SSD extern Kingston XS1000 2TB – review

06/09/2023

La doar câteva zile după ce v-am întrebat ce contează pentru voi cel mai tare la un SSD extern, iată că sunt în măsură să vă prezint pe larg, atât cât se poate totuși la un așa dispozitiv, Kingston XS1000 în versiunea de 2TB, cea mai mare disponibilă. De fapt, acest SSD extern poate fi ales doar cu această capacitate și cea la jumătate, fiind excluse variante mai mici de 1TB.

Specificații SSD extern Kingston XS1000 2TB

Date tehnice

SSD extern
Kingston XS1000 2TB
Tip memorie3D NAND
InterfațăUSB-C 3.2 Gen2
Viteze maxime1.050 MB/s la citire
1.000 MB/s la scriere
Compatibilitate cu sisteme de operareWindows 11, Windows 10, macOS de la v.10.15 și mai noi, Linux de la v.4.4 și mai noi, Chrome OS, Android, iOS/iPadOS de la v.13 și mai noi
Temperaturi funcționarede la 0 la 40 grade Celsius
Temperaturi depozitarede la -20 la 85 grade Celsius
Materiale carcasăMetal și plastic
Dimensiuni69.54 x 32.58 x 13.5 mm
Greutate28.7 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern Kingston XS1000 2TB - review
SSD-ul vine la pachet doar cu un cablu USB-A la USB-C.

Fiind un model lansat recent în țara noastră, la noi a ajuns o unitate sigilată, ce nu a fost anterior testată. În cutia produsului am mai găsit, pe lângă SSD-ul propriu-zis, doar un cablu scurt, de circa 30 cm de la un capăt la celălalt, cu mufe USB-A la USB-C:

Mi-ar fi plăcut ca în pachet să existe și un cablu suplimentar de la USB-C la USB-C sau măcar un adaptor de la USB-A la USB-C, întrucât USB-C devine standardul obligatoriu. Mai mult, deja sunt laptopuri ce nu mai au USB-A, iar pentru a conecta SSD-ul la un smartphone ori o tabletă ai nevoie clar de mufă USB-C. Totodată, lipsește o husă de protecție, ce se găsește alături de fratele XS2000.

Kingston XS1000 este identic ca dimensiuni și cu o greutate cu 0.2 grame mai mică decât SSD-ul mai performant XS2000, ce a primit review la sfârșit de 2021 și model pe care eu îl utilizez de ceva vreme.

Diferența se face la culorile carcasei, XS2000 având partea metalică argintie, în timp ce Kingston XS1000 este complet negru. Adică, atât cele două părți metalice ce „îmbracă” șasiul de plastic, cât și acesta, sunt toate negre.

Abordarea nu știu dacă este mai fericită sau nu, depinde de gusturi. Cert este că pe partea de construcție, asamblare și finisare mai exact, nu sunt deloc deosebiri între Kingston XS1000 și fratele mai performant, ce adoptă interfață USB 3.2 Gen2x2.

Ca design, vorbim despre o formă de dreptunghi când este privit de sus, respectiv cumva de trapez când îl analizezi din profil. Marginile sunt la unghi drept, cu excepția celei ce se opune laturii cu portul USB-C și unde este alături și un LED de status, ce se aprinde în albastru.

Partea frontală, acolo unde este denumirea producătorului, și cea spate, unde este un sticker cu duferite informații, sunt ușor concave pe centru. Acestea sunt părțile realizate din aliaj de aluminiu la exterior, în rest, marginile sunt din plastic.

Așa cum am spus, eu folosesc un XS2000 de 2TB de un timp și fac asta în special fiindcă apreciez dimensiunile și greutatea, ce-mi dau posibilitatea să iau mai mereu acest SSD extern cu mine. La fel este evident cazul și cu Kingston XS1000, ce este cu adevărat portabil, fără a sacrifica prea mult pe partea de performanță, așa cum vom vedea mai jos. 

Performanță

Teste benchmark SSD extern Kingston XS1000
Performanțe foarte bune, în linie cu ce este afișat în fișa tehnică, iar temperaturile rămân chiar și în sarcini susținute în jur de 50 grade Celsius.

Kingston XS1000 a trecut prin mai multe teste de benchmark, dintre care cel mai relevant este, desigur, CrystalDiskMark, ajuns azi la versiunea 8.0.4c. După cum se poate vedea din captura de ecran de mai sus, viteza maximă la citire este cea pe care o promite SSD-ul din fișa tehnică, doar la cea maximă la scriere este o mică diferență de circa 50 MB/s. Oricum viteze foarte bune, inclusiv la cele de tip Random Read / Write. 

L-am mai pus pe Kingston XS1000 să treacă și prin alte teste, rezultatele le puteți parcurge prin intermediul capturilor de ecran de mai jos:

Vitezele relevate de testele de mai sus nu sunt mai bune decât cele din CrystalDiskMark fiindcă am observat că doar acesta supune la stres maxim SSD-ul, adică îl duce în utilizare la 100%, celelalte se opresc la circa 95%.

Am observat acest comportament prin intermediul aplicației HWMonitor, de la CPU-ID, cu care am monitorizat și temperaturile maxime ce au fost atinse pe Kingston XS1000:

Teste benchmark SSD extern Kingston XS1000

Maximul de 52 grade Celsius a fost atins nu doar după un singur test, ci după ce am rulat testul SEQ1M Q8T1 din CrystalDiskMark de mai multe ori la rând fără a lăsa pauză între sesiuni. Altfel, Kingston XS1000 nu a trecut în timpul testelor de 49 de grade Celsius, o valoare foarte bună.

De altfel, la exterior SSD-ul abia dacă se încălzește ușor. Asta poate fi și din cauza faptului că partea cu memoria și celelalte componente interne nu sunt în contact direct cu carcasa, cel puțin așa se simte SSD-ul „din afară”. 

Preț

SSD extern Kingston XS1000 2TB530 de lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Kingston XS1000 2TB
4.5 / 5 Gadget Score
Pro
  • compact și ușor;
  • calitate bună de fabricație, solid, realizat în parte la exterior din aliaj de aluminiu;
  • performanțe reale foarte bune, în linie cu cele anunțate în fișa tehnică;
  • temperaturile nu cresc la utilizare intensă nici la interior și nici la suprafață.
Contra
  • în pachet nu este oferit și un cablu de la USB-C la USB-C sau măcar un adaptor de la USB-A la USB-C.
Concluzii

Chiar dacă este abia lansat, Kingston XS1000 are deja un preț de invidiat, să zic așa. Nu este scump raportat la performanțe și chiar la concurență și cu siguranță pe măsură ce va trece timpul prețul se va mai așeza și astfel decizia de a alege un astfel de SSD extern se va dovedi și mai ușor de luat. Singurul minus adevărat mi se pare lipsa unui cablu ori adaptor la USB-C, fiindcă de criptare hardware sau de o certificare IP nu prea poate fi vorba la un asemenea cost de achiziție. Pentru cei ce caută așa ceva, sunt alternative, evident mai scumpe și care apoi nu fac obiectul unei comparații directe cu acest Kingston XS1000.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul Kingston XS1000 2TB a fost testat timp de 6 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de alte persoane.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.