Din tot ce s-a întâmplat până acum în piața de tablete pot spune că dinamica acestui sector este foarte imprevizibilă, iar la acest moment nu cred că sunt șanse de creștere pe acest segment, poate din contră. Chiar și așa însă, Huawei dovedește că are suficientă putere în a continua să investească și să inoveze în această zonă. Cel mai bun exemplu este întocmai tableta pe care o voi prezenta mai departe, una de top, un adevărat vârf de gamă. Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition introduce un ecran cu o tehnologie complet nouă, dar despre acesta la momentul potrivit, deocamdată să vedem principalele caracteristici tehnice.
Specificații tabletă Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition
Date tehnice
TabletăHuawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition
Ecran Tandem OLED mat de 12.2 inch, aspect 3:2, rezolutie 2800 x 1840 pixeli, densitate 274 ppi, luminozitate maximă în peak 2.000 niți, luminozitate maximă nativă 1.000 niți, rată maximă de refresh 144Hz, contrast 2.000.000:1, acoperire 100% DCI-P3, DeltaE < 1
Procesor Kirin 9000S pe 7 nm, octa-core cu 1 x 2.62 GHz Taishan Big + 3 x 2.15 GHz Taishan Mid + 4 x 1.53GHz Cortex-A510
Memorie 12 GB RAM
512 GB spațiu intern de stocare
GPU Maleoon 910 MP4
Sistem de operare HarmonyOS 4.2 bazat pe Android 12
Conectivitate Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2x2 MIMO, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, localizare prin GPS / A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, USB Type-C 3.1
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
- 13 Megapixeli Wide, f/1.8, AF
- 8 Megapixeli Ultrawide, f/2.2
Filmează 4K @ 30 fps, Full HD 1080p @ 60 / 30 fps
Cameră frontală de 8 Megapixeli, f/2.0, FF
Filmează 4K @ 30 fps, Full HD 1080p @ 30 fps
Baterie Li-Po 10.100 mAh, încărcare pe fir la 100W
Alte detalii 4 difuzoare, senzor amprentă integrat în butonul Power
Greutate 512 grame
Dimensiuni 183 × 272 × 5.5 mm
Review video
Pachet, design și construcție
Am primit exemplarul de test înainte de lansarea oficială și din acest motiv avem în față un sample destinat media, un model de preproducție, cel mai probabil. Așa se face că în cutie am primit, pe lângă tabletă, o mică lavetă de microfibră de foarte bună calitate, încărcător rapid la 100W cu porturi USB-C și USB-A și un cablu de la USB-C la USB-A. Nu avem ghid de pornire rapidă sau alte pliante, dar cu siguranță astfel de materiale vor exista în pachetele de retail.
Pe lângă cutia cu tableta, orice client din țara noastră va primi un al doilea pachet, în care va găsi, la fel ca și mine, o tastatură Huawei Glide. De fapt, aș spune că este mai mult decât o simplă tastatură, este mai degrabă o husă cu tastatură și touchpad, un accesoriu care practic transformă tableta într-un laptop, într-un ultrabook.
Huawei Glide adaugă câțiva milimetri nu doar la grosimea ansamblului, ci și la lățime. Asta fiindcă husa propune și o balama care permite mai multe unghiuri (reglabile) pentru înclinarea ecranului, atunci când tableta este folosită ca un laptop. Mai mult, husa are și un locaș dedicat unui stylus activ, precum Huawei M-Pencil.
Apropo de acesta, am primit și un astfel de accesoriu, un M-Pencil din a treia generație. Pe lângă locașul de pe husa / tastatura Huawei Glide, M-Pencil poate fi fixat și direct pe una dintre laturile tabletei, unde se „prinde” prin magnet. Atât atunci când este așezat acolo, pe tabletă, cât și pe Huawei Glide, M-Pencil se și încarcă.
În sfârșit ajungem cu prezentarea și la tableta propriu-zisă. Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition te lovește din prima, să zic așa, printr-o grosime de doar 5.5 mm. Adaugi margini în jurul ecranului de numai 4.6 mm și te alegi cu una dintre cele mai compacte tablete cu ecran de circa 12 inch (dacă nu chiar cea mai compactă dintre toate).
Însă mai impresionant este că pe cât de subțire este, pe atât de solidă o simți. Oricum și oricât am încercat să o torsionez, să o îndoi, nu a flexat mai deloc. Sigur că există ceva flexibilitate, dar mult mai puțin decât mă așteptam.
