Cred că este cel mai lung titlu din istoria recenziilor de pe Gadget.ro. Bănuiesc că din start voi fi din nou criticat pentru că folosesc maus în loc de mouse, dar Dex-ul este de partea mea. Mai greu cu mauspad, majoritatea magazinelor online merg pe mousepad sau mouse pad. Totuși, mai logic mi se pare să-l numesc mauspad în limba română.

Destul cu discuția legată de cum este corect a fi notat “șoricelul” și accesoriile dedicate. Haideți să vedem ce am primit spre testare de la Razer:

  1. Tastatura Razer Cynosa Chroma;
  2. Maus Razer Abyssus Essential;
  3. Mauspad Razer Goliathus Chroma.

Mausul abia a fost lansat de către Razer și completează gama low-cost a perifericelor ce mizează pe iluminare RGB customizabilă – așa numitul sistem Chroma. De fapt, aceasta este și legătura între cele trei periferice. Abyssus Essential costă 49.99 dolari în SUA și mă aștept să fie pe la 50 euro și în țara noastră, undeva până în 250 lei – cel mai probabil, aprox. 230 lei.

Tastatura se oprește la 440 lei în oferta eMAG, iar mauspad-ul la 250 lei. Aș spune că entry-levelul Razer are un preț măricel, haideți să vedem dacă și merită investiția.

Toate setările se fac din aplicația Razer Synapse. Mai multe detalii în galeria de screenshots.

1. Tastatura Razer Cynosa Chroma;

Sunt utilizator de Apple Magic Keyboard și trebuie să recunosc că neașteptat de repede m-am obișnuit cu Razer Cynosa Chroma, deși eram sceptic în etapa inițială. Este o tastatură de gaming pe fir, cu 104 taste iluminate individual. Sunt peste 16.8 milioane culori în care produsul poate fi îmbrăcat, cu ghilimelele de rigoare.

Design

În pachetul ce mizează pe combinația de culori negru + verde specifică Razer găsiți tastatura cu fir negru de aprox. 2 metri. Este și un element ce ajută la organizarea cablulului, portul USB are interiorul pe un verde electric.

Pe spate sunt vizibile cele 4 zone ce intră în contact cu suprafața pe care tastatura ajunge a fi poziționată. Zici că a fost lipit de masă. Sunt și piciorușele ce ajută în ridicarea tastaturii în funcție de preferințele utilizatorului. S-a mizat pe un design ce permite 2 nivele de reglare, de fapt sunt două alte piciorușe prinse în cele mai mari. De fapt sunt trei nivele: fără, la primul nivel de înclinare și al treilea, cel mai sus. Prefer să am o tastatură ușor înclinată, nu suport să fie perfect paralelă cu suprafață pe care este montată. Așa cred că m-am obișnuit, așa mi se pare mai comod.

Când tastatura este conectată la PC, laptop etc poți spune că ai un brad de Crăciun pe birou. Inițial mi s-a părut o adevărată explozie de lumină și nu credeam că mă voi obișnui, dar am ajuns să apreciez tastatura cu RGB customizabil, mai ales pe întuneric. Băiețelul meu a fost cucerit de la prima vedere. Mai ales la combinația maus + mauspad + tastatură, toate conectate. Ziceai că dintr-o dată mi-am schimbat biroul.

Performanță

Nu sunt prea multe de comentat legat de cele 104 butoane, tastele direcționale sunt bine individualizate, cursa tastelor mi se pare în linie cu ceea ce te aștepți să primești la o tastatură de gaming. Am jucat PUBG și pot să spun că răspunde prompt comenzilor, mi-a luat un timp de acomodare. Am precizat din start că am o tastatură gândită pentru redactat articole, cursă redusă a tastelor, dimensiuni liliputane. Razer Cynosa Chroma era deja un mamut. Tastele nu mi s-au părut a fi înghesuite, lipsesc taste macro suplimentare. De fapt aș spune că este o tastatură clasică ca și formă, layout.

Nu sunt nici taste dedicate pentru partea de media. Repet, layout clasic. Apropo, dacă iluminarea RGB deranjează puteți alege să o dezactivați complet. Logo-ul Razer nu deranjează vizual, se potrivește și pentru cei ce caută o tastatură de gaming cu dublu funcționalitate: gaming + munca la birou.

