gAuto

Europa are parte de un nou scandal Dieselgate, de data aceasta producătorul auto japonez Suzuki fiind în centrul atenţiei.

Se pare că Suzuki a montat pe maşinile sale cu motoare diesel dispozitive ilegale menite să înşele testele de poluare. Aceste dispozitive arătau că valorile emise de oxizi de azot erau în conformitate cu normele legale de emisie ale UE, chiar dacă în realitate în aer erau eliberate cantităţi mult mai mari de oxizi de azot.

Anchetatorii din Germania, Italia şi Ungaria au percheziţionat simultan sediile companiei, aceştia căutând dovezi precum documente, înscrisuri, comunicări de date, software și documente de planificare.

Conform procurorilor germani, Suzuki a vândut peste 22.000 de vehicule cu motoare diesel echipate cu acest dispozitiv de falsificare a rezultatelor, modelele menţionate fiind Suzuki Vitara, Swift şi SX4 S-Cross.

Şi mai îngrijorător este că reprezentanţii Suzuki au ştiut de aceste dispozitive încă din 2018 şi au permis în continuare utilizarea acestora pe motoarele diesel. Se pare că motoarele cu probleme au fost furnizate de către un producător italian, ajutat la rândul său de dezvoltatorul de software auto Marelli (tot din Italia). Şi aceste companii se află în vizorul anchetatorilor europeni.

Sursa: eurojust.eu, via wall-street.ro