Rigiditatea structurală înaltă a tabletei Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition se datorează atât șasiului din aliaj de magneziu și aluminiu, cât și spatelui realizat din fibră de sticlă de nivel aeronautic. Recunosc că nu știam de existența unui astfel de material, dar este clar că acest compozit își arată „forța”.
Mai mult, spatele din fibră de sticlă aeronautică este finisat într-un mod aparte. Simți la atingere acest material precum mătasea, să zic. Este fin, dar are și ceva textură, este ușor alunecos, dar mat în același timp. Sincer, trebuie să atingi acest material spre a înțelege perfect la ce mă refer.
În fine, nu mai lungesc mai mult acest capitol, ce ar fi de reținut legat de Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition aici? Că este fără nici cel mai mic dubiu un produs premium, realizat la cele mai înalte standarde calitative, din orice considerent.
Ecran și sunet
Cea mai mare noutate pe care o introduce Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition este ecranul. Nu am mai auzit de un panou precum cel de pe această tabletă. Denumit Tandem OLED, panoul este realizat prin două straturi de pixeli, din ce am înțeles eu. Cumva, acestea permit ecranului mat, care nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, să atingă o luminozitate maximă în peak de nu mai puțin de 2.000 niți, cu 1.000 de niți posibili pe un ecran complet alb. Este enorm pentru un display OLED mat, care, așa cum am spus deja, nu reflectă aproape deloc nimic dimprejurul său. La atingere, panoul PaperMatte se simte precum hârtia – fin, dar nu alunecos.
În ceea ce privește culorile, totul este spectaculos, dar cu nuanțe foarte, foarte exact reprezentate. Avem un contrast uriaș, cu un negru perfect, în timp ce unghiurile de vizualizare sunt foarte largi. Rata maximă de refresh ce poate urca la 144 Hz completează în mod fericit tabloul.
Una peste alta, ecranul Tandem OLED este nu doar inovator, unic, ci mi-a demonstrat că este o reușită din orice unghi l-ai privi, atât la modul figurativ de exprimare, cât și la propriu.
Mai adaug aici că sunt multe setări pentru afișaj disponibile în meniul dedicat, iar mie mi-au atras atenția modurile eBook, care pot fi activate în formă color sau alb-negru, ideale pentru parcurgerea cărților cu ilustrații color sau a celor doar cu text.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
Iar lângă un așa ecran, cum putea aduce Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition un sunet altfel decât uimitor. Și, sincer, chiar așa l-am auzit. Cele patru difuzoare sunt dintre cele mai bune pe care le-am ascultat nu doar la o tabletă, ci chiar la majoritatea laptopurilor testate până acum. Avem bass din plin, unul surprinzător de curat, de adânc, nu forțat. Mediile sunt pe cât se poate de clare, iar înalte aduse înainte fix în dozele corecte. Avem o dinamică extinsă, cu o spațialitate la fel, undele sonore sunt aruncate în toate direcțiile. Da, un sunet cum nu se poate mai bun și care poate urca la o intensitate maximă destul de înaltă. Nu pot spune că este cel mai puternic sunet de pe toate tabletele încercate de mine, dar este acolo sus în top. Și, poate mai important, nu am remarcat niciun fel de degradare a calității nici la 100% din capacitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Dacă până aici totul a fost conform cu statutul de flagship, de tabletă de top, aici apare prima componentă care parcă nu se ridică la nivelul impus. Chipset-ul dezvoltat și produs in-house de Huawei nu este rău, dar este depășit de multe alte procesoare. Kirin 9000S este fabricat printr-un proces de litografie pe 7nm, deci nu e chiar depășit, dar în mod clar se putea mai bine. Detalii despre configurație (nuclee, frecvențe) sunt în tabelul cu specificații de la începutul recenziei, acolo unde am pus și modelul GPU și cantitatea de memorie.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
Poate mai important decât procesorul este cum se descurcă acesta în a rula interfața, aplicațiile sau jocurile. Aici, cu Harmony OS 4.2, bazat pe Android 12, nu sunt deloc probleme și pot spune că poți percepe ansamblul hardware mai puternic decât este.
Asta fiindcă totul este foarte bine optimizat, totul se derulează fluid și fără întârzieri. Sigur că în aplicații mai complexe sau în jocuri asemenea, observi că nu este totul cel mai rapid rezolvat, cum s-ar spune, dar, din partea mea, experiența de utilizare este de nivel flagship.
Sunt foarte multe opțiuni disponibile în Harmony OS 4.2, cu unele cu adevărat folositoare la o tabletă, cum ar fi ferestre flotante, redimensionarea acestora, cu două aplicații deschise simultan împărțite pe ecran și altele.