Față de alte tastaturi de gaming aș spune că este și destul de compactă. Nu are o zonă pentru palme, de aici și dimensiunile mai normale, cu ghilimelele de rigoare. Cum am spus, am testat-o în câteva sesiuni de PUBG și timpul de răspuns de 1 ms chiar ajută în a fi mai prompt. Apropo, în PUBG îi urăsc pe cei ce te așteaptă cu o armă cu lunetă, strică farmecul jocului în opinia mea. Mă rog, sunt un începător și nu un jucător avizat, de aici și concluzia trasă mai sus.

Aspect cu adevărat important: fiecare tastă poate fi programtă în funcție de preferințele utilizatorului și aș spune că aici posibilitățile sunt vaste.

Concluzii

Razer Cynosa Chroma nu este o tastatură ieftină, dar punctează pe partea de precizie a tastelor, iluminare RGB ce merge a fi schimbată după gusturile celui ce o folosește, compactă și clasică ca design. Partea de customizare a luminilor și tastelor se realizează prin software-ul Razer Synapse (mausul, tastatura și mauspad-ul le găsiți în această aplicație și le puteți sincroniza). Presupun că publicul adolescentin pune preț pe această orgă de lumini adusă de combinația a trei periferice.

2. Maus Razer Abyssus Essential

Completează linia deschisă de tastatura Cynosa Chroma și mauspad-ul Goliathus. Este un maus low-cost de la Razer ce pune accent pe partea de iluminare RGB și sincronizare cu perifericele amintite.

Design

Pachet îmbrăcat în verde și negru, cablul este identic cu cel de la tastatură, plastic negru și USB cu interior verde electric. Lipsește elementul de organizare. Este un maus optic cu senzor ce suportă până la 7200 dpi. La bază are iluminare RGB ce-l face să pară că plutește pe suprafața pe care ajunge a fi așezat.

Ambidextru, merge a fi utilizat de către cei ce folosesc stânga sau dreapta. Cântăreșe 109 grame și dispune de micro switch-uri Omron (durabilitate de până la 10 milioane click-uri).

Nu are cine știe câte butoane, simplitate maximă din acest punct de vedere. Este îmbrăcat într-un plastic negru, mat. Iluminare vine de la o bandă aflată la bază, cum am spus, ai impresia că plutește. Nu are suprafețe care să ajute pe partea de grip.

Performanță

Sunt utilizator de Microsoft Arc Touch și trebuie să recunosc că acest maus entry-level este mult mai precis și prompt în preluarea comenzilor. Acuratețea cu care redă mișcările într-un jos sunt la cu totul alt nivel.

L-am folosit mai mult pe partea de browsing, dar și în PUBG și GTA 5. Impresioneză prin agilitate, un maus ușor, ergonomie. Jos pălăria pentru ceea ce Razer a reușit să aducă aici, dar mi se pare și normal să fie așa, o fi el din categoria low-cost, dar tot urcă la peste 200 lei.

Permite reglare a mai multe setări pentru DPI, dar nu are buton dedicat pentru asta și s-ar putea în procesul de trecere de la un DPI la altul să pierzi timp prețios.

Concluzii

Nu este un produs perfect, nici nu-și propune asta. Mai degrabă îl consider a fi un entry-level pentru cei pasionați de iluminare RGB și sincronizarea cu celelalte periferice de la Razer.

Îl punctez pe partea de ergonomie și precizie, îl depunctez în ce privește lipsa de butoane programabile, utile pentru un gamer, chiar și pentru unul cu buget mai mic.

3. Mauspad Razer Goliathus Chroma

În nebunia dată de iluminarea RGB nu trebuia să lipsească și un mauspad care să completeze tabloul. Are fir îmbrăcat în material textil, suprafață mată ce oferă un grip remarcabil, praful ajunge a fi reliefat după doar câteva zile de utilizare.

Cadrul luminos este de efect, iar alături de maus și tastatură îți transformă biroul într-un mare fel, iar prețul, despre preț nu mai spun nimic. Razer nu a ajuns a fi cunoscut pentru  costurile mici de comercializare, ci pentru calitatea perifericelor din portofoliu.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.