Software

Ultimele telefoane lansate de Nokia – 600, 700 și 701 – rulează Symbian Belle și la noi sosește Symbian Anna pe Nokia E7, C7, N8 și C6-01. Detalii în comunicatul de presă și avem o prezentare video în limba română:

Symbian Anna este acum disponibil pentru instalare

Symbian Anna – cea mai recentă actualizare pentru terminalele cu sistem de operare Symbian – este disponibilă in România, începând de astăzi.

Symbian Anna îmbunătăţeşte semnificativ experienţa utilizatorului pe terminalele Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 şi Nokia E7. O nouă interfaţă, tastatură QWERTY virtuală în modul portret al ecranului, split-screen pentru vizualizarea directorului de mesaje, hărţi mai dezvoltate, browser mai rapid şi o securitate sporită sunt doar câteva dintre îmbunătăţirile de care vor beneficia utilizatorii Nokia. Symbian Anna poate fi descărcat folosind cea mai recentă versiune Ovi Suite (versiunea 3.1.1) de pe un computer personal, sau direct pe telefonul mobil de tip smartphone*. “Dispozitivele smartphone Nokia Symbian sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume în fiecare zi, adresându-se unor nevoi specifice ale consumatorilor şi oferind opţiuni multiple”, a declarat Ilari Nurmi, Vice President Nokia. “Symbian Anna reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a experienţei acestor utilizatori şi certifică angajamentul nostru permanent în privinţa sistemului Symbian, ce va fi prezent pe înca 10 noi modele de terminale în urmatoarele 12 luni, va continua să primească actualizări şi suport pentru software cel puţin până în 2016”.

Caracteristici principale ale Symbian Anna:

– Interfaţa cu utilizatorul: Symbian Anna aduce un nou aspect terminalelor Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 şi Nokia E7, prin pictograme noi şi îmbunătăţiri în utilizare. Scrierea de texte pe ecranul tactil este facilitată de împărţirea ecranului în două zone, pentru a permite vizualizarea directorului de mesaje, a paginilor web, a listei de contacte sau a email-ului în acelaşi timp cu tastarea unui mesaj prin intermediul tastaturii virtuale QWERTY – acum disponibilă şi în modul portret al ecranului.

– Hărţi şi navigaţie: Symbian Anna aduce îmbunătăţiri navigaţiei Nokia Maps, având acum funcţionalitate sporită la căutare, rute noi de transport public şi posibilitatea de a face check-in pe reţelele geo-sociale favorite precum Facebook, Foursquare sau Twitter.

– Browsing: browser mult mai rapid şi mai uşor de utilizat, ce permite încărcarea mai rapidă a paginilor web şi navigare îmbunătăţită, permiţând utilizatorilor să acceseze mai rapid paginile web favorite pe telefonul mobil.

– Funcţii de business îmbunătăţite: Symbian Anna aduce securitate sporită prin îmbunătăţirea incriptării de date pe terminalele smartphone Nokia. Utilizatorii business cu terminale Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 sau Nokia E7 îşi pot accesa în siguranţă intranetul companiei datorită funcţiilor de suport pentru IPSEC şi SSL VPN.

– Near Field Communications (NFC): actualizarea de software Symbian Anna activează modulul NFC prezent pe terminalul Nokia C7, astfel încât utilizatorii pot transmite fotografii, fişiere video, contacte sau pot juca jocuri de pe un dispozitiv pe altul prin simpla apropiere a acestora; sincronizarea prin NFC permite utilizarea diverselor accesorii Nokia sau de alte tipuri, precum şi citirea etichetelor de tip NFC.

*metodele de livrare a softului de actualizare diferă în funcţie de regiune sau de operatorul GSM

Printre noutățile aduse:

– Tastatură virtuală QWERTY pentru tastare rapidă cu o singură mână

– Vizualizare split-screen în timpul tastării pentru a putea vedea în acelaşi timp directorul de mesaje, pagini web, lista de contacte sau email

– Browser mai rapid şi mai intuitiv, ce permite încărcarea mai rapidă a paginilor web şi o navigare îmbunătăţită pe Internet

– Nokia Maps imbunătăţit, cu funcţie de căutare simplificată, noi rute de transport public şi posibilitatea de a face check-in în reţelele de socializare precum Facebook, Twitter sau Foursquare

– Funcţia de împartăşire a locaţiei prin intermediul email sau SMS (chiar şi pentru terminale altele decât Nokia)

Funcţii pentru utilizatorii business:

– Mesagerie instant şi Microsoft Communicator Mobile

– Îmbunătăţiri aduse email-ului ce includ suport pentru cererile de întâlnire (meeting request)

– Securitate ridicată cu incriptare de date

– Acces facil si sigur la intranet pentru utilizatorii business care doresc să acceseze intranetul companiei

Funcţii pentru developeri:

– Flashlite 4

–  Java Runtime 2.2

– Qt Mobility 1.1

–  Qt 4.7.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.