Am primit la review un SSD extern de la SanDisk și anume modelul Extreme de 500 GB. În urmă cu câteva săptămâni am testat un HDD extern cu valențe de produs rugged.
Puse unul lângă celălalt realizezi cât de compact este un SSD, nu mai spun și de plusul de viteză adusă la pachet. Bineînțeles, fiecare produs cu nișa lui, cu puncte PRO și CONTRA etc.
SanDisk este o marcă a Western Digital – una dintre companiile cunoscute la nivel global pentru soluțiile de stocare pe memorie flash. Numele de cod este SDSSDE60-500G, l-am testat în echiparea cu 500 GB și unul dintre elementele reliefate pe cutie – rezistență la contactul cu apa. Ca dimensiuni este chiar mai compact față de un card (la fel de lung, mai îngust). Ca să fie ușor de transportat au lăsat un spațiu dedicat și îl poți pune la cheie, la rucsac etc.
Material video în care SanDisk a încercat să prezinte situațiile în care un SSD precum modelul testat de către noi devine cu adevărat util:
httpvh://youtu.be/on0B70waoM8
Specificații
- variante cu 250 GB, 500 GB, 1 TB și 2 TB;
- viteze de până la 550 MB/s la citit;
- USB 3.1 Gen 2 / USB Type-C;
- funcționează cu Windows 8 și 8.1, Windows 10 și de la Mac OS 10.6 spre versiunile de soft superioare;
- temperaturile de operare sunt cuprinse între 0 – 45 grade Celsius, iar de depozitare între – 20 și + 70 grade Celsius;
- certificare IP55 în ce privește contactul cu apa și praful, rezistă la vibrații de 5 gRMS în intervalul 10 – 2000Hz, forțe de 1500G (garantat pentru căderile accidentale de până la 2 metri).
Design
În pachet pe lângă SSD se află manualul cu instrucțiuni, cablul cu USB type-C la ambele capete + adaptor de la USB type-C la USB.
Nu sunt prea multe de comentat despre designul său. Dimensiunile sale sunt cu adevărat compacte pentru categoria din care face parte – SSD cu valențe rugged. Atinge 50 x 96.2 mm la lungime și lățime, doar 8.85 mm în profil. Cum spuneam și mai sus, mai compact și față de un card.
Avem logo-ul SanDisk în partea superioară și o textură aparte ce contribuie la senzația de grip, un feeling plăcut. Plasticul cauciucat îl avem și în partea spate. Au mizat pe gri și portocaliu, portocaliu în colțul din dreapta unde îl poți transforma în breloc ad-hoc sau să-l adaugi la un rucsac.
Este ușor, compact, îl poți pune și în buzunar fără nicio problemă. Conectorul USB type-C se află la bază și au obținut certificarea IP55 fără a folosi un capac pentru port.
Performanță
Portul USB type-C îl recomandă pentru laptopurile de generație mai nouă, ce integrează un astfel de conector. SanDisk s-a gândit și la cei ce-l vor folosi pe un USB clasic, de aici și adaptorul din pachet. Nu are niciun LED care să ofere informații legate de citire / scriere, de faptul că ar fi conectat la PC etc.
Cei 500 GB sunt de fapt 465 GB. Din fabrică este formatat în exFAT ca să funcționeze din start și pe MacOS, pe lângă Windows.
Informații furnizate de CrystalDiskInfo;
Primul test în CrystalDiskMark l-am făcut cu SSD-ul extern conectat prin adaptor la un port USB 3.0 de pe laptop.
A obținut 459 MB/s la scris și 453 MB/s la scris. SanDisk afirmă că vitezele maxime teoretice sunt de până la 550 MB/s.
L-am conectat la un alt notebook, direct pe USB type-C, iar performanțele atinse au fost:
Preț
SSD extern SanDisk Extreme – de la 405.99 lei în varianta cu 250 GB. Modelul de 500 GB l-am găsit la 532 lei, iar cel de 1 TB la 925 lei, iar cel de 2 TB la 2640 lei.
Concluzii
SSD-ul SanDisk Extreme este achiziționat pentru dimensiunile compacte și valențele rugged. Aș spune că merge pe o nișă destul de îngustă unde nu sunt cine știe ce competitori.
PRO
- dimensiuni compacte;
- certificare IP55 în ce privește contactul cu apa și praful, rezistă la căderile de până la 2 metri, forțe de până la 1500G etc;
- USB type-C, pregătit pentru viitor din acest punct de vedere + adaptor în pachet.
CONTRA
- nu are LED de stare.