Tabletă cu Windows 11 Microtech e-tab Pro 4 – review

03/11/2022

A trecut ceva timp de când nu am mai testat o tabletă, iar pentru una ce rulează Windows este cu atât mai greu de găsit un review pe Gadget.ro. Perioada pandemiei a făcut ca tabletele să-și mai revină ca vânzări, iar unii producători au găsit în asta o oportunitate.

Dispozitivul despre care vă voi spune tot ce am descoperit de-a lungul mai multor zile de test vine de la o companie italienească. Pe tableta Microtech e-tab Pro 4 scrie alb pe gri :) „Designed by Microtech Srl in Italy. Assembled in China”.

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Asta înseamnă că avem de-a face cu un gadget ce a fost gândit și dezvoltat în Europa, în Italia mai exact, dar de asamblarea căruia se ocupă un producător specializat în așa ceva din China. Cât de important este un astfel de detaliu nu aș vrea să mă pronunț, ce pot să fac eu mai departe este să vă relatez exact cum am perceput această tabletă.

Specificații tabletă Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Specificatii tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Design

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care se mai află încărcătorul și un manual de utilizare:

Adaptorul de alimentare este cu mufă proprietară și vine cu un cablu lung de circa 1.5 metri. Încărcătorul este compact și ușor, deci nu va ocupa mult spațiu atunci când va fi nevoie de el în deplasare.

Tableta Microtech e-tab Pro 4 vine într-o singură culoare pentru carcasă, anume un gri argintiu. Designul este simplu, sobru, cumva business.

Spatele este perfect plat, realizat în totalitate din metal, un aliaj de aluminiu ce conferă o rigiditate structurală cel puțin decentă întregului ansamblu. Dacă marginile din plastic ar fi fost din același aliaj, atunci cu siguranță tableta ar fi fost și mai solidă, dar nu sunt probleme pe această direcție nici așa cum se prezintă acum.

Din punct de vedere al unor elemente speciale, să le spun așa, elemente care nu se observă din pozele de mai sus, pot să adaug observații legate de două LED-uri de status aflate pe latura de deasupra ecranului, undeva către partea din dreapta.

Toate elementele fizice de conectivitate sunt dispuse pe margini, pe fiecare dintre ele fiind cel puțin câte unul.

Piciorul cu rol de stand reglabil este bine integrat în design atunci când nu este folosit și permite multiple poziții, fără trepte, când ai nevoie de el.

Display-ul nu adoptă noul format cu colțuri rotunjite, ci vine cu unele drepte, clasice. Camera frontală este așezată pe latura de sus atunci când folosești tableta în mod peisaj, dar nu este pusă exact în centru, ci o idee mai spre stânga.

Microtech e-tab Pro 4 nu arată rău deloc și nici nu se simte de slabă calitate, ba din contră, cu asamblare zdravănă și cu finisaje atente. Există și modelul e-tab Pro 4+ care vine cu cantitate dublă de memorie, dar, mai important, care vine la pachet și cu o tastatură cu touchpad, ce poate fi atașată tabletei.

Același accesoriu poate fi cumpărat separat și folosit și alături de Microtech e-tab Pro 4. Astfel te alegi practic cu un fel de laptop de mici dimensiuni. 

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Ecranul cu diagonala de 10.1 inch propune o rezoluție Full HD 1920 x 1200 pixeli și astfel se conturează o densitate a pixelilor de circa 224 ppi, ce se dovedește mai mult decât suficientă pentru sarcinile normale.

Display-ul este unul tactil de tip capacitiv ce acceptă atingeri multiple, cu până la 10 puncte simultan. Sensibilitatea touchscreen-ului este foarte bună, comenzile sunt preluate exact și astfel interacțiunea cu dispozitivul este plăcută.

Contrastul nu este cu adevărat uriaș, negrul este ok, dar rămâne la un nivel de gri închis. Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de circa 237 cd/mp, undeva către colțul din dreapta jos al ecranului. Distribuția luminozității la intensitate maximă este bună, dar se observă ceva diferențe între jumătatea de sus a display-ului și cea de jos:

Distributie luminozitate ecran tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Culorile sunt destul de bine reprezentate încă din fabrică, cu deviație medie Delta E de 4.7. Punctul de alb este cu adevărat bine reglat către ceea ce este considerat optim pentru un display.

Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran Microtech e-tab Pro 4:

Recunosc că nu mă așteptam ca afișajul să devină atât de exact după calibrare, dar Microtech e-tab Pro 4 mi-a arătat că poate obține deviații Delta E94 medii de doar 0.3 și de numai 0.5 pe Delta E2000. Valorile maxime sunt de 0.8, respectiv 1.0, nimic mai bun având în vedere că se consideră că orice deviație Delta E mai mică de 3 este de neobservat de ochiul uman.

Am uitat să menționez, dacă nu este vizibil din pozele de produs, că ecranul vine cu o folie de protecție din plastic gata aplicată din fabrică.

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Ce mai trebuie adăugat aici este că Microtech e-tab Pro 4 integrează senzor G, care face ca orientarea ecranului din mod portret în mod landscape și invers să se facă automat.

Sunetul extern este de tip stereo, cu două difuzoare a câte 1W. Acestea sunt amplasate pe latura de sus atunci când tableta este în mod landscape. Sunetul nu este cel mai bun cu putință, dar nici rău nu-l pot numi. Este cumva de nivelul unuia pe care îl primești de la un smartphone mai pretențios. Bass-ul nu este punctul forte, dar mediile și înaltele sunt acolo și sunt corect redate. Volumul maxim nu impresionează, îl consider mai degrabă de nivel mediu și există șanse să nu fie suficient în anumite medii zgomotoase.

Prin jack-ul de 3.5 mm, ce nu este de tip combo, situația se schimbă radical. Sunetul este foarte, foarte bun, cu bass din plin și tot ce trebuie prezent în dozele recomandate :). Volumul maxim este cu adevărat ridicat, mult peste ceea ce pot îndura urechile mele preț de câteva secunde. Cu o pereche de căști de bună calitate nu ai de ce să te plângi în compania tabletei Microtech e-tab Pro 4.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Microtech e-tab Pro 4 este o tabletă fără mari pretenții pe partea de performanță, iar asta devine evident când analizezi lista cu specificații ale ansamblului hardware. Procesorul Intel Celeron N4020 de tip dual-core este eficient energetic și face față fără emoții în sarcini simple și chiar în cele medii nu pare complet depășit de situație. Totuși, nu-i poți cere prea mult pe partea de multitasking, unde nu ajută mai deloc nici cantitatea de memorie RAM de 4 GB. Sincer, aici cred că trebuia plusat și aș recomanda celor ce pot face pasul din punct de vedere financiar către Microtech e-tab Pro 4+, să o facă. Cu 8 GB de memorie RAM tableta se va descurca cu siguranță mai bine la trecerile între aplicațiile deschise simultan.

Nici pe partea de spațiu intern de stocare nu este cel mai bine alături de Microtech e-tab Pro 4, cei 64 GB se vor umple imediat, mare parte fiind oricum ocupați de sistemul de operare. Pentru 128 GB memorie internă este nevoie să mergeți tot către versiunea Plus.

Acceleratorul grafic Intel UHD Graphics 600, integrat pe CPU, nu-i rău și poate reda fișiere video 4K cu 60 fps, așa că Microtech e-tab Pro 4 poate fi folosită cu succes în prezentări prin ecrane sau proiectoare externe de mare rezoluție.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Microtech e-tab Pro 4:

Recunosc că mi s-a părut ciudat ca pe un dispozitiv precum Microtech e-tab Pro 4 să ruleze Windows 11 Pro 64-bit și nu versiunea Home. Cert este că sistemul de operare Windows 11 Pro este lăsat liber de orice fel de aplicație suplimentară și este „curat”.

Performanță

Testele de benchmark pe care le-am rulat pe Microtech e-tab Pro 4 sunt cele obișnuite la care apelez de fiecare dată când testez un PC cu Windows. Am trecut peste cele din seria 3DMark, fiindcă am considerat că ansamblul hardware s-ar fi dovedit depășit.

Teste benchmark Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

În timp ce am instalat toate programele de test și atunci când au rulat toate testele de mai sus, am monitorizat temperaturile de pe componentele din interior cu HWMonitor de la CPUID.

Temperaturi maxime atinse pe componentele interne Microtech e-tab Pro 4:

După cum vedem, nu s-a ajuns la cifre de speriat pe CPU, de fapt singurul despre care am primit astfel de date de la programul de monitorizare.

Microtech e-tab Pro 4 are un sistem de răcire pasiv, adică fără ventilatoare. Ar fi fost de-a dreptul extraordinar ca într-o carcasă mai subțire de un centimetru să vedem cum lucrează așa ceva. Pe de altă parte, zic că ar fi fost complet inutil, fiindcă spatele din metal al tabletei acționează ca un heat sink ce disipează căldura din interior către exterior. Asta face ca pe zona din stânga a spatelui tabletei să se ajungă la temperaturi destul de ridicate atunci când dispozitivul este pus la grea încercare. Nu devine foarte fierbinte, dar oricum se trece de un prag de confort, iar când atingi acea zonă nu vei vrea să ții mâna prea mult acolo.