Interfața HarmonyOS 4.2 (Android 12) pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
Iar cei care își fac probleme pentru lipsa suportului pentru serviciile Google, trebuie să știe că Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition este compatibil cu soluțiile microG + GBox. Din experiența mea și din ce am testat la această tabletă, aproape tot ce ține de aplicațiile Google și de necesitatea serviciilor Google se prezintă întocmai ca la un dispozitiv care are suport nativ pentru acestea.
Instalarea oricărei aplicații Google sau care necesită servicii Google se face extrem de simplu. La prima astfel de instalare (de exemplu YouTube, Gmail sau oricare alta) este instalat automat microG. Apoi, poți instala și GBox, iar de acolo să instalezi inclusiv Google Play Store, care se comportă întocmai ca la orice dispozitiv cu servicii Google native.
Pe partea de aplicații, aș vrea să amintesc de GoPaint și de Huawei Notes. Prima, alături de M-Pencil, le permite celor cu un pic de talent la desen, cu creativitate pe partea de design sau editare foto, să realizeze adevărate opere de artă. Sigur, cu ceva talent… Ideea este că sunt extrem de multe opțiuni prinse în Huawei GoPaint, cu layere, cu fel de fel de creioane, pensule, efecte și multe, multe altele.
Pe de altă parte, Huawei Notes este o aplicație care pune accent pe productivitate. Permite și ea folosirea M-Pencil spre a lua rapid notițe, cu posibilitatea de a transforma scrisul de mână în unul de tipar, recunoscut și convertit rapid și corect de software. Sunt și aici multe opțiuni și funcții integrate, care merită descoperite și folosite pe zona office.
Performanță
Ceea ce spuneam despre Kirin 9000S la capitolul anterior, cum că nu este ca performanță la nivelul unor chipset-uri din zona flagship din 2024, este demonstrat într-o oarecare măsură prin scorurile testelor de benchmark rulate de Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition.
Teste benchmark
TabletăHuawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition
AnTuTu v10.3.6 693885 puncte
PCMark 10
Work 3.0 Performance
9321 puncte
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Singe-Core
CPU Multi-Core
1299 puncte
4205 puncte
3DMark
Wild Life
Wild Life Extreme
Sling Shot
Sling Shot Extreme
3947 puncte
1055 puncte
8211 puncte
6183 puncte
Testele de benchmark rulate pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
Și chiar dacă nu avem o putere uriașă de procesare, este totuși de apreciat că tableta Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition nu se încinge nici când este pusă la treabă la capacitate maximă timp de zeci de minute continuu. Se încălzește ușor pe spate și pe ecran, dar puțin și deloc deranjant.
Conectivitate
Și aici mai am ceva nemulțumiri față de Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition și pretențiile pe care vrea să le impună. Mă refer în primul rând la faptul că în România această tabletă nu este disponibilă decât cu conectivitate Wi-Fi, deci fără suport SIM. Iar la Wi-Fi nu avem modul 6E sau 7, deci fără compatibilitate cu banda de 6 GHz, tableta este limitată astfel la deja clasicele benzi de 2.4 și 5 GHz.
În rest, nu aș spune că ar mai fi ceva probleme. Bluetooth este în versiune suficient de actuală, avem și localizare cu suport pentru majoritatea sistemelor de poziționare.
Ca elemente fizice, avem pe latura de jos (cu tableta în mod portret) portul USB-C 3.1 și două dintre cele patru difuzoare; sus (deci opus) vedem celelalte două difuzoare și butonul Power; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și câteva grile pentru microfoane, iar pe stânga nu avem nimic.
Senzorul de amprentă integrat în butonul Power este foarte exact și rapid. Foarte rar a dat greș în a recunoaște degetul înregistrat și atunci este foarte probabil să nu fi așezat eu corect degetul. Răspunsul este aproape instant.
Aș vrea să mai amintesc aici de Huawei Glide. În primul rând că tableta se prinde de această husă / tastatură + touchpad prin magneți și că sunt mai multe moduri în care poți ridica și fixa ecranul în modul laptop. De fiecare dată vorbim despre prindere cu magnet, care este destul de puternică, dar care permite și să desfaci suficient de ușor și de rapid tableta de husă.
Tastatura este foarte bine pusă la punct, cursa tastelor este optimă, nu foarte scurtă, iar actuarea este clară și se face simțită la fix. Touchpad-ul se întinde pe o suprafață destul de mare, în sensul că ocupă o bună parte pe lățime și are o lungime apreciabilă. Este exact în preluarea comenzilor, dar click-urile nu sunt cele mai rafinate, să zic așa.
