În urmă cu câteva zile a fost trimis un comunicat al ANCOM cu mai multe informații legate de conexiunile la internet fix sau mobil din România.

Am extras câteva date:

  • 74% din conexiunile la internet mobil din Români ar oferi viteze de peste 100 Mbps;
  • 5.3 milioane conexiuni la internet fix, rată de penetrare de 64% la 100 de gospodării, trafic mediu lunar / locuitor – 29 GB;
  • 19.9 milioane conexiuni la internet mobil, rată de penetrare de 102% la 100 de locuitori, 3.7 GB / locuitor;
  • 3.4 milioane linii de acces pentru telefonie fixă, 1.9 miliarde minute și 8 minute / locuitor / lunar;
  • 22.7 milioane SIM-uri active, 66 miliarde minute, 4 ore și 44 minute / locuitor / lunar;
  • 7.6 milioane abonamente la servicii TV, rată de penetrare de 102% la 100 de gospodării;
  • 16.5 miliarde lei pentru veniturile din sectorul telecom, 71 lei / locuitor / venit mediu lunar.

În ce privește piața de internet fix, RCS-RDS ar avea 53%, Telekom – 21%, iar ceilalți furnizori abia strâng 26%. În funcție de numărul de conexiuni la internetul mobil pe sfârșit de 2019, Orange avea o cotă de 39%, Vodafone – 25%, iar Telekom + Digi Mobil – 36%.

Telekom a rămas lider pe telefonia fixă – 40%, RCS-RDS a ajuns la 35%, iar ceilalți furnizori prind 25%. Pe partea de televiziune, RCS-RDS deține 53%, Telekom – 17% și ceilalți furnizori adună 30%.

Putem trage și câteva concluzii:

  1. RCS-RDS este lider detașat pe internet fix și televiziune;
  2. Orange s-a distanțat față de Vodafone pe internetul mobil și a ajuns în fotoliul de lider autoritar. Încetul cu încetul s-a mutat miza de la atenția la costurile lunare spre calitatea serviciilor (de aici și cantonarea Digi Mobil spre o marjă redusă, licitația pentru spectru i-ar putea ajută să puncteze la acoperire, putere a semnalului etc);
  3. Potențial de creștere pe internet fix. Abia ce s-a trecut de 60% din 100 de gospodării (deja toate gospodăriile au internet mobil și televiziune, dacă ne uită pe statistica ANCOM).

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.