temperaturi, optimizare și altele:

Preț

SSD ADATA XPG Gammix S70 Blade 1TB M.2 PCIe Gen4x4450 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

XPG Gammix S70 Blade 1TB
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • performanțe bune;
  • cu heatsink-ul din pachet și unul suplimentar, temperaturile maxime au fost bine ținute sub control;
  • raport bun preț / performanță / garanție.
Contra
  • vitezele maxime la citire au fost ușor sub cele anunțate în fișa tehnică.
Concluzii

XPG Gammix S70 Blade este un SSD ce se prezintă foarte bine, inclusiv la raportul preț / performanțe. Stă bine și pe partea de garanție, fiind vorba despre 5 ani sau 740TB TBW, iar compatibilitatea cu PS5 poate fi unul dintre atuurile principale pentru unii clienți.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul XPG Gammix S70 Blade a fost testat timp de 5 zile și va rămâne la noi, ca parte a unui sistem desktop PC de teste. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.