Stylus-ul activ Huawei M-Pen din a treia generație este foarte plăcut în folosire, însă eu nu aș putea să-l apreciez la adevărata valoare. Un artist cu mult antrenament în creația digitală ar putea simți mai bine cum se comportă acest stylus care recunoaște peste 16.000 de niveluri de presiune.
Camere foto și video
Chiar dacă acest capitol nu este poate cel de mare interes la o tabletă, trebuie tratat. Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition nu se remarcă prin ceva aici, dar aduce cel puțin minimul necesar. Avem trei senzori în total, cu doi pe spate și unul frontal, toți detaliați în tabelul cu specificații de la începutul recenziei cu informațiile oficiale pe care le-am găsit.
Aplicația Camera de pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition este destul de simplă, evident, nefiind extrem de multe moduri de fotografie sau prea multe ajustări.
Interfața aplicației Camera de pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
În ceea ce privește rezultatele, nu sunt prea multe de comentat, cel mai bine vă las exemple mai jos, atât pe timp de zi, cât și în lumină slabă, cu modul de Noapte activat (cel din urmă funcționează doar pe senzorul Wide, cel principal).
Poze wide și ultrawide realizate cu Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition (ultimele 3 cu modul Noapte activat):
Iată și câteva capturi realizate cu camera frontală, fără și cu mod Portret activat.
Poze realizate cu camera frontală de pe Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition:
Pe filmare, nu ar fi prea multe de spus, deși este de apreciat că Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition poate capta la rezoluție 4K cu 30 fps atât cu camera principală de pe spate, cât și cu cea frontală. Chiar și așa, nu aș spune că se descurcă cel mai bine, poate doar la mare nevoie să folosești tableta pentru video.
Autonomie și încărcare
Aici, din nou foarte bine. Cum au reușit inginerii să introducă o baterie de 10.100 mAh sub carcasa groasă de numai 5.5 mm a tabletei, nu știu. Cert este că Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition poate duce destul de lejer mai bine de 12 ore în utilizare normală. Mă refer la 12 de ore de folosire, nu de autonomie totală, cumva la 12 ore SoT (Screen-on Time, ecran aprins). Ba chiar, în unele condiții, de exemplu cu rulare de clipuri video locale poți atinge chiar și 14 ore, dacă nu ții luminozitatea ecranului la maxim, ci mai degrabă pe la jumătate. Oricum mai mult decât suficient.
Nici pe încărcare Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition nu dezamăgește, ba din contră. Din testele mele, iată cum arată încărcarea cu adaptorul din pachet, cel care furnizează o putere maximă de 100W:
Încărcare
TabletăHuawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition
5 minute 1 - 11%
10 minute 1 - 24%
15 minute 1 - 35%
20 minute 1 - 46%
25 minute 1 - 57%
30 minute 1 - 68%
35 minute 1 - 78%
40 minute 1 - 86%
45 minute 1 - 92%
50 minute 1 - 95%
55 minute 1 - 98%
60 minute 1 - 100%
Preț
Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition 12 + 512 GB – 4.999 lei în magazinul oficial Huawei România, cu tastatura Huawei Glide inclusă. Până la 31 octombrie 2024 este în vigoare o campanie promoțională prin care orice client primește cadou Huawei M-Pencil din a treia generație precum și garanție extinsă cu 12 luni (în plus față de garanția standard de 2 ani). Mai mult, tot până la 31 octombrie 2024 alături de Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition poți adăuga în coșul de cumpărături și căștile Huawei FreeClip la prețul promoțional de 499 lei, față de 999 lei, preț întreg. (Preț și oferte valabile la data publicării acestui review)
Pot spune fără dubiu că Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition este tableta care m-a impresionat cu adevărat din tot ce am testat până acum. În afară de mici neajunsuri, aș aprecia că se descurcă impecabil la majoritatea capitolelor de analiză. Este adevărat și nu putem ocoli faptul că în țara noastră avem doar versiune Wi-Fi, fără conectivitate SIM, și că pe Wi-Fi lipsește banda de 6 GHz. Este adevărat și că nu avem suport nativ pentru serviciile Google, dar acestea pot fi adăugate foarte simplu prin soluția microG + GBox, care funcționează fără reproș. Dacă poți trece peste aceste două impedimente și nici prețul piperat nu te dă înapoi, atunci te vei alege fără discuție cu o tabletă superbă, care poate ține loc și de laptop cu mare succes în multe, multe scenarii de folosire.
Tableta Huawei MatePad Pro 12.2 PaperMatte Edition a fost testată timp de 3 săptămâni și va fi returnată. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.