Conectivitate

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Nici aici, cel puțin pe partea de conectivitate fără fir, Microtech e-tab Pro 4 nu a apelat la cele mai performante soluții. Avem Wi-Fi ac ca standard de top, în timp ce pe Bluetooth ne oprim la versiunea 4.2. În schimb, ca elemente fizice de conectivitate sunt prezente mai multe decât te-ai fi așteptat de la o tabletă, fie ea și cu Windows.

Pe latura din dreapta avem microfon, port USB-C, USB-A, microHDMI și port încărcare, sus sunt difuzoarele și cititorul de carduri microSD, pe stânga sunt prezente butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, precum și jack-ul audio de 3.5 mm, în timp ce jos este conectorul cu pini la care se conectează accesoriul cu tastatură și touchpad. Laturile au fost luate în considerare ținând tableta în mod peisaj.

Camere foto și video

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Sunt două camere a câte 2 Megapixeli pe Microtech e-tab Pro 4. Una este frontală, cealaltă este pe spatele dispozitivului. Din păcate, niciuna nu oferă o calitate măcar medie, ci le-aș numi cel mult acceptabile. Este adevărat că pentru videoconferințe sau alt fel de apeluri video camera frontală este ok, însă rolul celei de pe spate nu îl înțeleg pe de deplin. Poate în caz de nevoie maximă și dacă nu ai alt dispozitiv cu cameră la tine să se dovedească de folos și aceea.

Poze realizate cu camera frontală de pe Microtech e-tab Pro 4:

Poze realizate cu camera de pe spatele tabletei Microtech e-tab Pro 4:

Autonomie

Autonomie Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 4

Bateria de aproape 24 Wh nu e cea mai mare cu putință, dar a arătat că poate susține tableta în sarcini normale chiar și pentru mai bine de 4 ore, 4 ore și jumătate. Asta dacă folosești Microtech e-tab Pro 4 pentru navigare web, editare office sau alte task-uri asemănătoare, ce nu pun prea serios la treabă ansamblul hardware și dacă setezi luminozitatea ecranului la mai puțin de jumătate din potențial.

Într-un test în care am rulat continuu clipuri video pe YouTube, cu ecranul la 50% și volumul din difuzoare asemenea, bateria plină a fost descărcată complet după 3 ore și 35 de minute.

Cu adaptorul din pachet, acumulatorul gol se încarcă la maximum în circa o oră și 15 – 20 de minute.

Preț

Tableta Windows 11 Microtech e-tab Pro 41.813 lei pe evoMAG.ro (preț valabil la data publicării review-ului).

Microtech e-tab Pro 4
3.7 / 5 Gadget Score
PRO
  • construcție solidă, cu finisaje și materiale bune și stand rabatabil inclus ce permite mai multe moduri de așezare;
  • ecran de calitate, ce afișează culori extrem de exacte după calibrare;
  • sunet excelent prin jack-ul de 3.5 mm;
  • Windows 11 Pro preinstalat;
  • multiple elemente de conectivitate fizică;
  • autonomie bună pentru o tabletă cu Windows.
CONTRA
  • conectivitatea wireless nu vine cu cele mai recente versiuni pentru Wi-Fi și Bluetooth;
  • cele două camere de 2 Megapixeli nu oferă rezultate acceptabile.
CONCLUZII

Microtech e-tab Pro 4 nu este nici pe departe o tabletă cu Windows 11 rea, asta dacă înțelegi câte poți primi pentru prețul afișat. În cazul în care ai nevoie de un dispozitiv compact și ușor care să ruleze sistemul de operare de la Microsoft pentru diferite aplicații simple, atunci poți merge cu încredere către Microtech. Dacă poți investi ceva mai mult, atunci nu pot să nu recomand versiunea Microtech e-tab Pro 4+, care vine cu memorie dublă, atât pentru RAM, cât și pentru spațiul intern de stocare, și care aduce în pachet și tastatură cu touchpad ce poate fi detașată.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Raport preț / specificații

Tableta Microtech e-tab Pro 4 a fost testată timp de 11 zile, iar produsul va fi returnat. Review-ul face obiectul unei campanii de promovare a brandului Microtech. Conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.