SSD extern ADATA SE770G 512 GB – review

29/09/2021

Deși traversăm o perioadă în care cloud-ul este la putere și trendul este încă crescător pe dezvoltarea a tot mai multor servicii de acest gen, eu rămân fidel propriilor soluții de stocare și backup. Folosesc și un serviciu de cloud pentru fișierele extrem de importante, pe care le stochez în cel puțin trei medii, și am un NAS ce reprezintă la rândul lui un cloud, dar îmi place să am majoritatea datelor digitale salvate local, pe diverse medii hardware.

Am un HDD extern clasic și două SSD externe (unul adaptat cu o carcasă dintr-un SSD intern) și cred că o să mai adaug astfel de periferice în colecție, fiindcă nevoile de stocare cresc constant.

Sunt utilizatori ce preferă HDD-urile externe la care viteza este ultimul criteriu de performanță, dar sunt alții pentru care un SSD extern cu viteze de top este obligatoriu. Pentru aceștia din urmă există ADATA SE770G, un SSD extern micuț, dar extrem de performant, așa cum veți descoperi din rândurile de mai jos.

Specificații SSD extern ADATA SE770G 512 GB

  • Capacitate – 512 GB;
  • Interfață – USB Type-C 3.2 Gen 2;
  • Performanță maximă la scriere/citire secvențială – 1.000/800 MB/s;
  • Temperaturi de funcționare – între 0 și 35 grade Celsius;
  • Dimensiuni (L x l x h) – 99.5 x 57.5 x 18 mm;
  • Greutate – 136 grame.

Design

SSD extern ADATA SE770G 512 GB

Am primit SSD-ul în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit un cablul USB Type-C la USB Type-C, un cablu USB Type-C la USB Type-A și un ghid rapid de utilizare:

Cele două cabluri din pachet sunt scurte, măsurând în lungime doar circa 20 de centimetri. Ambele sunt groase și par foarte zdravene, cu cel USB-C – USB-C cel mai gros pe care l-am văzut vreodată. Acest aspect nu este neapărat un avantaj, întrucât, fiind scurt și gros, este greu să-i adaptezi forma pentru diferite scenarii, se îndoaie doar câte puțin.

ADATA SE770G este un SSD extern compact și ușor, însă nu sparge recorduri din aceste direcții. Oricum ar fi, își găsește loc în orice buzunar, portabilitatea nefiind o problemă.

Designul este cu adevărat plăcut. Când nu este conectat la un PC sau dispozitiv mobil, ADATA SE770G pare destul de tern, deși nici așa nu este banal.

Când însă conectezi cablul la un dispozitiv compatibil, ADATA SE770G arată într-un mare fel. Luminile RGB de pe partea superioară încep un spectacol cel puțin interesant, iar denumirea producătorului și acronimul Solid State Drive par că plutesc deasupra formelor de romb ce creează un model 3D cu cuburi.

Partea inferioară este reprezentată de un mare radiator din aluminiu ce are în principal rol funcțional, anume de disipare a căldurii din interior. Nu arată rău, doar că nu oferă deloc aderență, indiferent de suprafața pe care așezi SSD-ul.

Lateralele de pe lungimea dispozitivului aduc ceva informații scrise, în timp ce una dintre marginile de pe lățime propune portul USB Type-C și un LED de status, ce se aprinde solid sau intermitent în albastru.

ADATA SE770G este un produs de calitate, asamblat corect, cu materiale și finisări bune. Nu este un produs premium și nici nu are astfel de pretenții, dar nici ca un produs de buget nu se prezintă.

Performanță

Teste benchmark SSD extern ADATA SE770G 512 GB

ADATA SE770G 512 GB promite din fișa tehnică viteze maxime de 1000 MB/s la citire și 800 MB/s la scriere și, după cum se poate observa din captura de ecran de mai sus, se ține de cuvânt.

CrystalDiskMark este unul dintre cele mai utilizate teste de benchamrk pentru soluțiile de stocare, ce oferă informații relevante legate de performanță.

Este clar că ADATA SE770G 512 GB convinge la viteză indiferent de testul de benchmark rulat:

Trebuie să menționez, deși nu cred că este neapărat cazul, că vitezele maxime de transfer sunt posibile doar în combinație cu un dispozitiv cu port USB Type-C 3.2 Gen 2 ce integrează la rândul său un SSD cel puțin la fel de performant precum ADATA SE770G 512 GB.

ADATA SE770G 512 GB este compatibil cu consolele PS5 și Xbox seriile X și S, precum și cu telefoane mobile sau tablete cu porturi cu suport OTG.

În timpul testelor, dar și când am copiat continuu fișiere mai mici sau mai mari, ADATA SE770G 512 GB s-a încălzit simțitor, dar nu a devenit în niciun moment fierbinte. Și aici un comportament demn de laudă, fiindcă acest SSD atât de performant reușește să țină sub control și temperaturile.

Preț

SSD extern ADATA SE770G 512 GB – 406 lei pe eMAG.ro

Concluzii

SSD extern ADATA SE770G 512 GB

Raportat la capacitatea de stocare, ADATA SE770G 512 GB nu este nici pe departe ieftin. Nici dacă ne referim la dimensiuni ori greutate nu pare cea mai bună soluție, însă pe partea de perfomanță nu prea îi poți reproșa nimic. Vitezele extrem de ridicate și temperaturile ținute bine sub control vin cu costul lor, așa că eu consider că acest produs vine cu un raport performață / preț bun. Nu extraordinar, dar bun.

Principalele puncte pro și contra pentru SSD-ul extern ADATA SE770G 512 GB:

PRO

  • viteze extrem de ridicate atât la citire, cât și la scriere;
  • sistem eficient de răcire;
  • design plăcut, sistem de ilumiare RGB cu adevărat interesant.

CONTRA

  • cablurile din pachet sunt cam scurte, iar cel USB-C – USB-C este atât de gros încât este greu de îndoit și deci dificil de folosit în orice tip de scenariu.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.