Având în vedere cât de mult tastez în aproape fiecare zi, o tastatură de bună calitate și care să se potrivească stilului meu este esențială. De aproape 3 ani folosesc cel mai mult Logitech MX Keys Mini, o tastatură pe care reușesc să fiu foarte eficient, foarte rapid. Aveam însă nevoie de o tastatură pe care să o folosesc în fel de fel de deplasări, alături de tabletă sau chiar de telefon. De ce nu mă rezum la laptop? Păi folosesc și laptopul intens când sunt pe drumuri, dar chiar și cu acela mie mi se pare mai comod să am o tastatură separată. Asta fiindcă, pentru mine, să fiu cu mâinile, mai exact cu degetele foarte aproape de ecran, nu este cel mai confortabil.
Deci aveam nevoie de o tastatură compactă și ușoară pe care să o adaug în rucsac. Am început să caut ceva potrivit și bineînțeles că prima dată m-am uitat spre Logitech, având o experiență atât de plăcută cu toate produsele lor. Recent lansata Logitech Keys-To-Go 2 mi s-a părut perfectă, așa că am cerut una la test, spre a mă convinge dacă este ceea ce am nevoie.
Specificații tastatură portabilă Logitech Keys-To-Go 2
Date tehnice
TastaturăLogitech Keys-To-Go 2
Mecanism actuare Tip foarfecă (scissor switch)
Cursă taste 1 mm
Dimensiuni taste 15 x 15 mm
Distanță între taste aprox. 2.5 mm
Conectivitate Bluetooth Low Energy
Compatibilitate Android 12.0 sau mai nou
ChromeOS
Windows 10 sau mai nou
iPad OS 17 sau mai nou
iOS 17 sau mai nou
MacOS 14 sau mai nou
Dimensiuni 250 x 105 x 4.35 - 8.97 mm (Lungime x lățime x grosime)
Greutate 222 grame
Pachet, design și construcție
Cutia în care primim tastatura este una de mici dimensiuni, așa cum te-ai și aștepta. Înăuntru este doar tastatura și câteva pliante, cu diferite informații:
Logitech Keys-To-Go 2 este fix așa cum trebuie să fie o tastatură portabilă. Este cu adevărat compactă, foarte subțire și ușoară. Am făcut mai multe poze în care am așezat această tastatură lângă diferite alte gadgeturi, inclusiv lângă Logitech MX Keys Mini.
Chiar și cu fotografiile de mai sus tot cred că mulți nu vor realiza cam cât de compactă este Logitech Keys-To-Go 2. În fine, trecem peste asta și precizez că husa care este parte din această tastatură o protejează foarte bine. Partea care acoperă tastele se fixează prin magnet, atât atunci când este așezată peste taste, cât și când este deschisă, dată peste cap, cum s-ar spune. Da, capacul se poate „ascunde” sub tastatură și se fixează și atunci tot cu magnet. În plus, materialul plușat de pe interiorul capacului, deci zona care stă peste taste, se aseamănă la atingere cu pielea întoarsă. Astfel, când capacul este dat pe spatele tastaturii el asigură o aderență bună pe mai toate suprafețele.
Despre design nu cred că pot adăuga prea multe, mai ales că am pus mai sus suficient de multe poze care dezvăluie mai toate detaliile.
Construcția este cumva tipică Logitech. Chiar dacă Keys-To-Go 2 este realizată la exterior strict din plastic, asta nu o face să se simtă de slabă calitate. OK, nu este cea mai rigidă, se îndoaie destul de repede fiind și atât de subțire, dar, una peste alta, chiar nu se simte fragilă. Flexibilă, da, dar nu sensibilă.
Utilizare
În primul rând trebuie să știi cum pornești această tastatură. Ei bine, prima dată trebuie să scoți un element din plastic care împiedică contactul celor două baterii cu pinii tastaturii, pentru ca pe durata transportului și cât tastatura stă în depozite sau magazine bateriile să nu se descarce. Apoi, ai un buton de tip slider pe marginea de sus. În dreptul acestuia, dar pe partea frontală, există și un LED de status, care se poate aprinde în verde sau roșu.
