Porsche Macan front gAuto

Ambele modele SUV de la Porsche au primit actualizări importante. Dacă în cazul modelului mai mic, Macan, putem alege de acum înainte un nou motor pe benzină, la Cayenne este introdusă ultima versiune a sistemului de infotainment PCM – Porsche Communication Management.

Să începem cu noul motor turbo cu patru cilindri în linie. Este cel mai mic agregat de sub capota unui SUV Porsche, având capacitatea totală de 1984 cmc, dar nu duce lipsă de putere. Cu 252 CP între 5000 și 6800 rpm și 370 Nm de la 1600 și până la 4500 rpm, noul Macan numai sub motorizat nu poate fi numit. Motorul a fost introdus pentru a duce la scăderea masei totale a mașinii, lucru pe deplin reușit: cu 1770 kilograme, noul Macan este cel mai ușor SUV realizat de Porsche.

Performanțele anunțate de cel mai nou membru al familiei Macan sunt demne de un Porsche: 6.7 s de la 0 la 100 km/h (6.5 s cu Pachet Sport Chrono) și 229 km/h viteză maximă.

Noul motor turbo cu patru cilindri funcționează cu până la doi bari de presiune, cu răcire cu aer, injecție directă de carburant și sincronizare variabilă a supapelor. Sistemul VarioCam Plus adaptează continuu arborele cu came pentru admisie și evacuare și controlează deschiderea supapelor de evacuare.

Porsche Macan în versiunea de bază cu noul motor de 2 litri poate fi comandat de azi și costă de la 50.100 euro fără TVA. Livrările vor începe din luna iunie.

Porsche Cayenne primește ultima versiune a sistemului de infotainment PCM, introdus pentru prima dată pe noul 911 (991 II). Sistemul va fi disponibil pentru toate variantele Cayenne în echiparea standard.

Noul PCM afișează informațiile pe un ecran tactil high-resolution cu diagonala de 7 inch. Sistemul integrează un senzor de proximitate, care, atunci când detectează o acțiune din partea utilizatorului, comandă ecranului să afișeze funcțiile relevante din meniu, pe care șoferul le poate controla apoi prin gesturi multi-touch. Interacțiunea cu sistemul se poate realiza și prin comenzi vocale.

Conectivitatea este asigurată prin Wi-Fi, bluetooth, USB și card microSD, iar conectarea iPhone-ului la sistemul PCM al automobilului face posibilă utilizarea aplicației Apple CarPlay. De asemenea, sun disponibile serviciile online de orientare Google Street View și Google Earth. Utilizarea sistemului PCM ca hotspot Wi-Fi facilitează integrarea extinsă a smartphone-urilor în sistemul SUV-ului Porsche.

Softul Porsche Connect permite șoferilor transferul de destinații de pe smartphone direct în sistemul PCM. Aplicația Porsche Car Connect este și ea inclusă în modulul Connect Plus. Aceasta îi permite șoferului să controleze de la distanță, direct de pe smartphone, anumite funcții ale automobilului, dar și să acceseze informații precum nivelul combustibilului.

Cayenne PCM

Porsche Cayenne cu noul sistem de infotainment PCM (click pe imagine pentru a vedea dimensiunea completă)

Categorii: arhivagauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.