SSD Crucial P5 Plus 500GB PCIe 4.0 NVMe M.2 – review

17/05/2022

Crucial este una dintre companiile ce se axează strict pe produse de memorie, fie că vorbim despre memorii volatile ori non-volatile. Ca să ne înțelegem mai ușor, vorbim despre memorii de tip RAM și despre diferite unități de stocare, mai exact despre SSD-uri, fie ele interne ori externe, fie pe interfață SATA ori NVMe.

Pentru astăzi avem la test un SSD în format M.2 ce se laudă că este compatibil cu cea mai recentă interfață, ce este la ora actuală și cea mai performantă. Mă refer la PCIe 4.0, ce permite atingerea unor viteze ce acum câțiva ani păreau de domeniul fantasticului. Partenerii noștri de la ASBIS România ne-au oferit spre review o unitate Crucial P5 Plus de 500 GB, iar în rândurile ce urmează puteți afla câte ceva despre aceasta.

Cei interesați de SSD-uri externe trebuie să știe că în gama Crucial există modelul X6, pe care l-am descoperit atunci când căutam specificațiile pentru P5 Plus.

Crucial X6 este un SSD extern cu dimensiuni și greutate dintre cele mai reduse, propune viteze de până la 800 MB/s și poate fi ales cu capacități de 500GB, 1, 2 sau 4TB. Este disponibil, de asemenea, prin ASBIS România, distribuitor oficial al produselor Crucial în țara noastră.

Specificații SSD Crucial P5 Plus 500GB PCIe 4.0 NVMe M.2

  • Capacitate – 500 GB;
  • Format – M.2 2280;
  • Interfață – NVMe PCIe Gen 4.0 x4;
  • Memorie – 3D NAND;
  • Performanță maximă la citire / scriere secvențială – 6600 / 4000 MB/s;
  • Număr de scrieri – 300 TB TBW (Total Bytes Written);
  • Durată de viață – până la 2 milioane de ore MTTF;
  • Temperaturi de funcționare – între 0 și 70 grade Celsius;
  • Dimensiuni – 80 x 22 x 2 mm (aprox.);
  • Greutate – 7 grame.

Design

SSD Crucial P5 Plus PCIe 4.0 NVMe M.2

 

Unitatea Crucial P5 Plus a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în interiorul căreia SSD-ul este bine ținut la locul lui într-un blister de plastic. Pe lângă SSD, am mai găsit în pachet un șurub pentru montarea lui și un pliant cu informații diverse:

Ca de obicei, nu sunt deloc multe de spus despre designul unui SSD în format M.2. Dimensiunile și greutatea unei astfel de componente mă impresionează de fiecare dată, eu fiind unul ce foloseam floppy disks pe vremea când un computer 286 îmi ținea companie ore bune în fiecare zi.

Deși nu am găsit informații oficiale referitoare la grosime, am măsurat grosier și am stabilit că grosimea lui Crucial P5 Plus este de puțin peste 2 mm. Lungimea și lățimea sunt date de form factor-ul M.2 2280, adică 80 mm lungime și 22 mm lățime. Greutatea de 7 grame este cea pe care mi-a arătat-o cântarul de bucătărie. Și aici s-ar putea să fie o mică diferență în realitate, întrucât cântarul meu nu este tocmai un instrument de mare precizie.

În rest, pot spune că am apreciat faptul că în pachetul de retail ai șurub pentru montajul pe placa de bază a unui desktop PC sau laptop, fiindcă uneori nu ai la dispoziție acest mic accesoriu fără de care nu poți fixa componenta la locul ei.  

Performanță

Teste benchmark SSD Crucial P5 Plus 500GB

Acum mai bine de un an am testat un Crucial P5 tot de 500 GB și m-am gândit să pun rezultatele testului de benchmark CrystalDiskMark ale acelui SSD lângă cele obținute de cel despre care vorbim azi:

Test CrystalDiskMark SSD Crucial P5 Plus 500GB

După cum se poate observa, diferențele sunt enorme, în unele cazuri fiind vorba despre performanțe și de aproape 3 ori mai mari în favoarea unității mai noi, ce adoptă interfața PCIe 4.0.

Apropo de aceasta, trebuie să știți că atât Crucial P5 Plus, cât și toate celelalte SSD-uri PCIe 4.0, sunt compatibile și cu vechea interfață PCIe 3.0, dar vor fi limitate ca lățime de bandă la ceea ce suportă formatul mai vechi. Asta înseamnă practic că nu vei trece de circa 3.5 GB/s, așa că poți alele liniștit un Crucial P5…

Pe de altă parte, dacă ai nevoie acum de un SSD M.2 NVMe și știi că peste ceva timp vei schimba placa de bază cu una cu interfață PCIe 4.0, atunci poate ar fi recomandat să cumperi de pe acum un Crucial P5 Plus ca să fii acoperit și pentru viitor.

În fine, pe lângă CrystalDiskMark am mai rulat câteva teste pe unitatea de review, iar rezultatele le puteți studia în capturile de ecran de mai jos:

 

Preț

SSD Crucial P5 Plus 500GB PCIe 4.0 NVMe M.2 – 425 lei pe eMAG.ro. SSD-ul este disponibil în țara noastră prin partenerii ASBIS România, distribuitor oficial al acestui brand.

Concluzii

SSD Crucial P5 Plus PCIe 4.0 NVMe M.2

Este evident că dacă nu ai acum sau nu ai de gând să schimbi placa de bază cu una cu interfață NVMe PCIe 4.0 atunci nu ai de ce să investești într-un SSD Crucial P5 Plus. Nu te vei bucura de performanța pe care o pune la dispoziția ta și atunci mai bine alegi un Crucial P5. 

Pe de altă parte, Crucial P5 Plus aduce chiar și la acest moment un bun raport preț / performanță și ar fi o investiție pentru viitor.

Principalele puncte pro și contra pentru SSD-ul Crucial P5 Plus 500GB:

PRO

  • performanță excelentă, mai ales raportată la preț (sunt SSD-uri PCIe 4.0 o idee mai rapide, dar vin la costuri cu mult mai mari);
  • garanție de 5 ani (limitată).

CONTRA

  • nimic.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.