Pentru ca procesul de împerechere să fie cât mai rapid înțeles, printre pliantele din pachet este și unul care este de fapt o singură mică foaie, dar care conține informații prețioase, să le spun, pe ambele părți. Mă refer la cum pornești tastatura, cum activezi modul de împerechere Bluetooth și apoi cum activezi preseturile pentru fiecare sistem de operare compatibil cu Logitech Keys-To-Go 2.
Practic, cu combinațiile Fn + anumite litere, ai niște preseturi pentru Windows, pentru Android, Mac OS și așa mai departe. Trebuie pus accent pe faptul că Logitech Keys-To-Go 2 este compatibilă inclusiv cu Chrome OS, ceva care nu este atât de des întâlnit.
Eu am conectat tastatura prima dată la PC-ul ce rulează Windows 11. Iată cum arată procesul de împerechere:
Pe scurt, ca la mai orice accesoriu care se conectează prin Bluetooth. Având deja instalată aplicația Logi Options+ (pentru control al tastaturii Logitech MX Keys Mini) am dat o tură prin acest program spre a vedea dacă acolo apare și Logitech Keys-To-Go 2. Bineînțeles că era deja vizibilă acolo și bine am făcut că am deschis această aplicație, întrucât era disponibil un update de firmware pentru Logitech Keys-To-Go 2.
Capturi de ecran din aplicația Logi Options+ pentru Windows 11 cu tastatura Logitech Keys-To-Go 2:
Vedem că sunt destul de multe setări și realocări pentru butoanele Function, așa că poți personaliza destul de tare experiența de utilizare alături de Logitech Keys-To-Go 2 și Logi Options+.
Am conectat apoi tastatura și la telefonul meu cu Android. Procesul de împerechere a fost la fel de simplu ca la orice alt accesoriu. De fapt, ca și la Windows, la un moment dat este nevoie să introduci de pe tastatură un cod din 6 cifre care apare pe ecranul dispozitivului la care vrei să te conectezi.
Capturi de ecran din procesul de conectare a tastaturii Logitech Keys-To-Go 2 la un smartphone cu Android:
Am fost surprins să văd că tastatura nu doar că-ți permite să redactezi text, dar sunt combinații de taste care te duc pe ecranul Home din Android sau au funcția Back, aplicații recente, notificări și altele.
Și o altă surpriză extrem de plăcută a fost să realizez că poți activa limba română pentru tastatura fizică conectată la Android și astfel să ai layout-ul clasic pentru română, cu diacritice care se activează pe tastele clasice – „[” este „ă”, „]” este „î”, „;” este „ș” și așa mai departe.
Acum, cum se comportă la scris Logitech Keys-To-Go 2? Ei bine fix așa cum speram, adică foarte aproape de o tastatură de laptop cu cursă scurtă. Da, avem o cursă de doar 1 mm, dar cam la fel am și la laptopul meu Lenovo Yoga, deci știam la ce să mă aștept. Însă mai important pentru mine este cum se simte actuarea la orice tastatură. Am nevoie de un feedback corect, de un click clar, iar mecanismul de tip foarfecă al Logitech Keys-To-Go 2 este chiar ce trebuie pentru mine.
Într-adevăr, tastele sunt ceva mai mici decât cele convenționale, dar nu cu mult. Din nou, mai important pentru mine este distanța dintre taste, care la Logitech Keys-To-Go 2 este din nou optimă. De reținut: aprecierile sunt personale, cum mă adaptez eu și cum îmi place mie să fie o tastatură. Unii dintre voi poate aveți nevoie de cursă mai lungă sau de taste mai mari. Eu nu spun că Logitech Keys-To-Go 2 este perfectă pentru oricine, dar vă mărturisesc sincer că eu m-am adaptat foarte rapid la Logitech Keys-To-Go 2 și am folosit această tastatură chiar și acasă, când am mai scris la laptop. Repet ce am spus în introducere, că nu mă simt cel mai confortabil când scriu la laptop să am degetele atât de aproape de ecran. Astfel, îmi este mai comod să redactez text cu Logitech Keys-To-Go 2 conectată la notebook.
