Unitățile externe de stocare vin în ziua de azi în forme și cu specificații atât de diferite încât cu greu îmi vine să cred că cei care au nevoie de astfel de gadgeturi nu vor găsi întocmai ceea ce caută, ce-și doresc, ce au nevoie, până la urmă. Am testat multe, foarte multe astfel de medii de stocare pe care le poți avea la purtător, cum s-ar spune, iar azi vin către voi cu un nou SSD extern, unul care arată întocmai ca un stick de memorie. Cum se descurcă ADATA SC610 de 1TB vedem mai departe, prima dată aruncăm o privire asupra principalelor caracteristici.

Specificații SSD extern ADATA SC610 1TB

Date tehnice

SSD extern
ADATA SC610 1TB
InterfațăUSB 3.2 Gen2 (până la 10 Gbps), compatibil și cu standarde mai vechi (USB 3.2 Gen1, USB 3.1, USB 2.0 etc)
Viteze maximepână la 550 MB/s la citire secvențială
până la 500 MB/s la scriere secvențială
Compatibilitate cu sisteme de operareWindows Vista, 7, 8, 8.1, 10 și 11
Mac OS X 10.6 sau mai nou
Linux kernel 2.6 sau mai recent
Temperaturi funcționarede la 0 la 60 grade Celsius
Alte detaliiGaranție 5 ani, compatibilitate de tip Plug&Go, compatibilitate cu PS5 și Xbox din seriile X și S
Material carcasăplastic
Dimensiuni67.3 x 23.5 x 10.2 mm
Greutate13 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern tip stick memorie ADATA SC610 1TB

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată, în care SSD-ul este fixat într-un blister din plastic transparent. Niciun alt accesoriu nu vine alături de SSD, iar câteva informații suplimentare celor de pe exteriorul pachetului mai sunt scrise și pe interiorul cutiei.

ADATA SC610 poate veni în versiuni de 512 GB, de 1TB (precum cea de față), dar și de 2TB. Toate au fix aceleași specificații, precum cele din tabelul de mai sus.

Din punct de vedere al design-ului, nimic spectaculos. ADATA SC610 arată întocmai ca un stick de memorie flash, unul cu portul USB-A care iese la iveală din carcasă. Mecanismul este simplu, este de tip culisant, să spunem, adică împingi de butonul de pe carcasă în direcția în care vrei să se duce portul USB-A. Sunt trepte la capete, adică atât când portul USB-A este în interiorul carcasei, cât și când este scos la maxim, există câte un prag, să-l numim, care ține portul de conectivitate pe acea poziție.

La capătul opus portului USB-A, ADATA SC610 vine „tăiat” la un unghi mai oblic, iar acolo este și o „gaică” care te lasă să atașezi SSD-ul unor altor obiecte, să-l transformi în breloc, cum ar veni.

ADATA SC610 este realizat la exterior doar din plastic. Sigur că portul USB-A este și cu metl și mai sunt astfel de materiale și pe la interior, dar pe afară avem doar plastic negru, în timp ce butonul de tip slider este roșu. Avem ceva inscripții pe partea opusă acestui buton, în rest nimic altceva.

ADATA SC610 este foarte compact, întocmai ca un stick de memorie, dar este și la fel de ușor, cântărind numai 13 grame. Așadar, nu doar că nu-l vei simți în geantă ori în buzunar, dar există chiar riscul să-i pierzi urma, tocmai din această cauză. În fine, dacă alegi un SSD precum ADATA SC610 este clar că te interesează mult partea de portabilitate și atunci îți vei asuma anumite riscuri, precum și faptul că dispozitivul nu este tocmai cel mai solid construit. Trebuie să ai grijă așadar să nu-l ai în vreun buzunar pe care să te așezi sau să-l ții în geantă / rucsac sub anumite obiecte mai grele.

Performanță

Teste benchmark SSD extern tip stick memorie ADATA SC610 1TB

Cele mai bune viteze le-a prins ADATA SC610 1TB în testul de benchmark CrystalDiskMark (v8.0.5), rezultatele fiind vizibile în captura de ecran de mai sus.

Este puțin ciudat că ADATA SC610 vine cu interfață USB 3.2 Gen2, una capabilă de viteze maxime de 1 GB/s (1.000 MB/s), dar este limitat la 550 MB/s la citire, respectiv 500 MB/s la scriere. De ce a ales producătorul taiwanez să pună o interfață USB mai rapidă decât ceea ce poate SSD-ul, nu pot înțelege, dar merită specificat aici că ADATA SC610 este compatibil și cu console de gaming ca PS5 și Xbox seriile X și S.

Am mai rulat și alte teste de benchmark, ale căror rezultate pot fi analizate din capturile de ecran de mai jos:

Foarte interesant mi s-a părut că nici după teste repetate în CrystalDiskMark, în care am ținut sarcina la 100% pentru mult timp continuu, ADATA SC610 nu s-a încălzit decât puțin la exterior. În schimb, așa cum observăm din screenshot-ul de mai jos, la interior s-a ajuns la un maxim de 80 grade Celsius:

Temperaturi maxime SSD extern tip stick memorie ADATA SC610 1TB

Cu toate acestea, fiindcă această temperatură a fost atinsă în timp ce eu rulam continuu seria SEQ1M Q8T1 din CrystalDiskMark, cea mai solicitantă, am remarcat că vitezele maxime nu au scăzut deloc nici la 80 grade Celsius. Mereu erau atinse, constatnt, acele viteze de circa 567 MB/s la citire, respectiv circa 522 MB/s la scriere. Așadar, chiar și după sesiuni lungi de stres intens susținut, ADATA SC610 încă oferă viteze mai mari decât cele promise ca maxime în fișa tehnică.

Preț

SSD extern ADATA SC610 1TB383 de lei pe eMAG.ro, 369 lei pe evoMAG.ro sau 356 lei pe ITGalaxy.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

ADATA SC610 1TB
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • foarte compact și ușor, întocmai ca un stick de memorie, cu port USB-A ce iese la iveală de sub carcasă prin mecanism tip glisare, așadar este protejat în timpul transportului;
  • performanțe ușor mai mari decât cele promise în fișa tehnică, atât la citire, cât și la scriere;
  • deși atinge temperaturi mari la interior, performanțele nu au deloc de suferit, nici după sesiuni prelungite în care este ținut în sarcină 100%;
  • 5 ani garanție.
Contra
  • interfață USB-A 3.2 Gen2, capabilă de viteze de până la 1.000 MB/s, dar performanțe limitate la un maxim de 550 MB/s.
Concluzii

ADATA SC610 este un SSD extern care „imită” aspectul unui stick de memorie și care aduce avantajele ambelor lumi. Nu prea ai ce să-i reproșezi, poate doar faptul că, deși propune interfață USB-A 3.2 Gen1, capabilă de viteze maxim de 1.000 MB/s, performanțele SSD-ului se opresc la circa 550 MB/s. Pe de altă parte, nu este ca și cum acest SSD nu ar anunța că poate mai mult, în niciun caz. Chiar de pe ambalaj sunt trecute vitezele maxime de 550 / 500 MB/s, deci ADATA SC610 nu încearcă vreodată să te ducă în eroare. Prețul este cel puțin decent, dar nici nu aș spune că este unul care să fie cumva sub al anumitor concurenți.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul extern ADATA SC610 1TB a fost testat pentru mai bine de o lună și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.