Arhiva

Hard-disk-urile au devenit din ce în ce mai ieftine și mai accesibile. De asemenea, și prețul pentru hard-disk-urile destinate laptop-urilor este în scădere. Piața principală a SSD, ce se bazează pe memorie flash (care de obicei este mai rapidă, și în unele cazuri cu mult mai rapidă decât a HDD), este aceasta, a laptop-urilor.

SSD-urile nu au componente care să se miste, grație acestei memorii flash (NAND). Datorită faptului ca nu au nevoie de un braț și un cap de citire/scriere care să caute datele pe un disk, precum HDD, viteza de scriere si citire este impresionant mai mare. Însă nu doar viteza, ci și prețul este mai mare. Impresionant mai mare.

Un exemplu care ne arată diferența majoră de preț intre cele două sisteme este acel a upgrade-ului pentru un MacBook Pro, de la 320GB HDD la 256GB SSD, ce adaugă 650$ la factură. Însă prețul este puțin mai mic la alți producători. Crucial oferă în schimbul a 515$ un SSD cu o capacitate de 256GB. Însă asta nu schimbă cu nimic diferența enormă de preț față de cea a HDD-urilor.

Așadar, să cumperi un HDD de mare capacitate la un preț redus sau să arunci câteva sute de dolari pe un SSD mai rapid dar cu o capacitate mai mică? Sau să mai aștepți? Prețul per gigabyte pentru HDD și SSD scade în aceeași masură (in jurul 50% pe an), așadar această diferență de preț va rămâne și pentru perioada următoare.

Sfatul nostru este următorul: În timp ce aștepți ca prețul SSD să scadă, de altfel o perioadă destul de lungă, cumpără-ți un HDD. Se pare că are suficientă performanță și multe posibilități de creștere a spațiului în continuare.