Conectivitate
Logitech Keys-To-Go 2 se poate conecta la dispozitive compatibile doar prin Bluetooth. Nu am găsit informații despre ce versiune Bluetooth are această tastatură, dar este una compatibilă cu standardul Low Energy, deci acest protocol de comunicare wireless nu va consuma mult din baterie. Nu există niciun alt element de conectivitate, nu avem vreun port USB-C prin care să ne conectăm la un PC și nici prin care să încărcăm vreo baterie.
Cu ce surprinde plăcut Logitech Keys-To-Go 2, la fel ca MX Keys Mini de altfel, este că poți avea până la trei dispozitive care să rămână în memorie să spunem, ca fiind conectate la tastatură. Pe butoanele F1, F2 și F3 poți memora câte un dispozitiv separat la care te vei conecta instant atunci când apeși unul dintre aceste butoane. Foarte simplu, rapid și la îndemână.
Autonomie
Legat de baterie, Logitech Keys-To-Go 2 nu are una de tip acumulator integrat. Ei bine nu, ci se bazează pe două baterii tip pastilă, unele în format CR2032 (cam cel mai folosit). Din păcate schimbarea acestor baterii nu se va face prea simplu. Ele sunt în spatele unui capac ce se desface doar după deșurubarea a două șuruburi. Doar că acestea au cap de tip Torx (T5), așa că nu este unul tip stea (tip Phillips). Nu avem în cutia de retail o mică unealtă cu cap T5, așa că atunci când va fi nevoie să schimbi bateriile va fi nevoie să faci rost de o astfel de șurubelniță.
Pe de altă parte, cele două baterii CR2032 se pare că pot rezista mult și bine. Conform informațiilor producătorului, dacă vei folosi tastatura în jur de două ore pe zi, în fiecare zi, autonomia poate ajunge la circa trei ani. Mi se pare excelent, iar din testele mele, cred că această durată promisă oficial este foarte apropiată de ceea ce poți prinde în realitate. Am folosit Logitech Keys-To-Go 2 pentru mai bine de 12 ore și nu s-a pierdut niciun procent din baterie. Dacă facem niște calcule, 3 ani cu 2 ore pe zi ar însemna un timp de folosire de peste 2000 de ore. Așadar, un procent din baterie ar trebui să se consume cam la fiecare 20 de ore.
Preț
Tastatură portabilă Logitech Keys-To-Go 2 – 440 lei pe Altex.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Cel mai mare minus al tastaturii Logitech Keys-To-Go 2 este, din punctul meu de vedere, prețul. Da, este o tastatură portabilă extrem, dar extrem de reușită, însă va fi greu pentru mulți să plătească peste 400 de lei pe un dispozitiv care în esență nu este unul principal, ci unul de conjunctură, să zicem. Repet, Logitech Keys-To-Go 2 este foarte bine concepută pentru o tastatură portabilă și face foarte bine tot ce trebuie să facă, dar toate acestea au un cost ceva cam ridicat, din păcate. Pe de altă parte, din experiența mea cu mai multe produse Logitech, dar în special cu tastatura MX Keys Mini, pe care o folosesc cu adevărat intensiv de aproape 3 ani, achiziția unui produs Logitech poate fi văzută și ca o investiție. Nu doar că gadgeturile Logitech sunt durabile și fiabile, ci sunt și plăcute în utilizare, studiate atent spre a oferi o experiență de utilizare la cele mai înalte cote. La fel este și cazul cu Logitech Keys-To-Go 2, care iată nu poate avea astfel un preț prea scăzut.
Tastatura Logitech Keys-To-Go 2 a fost testată timp de mai bine de o lună și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.